Znaleziono w kategoriach:
Wypiekacz do chleba GASTRONOMA 18260001

Instrukcja obsługi Wypiekacz do chleba GASTRONOMA 18260001

Powrót
18260001
Wypiekacz do chleba ..................................... 66
www.adexi.eu
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
2
WPROWADZENIE
Aby jak najlepiej wykorzystać swój nowy wypiekacz do chleba,przed
pierwszym użyciem należy dokładnie zapoznać się z niniejszą instrukcją.
Należy zwrócić szczególną uwagę na środki ostrożności. Zalecamy również
zachowanie instrukcji na przyszłość.
OGÓLNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie może być używane wyłącznie przez dzieci w wieku od 8 lat
wzwyż oraz osoby z ograniczonymi zdolnościami fizycznymi, sensorycznymi
lub umysłowymi lub brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli są nadzorowane lub
otrzymali instrukcje dotyczące korzystania z urządzenia w bezpieczny sposób i
rozumieją związane z tym zagrożenia.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem. Czyszczenie i konserwacja nie mogą
być wykonywane przez dzieci bez nadzoru.
Nigdy nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru. Należy pilnować dzieci
przebywających w pobliżu urządzenia, gdy jest ono używane. Urządzenie nie
jest zabawką.
Nieprawidłowe użytkowanie urządzenia może spowodować obrażenia ciała
lub uszkodzenie urządzenia.
Używaj wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem. Producent nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia lub uszkodzenia wynikające z
nieprawidłowego użytkowania lub obsługi (patrz również Warunki gwarancji).
Wyłącznie do użytku domowego. Nie do użytku zewnętrznego ani
komercyjnego.
Usunąń wszystkie materiały opakowaniowe i transportowe z wnętrza i na
zewnątrz urządzenia.
Sprawdź, czy urządzenie nie ma widocznych uszkodzeń i czy nie brakuje
żadnych części.
Nie używaj z innymi przewodami niż dostarczony.
Sprawdź, czy nie ma możliwości pociągnięcia lub potknięcia się o przewód lub
przedłużacz.
Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę z gniazdka podczas czyszczenia lub gdy
nie jest używane.
Należy unikać ciągnięcia za przewód podczas wyjmowania wtyczki z
gniazdka. Zamiast tego należy przytrzymać za wtyczkę.
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
3
Przewód i urządzenie należy trzymać z dala od źródeł ciepła, gorących
przedmiotów i otwartego ognia.
Upewnij się, że przewód jest całkowicie rozciągnięty.
Przewód nie może być skręcony ani owinięty wokół urządzenia.
Regularnie sprawdzaj, czy przewód lub wtyczka nie są uszkodzone i nie
korzystaj z urządzenia, jeśli jest ono uszkodzone lub zostało upuszczone na
podłogę lub do wody lub uszkodzone w jakikolwiek inny sposób.
Jeśli urządzenie, przewód lub wtyczka zostały uszkodzone, należy zlecić
autoryzowanemu serwisowi sprawdzenie i w razie potrzeby naprawę.
Podłączać wyłącznie do napięcia 230 V, 50 Hz. Gwarancja nie obowiązuje,
jeśli urządzenie jest podłączone do niewłaściwego napięcia.
Urządzenie nie może być używane razem z wyłącznikiem czasowym lub
oddzielnym systemem zdalnego sterowania.
Nigdy nie próbuj naprawiać urządzenia samodzielnie. W celu dokonania
naprawy gwarancyjnej należy skontaktować się ze sklepem, w którym
urządzenie zostało zakupione.
Nieautoryzowane naprawy lub modyfikacje spowodują utratę gwarancji.
Uwaga! Niektóre części tego urządzenia mogą stać się bardzo gorące i
spowodować oparzenia w przypadku dotknięcia. Szczególną uwagę należy
zwrócić na miejsca, w których przebywają dzieci i osoby wymagające
szczególnego traktowania.
Urządzenie i jego przewód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla
dzieci w wieku poniżej 8 lat.
SPECJALNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie należy zawsze umieszczać na suchej, równej, twardej i odpornej
na wysoką temperaturę powierzchni, z dala od krawędzi.
Urządzenie należy zawsze umieszczać w bezpiecznej odległości od
łatwopalnych przedmiotów, takich jak zasłony, obrusy itp.
Urządzenia nie wolno umieszczać ani przechowywać w pobliżu innych źródeł
ciepła.
Nie zakrywać.
Nigdy nie wkładaj palców ani żadnych metalowych przedmiotów
w otwory urządzenia, ponieważ może to spowodować porażenie prądem.
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
4
Podczas pieczenia blacha do pieczenia, element grzejny i komora pieczenia
stają się bardzo gorące. Nie należy ich dotykać przed całkowitym
ostygnięciem!
Należy pamiętać, że urządzenie pozostanie gorące przez pewien czas po
wyłączeniu. Przed odłożeniem lub wyczyszczeniem urządzenia należy zawsze
pozostawić je do całkowitego ostygnięcia.
Nie włączać, gdy urządzenie jest puste.
PANEL STEROWANIA
MENU: Naciśnij przycisk jeden lub więcej razy, aby zmienić program
pieczenia od 1 do 12.
KOLOR: Naciśnij przycisk jeden lub więcej razy, aby wybrać pomiędzy
kolorami skórki Jasny, Średni (wybrany standardowo) lub Ciemny. Ta funkcja
ma zastosowanie tylko do programów 1, 2 i 3.
WAGA: Naciśnij przycisk jeden lub więcej razy, aby wybrać wagę chleba. Do
wyboru jest 900, 1125 (wybrane jako standardowe) i 1350 g. Funkcja ta ma
zastosowanie wyłącznie do programów 1, 2, 3, 4 i 5.
TIME +/-: Naciśnij przycisk jeden lub więcej razy, aby opóźnić start. Każde
naciśnięcie przycisku zwiększa lub zmniejsza czas o 10 minut.
START/STOP: Naciśnij przycisk, aby uruchomić i zatrzymać wybrany
program.
Programy
1. Podstawowy
2. Francuski
3. Pszenica pełnoziarnista
4. Słodki
5. Ciasto
6. Chleb wieloziarnisty
7. Super szybki
8. Ciasto
9. Makaron
10. Mleko z masłem
WI
EL
KA
BR
YT
AN
IA
5
11. em
12. Piec
OGÓLNE INFORMACJE O SKŁADNIKACH
UWAGA! Wszystkie składniki w przepisie muszą być dodawane w
podanej kolejności.
Drożdże
Najlepsze wyniki uzyskuje się przy użyciu suszonych drożdży. Fermentacja
rozpoczyna się, gdy drożdże wejdą w kontakt z płynem. Należy zatem
upewnić się, że drożdże nie wejdą w kontakt z płynem lub solą przed
rozpoczęciem wybranego programu!
Nasiona
Nasiona, ziarna, orzechy lub podobne składniki zwiększają wartość odżywczą
chleba i poprawiają jego smak.
Mąka
Można użyć dowolnego rodzaju mąki o wysokiej zawartości glutenu. Rodzaj
wybranej mąki decyduje o konsystencji, wyglądzie i smaku chleba. Mąka
pszenna rośnie najbardziej, podczas gdy mąka żytnia i mąka pełnoziarnista
rosną najmniej.
Aby ułatwić pieczenie, spróbuj użyć mieszanki chlebowej, do której wystarczy
dodać wodę i drożdże. UWAGA! Jeśli chleb jest wypiekany z gotowej
mieszanki, nie należy używać więcej niż 650 g mąki.
Gdy mąka jest mieszana z wodą, tworzy się gluten, a chleb staje się
przewiewny. Im wyższa zawartość glutenu w mące, tym większy chleb.
Sól
Sól aktywuje fermentację i sprawia, że ciasto jest elastyczne.
Masło/olej
Masło lub olej nadają chlebowi zaokrąglony, pełny smak i sprawiają, że jest on
elastyczny.
Cukier
Cukier wspomaga garowanie i sprawia, że chleb jest słodki i smaczny.
Sprawia również, że chleb jest miękki, a jego powierzchnia brązowa.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756