Znaleziono w kategoriach:
Ekspres GRAEF Contessa ES1000

Instrukcja obsługi Ekspres GRAEF Contessa ES1000

Powrót
Instrukcja obsługi
Kolbowy ekspres do kawy contessa
Espresso zregionu Sauerland?
Ekspres do kawy z niemieckiego regionu
Sauerland? Czy ta „kraina tysiąca gór” nie
jest raczej znana z masywnych konstrukcji
stalowych, solidnych rm dostawczych czy
plantacji choinek a więc raczej z substy-
tutów kawy niż z prawdziwej caffè latte?
W naszych stronach espresso pija się jednak
równie chętnie i często, co gdzie indziej.
Wizerunek zaściankowej prowincji jest już
nieaktualny, a Południowa Westfalia cieszy się
niekwestionowaną pozycją regionu o dynam-
icznej gospodarce. Graef, typowa rma z Sau-
erland, stała się dzięki ciągłemu rozwojowi jed-
z najbardziej liczących się marek urządzeń
do krojenia i sprzętu kuchennego. Ponadto
była wielokrotnie nagradzana za ich elegancki
design.
Także w przypadku oferty ekspresów do kawy
chcemy wyznaczać nowe standardy.
Tradycja ipostęp
Tradycja iinnowacyjność: Renoma przedsiębi-
orstwa i jego innowacyjność często mają swoje
korzenie w tradycji – w tym przypadku dotyczy
ona stałego rozwoju rodzinnego interesu.
Założona w 1920r. rma Graef z Arnsbergu
rozwijała się w burzliwy sposób w zamętach
historii współczesnej; jej ponowny rozkwit
nastąpił 1952r., na początku tzw.
„cudu gospodarczego”. Drugie
pokolenie rodziny rozpoczęło pro-
jektowanie i produkcję krajalnic,
które wkrótce zyskały popularność
iuznanie jako sprzęt gospodarstwa
domowego, a później także jako
urządzenia stosowane w placówkach komer-
cyjnych.
Popyt gwałtownie wzrastał, przedsiębiorst-
wo rozrastało się, a krajalnice Graef zaczęły
Włoska sceneria – ojczyzna espresso Krajobraz Sauerland – siedziba rmy Graef
PL
odnosić sukces także na rynkach międzynar-
odowych istały się typową niemiecką marką!
Firma skoncentrowała się na projektach pro-
duktów, czego efektem były liczne wyróżnienia
i nagrody w dziedzinie designu.
Dalszy rozwój
oferty produk-
towej
Nie chcieliśmy jednak poprzestać na stałym
opracowywaniu nowych technologii krajalnic.
W nowym tysiącleciu rozszerzyliśmy ofertę pro-
duktową o różne urządzenia kuchenne, takie
jak tostery, młynki do kawy, czajniki bezprze-
wodowe, gofrownice, spieniacze do mleka,
ekspresy do kawy i ostrzałki do noży.
Marka
stulecia
Szczególną dumą napawa nas fakt, że w 2009
i 2016 roku markę Graef po raz trzeci z rzędu
zaliczono do kategorii „marki stulecia” obok
takich producentów, jak np. Mercedes, Falke,
Melitta i Braun. (Znak ten jest przyznawany
przez jury wydawnictwa „Deutsche Standards”
najbardziej wartościowym markom niemieckim
o długiej tradycji.)
Ozdo-
ba każdej
kuchni
Wróćmy jednak do ekspresu do kawy.
Urządzenie to awansowało w międzyczasie do
roli ozdoby wielu kuchni i biur.
Nowe zapotrzebowanie na różne postacie kawy
nieważne, czy chodzi o latte macchiato, caf
latte, café crème, cappuccino czy o espresso
lub inne odmiany czyni to urządzenie nie-
odzownym dla wielu miłośników i miłośniczek
naszego ulubionego napoju.
A my w Arnsbergu stwierdziliśmy, że w
tym popularnym urządzeniu można jeszcze
udoskonalić wiele rzeczy głównie pod
względem technologii, ale także designu!
Voilà! Oto nowy kolbowy ekspres do kawy
marki Graef. To nie tylko prawdziwa innowac-
ja, lecz coś więcej: mała sensacja!
Hermann Graef / Andreas Schmidt
4
Kawa – odkrycie
trzeźwości
Kawa jest ulubionym napojem Niemców.
Nie piwo czy wino, nie mleko ani cola, lecz
właśnie wywar z prażonych ziaren kawy
a więc espresso, cappuccino, „zwykła”
kawa i wiele innych odmian cieszy się
największą popularnością wśród napo-
jów. Roczne spożycie na głowę wynosi
ponad 160 litrów (co daje w przybliżeniu
7 kg, ponad 1200 liżanek!). Niemcy
największym importerem kawy na świecie
po USA jesteśmy narodem „kawiarzy”!
Jednak nie zawsze tak było. Musiało upłynąć
wiele czasu, zanim kawa stopniowo wyparła
napoje alkoholowe wywołujące „uczucie
otępienia” oraz „niezdolność do załatwiania
poważnych spraw” (J. Howell) i zakończyła
swój triumfalny pochód obecnością w niemal
każdym biurze i kuchni.
Wszystko zaczęło się w połowie XVII stulecia,
gdy czarna i gorzka mikstura stała się modnym
luksusowym napojem pitym w domach
europejskiej arystokracji; następnie została
odkryta przez mieszczaństwo jako „napój
trzeźwości” i dopiero po II wojnie światowej
stała się codziennym napojem wszystkich
warstw społecznych – wcześniej lud musiał za-
dowalać się substytutami kawy (mocca faux).
Triumfalny pochód
„Chaube”
Kawa, zwana również „islamskim winem”,
wywodzi się z Orientu; za ojczyznę jej ziaren
uważa się region Kaffa w Etiopii. Zgodnie z leg-
endą, gdy Mahomet cierpiał z powodu sennoś-
ci, Allah wysłał anioła, który podał mu kawę,
dzięki czemu prorok wkrótce odzyskał siły. Ten
gorzki napój, który od XI stulecia spożywano
na Półwyspie Arabskim, a później w
całym Imperium Osmańskim, określano mia-
nem „Chaube”.
W miarę ekspansji islamu oraz w wyniku piel-
grzymek kawa stopniowo rozpowszechniała
się, aż wreszcie dotarła do Europy: w1554r. w
Konstantynopolu otwarto pierwszą kawiarnię,
a „napój Turków” przedostał się do Wiednia i
wkrótce podbił całą Europę.
Nieufność władz
Z uwagi na pobudzające działanie kawa była
obiektem kontrowersji już w krajach arabskich.
Władze obawiały się, że to „mleko szachistów
i myślicieli”, które wyostrza umysł i rozpala
dyskusje, może szerzyć niepokoje – i zarządziły
„Powszechnie wiadomo, że kawa
otrzeźwia ludzi”.
(James Howell, 1660r.)
„W historii kawy najbardziej interesujące jest to,
że wszędzie tam, gdzie się pojawiła, wywoływała
rewolucje”. (WilhelmA.Uckers)
5
PL
zakaz picia kawy. Obowiązywał on także w Eu-
ropie, a kawa musiała przezwyciężyć jeszcze
inne bariery. Wprawdzie dostrzeżono jej ko-
rzystny wpływ na zdrowie, lecz obawiano się
także niekorzystnych skutków, takich jak od-
wodnienie nerek, nadmierne chudnięcie czy
osłabienie potencji.
Jednak jako środek pobudzający kawa wycho-
dziła naprzeciw zapotrzebowaniu na wyda-
jność obecnym w powstającym nowoczesnym
społeczeństwie mieszczańskim; jasność umys-
łu była w cenie i wkrótce zniknęły wszelkie
przeszkody. Posmakowawszy tego napoju sam
papież Klemens VII zniósł kościelny zakaz jego
spożywania: „Ten napój Szatana jest tak sma-
kowity, że szkoda byłoby pozostawić go niew-
ierzącym”.
Kawiarnie i spot-
kania przy kawie
W metropoliach europejskich kawiarnie zaczęły
powstawać jedna za drugą. Goście mogli tutaj
omawiać przy kawie poważne przedsięwzięcia,
a nawet snuć buntownicze intrygi!
Choć początkowo kobiety miały zakaz wstępu
do kawiarni, to z czasem także i one odkryły
ten uzależniający napój – wkrótce rozwinęły się
damskie spotkania przy kawie, działające na
zasadzie „giełdy”, na której wymieniano infor-
macje.
Tym samym kawa stopniowo utorowała so-
bie drogę po biurze handlowym i kawiarni
także do kuchni. Ponieważ jest ona parzona
(a czasami także mielona) „w warunkach do-
mowych”, na rynku dostępna jest olbrzymia
oferta urządzeń do przygotowywania kawy
skierowana do jej miłośników, którzy chcą cze-
goś więcej niż tylko zalewania i przecedzania
ulubionego napoju.
Z myślą o większej wygodzie, a jednocześnie i
wyższej jakości, stworzono ekspresy do kawy.
Ich szczytowym osiągnięciem jest obecnie
ekspres do kawy, który powstała z myślą o
spożyciu w kręgu prywatnym. Przykładem jest
charakteryzujący się pięknym designem model
contessa marki Graef – wyjątkowa ozdoba do-
mowego blatu kuchennego.
„Pewna kobieta tak bardzo
zachwyciła się kawą,
że gdy dowiedziała się,
że będą ją podawać
wCzyśćcu, zrezygnowała
zwejścia do Raju.”
(Christian Friedrich Henrici)
„Nie jest przesadą stwierdzenie, że kawa to eliksir ży-
cia (…) Dodaje energii i poprawia wydajność, pełni
funkcję społeczną i zbliża. Dzięki niej powstała cała
kultura oraz stale rozwijający się rynek, na którym
ciągle tworzą się nowe segmenty.
Jest ona paliwem społeczeństwa ukierunkowanego
na wyniki; to najczęściej pity napój i jedyny powsze-
chnie dostępny środek odurzający, który wolno zaży-
wać o każdej porze dnia”.
(Süddeutsche Zeitung, 24 grudnia 2015r.)

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756