Znaleziono w kategoriach:
U Lodówka HAIER HFDG 506 WM Biała

Instrukcja obsługi U Lodówka HAIER HFDG 506 WM Biała

Powrót
Polski Instrukcja obsługi
1
Spis treści Strona
1. Ochrona środowiska i właściwa utylizacja .......... 2
2. Lokalizacja ......................................................... 2
3. Instalacja ......................................................... 2-3
4. Tabliczka znamionowa ....................................... 3
5. Połączenie elektryczne ....................................... 3
6. Instrukcja obsługi............................................. 3-4
7. Oświetlenie wewnętrzne ..................................... 4
8. Wymiana żarówki: .............................................. 4
9. Zalecane miejsce dla różnych potraw ................. 4
10. Zdejmowana półka: ........................................ 4
11. Komora zamrażarki ........................................ 5
12. Przygotowanie lodu i lodów ........................... 5
13. Przygotowanie do wakacji.............................. 5
14. Czyszczenie i konserwacja ......................... 5-6
15. Rozmrażanie ................................................. 6
16. Diagnoza problemów .................................. 6-7
17. Rozwiązywanie problemów ............................ 7
18. Podczas przerwy w zasilaniu ......................... 8
19. Wezwanie serwisu ......................................... 8
20. Instalacja w kuchni......................................... 8
21. Gwarancja ..................................................... 8
22. Ilustracja części ............................................. 8
23. Oświetlenie wnętrza - wymiana żarówki ........ 9
24. Odwracalne drzwi .......................................... 9
Przed użyciem przeczytaj uważnie niniejszą instrukcję.
Podkreśl najważniejsze instrukcje. Zachowaj instrukcję
obsługi w bezpiecznym miejscu do późniejszego
wykorzystania. Pamiętaj, aby przekazać je nowemu
właścicielowi, jeśli kiedykolwiek sprzedasz urządzenie.
Zakupiłeś bezpieczną i niezawodną lodówkę.
Odpowiednio wykorzystywana i konserwowana będzie
służyć przez wiele lat. Ostatnia strona niniejszej
instrukcji obsługi zawiera dane techniczne tego
urządzenia, a dane dotyczące wydajności podane na
tabliczce znamionowej wynikami testów uzyskanych
w temperaturze otoczenia 10-32 °C.
Ważne!
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku
domowego. Jeśli używasz go do celów przemysłowych
lub handlowych, pamiętaj o przestrzeganiu
odpowiednich norm i przepisów.
Test szczelności został przeprowadzony zgodnie z
odpowiednią normą bezpieczeństwa.
Aby zapobiec ryzyku uwięzienia dziecka wewnątrz,
upewnij się, że stara lodówka jest odłączona od
zasilania i jest bezpieczna, usuń zatrzaski i blokady
przed wyrzuceniem.
Ważne!
Należy zwrócić uwagę, że układ chłodniczy zawiera
czynniki chłodnicze, które wymagają specjalistycznej
utylizacji. Należy skontaktować się lokalnym zakładem
utylizacji odpadów w celu właściwej utylizacji starego
urządzenia; skontaktuj się z władzami lokalnymi lub
sprzedawcą, jeśli masz jakiekolwiek pytania. Prosimy
upewnić się, że przewody chłodziarki nie uległy
uszkodzeniu przed odebraniem ich przez punkt zbiórki
odpadów, przyczyń się do zwiększenia świadomości
ekologicznej poprzez naleganie na odpowiednią,
niezanieczyszczającą metodę utylizacji. Informacje na
temat zastosowanego czynnika chłodniczego i izolacji
znajdują się na tabliczce znamionowej.
Wtyczka powinna być dostępna, gdy urządzenie
zostanie umieszczone w miejscu docelowym.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, należy go
wymienić na nowy u producenta lub w autoryzowanym
serwisie.
Uwaga:
Niniejsze urządzenie powinno być instalowane w
dobrze wentylowanym miejscu. Opakowanie
transportowe powinno być usunięte.
Uwaga:
Do rozmrażania nie używaj ostrych ani spiczastych
przedmiotów.
Uwaga:
Upewnij się, że układ chłodniczy nie jest uszkodzony.
Uwaga:
Nie należy używać urządzeń elektrycznych wewnątrz
komór przeznaczonych do przechowywania żywności
w urządzeniu, innych niż zalecane przez producenta.
.
Polski Instrukcja obsługi
2
Niniejsza instrukcja obsługi ma zastosowanie do
różnych modeli i mogą wystąpić niewielkie zmiany
w niektórych aspektach w zależności od modelu.
1. Ochrona środowiska i
właściwa utylizacja
Materiały opakowaniowe
Urządzenie jest zapakowane w sposób zapobiegający
uszkodzeniom podczas transportu. Używane
materiały nadające się do recyklingu.
Pudło opakowaniowe jest wykonane z tektury falistej /
tektury (głównie z papieru pochodzącego z recyklingu).
Części z polistyrenu (polistyren bez CFC)
Wyściółki i worki polietylenowe
Paski polipropylenowe
Wszystkie te cenne materiały można oddać do punktu
zbiórki i wykorzystać ponownie po odpowiednim
recyklingu. Wszystkie odpady należy odpowiednio
utylizować.
2. Lokalizacja
Podczas przenoszenia lodówki należy ja trzymać
pionowo. Jeśli wymagane jest nachylenie, nie powinno
ono przekraczać 45 stopni. W przeciwnym razie
urządzenie może ulec uszkodzeniu i działać
nieprawidłowo.
Aby uniknąć uszkodzenia produktu lub obrażeń ciała,
lodówka powinna być rozpakowywana przez dwie
osoby po ustawieniu jej we wcześniej wybranym
miejscu.
Przed instalacją należy upewnić się, że lodówka nie
posiada widocznych uszkodzeń zewnętrznych.
Podczas przenoszenia lodówki nie należy jej podnosić
trzymając za blat, aby zapobiec uszkodzeniu lodówki.
Nie uruchamiaj lodówki, która jest uszkodzona.
Dokładnie sprawdź lodówkę pod kątem:
Uszkodzonego opakowania z powodu
nieprawidłowego obchodzenia się z nim podczas
transportu
Uszkodzeń na zewnątrz
Uszkodzeń przewodu zasilającego / wtyczki
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy o
kontakt z działem obsługi klienta w celu dokładnego
sprawdzenia urządzenia.
Podejmij niezbędne środki, aby zapobiec wyciekowi
czynnika chłodniczego podczas uruchamiania lodówki,
który mógłby spowodować zanieczyszczenie
środowiska.
3. Instalacja
a) Usuń wszystkie materiały opakowaniowe.
b) Wyjmij wszystkie przedmioty z lodówki.
c) Upewnij się, że usunięto folię i taśmę z obudowy i
drzwi.
d) Usuń wióry styropianu (jeśli są) z otoczenia
lodówki.
e) Wyjmij akcesoria i materiały drukowane z
lodówki.
f) Wyczyść wnętrze lodówki ciepłą wodą i octem, a
następnie osusz miękką szmatką.
Do czyszczenia lodówki nie używaj detergentów,
ostrych lub spiczastych narzędzi ani środków
czyszczących na bazie sody.
Przed przystąpieniem do montażu należy
upewnić się, że układ chłodniczy nie jest
uszkodzony.
Lodówka powinna być używana wyłącznie
zgodnie z jej przeznaczeniem.
Lodówka powinna być ustawiona na solidnej i
równej podłodze, aby zapewnić cyrkulac
czynnika chłodniczego i odpowiednią wydajność
chłodzenia.
Jeśli to możliwe, umieść lodówkę w chłodnym i
suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
Nie wystawiaj lodówki na bezpośrednie działanie
promieni słonecznych i upewnij się, że
temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka.
Trzymaj lodówkę z dala od źródeł ciepła, takich
jak system grzewczy, piekarnik lub lodówka . W
innym razie, sprężarka działać bardziej
intensywnie, co będzie skutkowało dodatkowym
zużyciem energii.
Jeśli lodówka będzie umieszczana w pobliżu źródła
ciepła, zaleca się zainstalowanie bariery termicznej
między lodówką a źródłem ciepła (stosowanie azbestu
jest zabronione) lub zachowanie odpowiedniej
przestrzeni między lodówką a źródłem ciepła w
następujący sposób:
Kuchenka lub kuchenka elektryczna 15 cm
Grzejnik lub piekarnik 30 cm
Kolejna lodówka 8 cm
Na lodówce nie należy umieszczać żadnych urządzeń
emitujących promieniowanie, takich jak kuchenka
mikrofalowa lub piekarnik.
Upewnij się, że odpowietrznik nie jest zablokowany.
Nigdy nie odłączaj lodówki, ciągnąc za przewód
zasilający. Zawsze mocno chwyć wtyczkę i wyciągnij
prosto z gniazdka.
Polski Instrukcja obsługi
3
Ostrzeżenie!
Po ustawieniu lodówki, należy pozostawić na
przynajmniej 2 godziny bez poruszania przed
uruchomieniem, w celu zapewnienia stabilnego obiegu
czynnika chłodniczego i bezawaryjnej pracy.
Przed uruchomieniem lodówki upewnij się, że
wewnętrzna komora jest sucha (szczególnie w
przypadku narożników).
Zagrożenie!
W zależności od składu chemicznego czynnik
chłodniczy może być łatwopalny. Odporność obiegu
czynnika chłodzącego na przecieki jest potwierdzona
testami. Nieupoważniona ingerencja w układ cyrkulacji
czynnika chłodniczego może spowodować pożar.
Upewnij się, że układ cyrkulacji czynnika chłodniczego i
części peryferyjne kompresora nie są narażone.
Wszelka ingerencja w układ chłodniczy powinna
być przeprowadzana wyłącznie przez wyszkolony
personel.
Ostrzeżenie!
Dostanie się czynnika chłodniczego do oczu może
spowodować poważne obrażenia. W takim przypadku
przepłucz oczy pod bieżącą wodą i bezzwłocznie
skonsultuj się z okulistą.
Lodów należy używać w odpowiednim zakresie
temperatury pokojowej ze względu na typ klimatu.
Należy przestrzegać zakresu temperatury pokojowej
dla określonego typu klimatu. Typ klimatu dla danego
urządzenia można sprawdzić na tabliczce
znamionowej.
Typ klimatu
Temperatura pokojowa
SN
+ 10 ° C ~ + 32 ° C
N
+ 16 ° C ~ + 32 ° C
ST
+ 16 ° C ~ + 38 ° C
T
+ 16 ° C ~ + 43 ° C
4. Tabliczka znamionowa
Tabliczka znamionowa znajduje s na panelu
bocznym lub tylnym lodówki i zawiera ważne dane
techniczne.
Zapisz poniższe dane techniczne.
Zapisz dane techniczne do późniejszego
wykorzystania, aby uniknąć konieczności przenoszenia
lodówki, gdy dane te będą potrzebne.
Model/Typ
Pojemność .............................................. Litr
Napięcie robocze .................................... Volt
Maksymalna moc wejściowa (W) ............ Watt
Natężenie prądu ..................................... Amp
Zużycie energii ....................................... kWH/24h
Zdolność zamrażania kg/24 godziny
(niedostępne dla lodówek
bez zamrażarki)
5. Połączenie elektryczne
Lodówka powinna korzystać z prawidłowo uziemionego
gniazdka, które powinno zostać sprawdzone przez
wykwalifikowanego elektryka. Lodówkę należy zawsze
podłączać do własnego gniazdka elektrycznego o
napięciu znamionowym i bezpieczniku zgodnym z
tabliczką znamionową.
W przypadku niezgodności natychmiast skonsultuj się
z lokalnym centrum serwisowym lub sprzedawcą.
Lodówki nie należy łączyć z konwerterem (np.
ogniwem słonecznym)
Nie używaj przedłużacza.
6. Instrukcja obsługi
a) Włącz (lub wyłącz) lodówkę i wybierz
ustawienia temperatury
Regulator temperatury (termostat)
Regulator temperatury służy do włączania /
wyłączania lodówki i wybierania ustawień
temperatury.
b) Uruchamianie
Obróć regulator temperatury w prawo, aby uruchomić
lodówkę. (Nie należy przekręcać powyżej pozycji
blokady, gdyż można uszkodzić regulator temperatury).
Sprężarka rozpoczyna pracę, temperatura we
wnętrzu osiągnie ustawioną temperaturę.
c) Ustawienie temperatury
Obróć regulator temperatury w lewo do najniższego
ustawienia = najlżejsze chłodzenie;
(Maksymalny obrót regulatora w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara wyłączy lodówkę,
sprężarka zatrzyma się)
Polski Instrukcja obsługi
4
Przekręcić regulator temperatury w lewo do
najwyższego ustawienia = najchłodniejsze ustawienie;
Ustawienie temperatury powinno być prowadzone
biorąc pod uwagę następujące warunki:
Temperatura otoczenia;
Ilość przechowywanej żywności;
Otwieranie drzwiczek
Dzięki obserwacji wkrótce dowiesz się, jak dobrać
odpowiednią temperaturę.
Podczas przechowywania żywności bardzo ważne jest
odpowiednie ustawienie temperatury. Mikroby mo
bardzo szybko zepsuć żywność, chyba że ich rozwój
zostanie zahamowany niską temperaturą. Zaleca s
ustawienie temperatury 5°C lub niższej, co może
skutecznie wyeliminować proces psucia się żywności
przez mikroby.
d) Zatrzymanie
Obróć regulator temperatury maksymalnie w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Do tego czasu sprężarka powinna się zatrzymać.
Odłącz od gniazdka ściennego.
7. Oświetlenie wewnętrzne (nie
dotyczy niektórych modeli)
Produkt wyposażony jest w wietlenie LED, w
przypadku konieczności wymiany prosimy o kontakt z
serwisem.
8. Wymiana żarówki:
Odłącz lub odetnij bezpiecznik.
Zdejmij osłonę.
Zdejmij osłonę zgodnie z ilustracjami w sekcji 23 na
ostatniej stronie.
Zainstaluj ponownie osłonę.
Zainstaluj ponownie osłonę zgodnie z ilustracjami w
sekcji 23 na ostatniej stronie.
Nigdy nie używaj żarówek mocniejszych niż 15 watów.
Napięcie żarówki musi odpowiadać wymaganiom
podanym na tabliczce znamionowej.
9. Zalecane miejsce dla różnego
typu żywności (od góry do
dołu)
1) Drzwi:
a) Masło, ser;
b) Jajka;
c) Żywność w butelkach lub w puszkach,
przyprawy;
d) Duże butelki lub puszki;
Chłodziarka:
a) Galaretka;
b) Chleb, słodycze, gotowane mięso;
c) Kiełbasy, mięso;
d) Owoce, warzywa, sałatki.
.
10. Zdejmowana półka:
W niektórych modelach mogą znajdow się szklane
lub inne zdejmowane półki, aby pomieścić przedmioty
o różnych rozmiarach.
Wyjmij żywność z półki, która ma zostać wyjęta.
Wyjmij półkę, włóż do innego rowka w ściance
wewnętrznej i dociśnij do końca.
UWAGA!
1. Podczas przechowywania żywności, która łatwo
traci smak, należy zastosować odpowiednie
opakowanie.
2. Owoce, warzywa, czy sałatki mogą być
przechowywane nieopakowane w pojemniku na
warzywa.
3. Plastikowe pojemniki wielokrotnego użytku, folia
aluminiowa i pojemniki szklane nadają się do
pakowania żywności.
4. Nigdy nie pozwól, aby opakowanie żywności
stykało się z tylną ścianą lodówki, ponieważ może
zamarznąć i przykleić się do tylnej ściany.
5. Gorące potrawy i napoje należy odstawić do
całkowitego ostygnięcia przed włożeniem ich do
lodówki.
6. Ciepłe powietrze może dostawać się do lodówki po
otwarciu drzwi. Aby oszczędzać energię, ogranicz
otwieranie drzwi.
7. Nigdy nie przechowuj materiałów wybuchowych w
lodówce (takich jak wrażliwe na nacisk rozpylacze),
ponieważ mogą eksplodować.
8. Nigdy nie przechowuj olei jadalnych w balkonikach
na drzwiach, może to spowodować spękania
plastikowych paneli drzwi.
9. Napoje o wysokiej zawartości spirytusu powinny
być przechowywane tylko w obszarze niskiej
temperatury i szczelnie zamknięte.
Polski Instrukcja obsługi
5
11. Komora zamrażarki
3- lub 4-gwiazdkowe zamrażarki nadają się do
przechowywania głęboko mrożonej żywności (już
zamrożonej przed włożeniem do zamrażarki),
przechowywania świeżej żywności przez krótki okres
(2-3 tygodnie) poprzez zamrażanie lub do robienia
lodów, lodu i wody lodowej.
Należy przestrzegać zalecanego terminu przydatności
do spożycia.
Zamrażarka może służyć do produkcji kostek lodu.
1. Temperatura w zamrażarce jest regulowana
poprzez ustawienie regulatora temperatury. W
przypadku świeżej żywności i żywności, która musi
być przechowywana przez długi okres, zaleca się
temperaturę -18 °C lub niższą, ponieważ
drobnoustroje ledwo przeżywają w tej
temperaturze. Gdy temperatura wzrośnie powyżej -
10 °C, drobnoustroje zaczynają psuć żywność, a
okres jej przechowywania zostaje skrócony. Jeśli
chcesz zamrozić żywność, która jest już częściowo
rozmrożona lub jeśli chcesz, aby została
rozmrożona, ugotuj przed włożeniem do
zamrażarki. Wysoka temperatura procesu
gotowania może wyeliminować większość
drobnoustrojów.
2. Im wyżej ustawiony regulator temperatury, tym
niższa będzie temperatura w zamrażarce.
3. Zwykle, gdy żywność wymaga tylko krótkiego
okresu przechowywania, należy wybrać średnie
ustawienie.
4. Zwykle, gdy żywność wymaga długiego okresu
przechowywania, należy wybrać wysokie
ustawienie
UWAGA!
Nigdy nie wkładaj napojów gazowanych w
puszkach lub butelkach do zamrażarki, ponieważ
dwutlenek węgla może się rozszerzać podczas
zamrażania i stwarz zagrożenie wybuchem.
Żywność butelkowaną, która wymaga
natychmiastowego schłodzenia, należy
przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż
godzinę przed wyjęciem, w przeciwnym razie
butelki mogą pęknąć.
Lody lub woda z lodem powinny być
pozostawione przez kilka minut przed spożyciem,
ponieważ usta i język mogą ulec odmrożeniu
(może następować pękanie skóry). Ponadto,
unikaj dotykania mokrymi rękami wewnętrznych
ścian zamrażarki.
WAŻNE!
Żywność wkładana do zamrażarki musi być
dobrze zapakowana.
Przestrzegaj daty ważności mrożonek.
Tylko świeża żywność o wysokiej jakości nadaje
się do zamrażania.
Żywność przechowywana w zamrażarce powinna
mieć odpowiednią wielkość.
Waga pojedynczego opakowania mrożonek nie
powinna przekraczać 2 kg.
Do pakowania żywności należy używać
elastycznego plastiku, folii aluminiowej lub
wkładać żywność do pojemników.
Opakowania z żywnością nie powinny
zatrzymywać w środku zbyt dużo powietrza.
Do zaklejania opakowań z żywnością użyj gumki
recepturki, zacisku, sznurka lub taśmy odpornej
na zamarzanie.
Do zamykania plastikowych opakowań mna
również stosować zgrzewarki.
Skieruj szerszą stronę opakowania na żywność w
dół, aby przyspieszyć proces zamrażania.
Wytrzyj opakowania do sucha przed włożeniem
ich do zamrażarki, ponieważ mogą się sklejać po
zamrożeniu.
Jeśli zajdzie potrzeba zamrożenia żywności,
która jest już gotowa do spożycia lub całkowicie
rozmrożona, należy ugotować przed
ponownym włożeniem do zamrażarki.
Nie używaj przeterminowanej żywności ,
ponieważ może to spowodować zatrucie.
12. Przygotowanie kostek lodu,
lodów i wody lodowej
Przygotowanie kostek lodu:
Dodaj wodę do tacki na lód do 3/4 jej objętości i
umieść w dolnej części zamrażarki. Gdy kostki
lodu będą gotowe, spłucz lód pod bieżącą wodą,
następnie możesz go łatwo wyjąć.
Przygotowanie lodów:
Wyjmij separatory z tacki na lód. Zwróć uwagę że
im dłużej przygotowujesz lody tym bardziej
kremowe. Gdy lody będą gotowe, przepłucz tacki
na lody pod bieżącą wodą, aby łatwo je wyjąć.
13. Przygotowanie do wakacji
W przypadku wakacji lub długiej nieobecności odłącz i
wyczyść lodówkę zgodnie z opisem w części
„Czyszczenie i konserwacja”. Pozostaw drzwi otwarte,
aby zapobiec tworzeniu się pleśni lub nieprzyjemnego
zapachu.
14. Czyszczenie i konserwacja
Przed czyszczeniem odłącz urządzenie.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756