Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje HOTPOINT
›
Instrukcja Piekarnik HOTPOINT TIF 801 SC AN HA
Znaleziono w kategoriach:
Piekarniki do zabudowy
(3)
Wróć
Instrukcja obsługi Piekarnik HOTPOINT TIF 801 SC AN HA
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
PL
1
O
PIS
PRO
D
U
K
TU
P
ANE
L STE
ROW
ANIA
1.
Pane
l s
terowa
nia
2.
We
nt
y
la
to
r
3.
Gr
załka okrągła
(
niewido
cz
na
)
4.
Prowadnice pó
łek
(poziom jest zaznac
zon
y na
froncie piekarni
k
a
)
5.
D
rz
wic
zk
i
6.
Gr
za
łka
górna
/ grill
7.
Oświetlenie piekarnika
8.
T
abliczka
znamionowa
(
nie usuwać)
9.
Dolna g
r
załka ok
rągła
(
niewido
cz
na
)
1
.
P
OK
RĘTŁO W
Y
BORU
Służ
y do włączania u
r
ządzeni
a
popr
zez
w
ybr
anie funkcji. Obró
cić
do
poz
ycji
, by wyłąc
z
y
ć
urz
ądzenie.
2. ZEGAR ANALOG
OWY
3.
PO
KR
ĘTŁO TE
RMOST
A
TU
Obró
cić, aby w
yb
rać ż
ądaną
temperaturę.
4.
D
IODA TERMOST
A
TU
/
N
AG
R
Z
E
WAN
IA
Świeci po
dc
zas nagr
zewania
urządzenia. Wyłącza się
po
osiągnięciu
w
y
maganej
temperatur
y
.
INSTRUK
CJA C
ODZIENNE
J
EKSPL
O
A
T
A
C
JI
Przed uż
yciem urządzenia pr
osim
y o uważ
ne przec
zy
tanie Z
asad bezpie
czeńst
wa
i ochron
y zdrowia.
DZIĘKU
J
EMY ZA ZAKUP PIEK
ARNIK
A
HOTPOINT
- ARISTON
Aby m
ó
c k
or
z
ystać z pr
ogramu
komplek
sowej p
omoc
y i
wsparcia, należ
y
zarejes
trować swój pro
duk
t na stro
nie
w
ww. hotpoint. eu/ register
WWW
Zasady bezpi
e
czeństwa oraz In
strukc
ję
obsług
i i konse
r
wacji u
r
ządzeni
a można
pobrać odwiedz
ając naszą stronę
docs .
hotpoint .eu
i
postęp
ując zgodni
e ze
wskazówk
ami z
amieszc
zonymi na o
dwrocie
t
e
j
b
r
o
s
z
u
r
y.
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
8
9
7
6
1
2
3
4
2
AK
CESOR
IA
RUSZ
T
BL
A
CHA NA
ŚCIEK
A
J
ĄCY
TŁUSZ
C
Z*
BLAC
HA DO PIECZENIA
*
W
YS
U
WA
N
E
PRO
W
ADNICE *
Służ
y do pieczenia potraw
lub jako miejsce do
położenia patelni, f
orm do
pieczenia i inny
ch nacz
yń
żaroodpornych.
Do stosowania jako blacha do
pieczenia mięsa, ryb, warz
y
w
,
focaccii itp
. lub w pr
z
ypadku
umieszczenia pod rusztem,
do zbierania ociek
ającego
tłuszczu i soków
.
Służ
y do pieczenia
wszelkiego rodzaju ciast i
chleba oraz mięsa, r
yb w folii
itd.
Ułatwiają wk
ładanie i
wyjmowanie akcesoriów.
ROŻ
E
N
*
* Dostępne tylko w w
ybranych modelach.
Liczba i rodzaj akcesoriów może r
óżnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesor
ia można naby
ć oddzielnie w ser
wisie.
Umożliwia rów
omier
ne
pieczenie duż
ych porcji
mięsa i drobiu.
UMI
ESZCZ
ANI
E RUSZ
TU I IN
NY
CH AKCESOR
IÓW
Umieśc
ić rusz
t p
oziomo
, wsuwając go między
pręty
drab
inki na blac
hy i pil
nują
c, aby stro
na z z
a
winiętym
brze
giem była skierowana ku gór
ze.
Inne a
kce
soria, takie ja
k blacha n
a ściekaj
ąc
y tłu
szcz,
cz
y blach
a do piec
zen
ia są wsuwa
ne poziomo
, w taki
sam spo
sób jak ruszt.
W
Y
JMOW
ANIE I PONOWNY
MO
NT
AŻ
PRO
W
ADNIC
•
A
by w
yją
ć prowad
nice półek, należy je po
dn
ieść i
następ
nie d
elikatn
ie w
yciągn
ąć dolną
c
zęść z
miejsc
a
zamoco
wania
: teraz ru
sz
t można wyjąć
.
•
A
by z powro
tem włożyć pr
owa
dni
ce półek
, naj
pierw
trz
eba je
umieścić w gó
rnym miejscu z
amocowania.
T
r
z
y
mając prowadnice uni
esione k
u gór
ze, wsunąć
je do piekarnika, a następnie opuścić do dolnego
miejsca z
amocowania.
MON
TOW
ANIE W
Y
SUWANY
CH PROW
ADN
IC
(
JE
ŚLI
T
A OP
C
J
A JE
ST D
OST
ĘPNA)
Zde
mont
ować z p
iekarn
ika drabin
k
i na bla
chy i z
dj
ąć
plast
iko
we zabezpieczenie z przes
uwny
ch sz
yn.
Zamoc
ować górn
y zacis
k sz
yn
y do prowad
nicy
półk
i i przesu
nąć ją wzdłuż tak d
aleko
, jak t
o
moż
liwe. Op
uśc
ić drugi zaci
sk tak, aby zna
lazł się w
odp
owiednim miejscu.
Aby zab
ezpie
cz
y
ć
prowadnicę,
nale
ż
y do
cisnąć mo
cno d
olną c
zęś
ć z
acisku
do
pro
wadnicy pó
łki. Spr
awdzi
ć, c
z
y sz
yn
y pr
zes
uwają
się sw
obodnie. P
owtórz
yć po
w
y
ższe c
zy
nno
ści dla
drugiej prowadnic
y
pó
łk
i na t
y
m samym p
oziomie.
Uwaga:
Wysuwane prowadnice mogą być zamonto
wane na
dowolnym po
ziomie.
UŻY
WANIE ROŻNA
(
JEŚLI JE
ST W ZE
ST
A
WIE)
Wbić szpi
kulec przez środek por
cji mi
ęsa (
je
śli jest t
o drób
,
mięso nale
ż
y owiąz
ać sznurk
iem)
. Pr
zesunąć mięso w
zdł
uż
szpikulca, aż opr
ze się mocno i nieruchomo na widełk
ach.
W
cisn
ąć drugi
e wide
łki na szpi
kulec i przes
unąć j
e tak, aby
mocno
prz
ytr
z
ymy
wa
ł
y mięso. D
okrę
cić śrubę
mocującą
,
aby zab
ezpie
c
z
yć mięso w o
dpowie
dnim po
łożeniu.
Wpr
owadzić zakończenie w o
dpowiednie zag
łębienie
w komorze piekarnika i opr
zeć z
aokrągloną część na
przeznac
zon
y
m do tego celu wsporniku.
Uwaga: P
oniżej rożna trzeba umieścić specjalną blachę na ściek
ający
tłuszcz i nalać do niej ok. 500 ml wody
. Aby unik
nąć poparzeń, gdy
szpikulec jest gorąc
y
, należ
y uż
y
wać specjalnego uchwytu z tworz
ywa
sztucznego (któr
y trzeba zdjąć przed włoż
eniem rożna do piek
arnik
a).
Korz
ystanie z akcesorium jest dopuszczalne tylko w połączeniu z
funkcją T
ur
bogrill.
PL
3
.
RO
ZGRZEW
ANIE P
IEK
ARNIK
A
Nowy piekarni
k może mieć wyczuwaln
y zapach, który jest
pozo
stałości
ą po produ
kcj
i: jest to z
jawi
sko nor
mal
ne.
Dlatego prze
d prz
ys
tąpieniem do piec
zenia potraw
zalecam
y rozg
r
zanie pie
k
arn
ika „na pusto
"
, co ułatwi
pozbycie
się te
go z
apa
chu.
Należy w
yją
ć z komory piekarnika wszystkie karton
y
zabezpieczając
e i zdją
ć pr
zezr
oc
z
ystą fol
ię, a tak
że
us
unąć wszystkie zna
jdują
ce się w n
iej ak
cesori
a.
Roz
grz
ać pieka
rnik do 25
0
°C i poz
ostawić włą
c
zon
y
na około jedną godzinę, najlepiej prz
y uż
yci
u
funk
cji
„Piecz. kon
wekcyjne”
. W tym cz
as
ie piekarnik m
usi
by
ć pust
y
. Ab
y prawidło
wo usta
wić tę fun
kcję
, należy
postęp
ować zgodnie
z instrukcjami.
Uwaga: P
o pier
wsz
ym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrz
yć pomieszczenie.
P
IE
RW
SZE
UŻY
C
IE URZ
ĄD
ZE
NIA
1
. WYBÓR F
UNK
C
JI
Aby wybrać funk
cję
, należy obrócić pokrę
tło w
yboru
do p
ozycji oznac
zonej s
ymbo
lem ż
ądanej funkcji.
W
Y
Ł
ĄC
ZO
N
Y
Do w
yłąc
zania
piek
arnika
.
OŚWIETLENIE
Włącz
anie wewnętrznego oświetlenia
piek
arnika
.
KONWENC
J
ONALNE
Do pieczenia d
owolnego r
odz
aj
u potraw n
a
jednym p
oziomie.
DIAMON
D CLEAN (T
ylko w ni
ek
tórych
m
o
d
e
la
c
h)
W ramach
tego sp
ecjalneg
o niskotemperaturoweg
o
cyk
lu cz
yszczeni
a brud i resztki jedzeni
a można
z łatwoś
cią us
unąć za pomocą pary
. F
unk
cja
może zost
ać uruchomio
na w
ył
ącznie
pr
z
y
zim
nym piekarn
iku i po wlan
iu 2
0
0ml w
ody na
dno pie
k
arn
ika. Usta
wić minu
tnik na 3
0 minut i
tem
peratur
ę na 90
°C. Po zak
ończeniu cyklu należy
odczekać około 1
5 min
ut przed otwarcie
m dr
zwi
ur
ząd
zenia.
PI
EC
ZEN
I
E
KO
N
WE
KC
YJN
E
Do pieczenia m
ięsa lub c
iast z pł
ynnym
nadzienie
m, na je
dnej pó
łce. T
a funkcja zap
ewnia
równomierne wy
piec
zenie części dolnej i górnej. Cał
y
w
yp
iek jes
t złot
y
i chrupiąc
y
.
GR
ILL
Do gril
lowan
ia ant
r
ykotu
, szaszł
yk
ów
, k
iełbasek,
do z
apiek
ania war
z
y
w lub d
o pr
z
yrumieniania
piec
z
y
w
a. Podc
zas
grillowania mięsa z
ale
ca się
sto
sowani
e blach
y na ścieka
jący tłuszcz: blachę n
a
ściekając
y tł
uszc
z można umieścić
na dowolnym
pozi
omie pon
iżej bla
chy do pi
ec
zeni
a i nalać do n
iej
ok. 500 ml wody pit
nej.
TURBOGRI
LL
Do piec
zenia duż
ych kawałkó
w
mięsa (
udziec,
rostbe
f
, k
urcz
ak). Zale
camy zas
tosowanie blachy na
ście
k
aj
ąc
y tłu
s
zcz: blac
hę na śc
iekający tłu
szcz możn
a
umieścić na d
owoln
y
m poziomi
e poniżej b
lachy
do pieczeni
a i nalać do n
iej ok. 500 ml wody pit
nej.
Ko
rz
ystają
c z tej fun
kcj
i piec
zeni
a możem
y uż
yć r
ożna
(zale
żnie od wyposażen
ia
).
RO
ZMRA
ŻANIE
Dla s
z
ybs
zego
rozmraż
ania ż
y
wn
ości.
TERMOOBI
EG
Do pieczenia r
óżn
ych pot
raw w t
ej samej
temperatur
ze, jedn
oc
ześnie na k
ilku p
ół
kach
(
mak
s
ymalnie tr
ze
ch
). F
unkcja ta p
ozw
ala na
piec
zenie bez w
zajemneg
o przenikania się z
apachów
piec
zonych potraw
.
NA
GR
ZEWANIE DO
LNE
J G
RZ
AŁK
I
do opieka
nia spodu pot
raw
y
. F
unk
cja je
s
t te
ż
pol
ecana
do wolne
go gotowania,
gotowania potr
aw
w sos
ie lub zalewi
e oraz z
agę
s
zczania so
sów
.
2. WŁĄCZ
ANI
E FUNKCJ
I
Aby włą
c
z
yć wybraną fu
nkc
ję, n
ależ
y obróc
ić
p
ok
ręt
ło
termost
atu
, by us
tawić ż
ądaną temperaturę.
Diamond Clea
n (Jeśli w
ystępuje
)
Aby włąc
z
yć f
unkc
j
ę c
z
yszc
zenia „
Diamond
Clean”
,
nal
ać 200 ml wody pi
tnej na dno p
iekarnika,
nast
ępnie usta
wić
pokr
ętło wyboru
oraz
po
kr
ętł
o
termost
atu
na ik
onę
.
. ZEGAR ANALOGOW
Y
1.
Ikona c
zasu rozpo
czę
cia
piec
zenia
2.
Ikona z
akończe
nia c
zasu
piec
zenia
3.
Ikon
a u
st
awi
eń
minutnika
4.
Pokrętło ze
gara
5.
Ikona ustawienia ze
gara
. UST
AWIEN
IE Z
EGAR
A
C
ztero
krotnie
wcisnąć pok
rętło ze
gara,
aż na
w
yświet
laczu będzie mig
ać ikon
a
.
Pr
z
ek
rę
c
ić
pokrętło
, aby u
stawić aktual
ny czas i zat
wier
dzić,
wciskając
pok
rętł
o.
Uwaga: jeśli nastąpi przer
wa w zasilaniu, czas musi być
ustawiony ponownie
.
. UST
AWIEN
IE C
ZA
SU PR
A
C
Y
Aby o
k
reś
lić cz
as pra
c
y urz
ądz
enia, nal
eż
y
wprowadzić cz
as zakończenia pie
czenia. Po w
ybraniu
funkcji i temper
atur
y robo
czej
dwuk
rotnie wcisną
ć
pokrętło z
egara, aż na wyświetla
c
zu będzie mi
gać
iko
na
. Przekręc
ić pokrętło zega
ra, aby usta
wić
cz
as zakońc
zenia pieczenia. Ponownie wci
snąć
pokrętło z
egara, ab
y p
otwierdz
ić i rozpocząć
piec
zenie. Zakończenie piec
zenia zostanie
zas
ygnalizowane dź
więk
iem or
az miganiem
ikon
y
.
Uwaga: najkrótsz
y możliwy czas prac
y to 2minuty
. Aby
sprawdzić ustawion
y czas prac
y podczas pieczenia, należ
y
jednokrotnie nacisnąć pok
rętło zegara. Aby anulo
wać zadane
1
5
2
3
4
C
OD
ZIENNE K
OR
ZY
ST
A
NIE Z
F
UNK
C
JI P
IEK
ARNIK
A
4
T
ABE
L
A
GOTOW
AN
IA
PRZ
EPIS
F
UN
KC
JA
NAGRZEW
ANIE
TEMPER
A
TURA (°C)
C
Z
A
S T
RWA
N
I
A
(M
I
N
.)
B
L
AC
HY
I
AKC
ES
O
RI
A
Ciasta drożdżow
e / biszkopty
Ta
k
1
50 - 1
75
35 - 90
3
Ta
k
1
50 - 1
70
30 - 90
4
1
Ciasta z nadzieniem
(sernik
, stru
cla, sz
arlotka)
Ta
k
1
50 - 190
30 - 85
3
Ta
k
1
50 - 190
35 - 90
4
1
Herbatniki / ciasteczka
Ta
k
160 - 1
7
5
20 - 45
3
Ta
k
1
50 - 1
75
20 - 45
4
1
Pt
ysie
Ta
k
1
75 - 200
30 - 40
3
Ta
k
1
70 - 1
90
35 - 45
4
1
Bezy
Ta
k
10
0
110
-
1
5
0
3
Ta
k
10
0
1
30 - 1
50
4
1
Pizza/ Chleb/ F
o
caccia
Ta
k
1
90 - 250
1
2 - 50
3
Ta
k
1
90 - 250
20 - 50
4
1
Mrożona pizza
Ta
k
250
10 - 1
5
3
Ta
k
250
10 - 20
4
1
T
arta pikantna
(warz
y
wna lub mięsna, quiche)
Ta
k
1
75 - 200
35 - 55
3
Ta
k
1
75 - 1
90
45 - 60
4
1
Nadziewane ciasto francuskie/ przekąski z
ciasta ptysiowego
Ta
k
1
75 - 200
20 - 30
3
Ta
k
1
75 - 1
90
25 - 45
4
1
Lasagne/ T
arta/ Zapiekanka makaronowa/
Cannelloni
Ta
k
200
45 - 65
3
ustawienie przed upływem podanego czasu, wcisnąć i
prz
ytr
z
ymać pokrętło zegara przez 5sekund, a piek
arnik
powróci do r
ęcznego tr
ybu prac
y
. Po zakończeniu pieczenia
wcisnąć pokrętło zegara na 5sekund, aby wyłącz
yć syg
nał
dź
więkowy, a potem pono
wnie, aby anulować pozostałe
ustawienia i powrócić do r
ęcznego tr
ybu prac
y
.
. PROG
R
AMY
PIEC
Z
EN
IA
Można op
óźnić uruchomie
nie funkcji, ustawiając
dla n
iej cz
as ro
zpoc
zęc
ia. Po wybraniu fu
nkc
ji i
tem
peratury roboczej nale
ż
y raz wci
snąć pokręt
ło
zegar
a. Na w
yświetla
c
zu będzie m
igać i
kona
: obróc
ić pokrętło zega
ra, aby u
stawi
ć godzinę
ro
zpoc
zęci
a pieczenia i n
acis
nąć je, a
by potwierdzi
ć.
Na w
yświe
tla
c
zu będzie mi
gać ik
ona
:
pr
z
ek
r
ęc
ić
pokrętło z
egara, ab
y ustawić czas zakoń
c
zeni
a
pieczenia i n
acis
nąć je, a
by ro
zpoc
ząć progra
m. Obie
iko
ny
i
pozosta
ną włączone do momen
tu
rozpo
cz
ęcia c
y
klu
piec
zen
ia.
. MINUTNI
K
Kie
dy ur
z
ądzenie jes
t w
y
łąc
zone, zegar
analogow
y
moż
e być uży
wan
y jako m
inutn
ik
. Ab
y włąc
zyć tę
funkcję, upewnić się, że
piekar
nik jest
w
yłąc
zony i
nacisnąć trz
y
krotnie p
ok
rętło zegar
a: na w
yświ
etlac
zu
będ
zie migać ikona
. Pr
zek
ręcić p
okrętło
zegara,
ab
y usta
wić w
ybran
y c
zas i nac
isną
ć je, ab
y w
łączyć
minutnik:
zakońc
zenie o
dlic
zania do
zera zos
tanie
zas
ygnalizowane dź
więk
iem.
Uwaga: najkrótsz
y możliwy czas prac
y to 2 minuty
. Aby
wyłącz
yć minutnik przed upływem podanego czasu, wcisnąć
i prz
ytr
z
ymać pokrętło zegara przez 5sekund. Aby wyłącz
yć
alarm dź
więkow
y
, wcisnąć pokrętło zegara.
3
. NA
GRZEW
ANIE
Po uruchomieniu tej f
unkc
ji
włąc
z
y się
dioda
termost
atu sygnalizująca rozpo
czę
cie prac
y
ur
ząd
zenia.
Po zakońc
zeniu nagr
zewania dio
da w
ył
ącz
y
się,
wskazu
jąc, że w k
omorze piekarn
ika uzyskano
w
ybran
ą tempera
turę
. W t
ym momencie n
ależ
y
umie
ścić potr
awę w pie
k
arn
iku i roz
p
ocząć jej
piec
zenie.
Uwaga: umieszczenie potraw w piekarniku pr
zed końcem
procesu wstępnego nag
r
zewania może mieć wpływ na
jakość pieczonych potraw
.
Aby wyłącz
yć fun
kcję
, ustawi
ć
pokręt
ło w
yboru
funkcji
oraz
po
krętło termostatu
odpowie
dnio w p
o
łożeniach
oraz
.
PL
5
PRZ
EPIS
F
UN
KC
JA
NAGRZEW
ANIE
TEMPER
A
TURA (°C)
C
Z
A
S T
RWA
N
I
A
(M
I
N
.)
B
L
AC
HY
I
AKC
ES
O
RI
A
Jagnięcina/ cielęcina/ wołowina/
wie
przowina
1 kg
Ta
k
20
0
80 - 1
1
0
3
Kurc
za
k
/ Kr
óli
k
/ Kac
zk
a
1 kg
Ta
k
20
0
50 - 1
00
3
Ind
yk
/ g
ęś
3 kg
Ta
k
20
0
80 - 1
30
2
Ryba pieczona/ potrawy pieczone w papierze
(filet, w c
ałości)
Ta
k
1
75 - 200
40 - 60
3
Nadziewane warzy
wa
(pomidor
y
, cukinie
, bakłaż
any
)
Ta
k
1
75 - 200
50 - 60
2
Pieczony kurczak
1-1,
3
k
g
—
200
55 - 70 *
2
1
—
250
60 - 8
0
2
1
To
s
t
y
—
20
0
2 - 5
5
File
ty / k
awa
łk
i r
yb
—
200
20 - 30 *
4
3
Ki
eł
ba
ski / Ke
baby /
Żeberka /
Hamburgery
—
200
30 - 4
0 *
5
4
Be
fsz
t
yk k
rw
ist
y
1 kg
—
200
35 - 45 **
3
Udziec jagnięc
y
/ golonka
—
200
6
0 - 90 *
*
3
Pieczone ziemniaki
—
200
45 - 55 **
3
Zapiekanka warzy
wna ze skorupką (
ty
pu
gr
a
ti
n)
—
20
0
20 - 30
3
Lasagne i mięso
Ta
k
20
0
50 - 1
00 *
**
4
1
Mięso i ziemniaki
Ta
k
20
0
45 - 1
0
0 **
*
4
1
Ry
by i war
zy
w
a
Ta
k
17
5
30 - 50 *
**
4
1
* Obrócić potraw
ę w połowie czasu pieczenia.
** Obrócić potraw
ę po upły
wie 2/3 czasu pieczenia (w razie potrzeby).
*** Szacowany czas: P
otrawy można wyjmować z piek
arnik
a w różn
ym czasie, w zależności od indywidualnych pref
erencji.
FUN
KC
J
E
Konwe
ncjon
alne
G
rill
T
urbogr
ill
Piec
ze
nie konw
ekc
yjn
e
T
ermoobieg
AKCE
S
OR
IA
Rusz
t
T
aca l
ub for
ma do
ciasta na rus
zcie
Blacha
-o
ciekac
z
/
blac
ha do pie
c
zenia
lub bla
cha na ru
szcie
Blach
a na ście
kając
y
tłus
zcz
/ b
lacha d
o
pieczenia
Rożen (
jeśli jes
t w
ze
s
t
aw
i
e)
Blach
a na ście
kając
y
tłuszc
z napeł
niona
500 m
l wody
JAK POSŁUG
IW
AĆ SIĘ T
ABE
L
Ą PIECZ
EN
IA
T
abe
la z
awiera najlepsze
funkc
yjne, akcesoria i p
oziom
do got
owan
ia różn
yc
h rodzajów ży
wności
. C
zasy
pieczenia są l
iczone od moment
u włożeni
a potrawy
do piekar
nika, z w
yją
tkiem potra
w w
ymagaj
ąc
yc
h
nagr
zewania wstępne
go. T
emp
eratur
y o
raz c
z
asy
pieczenia są o
rientacyjne i zależą od ilo
ści potra
w
y lub
od rodzaju a
kce
soriów
. P
oc
zątk
owo n
ależ
y sto
sować
naj
niższe suger
owane u
stawieni
a, a jeśli po
trawa ni
e
jest wystarczając
o dopieczona, na
leż
y uż
yć wy
ższ
yc
h.
Zaleca si
ę s
t
oso
wanie ak
ceso
riów dołączon
ych w
zesta
wie lub
, w miar
ę moż
liwoś
ci, blac
h lub form do
pieczenia z c
iemnego meta
lu. Mo
żna stos
owa
ć równie
ż
nacz
ynia i a
kce
soria ze szkła żarood
pornego (p
yrex) lub
ce
rami
c
zne. Czas pieczeni
a nieco s
ię wtedy w
ydłuży
.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓ
ŻNY
CH
POTRA
W
Ko
rz
ystają
c z funkc
ji „
T
ermoobi
e
g”
, mo
żna
jedn
oc
ześnie pi
ec różne
potraw
y
w
ymag
ające tej
samej temp
eratur
y (np. r
yby i war
z
y
wa)
,
umieszc
z
ając
je na r
óżn
yc
h p
ółkach. P
otra
w
y w
ymaga
jąc
e
krót
sze
go pie
c
zenia nale
ż
y w
yjąć
wcześniej,
pozo
stawia
jąc te
, k
tóre po
winn
y piec się dłuże
j.
PR
AK
T
Y
C
ZN
E P
OR
AD
Y
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na dzień mamy
Prezent na komunię
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Jaki aparat do vlogowania wybrać?
Do czego służy parownica do ubrań - jaką wybrać?
Technologia No Frost – nowoczesne chłodzenie bez szronu
Borderlands 4 - Premiera gry przesunięta. Ale tym razem to dobra nowina dla graczy!
Rodzaje i zastosowanie obroży dla kota
Gdzie ustawić kuwetę dla kota?
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Przepisy na chrupiące gofry. Sprawdź pomysły na pyszny deser (i nie tylko)!
Czym jest i jak działa AddWash? Innowacja w praniu
Sprawdź więcej poradników