Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje INDESIT
›
Instrukcja Zamrażarka INDESIT UI61S1
Znaleziono w kategoriach:
Zamrażarki
(8)
Wróć
Instrukcja obsługi Zamrażarka INDESIT UI61S1
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
P
odręcznik użytkownika
w
w
w
.indesit.c
om/register
2
PODRĘCZNIK
UŻYTK
OWNIK
A
DZIĘKUJEMY ZA Z
AKUP PRODUK
TU IN
DESIT
.
Aby uzyskać komplek
sową pomoc,
należy z
arejestro
wać swoje urz
ądzenie na stronie
ww
w
.indes
it.com/
register
INDEKS
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
I OCHRONY
ZDROWIA
....................................
3
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
...................................................................
3
INSTRUKCJA EKSPLOATACJI
I OPIEKI
TECHNICZNEJ
.......................................
6
Opis produktu
............................................................................................
6
P
anel sterowania
...........................................................................................
6
Oświetlenie chłodziark
i
....................................................................................
7
P
ółk
i
.......................................................................................................
7
Drz
wi
......................................................................................................
7
Jak używać zmywarki
.....................................................................................
7
Pierwsze użycie
............................................................................................
7
Komora chłodziarki i pr
zechowywanie ż
ywności
............................................................
8
Okres przechowy
wana produkt
ów mro
żonych przez użytkownik
a
...........................................
8
Jak odszronić komorę zamr
ażar
ki
...........................................................................
8
Odgłosy pracy ur
ządzenia
..................................................................................
9
Zalecenia w prz
ypadku nieuż
ywania urządzenia
............................................................
9
Czyszczenie i konserwacja
................................................................................
9
Rozwiązywanie problemów
.............................................................................
10
serwis techniczny
........................................................................................
11
INSTRUKCJA INSTALACJI
................................................................
12
PL
3
Instruk
cja bezpie
czeństwa i ochrony zdro
wia
WSK
AZÓWKI D
OT
Y
CZ
Ą
C
E
BEZPIE
CZEŃST
W
A
NA
LEŻ
Y PRZECZY
T
A
Ć I PRZESTRZEGA
Ć
Przed r
ozpoczęc
iem ek
sp
loatac
ji t
ego urządz
eni
a
na
leży uważn
ie przecz
y
tać poni
ż
sze i
nstru
kc
je
bezpi
ec
zeń
st
wa. P
r
zec
ho
w
ywać w podr
ęc
zn
ym
mie
jsc
u w c
elu k
orz
ystan
ia w prz
yszł
oś
ci
.
Instru
kc
je z
awiera
ją ważne informac
je
dotycz
ące
bezpi
ec
zeń
st
wa, z którymi nal
eż
y się zapo
znać i
k
tór
yc
h
należ
y ściśle przestrzegać. Producen
t
nie
ponosi żadnej odpowiedzialnośc
i w pr
z
ypadku
niepr
zestr
ze
gania instrukcji bez
piec
zeńs
t
wa,
niewł
aściweg
o uż
y
tkowania ur
z
ądze
nia lub
nieprawidłow
yc
h ustawień elementów stero
wania.
Małe dz
ieci (
0
-3
la
t) ni
e powin
ny prze
by
wać w
pobl
iż
u urządze
nia. Małe d
zieci (
3-8
lat
) nie po
winn
y
przeb
y
wać w pobl
iż
y urządzen
ia bez stałego
nad
zoru. Dzi
eci w wiek
u 8 lat i sta
rsze
, osob
y o
ogr
anic
zon
ej sp
rawności
z
yczn
ej, s
enso
r
yc
zn
ej lub
um
ysło
wej o
raz o
sob
y bez odpow
iednieg
o
do
świa
dc
zen
ia i wiedzy mogą k
orz
ystać z u
rządzen
ia
w
yłączn
ie pod nadz
ore
m lub prz
y odpo
wiedn
ich
in
struk
cj
ach do
tycz
ącyc
h bezpiecznego
uż
y
tkowa
nia urz
ądzenia i pod
warunkiem, że
rozumieją z
agroże
nia z
w
iąz
ane
z obs
ługą
urządze
nia. Dzi
eci nie m
ogą ba
wić s
ię t
ym
urządze
niem. Dz
iec
i nie m
ogą bez nad
zor
u c
z
yśc
ić
ani konser
wo
w
ać ur
z
ądzenia
.
DO
Z
W
OLONE U
ŻY
TK
OW
ANIE
OSTRZ
EŻEN
IE: T
o urządze
nie ni
e jest p
r
zezn
aczone
do uż
y
tkowa
nia z w
yk
orz
ystaniem ze
w
nętrznego
prog
rama
tora czaso
wego
, takiego j
ak m
inut
nik, lub
odr
ębnego syst
emu zd
alnego st
ero
wani
a.
T
o urz
ądz
enie je
st pr
zez
naczone do u
ż
y
tku w
gos
podarstwac
h domowyc
h oraz d
o podobn
yc
h
z
astosowań, t
akich
jak
: ku
chnie dla
pracowników
w
sklep
ac
h, biu
rac
h i
inn
yc
h środo
wis
k
ac
h
roboczych
; gos
podarstwa rol
ne; wykorzystani
e
przez kli
ent
ów w hot
elac
h, mot
elac
h oraz in
ny
ch
obi
ek
t
ach m
iesz
kalnych.
Urz
ądz
enie n
ie jest przez
na
czone do zast
oso
wań
przemysłow
ych. Urz
ądzenia nie należ
y uż
y
wać na
zewnątr
z
.
Żar
ówka sto
sowa
na w
urządze
niu je
st
przeznac
zona do urz
ądzeń domow
ych i
nie jest
odpo
wiedni
a do ogóln
ego oświe
tl
eni
a pomie
szczeń
w
gos
podarstwie do
mo
w
ym (
dyrekt
y
wa WE
24
4
/
2
0
0
9).
Urządz
eni
e zostało zap
roje
k
t
ow
ane do pra
c
y w
mie
jsca
ch o t
empera
turze z
godnej z pod
an
ymi
poniżej
zak
resami,
zal
eżnie o
d k
lasy
klimat
yc
znej
po
danej na
tablic
zce
znamionowej. Ur
z
ądzeni
e
mo
że n
ie działa
ć praw
idłow
o, je
śli przez dłu
ż
sz
y
cz
as będ
zie poz
ostaw
ało w pomie
szc
ze
ni
u o
temper
aturze
pr
zek
rac
z
ającej po
dany z
akres
.
Zak
res
y temp. otoc
zenia
dla k
las k
limat
yc
znych. (°C
)
SN
:
Od 1
0 do 3
2 °C;
N:
O
d 1
6 do 3
2 °C
ST
:
Od 1
6 do 38 °C;
T
:
Od 1
6 do 4
3 °C
T
o ur
ządzenie nie z
awiera
chloro
uorowęglo
wodorów (
CF
C
)
.
W układzie
chłod
nicz
ym w
yko
r
z
ysty
wan
y jest R600a (
HC)
.
Urz
ąd
zenia z
awierające izo
butan
(R60
0a)
:
izobut
an
jest g
azem na
tura
ln
ym i niesz
kodl
iw
ym dla
śr
odowi
ska, ale j
est ła
t
wop
al
ny
. Dla
teg
o należy
uważa
ć, ab
y przew
ody ruro
we ob
wodu c
hłodzen
ia
nie u
legł
y uszk
odzen
iu, zwłaszcza podcz
as
opróżniania
obwodu
chł
odze
nia.
OSTRZ
EŻEN
IE: Nie u
szkod
zić p
r
ze
wod
ów
ob
wod
u chłodn
ic
zeg
o urządze
nia.
OSTRZ
EŻEN
IE: Nie za
tykać otwor
ów
went
yla
c
yjnych znajdując
ych się
wewnątr
z
urz
ądzenia lu
b w jego
obudowie
.
OSTRZ
EŻEN
IE: W c
elu p
r
z
ys
piesze
ni
a proc
es
u
ods
zraniania nie
stosować
środków me
chanic
znyc
h,
ele
k
tr
ycznych lub
chem
ic
znych, innych niż
z
alec
ane
przez
produc
enta.
OSTRZ
EŻEN
IE: Nie u
ż
y
wać an
i nie um
ieszczać
urz
ądzeń e
lek
tr
yc
zn
ych w komorach urz
ądzenia,
jeż
eli n
ie zo
stał
y one wyraźnie d
opuszczo
ne do
tego celu przez producen
ta.
O
STRZEŻ
ENIE
: Kost
karki do lod
u i/lub do
zo
wni
k
i
wody
, k
tór
e nie są podłączon
e bezpośr
ednio d
o
in
stalac
ji w
odne
j, napełni
ać w
yłączni
e wodą pi
tną.
OSTRZ
EŻEN
IE: K
ost
karki do lodu i
/lub
dyst
r
ybuto
r
y wody po
win
ny b
yć podłączon
e
w
yłąc
znie do doprowadzen
ia wody pitnej, o
ci
śnie
niu od 0
,
1
7 do 0,8
1MP
a (
od 1
,7 do 8,
1 bar
)
.
W
t
ym urządz
eni
u nie n
ale
ż
y pr
zec
howy
wać
su
bstanc
ji pal
ny
ch, ta
k
ic
h jak pu
szki aero
zolu
zpal
nym
i propele
nta
mi.
P
ł
yn (
niet
ok
syczn
y
) zna
jdu
jący się w
e wkładac
h
chłod
z
ącyc
h (w n
iek
t
ór
ych m
odelac
h
) nie na
daje s
ię
do pi
cia. Ni
e spoży
wać k
oste
k lodu a
ni li
z
ak
ów
lodo
w
ych zar
az po w
yjęci
u z z
am
rażarki, gdyż moż
e
to s
pow
odo
wać odmr
oże
nia.
Wprz
ypadk
u produ
k
tó
w
, w których
ltr zn
ajdu
je
si
ę wewn
ątrz pokr
y
w
y wen
t
yla
tora, m
usi o
n by
ć
zaw
sze na swo
im mie
jscu pod
cz
as p
rac
y chł
odzi
arki.
Nie p
r
zechow
y
wać s
zk
lany
ch
pojemników
z
pł
yn
ami w
ko
morze zamrażar
k
i, pon
ieważ m
ogą
pęknąć.
Nie za
słan
iać w
entylat
ora (
jeśl
i jest w w
yposaż
eniu
)
prod
uk
tam
i spoży
wcz
ymi. P
o wło
żeni
u ż
y
wnośc
i
spr
awd
zić, cz
y drz
wiczki k
omór zam
ykają s
ię
pra
widło
wo, zwłasz
c
za drz
wiczki zamra
ż
arki.
4
Instruk
cja bezpie
czeństwa i ochrony zdro
wia
U
szkodz
oną usz
c
zel
kę na
leż
y ja
k naj
sz
ybci
ej
w
y
mienić.
K
omor
a chłodzi
arki powi
nna b
yć uży
wana
w
yłączn
ie do przecho
w
y
wan
ia świeżyc
h produ
k
tó
w
ż
y
wnościowych, nat
omiast komora zamraż
arki
w
y
łąc
znie
do
pr
zech
ow
y
wania mrożone
k
,
z
amraż
ania ś
wież
y
ch pro
duk
tów ora
z
prz
y
gotow
y
wania k
ostek lodu.
Unikać
pr
zechow
y
wania nie
opakowanej
ż
y
wności
w
be
zpośr
ednim
kontakcie
zpo
wierzch
nia
mi w
ewnęt
r
zn
ymi k
omór c
hłodzia
rki
lub z
amraż
ark
i.
Urządz
eni
e może b
yć wyposażon
e w
spec
jal
ne
komory
(k
omor
a na śwież
ą ż
y
wność, komora „
Zero
Degr
ee”
, it
d.)
. Jeś
li ni
e okre
ślo
no inacze
j wb
roszu
r
ze
da
nego pr
oduktu, mo
żna je u
sun
ąć, zach
owuj
ąc
równo
ważne
poziom
y w
yd
ajno
ści.
• C
-penta
n jest st
osow
any j
ak
o cz
ynni
k
na
p
ęczni
ają
cy w
pia
nc
e izol
acyjne
j i
jest g
azem
paln
ym.
I
N
S
TA
L
A
C
J
A
Urządz
eni
e mus
i być p
r
z
y
trz
ym
y
wane ora
z
mon
to
wan
e pr
zez c
o na
jmni
ej dwie o
soby – ry
z
yk
o
obra
żeń. Pr
z
y
rozpakow
y
waniu
i inst
alacji nale
ż
y
uży
wać rę
kaw
ic ochr
onn
yc
h – r
y
z
yko s
kaleczeni
a.
I
nstal
acj
a, podłącze
nia do źr
ódła wody i zas
ila
nia
oraz w
szelkie n
apra
w
y muszą by
ć w
ykon
y
wa
ne
pr
zez
w
y
k
wali
kowanego
technik
a. N
ie nap
rawiać
an
i nie w
ymie
niać żad
nej częśc
i urz
ąd
zen
ia, je
śl
i nie
jest t
o w
yraźn
ie do
z
wol
one w in
stru
kc
ji obsłu
gi. Nie
pozwal
ać dziec
iom zbl
iżać się d
o miej
sca in
stal
acj
i
ur
ząd
zenia.
Po rozpakowaniu urz
ądz
enia nale
ż
y
spr
awd
zić, cz
y nie u
legło uszk
odzen
iu podczas
trans
p
or
tu. W pr
z
ypadku problemów należ
y
sk
onta
k
to
wać si
ę z na
jbli
ż
sz
ym serwise
m
technic
znym.
Po w
ykonaniu ins
talacji nal
eż
y
przech
ow
y
wać od
pady z opak
owa
nia (
plast
ik
,
elem
en
t
y st
yropi
ano
we, i
td.
) poza zasi
ęgiem dz
iec
i
– r
yz
yko ud
uszen
ia. P
rzed prz
ystąp
ienie
m do
jak
ichkolwi
ek
c
z
y
nności
mont
ażow
ych
ur
z
ądze
nie
na
leży odłącz
yć od zas
ila
nia ele
k
tr
yczneg
o – r
yz
yko
poraż
enia pr
ądem. P
odcz
as i
nstal
acj
i upewni
ć się
,
cz
y urządzen
ie nie s
pow
oduj
e uszk
odzeni
e
pr
zewodu
z
asilającego –
r
y
z
yko p
ora
żenia.
Urz
ądzenie można włąc
z
yć dopiero po z
akończeniu
procedur
y instalacji.
Zac
how
ać ostr
ożno
ść, ab
y nie usz
kodzi
ć podłogi
(
np. p
ark
ietu
) p
odc
z
as p
r
zemieszc
z
ania
ur
ząd
zenia.
Urządz
eni
e należy zain
stalow
ać na podło
żu
o
odpo
wiedni
ej w
y
trz
ymało
ści i
w
mi
ejsc
u
odpo
wiedni
m do jego ma
sy
, ro
zmi
aró
w
i
przezna
c
zen
ia. U
pewni
ć się
, że urządzen
ie nie
zna
jdu
je się w pob
liżu ź
ródeł ciepła i st
oi stabi
ln
ie
na podłodz
e, na w
sz
ystkic
h c
z
te
rech nó
żkach
,
usta
wia
jąc je od
powied
nio i spr
awd
zić za pomocą
poz
iomni
c
y
, c
z
y jest d
okład
nie wypozi
omowa
ne.
Przed wł
ąc
ze
nie
m urz
ądz
enia n
ależy odc
zeka
ć co
na
jmni
ej dwie g
odzin
y
, aby ob
wód chł
odze
nia b
ył
w pe
łni efekt
y
wny
.
Aby z
apew
nić o
dpowie
dnią went
y
lację, należ
y
poz
osta
wić t
rochę m
iej
sca n
ad i po obu st
rona
ch
urządze
nia. Odl
egłość pom
iędzy t
yln
ą ścia
nką
ur
z
ądzenia
, a
ścianą z
a
ur
zą
dzenie
m p
owinna
w
y
nosić co najmniej
50 mm, aby
uniknąć
kontak
tu z
gor
ącą p
owi
er
zchnią.
Zmniejsze
nie
tej od
leg
łoś
ci
spo
wodu
je z
wię
k
szeni
e zużyc
ia ener
gii przez
pro
duk
t.
OSTRZEŻ
ENI
E: Ab
y uni
k
ną
ć r
y
z
yka związanego
z
brakiem st
abil
ności
, poz
yc
jonowan
ie
lub
moco
wanie urz
ądzeni
a
należ
y przeprowadzić
zgod
nie z
in
struk
cj
ami pr
odu
c
en
ta. Nie wo
ln
o
um
iesz
c
zać chłod
ziarki w ta
k
i spo
sób, a
by prze
wód
met
alow
y ku
chenki
gazowej, rur
y kanaliz
ac
yjne
lub
przew
ody elektr
yczne stykał
y się z tyln
ą ścia
nką
chło
dziark
i (skr
aplac
zem)
.
OS
TRZEŻENI
A D
OTY
CZĄC
E EL
EKTR
Y
CZNOŚ
CI
Mus
i istni
eć możl
iwo
ść odłączen
ia u
r
ządzen
ia od
źr
ódła zas
ilan
ia poprzez wyjęcie
w
tyczki (
je
śli
w
tyczka jest do
stępn
a
) lub za pomocą do
stępn
ego
prze
łąc
znika wielobiegunow
ego, zainstalowanego
w
przew
odzie do g
niaz
da zasi
lani
a zgodn
ie
z
obowi
ązuj
ącymi nor
mami kra
jowymi; u
r
ządze
nie
musi tak
że posiadać uziemienie zgodnie
zobo
wiązu
jącymi nor
ma
mi kra
jowymi.
Nie st
oso
wać przedłużacz
y
, ro
zdziel
acz
y ani
adapterów
.
P
o z
akońc
zeniu ins
talacji u
ż
y
tkownik
nie po
win
ien mieć d
ost
ępu do podz
es
po
łów
elektr
y
c
zn
ych u
r
ządze
nia. Ni
e korz
ysta
ć z
urządze
nia, będ
ąc mokr
ym lu
b na bo
so. Ni
e
uru
cham
iać urządz
enia, j
eżeli ka
bel z
as
ila
jący lub
w
tyczka są uszk
odzon
e, nie d
ziała ono p
rawi
dło
wo
lu
b zostało u
szkodz
one bądź u
puszczo
ne
.
Jeś
li przew
ód z
as
ila
jący jest u
szkodz
ony
, jego
w
ymi
anę n
a iden
t
yczn
y należy ze wzgl
ędów
bezpi
ec
zeń
st
wa zlec
ić przedsta
wic
ielow
i
produc
enta, ser
wisowi tec
hnicznemu lu
b innej
w
yk
wa
lik
owa
nej os
obie w c
elu u
nikni
ęcia
potenc
jalnego r
yz
yk
a – r
yz
yko porażenia prądem.
CZY
SZ
CZENIE I
KO
NSER
W
A
C
J
A
OSTRZ
EŻEN
IE: Sp
ra
wdzi
ć, c
z
y urządze
nie zo
stało
w
yłączo
ne i odłą
czone od źr
ódła zasi
lani
a przed
prz
ystąpieniem do c
z
ynności konserwac
yjny
ch
;
nie
na
leży w żadn
ym pr
z
ypad
ku stos
ować u
r
ządze
ń
par
ow
yc
h w cel
u c
z
ysz
czeni
a – r
y
z
yk
o porażenia
prądem.
Do cz
yszczen
ia częśc
i z t
worz
y
w sztuczn
ych
,
drz
wic
zek wewnętrzny
ch oraz
wkładek lub
usz
c
zelek n
ie uży
wać ost
r
yc
h lub sz
orstkich ś
rodk
ów
PL
5
Instruk
cja bezpie
czeństwa i ochrony zdro
wia
cz
yszczących
, takich j
ak spryskiwa
c
ze do szyb,
śr
odki c
z
ysz
c
zące d
o szoro
wani
a, p
ł
yn
y łatwopa
lne
,
woski
c
z
ys
zc
zące, skoncentrowane d
etergent
y
,
w
ybiel
acze lub ś
rodki cz
yszcząc
e z
aw
ieraj
ąc
e
su
bstanc
je ropo
p
och
odne. N
ie uż
y
wać pa
pier
owyc
h
ręczni
kó
w
, gąbe
k lu
b inn
yc
h ostr
y
ch narzęd
zi do
c
z
ys
zc
zenia.
UT
YLI
ZACJA OP
AKOW
AN
IA
Materiał, z k
tóre
go zrob
ione jes
t opakowanie, w 100% nadaje si
ę do
rec
yk
lingu i jes
t oznaczo
ny symbo
lem
.
Należ
y w o
dpowie
dzialny sposó
b pozby
wać się c
zęści op
akowania,
pr
zestr
zegając mi
ejscowych p
rzep
isów dot
ycz
ąc
ych ut
yliz
acji odpad
ów
.
UT
YLI
ZACJA UR
Z
ĄDZE
Ń A
G
D
Urz
ądzeni
e zosta
ło w
ykonane z m
ateriałów nad
ających się do r
ec
ykli
ngu.
Urz
ądzeni
e należ
y ut
yliz
ować zgodnie z m
iejscow
ymi pr
zepis
ami
dot
ycz
ąc
ymi gosp
odark
i odp
adami. Aby uz
ysk
ać wię
cej informacji
na temat ut
yliz
acji, odz
y
skiwania o
raz re
cy
klingu ur
z
ądzeń AGD
należ
y skontak
tować się z lokalnym urzę
dem, punk
tem skupu złomu
lub skl
epem, w k
tór
y
m zak
upiono ur
z
ądzenie. T
o ur
zą
dzenie zos
tało
oznac
zone jako zgo
dne z Dy
rek
t
y
wą Europejsk
ą 20
1
2/1
9/WE (
WEEE)
dotycz
ącą zuży
tego sprzętu elektr
ycznego i elektronicznego. Właściwa
ut
yliz
acja urz
ądze
nia pomoże z
apo
biec ewentualnym n
egat
y
wnym
skutk
om dla ś
rodowiska oraz
zdrowi
a ludzkiego.
T
en sy
mbol
na urz
ądze
niu lub doł
ącz
onej dok
umentacji oznac
z
a,
że urz
ądze
nia nie wolno tra
ktować j
ak zw
y
kłe
go odp
adu domowe
go.
Należ
y o
ddać je do p
unk
tu zajmująceg
o się ut
yliz
acją i rec
yk
lingiem
urządzeń elek
tryc
zn
ych i
elek
tronicznych.
WSK
A
ZÓWKI DOT
Y
CZ
Ą
CE OSZCZĘ
DZAN
IA
ENERGI
I
Zainstalować
ur
ządzenie w suc
hym, dobrze wentylowanym
pomi
eszc
zeniu, z dala o
d źróde
ł ciep
ła (tak
ich jak gr
zejnik
, kuchenk
a itp.)
oraz w mi
ejscu niew
ys
tawionym na b
ezpośre
dnie św
iatło słon
ec
zne.
Jeśli to konie
czn
e, uż
yć pł
y
t
y izol
acy
jnej.
Aby zap
ewnić od
powie
dnią went
ylację, pos
tępować zgo
dnie z
inst
rukcją
instala
cji. Niedos
tatec
zna went
yla
cja z ty
łu produk
tu z
wi
ęk
sz
a zuż
ycie
energii i z
mniejsz
a efek
t
y
wn
ość chło
dzenia.
Częste otwieranie drzwic
zek urządzenia moż
e spow
odować zwięks
zone
zuż
ycie energii.
Na temperaturę wewnątr
z urz
ądzenia oraz na zuż
ycie energii może
wp
ł
y
wać temp
eratura otoc
zenia
, jak również mi
ejsce, w któr
ym
urz
ądze
nie jest us
tawion
e. Cz
ynnik
i te należ
y uw
zglę
dnić po
dc
zas
ustawiania temp
eratur
y
.
Ogranic
z
yć otwie
ranie drz
wic
zek do minimum.
Rozmraż
ane potraw
y umieszc
zać w ch
łodziarce. Zamrożone produk
t
y
dzięk
i swojej nisk
iej tempe
ratur
ze będą ch
łodz
ić potraw
y w ch
łodz
iarce.
Potrawy i napoje nal
eż
y pozostawić do ost
ygnięcia pr
zed umieszc
zeniem
ich w ur
ządze
niu.
Rozmies
zcze
nie pó
łek w ch
łodz
iarce nie ma wp
ł
y
wu na efe
k
ty
w
ność
w
ykorz
ys
tania energii. Żyw
ność powinna być umieszc
zona na pó
łkach w
taki sp
osób, aby zapewnić o
dpowiednią c
yrkulację p
owietrz
a: potraw
y
nie powinny dot
y
kać się naw
zaje
m, należ
y równie
ż pozost
awić trochę
miejsca mi
ędz
y pro
duk
tami spoż
y
wc
z
ymi a t
ylną ś
cianką.
Pojemność pr
zechow
y
w
ania zamrożo
nej ż
y
wności moż
na zw
ięk
sz
yć,
usuwając kosze i, je
żeli jes
t na w
ypos
ażeniu, p
ół
kę Stop F
ros
t.
Nie z
wrac
ać uwagi na ha
łas pows
tając
y pod
cz
as prac
y sprę
żark
i opis
ane
jako normalne w instrukcji obsługi ur
ządz
enia.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na komunię
Prezent na urodziny
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Jak bezpiecznie podróżować z kotem?
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Assassin’s Creed Shadows trafi na Nintendo Switch 2? Wszystko na to wskazuje!
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Inteligentna lodówka smart – jak odmieni Twoje życie?
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking kamer sportowych do 1000 zł [TOP10]
Ranking lodówek turystycznych [TOP10]
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Co zrobić, gdy pies boi się transportera?
The Elder Scrolls V: Skyrim – kody na umiejętności, przedmioty i wiele innych
Colorful iGame GeForce RTX 5080 Vulcan White – Biała elegancja z czterema wentylatorami w świecie kart graficznych
Sprawdź więcej poradników