Przystawka do tarcia i szatkowania KITCHENAID 5KSMEMVSC (3 sztuki)

Instrukcja obsługi Przystawka do tarcia i szatkowania KITCHENAID 5KSMEMVSC (3 sztuki)

Powrót
W11534310B
FRESH PREP SLICER/SHREDDER
ATTACHMENT
5KSMVSA, 5KSMEMVSC
OWNER’S MANUAL
2
9
17
26
33
40
47
54
61
67
73
79
85
91
102
108
114
120
1
EN
DE
FR
IT
NL
ES
PT
EL
SV
NO
FI
DA
IS
RU
PL
CS
TR
UA
AR
Owner’s Manual
Bedienungsanleitung
Le manuel d'utilisation
Manuale del proprietario
Gebruikershandleiding
El manual del propietario
Manual do proprietário
Εγχειριδιο Κατοχου
Användarhandbok
Brukerhåndbok
Omistajan Opas
Brugervejledning
Notandahandbók
Руководство Пользователя
Instrukcja Obsługi
Uživatelská Příručka
Kullanici Kilavuzu
Посібник з експлуатації
كﻟﺎﻣﻟا لﯾﻟد
102
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Bezpieczeństwo użytkownika tego urządzenia jest dla nas
najważniejsze.
Dlatego w poniższej instrukcji przedstawiamy wiele istotnych informacji na ten
temat. Należy czytać wszystkie zalecenia dotyczące bezpieczeństwa pracy i je
przestrzegać.
Jest to znak symbolizujący zagrożenie.
Ostrzega przed potencjalnym zagrożeniem życia lub zdrowia.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa zawierają oprócz
symbolu zagrożenia, także słowa: ˝NIEBEZPIECZEŃSTWO˝ i
˝UWAGA˝. Te słowa oznaczają, że:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia, w przypadku
niezastosowania się natychmiast do
zaleceń instrukcji.
UWAGA
istnieje zagrożenie dla życia lub
możliwość okaleczenia w przypadku
nieprzestrzegania zaleceń instrukcji.
Wszystkie informacje dotyczące bezpieczeństwa, określają rodzaj potencjalnego
zagrożenia, wskazują jak ograniczyć możliwość zranienia i informują, co może się
wydarzyć, jeśli zalecenia instrukcji nie będą przestrzegane.
WAŻNE ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
Podczas korzystania z urządzeń elektrycznych należy
przestrzegać podstawowych środków ostrożności, w tym
poniższych zasad:
1. Należy przeczytać wszystkie instrukcje. Niewłaściwe
korzystanie z urządzenia może spowodować obrażenia ciała.
2. Nie zanurzać miksera stojącego w wodzie i innych płynach,
gdyż grozi to porażeniem prądem.
3. Omawiane urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez
osoby (w tym dzieci) o ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także nieposiadające
wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu urządzeń,
chyba że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane
na temat korzystania z tego urządzenia przez osobę
odpowiedzialną za ich bezpieczeństwo.
PL
103
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
(NIEPRZERWANY)
4. Tylko na terenie Unii Europejskiej: Urządzenia mogą być
obsługiwane przez osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych czy umysłowych, a także osoby nie
posiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego
typu urządzeń, o ile będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane odnośnie bezpiecznego korzystania z tego
urządzenia oraz rozumieją zagrożenia z nim związane. Nie
zezwalać dzieciom na zabawę urządzeniem.
5. Tylko na terenie Unii Europejskiej: Urządzenie nie powinno być
używane przez dzieci. Urządzenie i jego przewód należy
trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
6. Dzieci należy nadzorować, aby nie bawiły się urządzeniem.
7. Podczas pracy urządzenia nie należy zbliżać rąk, przyborów
kuchennych ani innych przedmiotów do przystawki do
szatkowania, wykrojnika wąskich pasków lub ruchomych
części, gdyż grozi to poważnymi obrażeniami lub zniszczeniem
urządzenia.
8. Zabrania się używania urządzenia na wolnym powietrzu.
9. Jeśli jedzenie utkwi na którymkolwiek ostrzu lub w podajniku,
należy wyłączyć silnik urządzenia (pozycja „0”) i zdjąć
przystawkę, aby usunąć pozostałości jedzenia.
10. Przed użyciem należy sprawdzić, czy wewnątrz korpusu nie
znajdują się ciała obce.
11. Podczas pracy urządzenia nie należy palcami zgarniać
żywność z tarczy wylotowej. Może to doprowadzić do obrażeń
ciała w postaci przecięcia skóry.
12. Nie dotykać elementów urządzenia będących w ruchu. Nie
zbliżać palców do otworu wylotowego.
13. Nie należy używać nieoryginalnych części, gdyż może to
powodować obrażenia, porażenie prądem lub wywołać pożar.
14. Nigdy nie należy wkładać jedzenia ręką. Należy zawsze
używać do tego popychacza.
15. Noże bardzo ostre. Podczas wkładania i wyjmowania ostrzy
należy zachować ostrożność.
16. Nie wyjmować żywności, dopóki mikser stojący nie jest
wyłączony (pozycja „0”), prędkość ustawiona na „0”, a ostrze
nie się zatrzyma.
104
PODSTAWOWE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
(NIEPRZERWANY)
17. Nie należy korzystać z urządzenia, jeśli mechanizm napędu
lub obracające się części uszkodzone. Należy zwrócić
urządzenie do najbliższego Autoryzowanego Centrum
Serwisowego w celu sprawdzenia, naprawy albo regulacji
mechanicznej lub elektrycznej.
18. Przewód miksera nie powinien zwisać ze stołu lub blatu.
19. Należy również zapoznać się z ważnymi środkami ostrożności
podanymi w przewodniku obsługi i pielęgnacji miksera
stojącego.
20. Aby uniknąć uszkodzenia, nie zanurzać korpusu przystawki w
wodzie ani innych płynach.
21. Przed przystąpieniem do zdejmowania lub zakładania części,
a także przed czyszczeniem urządzenia należy poczekać,
całkowicie ostygnie.
22. Instrukcje dotyczące czyszczenia powierzchni wchodzących w
kontakt z żywnością podano w sekcji „Konserwacja i
czyszczenie”.
23. Omawiane urządzenie jest przeznaczone do użytku
domowego oraz w podobnych zastosowaniach, takich jak:
- pomieszczenia socjalne w sklepach, biurach i innych
miejscach pracy;
- budynki gospodarskie;
- przez klientów w hotelach, motelach i innych miejscach
zamieszkania;
- miejsca oferujące noclegi i wyżywienie.
NINIEJSZE INSTRUKCJE NALEŻY
ZACHOW
Szczegółowe informacje na temat produktu, instrukcje oraz filmy, w tym informacje dotyczące
gwarancji, można znaleźć na stronie www.KitchenAid.pl lub www.KitchenAid.eu. Może to
pomóc uniknąć kontaktu z serwisem. Aby otrzymać bezpłatną, drukowaną kopię informacji
dostępnych w Internecie, zadzwoń pod numer 00 800 381 040 26.
PL
105
OSTRZE DO TARCIA I SZATKOWANIA TABELA
PODSTAWA UZUPEŁNIENIE PRĘDKOŚĆ
Ostrze do drobnego szatkowania
Korpus oraz mały lub duży
popychacz 4
Ostrze do średniego ścierania
Ostrze do zgrubnego ścierania
Wykrojnik wąskich pasków
Ostrze do drobnego ścierania
Ostrze do ucierania ziemniaków
MONT PRODUKTU
MONT PRZYSTAWKI DO TARCIA I SZATKOWANIA
1. Wyłączyć mikser stojący (pozycja „0” wyłączone) i wyjąć wtyczkę z gniazda.
2. Wsunąć odpowiednie ostrze do korpusu urządzenia. Odgłos kliknięcia oznacza, że ostrze
zostało prawidłowo zamocowane na wale napędowym.
3. W mikserach stojących z zaślepką gniazda przystawek na zawiasie: Otworzyć,
podnosząc do góry.
4. W mikserach stojących z demontowaną zaślepką gniazda przystawek: Obrócić śrubę
przystawki przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, aby zdemontować zaślepkę gniazda
przystawek.
5. Wprowadzić mocowanie przystawki do gniazda przystawek, upewniając się, że wał
napędowy został prawidłowo osadzony w kwadratowym gnieździe przystawek. Jeśli to
konieczne, poruszyć przystawką, obracając w obie strony. W prawidłowym położeniu
sworzeń na obudowie przystawki pasuje do wycięcia w obrzeżu gniazda.
6. Dokręcić śrubę mocującą gniazda przystawek miksera, przystawka będzie dokładnie
zamocowana do miksera. Upewnij się, że śruba jest prawidłowo osadzona w otworze
mocowania.
UŻYTKOWANIE PRODUKTU
KORZYSTANIE Z PRZYSTAWKI DO TARCIA I SZATKOWANIA
UWAGA
Niebezpiecznie wirujące ostrza.
Zawsze używać popychacza.
Nie wkładać palców w otwory.
Trzymać z dala od dzieci.
Nieprzestrzeganie powyższych zaleceń może skutkować zranieniem
i odcięciem palców.
UWAGA: aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy wkładać jednorazowo tylko jeden produkt do
podajnika (np. marchewkę).

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756