Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje LIEBHERR
›
Instrukcja Lodówka LIEBHERR KPE 290 140.2cm Biała
Znaleziono w kategoriach:
Lodówki
(160)
Wróć
Instrukcja obsługi Lodówka LIEBHERR KPE 290 140.2cm Biała
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Instruk
cja obs
ł
ugi
Ch
ł
odziarka
20240314
7086305 - 00
K... 28..
Zawarto
ść
1
Prezen
tacja urz
ą
dzenia.........................................
2
1.1
Przegl
ą
d urz
ą
dzenia i wyposa
ż
enia..........................
2
1.2
Zakres zast
osowania urz
ą
dzenia..............................
2
1.3
Z
godno
ść
.......................................................................
3
1.4
Substancje SVHC zgodnie z r
ozporz
ą
dzeniem
REACH............................................................................
3
1.
5
Baza danych produkt
ó
w EPREL.................................
3
1.6
Wymiary do zabudowy................................................
3
1.7
Osz
cz
ę
dzanie energii...................................................
3
2
Og
ó
lne zasady bezpiecze
ń
stwa............................
4
3
Elementy obs
ł
ugi i wska
ź
niki...............................
5
3
.1
Elementy obs
ł
ugi i ster
owania..................................
5
4
U
ruchomienie........................................................
5
4.1
T
ransportowanie urz
ą
dz
enia......................................
5
4.2
Ustawianie urz
ą
dzenia................................................
5
4.3
Zmiana kierunku otwier
ania drzwi............................
7
4.4
Zabudowa w ci
ą
gu szaf
ek kuchennych...................
8
4.
5
Utylizacja opakowania................................................
9
4.6
Pod
łą
czanie urz
ą
dzenia..............................................
9
4.7
W
łą
czanie urz
ą
dzenia.................................................
9
5
Obs
ł
uga.................................................................
9
5
.1
Ch
ł
odziarka...................................................................
9
5
.2
Zamra
ż
alnik...................................................................
10
6
K
onserwacja..........................................................
11
6.1
Rozmra
ż
anie..................................................................
11
6.2
Czyszczenie urz
ą
dzenia..............................................
11
6.3
Wymiana o
ś
wietlenia wewn
ę
trznego.......................
11
6.4
Serwis............................................................................
12
6.
5
Klasa efektywno
ś
ci energetycznej o
ś
wie
tlenia......
12
7
Us
terki...................................................................
12
8
Wy
łą
czanie urz
ą
dzenia.........................................
14
8.1
Wy
łą
czanie urz
ą
dzenia...............................................
14
8.2
Wy
łą
czenie urz
ą
dzenia...............................................
14
9
Utylizacja...............................................................
14
9
.1
Przygotowanie urz
ą
dz
enia do utylizacji...................
14
9
.2
Utylizacja urz
ą
dzenia w spos
ó
b przyjazny dla
ś
rodowiska....................................................................
1
4
Producent ci
ą
gle pr
acuje nad ulepszaniem wszystkich
typ
ó
w i modeli urz
ą
dze
ń
. Dlatego prosim
y o zrozumienie,
i
ż
jeste
ś
my zmuszeni zas
trzec sobie prawo wpr
owadzenia
zmian kszta
ł
tu, wyposa
ż
enia i r
ozwi
ą
za
ń
techniczny
ch.
W celu zapoznania si
ę
ze wszystkimi zale
tami nowego urz
ą
‐
dzenia zalecamy uwa
ż
ne przeczytanie wsk
az
ó
wek zawar
‐
tych w niniejsz
ej instruk
cji.
Instruk
cja zosta
ł
a opr
acowana dla kilku modeli urz
ą
dze
ń
.
Mog
ą
zatem wyst
ę
powa
ć
pewne r
óż
nice pomi
ę
dzy opisem
i urz
ą
dzeniem. F
ragmenty dotycz
ą
ce tylk
o okre
ś
lonych urz
ą
‐
dze
ń
s
ą
zaznaczone gwiazdk
ą
(*
).
Instruk
cje robocze s
ą
wyr
óż
nione symbolem
, a wyniki
dzia
ł
a
ń
symbolem
.
1
Pre
zentacja urz
ą
dz
enia
1.1
Przegl
ą
d urz
ą
dzenia i wyposa
ż
enia
Wsk
az
ó
wka
u
Produkty spo
ż
ywcz
e podzieli
ć
zgodnie
z
ilustr
acj
ą
.
W
ten
spos
ó
b urz
ą
dzenie pracuje ener
gooszcz
ę
dnie.
u
P
ół
ki, szuflady lub kosz
e
w
stanie dostawy s
ą
r
ozmie‐
szczone tak, by uzysk
a
ć
optymaln
ą
ef
ektywno
ść
energe‐
tyczn
ą
.
Fig.
1
(1)
Obudowa termostatu,
o
ś
wietlenie wewn
ą
trz
(8)
Szuflady na warzywa
(2)
P
ół
ka, przemiesz
czalna
(9)
Najzimniejsza strefa
(3)
Pojemnik na jajka
(10)
Otw
ó
r odp
ł
ywowy
(4)
Ruszt na butelki
(11)
T
abliczka znamionowa
(5)
P
ół
ka na mas
ł
o
(12)
Zamr
a
ż
alnik
(6)
P
ół
ka w
drzwiach,
przemieszczalna
(13)
N
óż
ki
(7)
P
ół
ka w
drzwiach na
wysokie butelki
1.2
Zakres zas
tosowania urz
ą
dz
enia
U
ż
ytk
owanie zgodne z prz
eznaczeniem
Urz
ą
dzenie jest prz
eznaczone wy
łą
cznie do
ch
ł
odzenia pr
odukt
ó
w spo
ż
ywczych
w
ś
r
odo‐
wisku domowym lub podobnym. Zalicza si
ę
do tego np. u
ż
ytk
owanie
-
w
prywatnych kuchniach, pensjonatach z
e
ś
niadaniem,
-
przez go
ś
ci
w
dworkach, ho
telach, mote‐
lach oraz inny
ch miejscach noclegowych,
-
przy cateringach oraz podobn
ych us
ł
ugach
w handlu hurtowym.
Urz
ą
dzenie nie jest prz
eznaczone do s
toso‐
wania w formie urz
ą
dz
enia do zabudowy
.
Ka
ż
de inne zast
osowanie jest niedopusz
‐
czalne.
Przewidziane u
ż
ytk
owanie niezgodne
z
prze‐
znaczeniem
Stanowczo zabr
ania si
ę
:
-
Przechowywania i ch
ł
odzenia lek
ó
w
,
plazmy krwi, prepar
at
ó
w laboratoryjny
ch
oraz inny
ch materia
łó
w i produkt
ó
w
wymienianych w dyr
ektywie dotycz
ą
cej
produkt
ó
w medy
cznych 2007
/
4
7
/WE
-
Stosowania na obszar
ach zagro
ż
onych
wybuchem
Pre
zentacja urz
ą
dz
enia
2
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
U
ż
ytkow
anie urz
ą
dzenia niezgodne z prz
ezna‐
czeniem mo
ż
e dopr
owadzi
ć
do uszkodzenia
lub zepsucia przechowywan
ych towar
ó
w
.
Klasy klimatyczne
Zale
ż
nie od klasy klimatycznej urz
ą
dz
enie jest
przeznaczone do pr
acy
w obr
ę
bie wsk
azanych
granic temper
atury otoczenia. Klasa klima‐
tyczna obowi
ą
zuj
ą
ca dla danego urz
ą
dzenia
podana jest na tabliczce znamionowej.
Wsk
az
ó
wka
u
Aby zagwar
antowa
ć
pr
awid
ł
ow
ą
prac
ę
,
przestrz
ega
ć
podanych temper
atur
otoczenia.
Klasa klima‐
tyczna
T
emperatura o
toczenia
SN
10°C do 32°C
N
16°C do 32°C
ST
16°C do 38°C
T
16°C do 43°C
SN-ST
10°C do 38°C
SN-
T
10°C do 43°C
1.3
Z
godno
ść
Szczelno
ść
obiegu czynnika ch
ł
odnicz
ego zosta
ł
a poddana
kontr
oli. Urz
ą
dzenie jest zgodne
z
odpowiednimi przepisami
bezpiecze
ń
stwa i odpowiednimi dyr
ektywami.
Na rynek UE:
Urz
ą
dzenie jest zgodne
z
dyr
ektyw
ą
2014/53/EU
.
Na rynek GB:
Urz
ą
dzenie jest zgodne
z
Radio E
quipment
Regulations 2017 SI 2017 No. 1206.
Pe
ł
ny teks
t deklaracji zgodno
ś
ci UE jes
t dost
ę
pny pod
nast
ę
puj
ą
cym adr
esem: www
.Liebherr
.com
1.4
Substancje SVHC z
godnie z ro
zpo‐
rz
ą
dzeniem REACH
W poni
ż
szym linku mo
ż
na sprawdzi
ć
, czy urz
ą
‐
dzenia zawiera subs
tancje SVHC zgodnie z r
ozporz
ą
‐
dzeniem REACH:
home.liebherr
.com/
de/
deu/
de/liebherr
-
erleben/
nachhaltigk
eit/
umwelt/
scip/
scip.html
1.5
Baza dan
ych pr
odukt
ó
w EPREL
Od 1 marca 2021 inf
ormacje odno
ś
nie etykietow
ania ener
‐
getycznego or
az wymaga
ń
dotycz
ą
cych ek
oprojektu mo
ż
na
znale
źć
w
europejskiej bazie dan
ych produkt
ó
w (EPREL).
Baza danych pr
odukt
ó
w jest dost
ę
pna pod adr
esem https:/
/
eprel.ec.
europa.eu/
. Po wej
ś
ciu na s
tron
ę
wy
ś
wie
tli si
ę
pole‐
cenie wpisania identyfikator
a modelu. Identyfikator modelu
jest podany na tabliczce znamionowej.
1.6
Wymiary do zabudowy
Fig.
2
a
c
c'
d
e
e'
g
h
K... 28..
550
560
592
1131
x
630
x
660
x
615
x
1402
x
W
przypadku urz
ą
dze
ń
z
do
łą
czonymi elementami dy
stan‐
sowymi wymiary zwi
ę
kszaj
ą
si
ę
o
35 mm
(patrz
4.2 Usta‐
wianie urz
ą
dzenia) .
1.7
Osz
cz
ę
dzanie energii
-
Nale
ż
y zawsze dba
ć
o dobr
ą
wen
tylacj
ę
. Nie zakrywa
ć
otwor
ó
w wen
tylacyjnych wzgl. kr
atek wentylacyjnych.
-
Nie nale
ż
y ustawia
ć
urz
ą
dzenia
w
miejscach nar
a
ż
onych
na bezpo
ś
rednie dzia
ł
anie pr
omieni s
ł
onecznych, ani
obok grzejnika itp.
-
W
przypadku ustawienia urz
ą
dzenia bezpo
ś
r
ednio przy
piekarniku zu
ż
ycie ener
gii mo
ż
e si
ę
nieco zwi
ę
kszy
ć
. Jest
to uzale
ż
nione od okresu
i
in
tensywno
ś
ci u
ż
ytk
owania
piekarnika.
-
Zu
ż
ycie ener
gii jest zale
ż
ne od warunk
ó
w
w miejscu usta‐
wienia np. od temperatury o
toczenia
(patrz
1.2 Zakres
zastosowania urz
ą
dzenia) .
W
przypadku podwy
ż
sz
onej
temperatury o
toczenia zu
ż
ycie ener
gii mo
ż
e by
ć
wi
ę
ksze.
-
Otwiera
ć
urz
ą
dzenie na mo
ż
liwie jak najkr
ó
tszy czas.
-
Im ustawiona b
ę
dzie ni
ż
sza temper
atura, tym zu
ż
ycie
energii b
ę
dzie wy
ż
sze.
-
Artyku
ł
y spo
ż
ywcze przechowywa
ć
posort
owane:
home.liebherr
.com/food
.
-
Wszys
tkie produkty spo
ż
ywcz
e przechowywa
ć
dobrze
zapakowane lub pod przykry
ciem. Pozwoli to unikn
ąć
powstania szronu.
-
Artyku
ł
y spo
ż
ywcze wyci
ą
gn
ąć
na jak najkr
ó
tszy czas, by
zbytnio si
ę
nie nagrza
ł
y
.
-
Wk
ł
adanie ciep
ł
ych potraw: odczeka
ć
a
ż
os
tygn
ą
do
temperatury pok
ojowej.
-
Produkty mr
o
ż
one r
ozmra
ż
a
ć
w
komorze ch
ł
odziarki.
-
Je
ż
eli w urz
ą
dzeniu wytworzy
ł
a si
ę
gruba war
stwa
szronu: r
ozmro
zi
ć
urz
ą
dzenie.
Osady kurzu zwi
ę
kszaj
ą
zu
ż
ycie ener
gii:
-
Agregat ch
ł
odziarki wr
az z wymienni‐
kiem ciep
ł
a - metalowa kratk
a z ty
ł
u
urz
ą
dzenia - nale
ż
y odkurza
ć
raz
w r
oku.
Pre
zentacja urz
ą
dz
enia
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
3
2
Og
ó
lne zasady bezpiecze
ń
s
twa
Niniejsz
ą
instruk
cj
ę
obs
ł
ugi nale
ż
y starannie
przechowywa
ć
, aby zawsz
e mie
ć
do niej
dost
ę
p.
W przypadku przekazania urz
ą
dz
enia nale
ż
y
r
ó
wnie
ż
prz
ekaza
ć
instruk
cj
ę
obs
ł
ugi nast
ę
p‐
nemu u
ż
ytkownik
owi.
W celu prawid
ł
owego i bezpiecznego
u
ż
ytkow
ania urz
ą
dzenia nale
ż
y zapozna
ć
si
ę
z niniejsz
ą
instruk
cj
ą
obs
ł
ugi przed
ro
zpocz
ę
ciem eksploatacji. St
osowa
ć
si
ę
stale do zawartych w niej ins
truk
cji, wska‐
z
ó
wek bezpiecze
ń
s
twa i wskaz
ó
wek ostrze‐
gawczych. S
ą
one isto
tne, aby prawid
ł
owo
i bezpiecznie zainstalowa
ć
i ek
sploatowa
ć
urz
ą
dzenie.
Zagro
ż
enia dla u
ż
ytk
ownika:
-
Urz
ą
dzenie to mo
ż
e by
ć
u
ż
ywane przez
dzieci oraz prz
ez osoby
z
ogr
aniczonymi
zdolno
ś
ciami fizycznymi, sensory
cznymi
i
mentalnymi lub prze
z osoby posiadaj
ą
ce
niedostateczne do
ś
wiadczenie or
az wiedz
ę
,
gdy znajduj
ą
si
ę
one pod nadzor
em lub
je
ś
li zosta
ł
y poin
formowane
o
bezpieczn
ym
stosowaniu urz
ą
dz
enia oraz
o
mo
ż
liwych
zagro
ż
eniach. Dzieci nie mog
ą
si
ę
bawi
ć
urz
ą
dzeniem. Czyszcz
enie
i
k
onserwacja
nie mo
ż
e by
ć
przeprowadzane przez dzieci
nie b
ę
d
ą
ce pod nadzor
em. Dzieci
w
wieku
3-8 lat mog
ą
umieszcza
ć
pr
odukty
w
urz
ą
‐
dzeniu or
az je
z
niego wyjmowa
ć
. Dzieci
w
wieku poni
ż
ej 3 lat nie mog
ą
przebyw
a
ć
w pobli
ż
u urz
ą
dzenia, je
ż
eli nie s
ą
w spos
ó
b
nieprzerwany nadz
orowane.
-
Gniazdk
o sieciowe musi by
ć
zawsz
e
ł
atwo
dost
ę
pne, aby w s
ytuacji awaryjnej mo
ż
liwe
by
ł
o jak najszybsze od
łą
cz
enie urz
ą
dzenia
od zasilania elektrycznego. Musi si
ę
znaj‐
dowa
ć
poza obszar
em tylnej
ś
ciany urz
ą
‐
dzenia.
-
Podczas od
łą
czania urz
ą
dzenia od sieci,
zawsze chwyta
ć
za wtyczk
ę
. Nie ci
ą
gn
ąć
kabla.
-
W
razie us
terek wy
ci
ą
gn
ąć
wtyk
z
gniazda
sieciowego b
ą
d
ź
wy
łą
czy
ć
bezpiecznik.
-
Nie uszkodzi
ć
prz
ewodu zasilaj
ą
cego. Nie
eksploatowa
ć
urz
ą
dz
enia
z
uszk
odzonym
przewodem zasilaj
ą
cym.
-
Naprawy
, ingerencje w urz
ą
dzenie or
az
wymian
ę
przewodu zasilaj
ą
cego nale
ż
y
powierza
ć
wy
łą
cznie plac
ó
wce serwi‐
sowej lub odpowiednio wykwalifik
owanemu
personelowi.
-
Montowa
ć
, pod
łą
cza
ć
i
utyliz
owa
ć
urz
ą
‐
dzenie zgodnie z
e wskaz
ó
wk
ami zawartymi
w ins
truk
cji.
Zagro
ż
enie po
ż
ar
owe:
-
Zawarty
w
urz
ą
dzeniu czynnik ch
ł
odniczy
(dane na tabliczce znamionowej) jest przy
‐
jazny dla
ś
rodowisk
a, ale
ł
atwopalny
.
Wyp
ł
ywaj
ą
cy czynnik ch
ł
odniczy mo
ż
e ulec
zap
ł
onowi.
•
Nie wolno dopu
ś
ci
ć
do uszkodz
enia prze‐
wod
ó
w obiegu czynnika ch
ł
odniczego
.
•
W
ewn
ą
trz urz
ą
dzenia nie wolno manipu‐
lowa
ć
ź
r
ó
d
ł
ami zap
ł
onu.
•
W
ewn
ą
trz urz
ą
dzenia nie wolno u
ż
ywa
ć
ż
adnych urz
ą
dze
ń
elektry
cznych (np.
myjek parowy
, grzejnik
ó
w
, lodziarek itp).
•
Je
ż
eli wydos
taje si
ę
czynnik ch
ł
odniczy:
Usun
ąć
ogie
ń
lub
ź
r
ó
d
ł
a zap
ł
onu, znajdu‐
j
ą
ce si
ę
w pobli
ż
u miejsca nieszczelno
ś
ci.
Dobrze przewie
trzy
ć
pomieszcz
enie.
Powiadomi
ć
serwis techniczny
.
-
W urz
ą
dzeniu nie wolno przechowywa
ć
ż
adnych materia
łó
w wybuchowy
ch ani
puszek zawier
aj
ą
cych aer
ozole z palnymi
propelen
tami, takimi jak butan, propan,
pentan itp. T
akie puszki z aer
ozolami mo
ż
na
ro
zpozna
ć
na podstawie nadruk
owanego
opisu zawarto
ś
ci lub symbolu p
ł
omienia na
puszce. Ewen
tualnie ulatniaj
ą
ce si
ę
gazy
mog
ł
yby zapali
ć
si
ę
w zetkni
ę
ciu z cz
ęś
‐
ciami elektrycznymi.
-
Pal
ą
ce si
ę
ś
wiece, lampy i inne przedmio
ty
z otwartym p
ł
omieniem trzyma
ć
z dala od
urz
ą
dzenia, aby go nie podpali
ć
.
-
Butelki
z
napojami alk
oholowymi lub inne
pojemniki
z
alkoholem nale
ż
y przecho‐
wywa
ć
wy
łą
cznie szcz
elnie zamkni
ę
te.
Ewentualnie wyp
ł
ywaj
ą
cy alk
ohol m
ó
g
ł
by
zapali
ć
si
ę
w zetkni
ę
ciu z cz
ęś
ciami elek
‐
trycznymi.
Niebezpiecze
ń
stw
o spadni
ę
cia lub wywr
ó
‐
cenia:
-
Coko
ł
u, szuflad, drzwi it
d. nie wolno
u
ż
ywa
ć
jak
o podn
óż
k
ó
w
, nie wolno
stosowa
ć
ich jak
o podparcia. Dotyczy t
o
zw
ł
aszcza dzieci.
Niebezpiecze
ń
stw
o zatrucia
ż
ywno
ś
ci
ą
:
-
Nie spo
ż
ywa
ć
ż
ywno
ś
ci z przekr
oczon
ą
dat
ą
przydatno
ś
ci do spo
ż
y
cia.
Og
ó
lne zasady bezpiecze
ń
s
twa
4
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
Niebezpiecze
ń
stw
o odmro
ż
e
ń
, utraty czucia
lub b
ó
lu:
-
Unika
ć
d
ł
ugo
trwa
ł
ego k
ontaktu sk
ó
ry
z zimnymi powierzchniami lub z ch
ł
o‐
dziarko-
zamra
ż
ark
ą
albo przedsi
ę
wzi
ąć
odpowiednie
ś
rodki os
tro
ż
no
ś
ci, np. u
ż
y
ć
r
ę
k
awic.
Niebezpiecze
ń
stw
o zranienia os
ó
b
i uszk
odzenia urz
ą
dzenia:
-
Gor
ą
ca par
a mo
ż
e spowodowa
ć
obra
ż
enia.
Do ro
zmra
ż
ania nie wolno u
ż
ywa
ć
urz
ą
dz
e
ń
elektryczny
ch do ogrzewania, urz
ą
dze
ń
do
czyszczenia par
ą
pod ci
ś
nieniem, otwar
‐
tego ognia ani spray
ó
w rozmra
ż
aj
ą
cy
ch.
-
Nie u
ż
ywa
ć
ostrych prz
edmiot
ó
w do
usuwania lodu.
Ryzyk
o zgniecenia:
-
Nie si
ę
ga
ć
do zawiasu podczas otwier
ania
i
zamykania drzwi. Mo
ż
e doj
ść
do zakle‐
szczenia si
ę
palc
ó
w
.
Symbole na urz
ą
dzeniu:
Symbol ten mo
ż
e si
ę
znajdowa
ć
na spr
ę
‐
ż
arce. Odnosi si
ę
do oleju umieszcz
onego
w
spr
ęż
ar
ce
i
wskazuje na nast
ę
puj
ą
ce
niebezpiecze
ń
stwo: Mo
ż
e by
ć
ś
miertelny
w
przypadku po
ł
kni
ę
cia
i
przedostania
si
ę
do dr
ó
g oddechowych. W
skaz
ó
wka
ta jest isto
tna jedynie
w
przypadku recy‐
klingu. Brak niebezpiecze
ń
s
twa
w
trak
cie
normalnej eksploatacji.
Symbol ten znajduje si
ę
na spr
ęż
ar
ce
i
wskazuje na zagro
ż
enie zwi
ą
zane
z
substancjami palnymi. Nie usuwa
ć
naklejki.
T
aka lub podobna naklejka mo
ż
e znaj‐
dowa
ć
si
ę
z
ty
ł
u urz
ą
dzenia. W
skazuje
ona,
ż
e na drzwiach i/lub
w
obudowie znaj‐
duj
ą
si
ę
pr
óż
niowe panele iz
olacyjne (VIP)
lub panele perlitowe. Wsk
az
ó
wka ta jest
istotna jedynie
w
przypadku r
ecyklingu. Nie
usuwa
ć
naklejki.
Nale
ż
y przestrz
ega
ć
wskaz
ó
wek ostrzega‐
wczych or
az innych specjalnych wsk
az
ó
wek
podanych w
innych ro
zdzia
ł
ach:
NIEBEZPIE‐
CZE
Ń
STWO
inf
ormuje o bezpo
ś
rednio niebez
‐
piecznej sytuacji, kt
ó
ra w r
azie
zlekcewa
ż
enia spowoduje
ś
mier
ć
lub ci
ęż
kie obra
ż
enia cia
ł
a.
OSTRZE
‐
Ż
ENIE
informuje o niebezpiecznej
sytuacji, kt
ó
ra w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodowa
ć
ś
mier
ć
lub ci
ęż
kie obra
ż
enia cia
ł
a.
OSTRO
Ż
NIE
in
formuje o niebezpiecznej
sytuacji, kt
ó
ra w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodowa
ć
lekkie lub
ś
rednie obr
a
ż
enia cia
ł
a.
UW
AGA
inf
ormuje o niebezpiecznej
sytuacji, kt
ó
ra w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodowa
ć
szk
ody
rzeczowe.
Wska‐
z
ó
wka
oznacza og
ó
lne u
ż
yt
eczne wska‐
z
ó
wki i porady
.
3
Elementy obs
ł
ugi i wsk
a
ź
niki
3
.1
Elementy obs
ł
ugi i ster
owania
Fig.
3
(1)
T
ermostat
(2)
Przycisk SuperCool
4
Uruchomienie
4.1
T
ransport
owanie urz
ą
dzenia
u
T
ransportowa
ć
urz
ą
dzenie w opak
owaniu.
u
T
ransportowa
ć
urz
ą
dzenie w po
zycji stoj
ą
cej.
u
Nie transportowa
ć
urz
ą
dz
enia wjedn
ą
osob
ę
.
4.2
Ustawianie urz
ą
dzenia
OSTRZE
Ż
ENIE
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru na skut
ek wilgoci!
W razie zwil
ż
enia elemen
t
ó
w znajduj
ą
cych si
ę
pod napi
ę
‐
ciem lub przewodu zasilaj
ą
cego mo
ż
e doj
ść
do zwar
cia.
u
Urz
ą
dzenie jest prze
znaczone do zastosowa
ń
w pomie‐
szczeniach zamkni
ę
ty
ch. Nie nale
ż
y u
ż
ytkowa
ć
urz
ą
‐
dzenia na zewn
ą
trz lub w miejscach wilgotn
ych albo
nara
ż
on
ych na kon
takt z rozpry
skami wody
.
OSTRZE
Ż
ENIE
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru
z
powodu niepr
awid
ł
owego
ustawienia!
Je
ś
li kabel sieciowy lub wtyczk
a dotyka tylnej
ś
ciany urz
ą
‐
dzenia, wibracje urz
ą
dz
enia mog
ą
uszkodzi
ć
k
abel sieciowy
lub wtyczk
ę
, powoduj
ą
c zwarcie.
u
Podczas ustawiania urz
ą
dzenia nale
ż
y upewni
ć
si
ę
,
ż
e
pod urz
ą
dzeniem nie jest zakleszcz
ony
ż
aden kabel
sieciowy
.
u
Urz
ą
dzenie ustawi
ć
w
ten spos
ó
b, b
y nie styka
ł
o si
ę
z
ż
adn
ą
wtyczk
ą
lub k
ablem sieciowym.
u
Nie pod
łą
cza
ć
urz
ą
dze
ń
do gniazdek w obszarze tylnej
ś
ciany urz
ą
dzenia.
u
Listew zasilaj
ą
cych lub r
ozdzielaczy or
az innych elektr
o‐
nicznych urz
ą
dze
ń
(jak np. tr
ansf
ormator halogen
ó
w)
nie
wolno umieszcza
ć
i eksploatowa
ć
za urz
ą
dz
eniami.
Elementy obs
ł
ugi i wsk
a
ź
niki
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
5
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na dzień mamy
Prezent na komunię
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Jaki aparat do vlogowania wybrać?
Do czego służy parownica do ubrań - jaką wybrać?
Technologia No Frost – nowoczesne chłodzenie bez szronu
Borderlands 4 - Premiera gry przesunięta. Ale tym razem to dobra nowina dla graczy!
Rodzaje i zastosowanie obroży dla kota
Gdzie ustawić kuwetę dla kota?
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Przepisy na chrupiące gofry. Sprawdź pomysły na pyszny deser (i nie tylko)!
Czym jest i jak działa AddWash? Innowacja w praniu
Sprawdź więcej poradników