Znaleziono w kategoriach:
Cyrkulator Sous Vide MELISSA 16310224

Instrukcja obsługi Cyrkulator Sous Vide MELISSA 16310224

Powrót
16310224
Cyrkulator Sous Vide ................................................................ 2
www.adexi.eu
PL
BR
YT
AN
IA
2
WPROWADZENIE
Aby jak najlepiej wykorzystać nowy cyrkulator sous vide, przed pierwszym
użyciem należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję. Należy zwrócić
szczególną uwagę na środki ostrożności. Zalecamy również zachowanie
instrukcji do wykorzystania w przyszłości.
OGÓLNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie może być używane przez dzieci w wieku od 8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych lub nieposiadające doświadczenia i wiedzy, wyłącznie jeśli są
one nadzorowane lub otrzymały instrukcje dotyczące korzystania z urządzenia
w bezpieczny spob i rozumieją związane z tym zagrożenia.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Czyszczenie i konserwacja nie mogą być wykonywane przez dzieci bez
nadzoru.
Nigdy nie pozostawiaj bez nadzoru, gdy urządzenie jest używane. Należy
pilnować dzieci w pobliżu urządzenia, gdy jest ono używane. Urządzenie nie
jest zabawką.
Nieprawidłowe użytkowanie urządzenia może spowodować obrażenia ciała
lub uszkodzenie urządzenia.
Używaj wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem. Producent nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia lub uszkodzenia wynikające z
nieprawidłowego użytkowania lub obsługi (patrz również Warunki gwarancji).
Wyłącznie do użytku domowego. Nie do użytku zewnętrznego ani
komercyjnego.
Usuń wszystkie materiały opakowaniowe i transportowe z wnętrza i na
zewnątrz urządzenia.
Sprawdź, czy urządzenie nie ma widocznych uszkodzeń i czy nie brakuje
żadnych części.
Nie używaj z innymi przewodami niż dostarczone.
Sprawdź, czy nie ma możliwości pociągnięcia lub potknięcia się o przewód lub
przedłużacz.
Urządzenie nie może być używane razem z wyłącznikiem czasowym lub
przełącznikiem czasowym, czy oddzielnym systemem zdalnego sterowania.
Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę z gniazdka podczas czyszczenia lub gdy
nie jest ywane.
PL
BR
YT
AN
IA
3
Należy unikać ciągnięcia za przewód podczas wyjmowania wtyczki z
gniazdka. Zamiast tego należy przytrzymać za wtyczkę.
Przewód i urządzenie należy trzymać z dala od źródeł ciepła, gorących
przedmiotów i otwartego ognia.
Upewnij się, że przewód jest całkowicie rozciągnięty.
Przewód nie może być skręcony ani nawinięty wokół urządzenia.
Regularnie sprawdzaj, czy przewód lub wtyczka nie są uszkodzone i nie
używaj urządzenia, jeśli jest uszkodzone lub jeśli zostało upuszczone na
podłogę, upuszczone w wodzie lub uszkodzone w jakikolwiek inny sposób.
Jeśli urządzenie, przewód lub wtyczka zostały uszkodzone, należy zlecić
autoryzowanemu serwisowi sprawdzenie i w razie potrzeby naprawę.
Podłączać wyłącznie do napięcia 230 V, 50 Hz. Gwarancja nie obowiązuje,
jeśli urządzenie było podłączone do niewłaściwego napięcia.
Nigdy nie próbuj naprawiać urządzenia samodzielnie. W celu dokonania
naprawy gwarancyjnej należy skontaktować się ze sklepem, w którym
urządzenie zostało zakupione.
Nieautoryzowane naprawy lub modyfikacje spowodują utratę gwarancji.
Uwaga! Niektóre części tego urządzenia mogą stać się bardzo gorące i
spowodować oparzenia. Należy zwrócić szczególną uwagę, gdzie przebywa
dzieci i osoby wymagające szczególnego traktowania.
Urządzenie i jego przewód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla
dzieci w wieku poniżej 8 lat.
SPECJALNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Garnek używany z urządzeniem musi być umieszczony na suchym, równym
podłożu,na twardej i odpornej na wysoką temperaturę powierzchni, z dala od
krawędzi. Nie wolno umieszczać go na płycie grzejnej.
Urządzenie należy zawsze umieszczać w bezpiecznej odległości od
łatwopalnych przedmiotów, takich jak zasłony, obrusy itp.
Urządzenia nie wolno umieszczać ani przechowywać w pobliżu innych źródeł
ciepła.
Nie zakrywać.
Podczas użytkowania powierzchnie stają się bardzo gorące. Nie należy
dotykać gorących powierzchni ze względu na niebezpieczeństwo poparzenia.
Nie należy przenosić urządzenia, gdy jest używane.
PL
BR
YT
AN
IA
4
Należy pamiętać, że urządzenie pozostanie gorące przez pewien czas po
wyłączeniu. Przed przechowywaniem należy zawsze odczekać, aż urządzenie
całkowicie ostygnie.
Żywność zapakowaną próżniowo należy umieszczać wyłącznie w wodzie w
garnku. Nie pbuj gotować nieopakowanej żywności! Dotyczy to również
gotowania lub podgrzewania zup i innych płynnych potraw!
W wodzie można umieszczać wyłącznie dyszę ze stali nierdzewnej i przewód
cyrkulacyjny urządzenia. Pozostałych części urządzenia nie wolno narażać na
działanie wody ani rozprysków.
Poziom wody musi zawsze znajdować się pomiędzy oznaczeniami MIN i MAX
na rurze cyrkulacyjnej.
Urządzenia nie wolno włączać, jeśli rura nie znajduje się w wodzie!
UWAGA! Jeśli urządzenie przypadkowo wpadnie do miski z wodą, należy
odłączyć je od zasilania przed wyjęciem z wody!
O GOTOWANIU SOUS VIDE
Sous vide od dawna jest popularną metodą gotowania wśród profesjonalnych
szefów kuchni.
"Sous vide" to po francusku "pod próżnią". Opisuje metodę gotowania, w
której żywność jest umieszczane w szczelnie zamkniętych workach
próżniowych i gotowane w kąpieli wodnej. Żywność jest gotowana w stałej
niskiej temperaturze przez długi czas, aby była soczysta i aromatyczna.
Ponieważ worek próżniowy jest szczelnie zamknięty, żywność gotuje się we
własnych sokach wraz z marynatami lub przyprawami. Witaminy, minerały i
soki są zatrzymywane, a smak żywności jest wzmocniony. Dzięki temu
żywność jest zdrowsza, bardziej soczysta i aromatyczna.
Ponieważ mięso gotowane metodą sous vide jest delikatniejsze, możliwe jest
użycie tańszych kawałków, takich jak filet z karkówki, golonka i łopatka, które
często są smaczniejsze niż droższe kawałki.
Ponieważ gotowanie sous vide wymaga próżniowego pakowania żywności
indywidualnie, kilka produktów może być gotowanych w tym samym czasie, o
ile ich temperatura gotowania jest taka sama.
W przypadku sous vide trudno jest rozgotować jedzenie, ale jego struktura
może się nieznacznie zmienić podczas gotowania. Jedzenie można
przygotować z dużym wyprzedzeniem przed podaniem, dzięki czemu sous
vide jest idealne, gdy masz gości.
PL
BR
YT
AN
IA
5
Temperatury
Urządzenie można ustawić na maksymalną temperaturę 90°C.
Różne temperatury są wymagane dla różnych potraw i różnych stopni
wysmażenia. Temperatury i czasy sous vide można znaleźć w tabeli w dalszej
części instrukcji.
Czas gotowania
Czas gotowania nie zależy od wagi potrawy, ale od jej grubości. Temperatury i
czasy sous vide można sprawdzić w tabeli w dalszej części instrukcji.
Żywność do gotowania sous vide
Mięso jest szczególnie odpowiednie do gotowania sous vide, ponieważ c zyni
je bardziej delikatnym, soczyste i aromatyczne, ale w ten sposób można
również gotować warzywa i ryby.
Zalecamy gotowanie sous vide następujących potraw:
Wołowina, cielęcina, jagnięcina, wieprzowina i dziczyzna
Kurczak, indyk i kaczka
Chude i tłuste ryby, ogony homara i przegrzebki
Warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, pasternak, buraki i rzepa.
Chrupiące warzywa, takie jak groszek, szparagi, kukurydza, brokuły, kalafior,
bakłażan, cebula i kabaczek.
Twarde owoce, takie jak jabłka i gruszki
Owoce miękkie, takie j ak mango, śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki,
papaja i truskawki
GOTOWANIE SOUS VIDE KROK PO KROKU
1. Przyprawianie
Przed zamknięciem worka próżniowego można zamarynować żywność lub
dodać do niej przyprawy, zioła, masło lub olej.
2. Uszczelnianie próżniowe
Żywność musi być zamknięta próżniowo w worku, aby usunąć powietrze i
wilgoć. Dzięki temu żywność zachowuje swój naturalny smak i wartości
odżywcze. Zamknięcie próżniowe pomaga również otworzyć pory mięsa,
drobiu, ryb i skorupiaków, dzięki czemu marynata i przyprawy są lepiej
wchłaniane, a żywność jest bardziej aromatyczna.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756