Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje MELISSA
›
Instrukcja Cyrkulator Sous Vide MELISSA 16310224
Znaleziono w kategoriach:
Cyrkulatory sous vide
(2)
Wróć
Instrukcja obsługi Cyrkulator Sous Vide MELISSA 16310224
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
1631
02
24
Cy
rk
ula
tor
So
us
Vid
e
................................................................
2
ww
w.a
dex
i.e
u
P
L
BR
YT
AN
IA
2
WPR
OWADZ
ENIE
Aby jak najlepiej wy
korzystać nowy cyr
kulator sous vide, prz
ed pierwszym
użyciem należy uważ
nie przecz
ytać niniejszą instrukcję. Należy
zwrócić
szczególną uwagę n
a środ
ki ostrożności. Zaleca
my również zach
owanie
instrukcji do wykorzy
stania w przy
szłości.
OGÓLNE INSTRU
KCJ
E
BEZPIECZEŃSTWA
•
To urządzenie może
być używane przez dz
ieci w wieku od
8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonyc
h zdolnościach fizyc
znych, sensory
cznych lub
umysłowych lub nieposi
adając
e doświadczenia i wiedz
y, wyłącznie jeśl
i są
one nadzorowane l
ub otrzymały instruk
cje d
otyczące korz
ystania z urządzeni
a
w bezpieczny sp
o
só
b
i
rozumieją związan
e z tym zagrożeni
a.
Dzieci nie mogą bawić si
ę urządzeniem.
Czyszczenie i konserwacj
a nie mogą być wy
konywane
przez dzieci bez
nad
zor
u.
•
Nigdy nie pozostawi
aj
bez
nadzoru, gdy urządze
nie jest uży
wane. Należy
pilnować dzieci
w p
obliżu ur
ządzenia, gdy jest ono
używane. Urządzen
ie nie
jest zabawką.
•
Nieprawidłowe użytkow
anie urządzenia moż
e spowod
ować obrażenia cia
ła
lub uszkodzenie urządze
nia.
•
Używa
j
wyłącz
nie zgodnie z przez
naczeniem. Produc
ent nie ponosi
odpowiedzialnośc
i za jakiekolwiek obraże
nia lub uszkodzen
ia wynikające z
nieprawidłowego uży
tkowania lub obs
ługi (patrz również Waru
nki gwarancji).
•
Wyłącznie do użytku do
mowego. Nie do
użytku zewnę
trznego ani
komercyjnego.
•
Usu
ń
wszystk
ie materiały opakowanio
we i transportow
e z wnętrza i na
zewnątrz urządzenia.
•
Sprawdź, czy urz
ądzenie nie ma widocz
nych uszkodzeń i czy ni
e brakuje
żadnych części.
•
Nie używa
j
z
innymi przewodami niż
dosta
rczo
ne.
•
Sprawdź, czy nie
ma możliwośc
i pociągnięcia lub potk
nięcia się o przew
ód lub
przedłużacz.
•
Urządzenie nie może być
używane razem z wy
łącznikiem cz
asowym lub
przełącznikiem czasowy
m
,
czy oddzielny
m syst
em
em
zdalnego sterowania
.
•
Wyłącz urządzenie i
wyjmij wtycz
kę z gniazdka podcz
as czyszcz
enia lub gdy
nie jest
uż
yw
an
e
.
P
L
BR
YT
AN
IA
3
•
Należy unikać ciągn
ięcia za przewód podc
zas wyjmowania wtyc
zki z
gniazdka.
Zamiast teg
o należy prz
ytrzymać
za
wty
czkę.
•
Przewód i urządzeni
e należy trz
ymać
z
dala od źró
deł ciepła, gorąc
ych
przedmiotów i otwart
ego ognia
.
•
Upewnij się, że przewó
d
je
st
całkowicie rozciągnięty.
•
Przewód nie może być
skręcony ani naw
inięty
wokół urządz
enia
.
•
Regularnie sprawdz
aj, czy przewód
lub wtyczk
a nie są uszkodzone i nie
używaj urządzenia, jeś
li jest uszkodzone
lub jeśli zosta
ło upuszczone na
podłogę, upuszcz
one w wodzie lub us
zkodzone w jaki
kolwiek inny sposób.
•
Jeśli
urządzenie,
przew
ód
lub
wtyczka
zostały
uszkodzone,
należy
zlecić
autoryzowanemu
serwisowi
sprawdzenie
i w razie potr
zeby
naprawę
.
•
Podłączać wyłączn
ie do napięcia 2
30 V, 50 Hz. Gwara
ncja nie obowiązuj
e,
jeśli urządzenie by
ło
podłącz
one do niewłaściwego
napię
cia.
•
Nigdy nie próbuj napr
awiać urządzen
ia samodzielnie.
W celu dokonania
naprawy
gwarancyj
nej należy
skontaktować się ze sklepem
, w którym
urządzenie zostało zakup
ione.
•
Nieautoryzowane naprawy
lub modyfikacj
e spowodują
utratę
gwarancji.
•
Uwaga! Niektóre częś
ci tego urządzen
ia mogą stać si
ę bardzo gorące
i
spowodować oparzen
ia. Należy zwrócić sz
czególną uwagę, gdzi
e
przeb
ywa
ją
dzieci i osoby wymag
ające szc
zególnego traktowania.
•
Urządzenie i jego przew
ód należy prz
echowywać w miej
scu niedostępnym d
la
dzieci w wieku poniżej 8
lat.
SPECJALNE INSTRU
KCJE
BEZPIECZEŃ
STWA
•
Garnek
używan
y
z
urządzeniem m
usi być umieszcz
on
y na suchym, równym
podłożu,na twardej i
odpornej na wys
oką temperat
urę powierzc
hni, z dala od
krawędzi. Nie wolno
umies
zczać go na płyc
ie grzejnej.
•
Urządzenie
należy
zawsz
e
umieszczać
w
bezpiecznej
odległości
od
łatwopalnych przedmi
otów, takich jak
zasłony, obrusy i
tp.
•
Urządzenia nie wolno u
miesz
czać ani przechowywać
w pobliżu innyc
h źródeł
ciepła.
•
Nie
zakr
ywa
ć.
•
Podczas użytkowania
powierzc
hnie stają się bardzo g
orące. Nie należy
dotykać gorących powierz
chni ze wz
ględu na niebezp
ieczeństwo poparz
enia.
•
Nie należy przenosić urz
ądzenia, gdy j
est używane.
P
L
BR
YT
AN
IA
4
•
Należy pamiętać, że
urządzenie pozosta
nie gorące pr
zez pewien czas
po
wyłączeniu. Prz
ed przechowywaniem
należy zawsz
e odczekać, aż urządzen
ie
całkowicie ostygnie.
•
Żywność zapakowaną pr
óżniowo należy u
mieszcz
ać wyłącznie w wodzie
w
garnku
.
N
i
e
p
ró
bu
j
go
t
o
w
a
ć
nieopakowanej
żywności! Dotyc
zy to również
gotowania lub podgrz
ewania zup i innyc
h płynnych
potra
w!
•
W wodzie można um
ieszczać wyłącznie
dyszę ze stali nierdze
wnej i przewó
d
cyrkulacyjny
urządzenia. Pozostałych cz
ęści urządzenia nie
wolno narażać na
działanie wody ani rozpry
sków.
•
Poziom wody musi zaws
ze znajdować się
pomiędzy oznacz
eniami MIN i MAX
na rurze cyrkulacyj
nej.
•
Urządzenia nie wolno w
łączać
, jeśli rura nie znajduje
się w wodzie!
UWAGA! Jeśli urządz
enie przypadkow
o wpadnie
d
o
miski
z wodą, należy
odłączyć je od zasilania p
rzed wyjęciem z
wody!
O
GOT
OWAN
IU
SOUS VIDE
Sous vide od dawn
a jest popularną meto
dą gotowania wś
ród profesjonalnyc
h
szefów kuchni.
"Sous vide" to po francusk
u "pod próżnią". Op
isuje metodę
gotowania, w
której żywność
jest
umieszcz
ane w szczelnie zamkn
iętych workach
próżniowych i gotow
ane w kąpieli wod
nej. Żywność je
st gotowana w sta
łej
niskiej temperaturze prz
ez długi czas, a
by była
s
oczysta i
aromatyczna.
Ponieważ worek próżn
iowy jest s
zczelnie zamknięty, ż
ywność gotuje się we
własnych sokach wraz z m
arynatami lub prz
yprawami. Witam
iny, minerały
i
soki są zatrzymywane,
a smak ży
wności jest wzmocn
iony. Dzięki temu
żywność jest z
drowsza, bardz
iej soczysta i aromatyc
zna.
Ponieważ mięso gotow
ane meto
dą sous vide jest del
ikatniejsz
e, możliwe jest
użycie tańszych kawałk
ów, takich jak
filet
z
karkówki,
g
olonka i łopatka, które
często są smaczniejsz
e niż droższ
e kawałki.
Ponieważ gotowanie
sous vide wym
aga próżniowego
pakowania żywnośc
i
i
ndywidualnie, kilka prod
uktów może
być gotowany
ch w tym samym czasi
e, o
ile ich temperatura go
towania jest
tak
a sam
a.
W przypadku sous vid
e trudno jest rozg
otować jedzen
ie, ale jego struktura
może się nieznacznie z
mienić podcz
as gotowania. Je
dzenie można
przygotować z duży
m wyprzedzeniem prz
ed podaniem, dzięk
i czemu sous
vide jest idealne, gdy mas
z gości.
P
L
BR
YT
AN
IA
5
Tem
pera
tury
Urządzenie można ust
awić na maks
ymalną temperatur
ę 90°C.
Różne temperatury s
ą wymagane dla
różnych potraw
i różnych s
topni
wysmażenia. Temperat
ury i cz
asy sous vide można zn
aleźć w tabeli w dalsz
ej
części instrukcj
i.
Cz
a
s
go
towania
Czas gotowania nie
zależy od wagi potra
wy, ale od jej
grubości. Temperatury
i
czasy sous v
ide można sprawdzić w tabeli w d
alszej częśc
i
in
stru
kcji
.
Żywność do
gotow
ania
sous vide
Mięso jest szczególnie
o
d
p
o
w
i
e
d
n
i
e
do gotowania sous
vide, ponieważ
c
z
y
n
i
je bardziej delikatnym
,
soczy
ste i aromatyczne, ale
w ten sposób m
ożna
również gotować warzy
wa i ry
by.
Zalecamy gotowanie s
ous vide następ
ujących
potra
w:
•
Wołowina, cielęcina, jag
nięcina, wie
przowina i dziczy
zna
•
Kurczak, indyk i kac
z
ka
•
Chude i tłuste ryby
, ogony homara i
przeg
rze
bki
•
Warzywa korzeniowe,
takie jak
ziemniaki, marchew, p
asternak, buraki
i
rzep
a.
•
Chrupiące warzy
wa, takie jak groszek
, szparagi, kukurydz
a, brokuły,
kalafi
or,
ba
kłaż
an,
cebula i kabacz
ek.
•
Twarde owoce, takie jak j
abłka i gruszk
i
•
Owoce miękkie, takie
j
a
k
mango,
śl
iwki,
morele, brzoskwinie, nektary
nki,
papaja i trus
kaw
ki
GOTOWANIE SOUS VI
DE KROK PO KROK
U
1.
P
rzyp
raw
ianie
Przed zamknięciem w
orka próżnioweg
o można zam
arynować ży
wność lub
dodać do niej przyprawy
, zioła, masło
lub
ol
ej.
2.
Us
zc
zeln
ian
ie pr
óżn
io
we
Żywność musi być zamkn
ięta próżniow
o w worku, aby us
unąć powietrze i
wilgoć. Dzięki temu żywn
ość zachowuje s
wój naturalny smak
i wartości
odżywcz
e
. Zamkni
ęcie próżniowe po
maga również
otworzyć
pory mięsa,
drobiu, ryb i skorupi
aków, dzięki czemu mary
nata i przyprawy
są lepiej
wchłaniane, a żywność
jest bardziej
aromat
ycz
na
.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na komunię
Prezent na urodziny
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Pielęgnacja kotów długowłosych. Czy potrzebna jest specjalna szczotka?
Czy MOVA X4 Pro jest najlepszym odkurzaczem pionowym? Poznaj funkcje nowego urządzenia
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Inteligentna lodówka smart – jak odmieni Twoje życie?
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking kamer sportowych do 1000 zł [TOP10]
Ranking lodówek turystycznych [TOP10]
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Gdzie ustawić kuwetę dla kota?
Frostpunk 1886 - Ogłoszono remake uznanego city buildera. Poznajcie szczegóły!
The Elder Scrolls V: Skyrim – kody na umiejętności, przedmioty i wiele innych
Sprawdź więcej poradników