Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje MELISSA
›
Instrukcja Urządzenie do gotowania Sous Vide MELISSA 16310170
Znaleziono w kategoriach:
Cyrkulatory sous vide
(2)
Wróć
Instrukcja obsługi Urządzenie do gotowania Sous Vide MELISSA 16310170
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
16310170
Ku
che
nka
d
o g
o
to
wa
ni
a
meto
dą
sous vide
.....
2
ww
w.
adex
i.
eu
PL
2
WPR
OWA
DZEN
IE
Aby jak najlepiej wy
korzystać nową kuc
henkę sous vide, przed
pierwszym
użyciem należy uważ
nie przecz
ytać niniejszą instrukcję obsług
i.
Należy
zwrócić szc
zególną uwagę
n
a
środki ostrożnośc
i. Zalecamy równ
ież
zachowanie instrukcj
i na przy
szłość.
OGÓLNE INSTRU
KCJ
E
BEZPIECZEŃSTWA
•
To urządzenie może
być używane przez dz
ieci w wieku od
8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonyc
h
zdo
lnościach fizycznyc
h, sensoryczny
ch lub
umysłowych lub nieposi
adając
e doświadczenia i wiedz
y, wyłącznie jeśl
i są
one nadzorowane l
ub otrzymały instruk
cje dotyczące korz
ystania z urządze
nia
w bezpieczny sposób
i rozumieją związan
e z tym zagrożenia. Dzi
ec
io
m nie
wolno bawić się urządze
niem.
Czysz
czenie i konserwac
ja nie mogą być
wykonywane prz
ez dzieci bez
nadz
oru
.
•
Podczas
u
ż
yt
k
o
w
a
n
i
a
,
u
r
z
ą
d
z
e
n
i
e
p
o
wi
n
n
o
zn
a
jd
o
w
a
ć
s
i
ę
pod stałym na
dzorem.
Należy pilnować dzieci
przebywającyc
h w pobliżu urz
ądzenia, gdy jest ono
używane. Urządzeni
e nie jest zabawką.
•
Nieprawidłowe użytkow
anie tego urządze
nia może sp
owodować obrażen
ia
ciała i uszkodzenie urz
ądzenia.
•
Używać wyłącznie zg
odnie z przeznacz
eniem. Producent nie
ponosi
odpowiedzialnośc
i za jakiekolwiek obraże
nia lub uszkodzen
ia wynikające z
nieprawidłowego uży
tkowania lub obs
ługi (patrz również Waru
nki gwarancji).
•
Wyłącznie do użytku do
mowego. Nie do
użytku zewnę
trznego ani
komercyjnego.
•
Usunąć wszystk
ie materiały opakowa
niowe i transport
owe z wnętrza i na
zewnątrz urządzenia.
•
Sprawdź, czy urz
ądzenie nie ma widocz
nych uszkodzeń i czy ni
e brakuje
żadnych części.
•
Nie używa
j
z
innymi przewodami niż
dosta
rczony
.
•
Sprawdź, czy nie ma m
ożliwości pociągnięc
ia lub potknięci
a się o przewód
lub
przedłużacz.
•
Urządzenie nie m
oże być uży
wane razem z wyłączniki
em czasowym lub
przełącznikiem czasowy
m
czy
oddzielnym system
em
zdalnego sterowa
nia.
•
Wyłącz urządzenie i wyj
mij wtycz
kę z gniazdka przed czy
szczeniem lub gdy
urządzenie nie jest używa
ne.
PL
3
•
Należy unikać ciągn
ięcia za przewód podc
zas wyjmowania wtyc
zki z
gniazdka.
Zamiast teg
o należy prz
ytrzymać
za
wty
czkę.
•
Przewód i urządzeni
e należy trz
ymać z dala od źródeł c
iepła, gorących
przedmiotów i otwart
ego ognia
.
•
Upewnij się, że przewó
d
je
st
całkow
icie rozciągnięty.
•
Przewód nie może być
skręcony ani naw
inięty
wokół urządz
enia.
•
Regularnie sprawdz
aj, czy
przewód lub wtyc
zka nie są uszk
odzone i nie
używaj urządzenia, jeś
li jest uszkodzone
lub jeśli zosta
ło upuszczone na
podłogę, upuszcz
one
w wo
dzie lub uszkodzone
w jakikolwiek in
ny sposób.
•
Jeśli
urządzenie,
prz
ewód
lub
wtyczk
a
zostały
uszkodzone,
należy
zlecić
autoryzowanemu
serwisowi
sprawdzenie
i w razie potr
zeby napraw
ę.
•
Podłączać wyłączn
ie do napięcia 2
30 V, 50 Hz. Gwara
ncja nie jest ważna,
jeśli urządzenie jes
t podłączone do n
iewłaściwego
napię
c
ia.
•
Nigdy nie próbuj napr
awiać urządzen
ia samodzielnie.
W celu dokonania
naprawy gwarancyj
nej należy s
kontaktować się ze sklepem, w k
tórym
urządzenie zostało zakup
ione.
•
Nieautoryzowane naprawy
lub modyfikacj
e spowodują
utratę
gwarancji.
•
Uwaga! Niektóre częś
ci tego produk
tu mogą stać się b
ardzo gorące i
spowodować oparzen
ia. Należy zwrócić sz
czególną uwagę
gdzie
przeb
ywają
dzieci i osoby wymag
ające szc
zególnego traktowania.
•
Urządzenie i jego przew
ód należy prz
echowywać w miej
scu niedostępnym d
la
dzieci w wieku poniżej 8
lat.
SPECJALNE INSTRU
KCJE
B
EZPIECZEŃSTWA
•
Urządzenie należy zaws
ze umiesz
czać na suchej,
rów
nej, twardej i odpor
nej
na wysoką temperaturę
powierzchni, z
dala od krawędz
i.
•
Urządzenie należy zaws
ze umiesz
czać w bezpiecz
nej odległości od
łatwopalnych przedmi
otów, takich jak
zasłony, obrusy i
tp.
•
Urządzenia nie wolno u
miesz
czać ani przechowywać
w pobliżu innyc
h źródeł
ciepła.
•
Nie
zakr
ywać.
•
Podczas użytkowania
powierzc
hnie stają się bardzo g
orące. Nie należy
dotykać gorących powierz
chni ze wz
ględu na niebezp
ieczeństwo poparz
enia.
•
Nie należy przenosić urz
ądzenia, gdy j
est używane.
PL
4
•
Należy pamiętać, że
urządzenie pozosta
nie gorące pr
zez pewien czas
po
wyłączeniu. Prz
ed przechowywaniem
należy zawsz
e odczekać, aż urządzen
ie
całkowicie ostygnie.
•
Przed czyszc
zeniem
wodą n
ależy
od
czekać,
aż
pokrywa ostygnie.
•
Nigdy nie używaj urz
ądzenia, jeśli pokry
wa jest uszkod
zona.
•
W urządzeniu należy u
mieszcz
ać wyłącznie żywność z
apakowaną próżniowo.
Nie próbuj gotować
nieopakowanej ż
ywności!
PRZED
UŻ
YC
IEM
•
Usuń z urządzenia ws
zystkie materiały
opakowaniowe
i transportowe.
•
Umyj pokrywę i wnętrz
e
pojemn
ika
gorącą wo
dą z niewielką ilością
płynu do
mycia naczyń, a nast
ępnie dokład
nie wysusz częśc
i.
O
GOT
OWANIU
SOU
S VIDE
Sous vide od dawn
a jest popularną meto
dą gotowania wś
ród profesjonalnyc
h
szefów kuchni.
"Sous vide" to po francusk
u "pod próżnią". Op
isuje metodę
gotowania, w
której żywność
jest
umieszcz
one w szczelnie zamkn
iętych workach
próżniowych i gotow
ane w kąpieli wod
nej.
Żywność jest gotow
ana w stałej niskiej temper
aturze prz
ez długi czas, aby
była
soczysta
i ar
omatyczna. Gdy worek
próżniowy
jest szcz
elnie zamknięty,
żywność gotuje się we
własnych sok
ach wraz z dodan
ymi marynatami lub
przyprawami. Witami
ny, minerały
i soki zostają zacho
wane, a smak żywn
ości
zostaje wzmocniony. Dzi
ęki temu ży
wność jest zdrows
za, delikatniejsza i
bardziej aromatyczna.
Ponieważ mięso gotow
ane meto
dą sous vide jest del
ikatniejsz
e, możliwe jest
użycie tańszych kawałk
ów, takich jak
filet
z
karkówki,go
lonka i łopatka, które
często są smaczniejsz
e niż droższ
e kawałki.
Ponieważ gotowanie
sous vide wym
aga próżniowego
pakowania żywnośc
i
,
i
ndywidualnie, kilka prod
uktów może
być gotowany
ch w tym samym czasi
e, o
ile ich temperatura go
towania jest
tak
a sam
a.
W przypadku sous vid
e trudno jest rozg
otować jedzen
ie, ale jego struktura
może się nieznaczni
e zmienić podcz
as gotowania. Je
dzenie można
przygotować z duży
m wyprzedzeniem prz
ed podaniem, dzięk
i czemu sous
vide jest idealne, gdy mas
z gości.
Tem
peratur
y
Urządzenie ma zakr
es temperatur od 45 d
o 90 °C w krok
ach co 1
°C. Różne temperatury
są wymaga
ne dla różnych potr
aw i różnych stopn
i
PL
5
wysmażenia.
Te
mperatury i cz
asy sous vide można sp
rawdzić
w
tabeli w
dalszej części
instru
kcji.
Cz
as
gotowania
Czas gotowania nie
zależy od wagi potra
wy, ale od jej
grubości. Standardowy
czas gotowania wynosi
8 godzin. Czas możn
a regulo
wać w zakresie od
Od 30 minut do 72
god
zin.
Temperatury i czasy s
ous vide można sprawdz
ić
w
tabeli w dalsz
ej części
in
strukcji
.
Żywność do
gotow
ani
a sous vide
Mięso jest szczególnie
o
d
po
w
i
e
d
ni
e
do
gotowania sous
vide, ponieważ
c
z
y
n
i
je bardziej delikatnym
,
soczyste i aromatyczne,
ale można w ten sp
osób gotować równ
ież warzywa
i
ryby.
Zalecamy gotowanie s
ous vide następ
ujących
potra
w:
•
Wołowina, cielęcina, jag
nięcina, wie
przowina i
dziczy
zna
•
Kurczak, indyk i kac
zka
•
Chude i tłuste ryby
, ogony homara i
przeg
rze
bki
•
Warzywa korzeniowe,
takie jak
ziemniaki, marchew, p
asternak, buraki
i
rzep
a.
•
Chrupiące warzy
wa, takie jak groszek
, szparagi, kukurydz
a, brokuły,
kalafi
or,
ba
kła
żan
,
cebula i kabaczek.
•
Twarde owoce, takie jak j
abłka i gruszk
i
•
Owoce miękkie, takie
j
a
k
mango,
śli
wki,
morele, brz
oskwinie, nektarynk
i,
papaja i trus
kaw
k
i
GOTOWANIE SOUS VI
DE KROK PO KROK
U
1.
P
rzy
pra
wa
Przed zamknięciem w
orka próżnioweg
o można zam
arynować ży
wność lub
dodać do niej przyprawy
, zioła, masło
lub olej.
2.
Us
zczel
nian
ie pró
żniowe
Żywność musi być zamkn
ięta próżniow
o w worku, aby us
unąć powietrze i
wilgoć. Dzięki temu żywn
ość zachowuje s
wój naturalny smak
i
zawa
rtość składników odżywcz
ych. Zamknięcie próżniowe
pomaga rów
nież
otworzyć pory mięsa, dro
biu, ryb i skorupiaków
, dzięki c
zemu marynata i
przyprawy są lepiej wc
hłaniane, a ży
wność jest bardziej
arom
atycz
na.
Tlen i
wilgoć w otaczający
m powietrzu zmni
ejszają smak, z
awartość odżywcz
ą i
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na komunię
Prezent na urodziny
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Pielęgnacja kotów długowłosych. Czy potrzebna jest specjalna szczotka?
Czy MOVA X4 Pro jest najlepszym odkurzaczem pionowym? Poznaj funkcje nowego urządzenia
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Inteligentna lodówka smart – jak odmieni Twoje życie?
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking kamer sportowych do 1000 zł [TOP10]
Ranking lodówek turystycznych [TOP10]
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Gdzie ustawić kuwetę dla kota?
Frostpunk 1886 - Ogłoszono remake uznanego city buildera. Poznajcie szczegóły!
The Elder Scrolls V: Skyrim – kody na umiejętności, przedmioty i wiele innych
Sprawdź więcej poradników