Znaleziono w kategoriach:
Urządzenie do gotowania Sous Vide MELISSA 16310170

Instrukcja obsługi Urządzenie do gotowania Sous Vide MELISSA 16310170

Wróć
16310170
Kuchenka do gotowania meto sous vide ..... 2
www.adexi.eu
PL
2
WPROWADZENIE
Aby jak najlepiej wykorzystać nową kuchenkę sous vide, przed pierwszym
użyciem należy uważnie przeczytać niniejszą instrukcję obsługi. Należy
zwrócić szczególną uwagę na środki ostrożności. Zalecamy również
zachowanie instrukcji na przyszłość.
OGÓLNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie może być używane przez dzieci w wieku od 8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych lub nieposiadające doświadczenia i wiedzy, wyłącznie jeśli są
one nadzorowane lub otrzymały instrukcje dotyczące korzystania z urządzenia
w bezpieczny sposób i rozumieją związane z tym zagrożenia. Dzieciom nie
wolno bawić się urządzeniem. Czyszczenie i konserwacja nie mogą być
wykonywane przez dzieci bez nadzoru.
Podczas użytkowania, urządzenie powinno znajdować się pod stałym nadzorem.
Należy pilnować dzieci przebywających w pobliżu urządzenia, gdy jest ono
używane. Urządzenie nie jest zabawką.
Nieprawidłowe użytkowanie tego urządzenia może spowodować obrażenia
ciała i uszkodzenie urządzenia.
Używać wyłącznie zgodnie z przeznaczeniem. Producent nie ponosi
odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia lub uszkodzenia wynikające z
nieprawidłowego użytkowania lub obsługi (patrz również Warunki gwarancji).
Wyłącznie do użytku domowego. Nie do użytku zewnętrznego ani
komercyjnego.
Usunąć wszystkie materiały opakowaniowe i transportowe z wnętrza i na
zewnątrz urządzenia.
Sprawdź, czy urządzenie nie ma widocznych uszkodzeń i czy nie brakuje
żadnych części.
Nie używaj z innymi przewodami niż dostarczony.
Sprawdź, czy nie ma możliwości pociągnięcia lub potknięcia się o przewód lub
przedłużacz.
Urządzenie nie może być używane razem z wyłącznikiem czasowym lub
przełącznikiem czasowym czy oddzielnym systemem zdalnego sterowania.
Wyłącz urządzenie i wyjmij wtyczkę z gniazdka przed czyszczeniem lub gdy
urządzenie nie jest używane.
PL
3
Należy unikać ciągnięcia za przewód podczas wyjmowania wtyczki z
gniazdka. Zamiast tego należy przytrzymać za wtyczkę.
Przewód i urządzenie należy trzymać z dala od źródeł ciepła, gorących
przedmiotów i otwartego ognia.
Upewnij się, że przewód jest całkowicie rozciągnięty.
Przewód nie może być skręcony ani nawinięty wokół urządzenia.
Regularnie sprawdzaj, czy przewód lub wtyczka nie są uszkodzone i nie
używaj urządzenia, jeśli jest uszkodzone lub jeśli zostało upuszczone na
podłogę, upuszczone w wodzie lub uszkodzone w jakikolwiek inny sposób.
Jeśli urządzenie, przewód lub wtyczka zostały uszkodzone, należy zlecić
autoryzowanemu serwisowi sprawdzenie i w razie potrzeby naprawę.
Podłączać wyłącznie do napięcia 230 V, 50 Hz. Gwarancja nie jest ważna,
jeśli urządzenie jest podłączone do niewłaściwego napięcia.
Nigdy nie próbuj naprawiać urządzenia samodzielnie. W celu dokonania
naprawy gwarancyjnej należy skontaktować się ze sklepem, w którym
urządzenie zostało zakupione.
Nieautoryzowane naprawy lub modyfikacje spowodują utratę gwarancji.
Uwaga! Niektóre części tego produktu mogą stać się bardzo gorące i
spowodować oparzenia. Należy zwrócić szczególną uwagę gdzie przebywają
dzieci i osoby wymagające szczególnego traktowania.
Urządzenie i jego przewód należy przechowywać w miejscu niedostępnym dla
dzieci w wieku poniżej 8 lat.
SPECJALNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie należy zawsze umieszczać na suchej, równej, twardej i odpornej
na wysoką temperaturę powierzchni, z dala od krawędzi.
Urządzenie należy zawsze umieszczać w bezpiecznej odległości od
łatwopalnych przedmiotów, takich jak zasłony, obrusy itp.
Urządzenia nie wolno umieszczać ani przechowywać w pobliżu innych źródeł
ciepła.
Nie zakrywać.
Podczas użytkowania powierzchnie stają się bardzo gorące. Nie należy
dotykać gorących powierzchni ze względu na niebezpieczeństwo poparzenia.
Nie należy przenosić urządzenia, gdy jest używane.
PL
4
Należy pamiętać, że urządzenie pozostanie gorące przez pewien czas po
wyłączeniu. Przed przechowywaniem należy zawsze odczekać, aż urządzenie
całkowicie ostygnie.
Przed czyszczeniem wodą należy odczekać,pokrywa ostygnie.
Nigdy nie używaj urządzenia, jeśli pokrywa jest uszkodzona.
W urządzeniu należy umieszczać wyłącznie żywność zapakowaną próżniowo.
Nie próbuj gotować nieopakowanej żywności!
PRZED YCIEM
Usuń z urządzenia wszystkie materiały opakowaniowe i transportowe.
Umyj pokrywę i wnętrze pojemnika gorącą wodą z niewielką ilością płynu do
mycia naczyń, a następnie dokładnie wysusz części.
O GOTOWANIU SOUS VIDE
Sous vide od dawna jest popularną metodą gotowania wśród profesjonalnych
szefów kuchni.
"Sous vide" to po francusku "pod próżnią". Opisuje metodę gotowania, w
której żywność jest umieszczone w szczelnie zamkniętych workach
próżniowych i gotowane w kąpieli wodnej.
Żywność jest gotowana w stałej niskiej temperaturze przez długi czas, aby
była soczysta i aromatyczna. Gdy worek próżniowy jest szczelnie zamknięty,
żywność gotuje się we własnych sokach wraz z dodanymi marynatami lub
przyprawami. Witaminy, minerały i soki zostają zachowane, a smak żywności
zostaje wzmocniony. Dzięki temu żywność jest zdrowsza, delikatniejsza i
bardziej aromatyczna.
Ponieważ mięso gotowane metodą sous vide jest delikatniejsze, możliwe jest
użycie tańszych kawałków, takich jak filet z karkówki,golonka i łopatka, które
często są smaczniejsze niż droższe kawałki.
Ponieważ gotowanie sous vide wymaga próżniowego pakowania żywności,
indywidualnie, kilka produktów może być gotowanych w tym samym czasie, o
ile ich temperatura gotowania jest taka sama.
W przypadku sous vide trudno jest rozgotować jedzenie, ale jego struktura
może się nieznacznie zmienić podczas gotowania. Jedzenie można
przygotować z dużym wyprzedzeniem przed podaniem, dzięki czemu sous
vide jest idealne, gdy masz gości.
Temperatury
Urządzenie ma zakres temperatur od 45 do 90 °C w krokach co 1
°C. Różne temperatury są wymagane dla różnych potraw i różnych stopni
PL
5
wysmażenia. Temperatury i czasy sous vide można sprawdzić w tabeli w
dalszej części instrukcji.
Czas gotowania
Czas gotowania nie zależy od wagi potrawy, ale od jej grubości. Standardowy
czas gotowania wynosi 8 godzin. Czas można regulować w zakresie od
Od 30 minut do 72 godzin.
Temperatury i czasy sous vide można sprawdzw tabeli w dalszej części
instrukcji.
Żywność do gotowania sous vide
Mięso jest szczególnie odpowiednie do gotowania sous vide, ponieważ c zyni
je bardziej delikatnym,
soczyste i aromatyczne, ale można w ten sposób gotować również warzywa i
ryby.
Zalecamy gotowanie sous vide następujących potraw:
Wołowina, cielęcina, jagnięcina, wieprzowina i dziczyzna
Kurczak, indyk i kaczka
Chude i tłuste ryby, ogony homara i przegrzebki
Warzywa korzeniowe, takie jak ziemniaki, marchew, pasternak, buraki i rzepa.
Chrupiące warzywa, takie jak groszek, szparagi, kukurydza, brokuły, kalafior,
bakłażan, cebula i kabaczek.
Twarde owoce, takie jak jabłka i gruszki
Owoce miękkie, takie j ak mango, śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki,
papaja i truskawki
GOTOWANIE SOUS VIDE KROK PO KROKU
1. Przyprawa
Przed zamknięciem worka próżniowego można zamarynować żywność lub
dodać do niej przyprawy, zioła, masło lub olej.
2. Uszczelnianie próżniowe
Żywność musi być zamknięta próżniowo w worku, aby usunąć powietrze i
wilgoć. Dzięki temu żywność zachowuje swój naturalny smak
i zawartość składników odżywczych. Zamknięcie próżniowe pomaga również
otworzyć pory mięsa, drobiu, ryb i skorupiaków, dzięki czemu marynata i
przyprawy są lepiej wchłaniane, a żywność jest bardziej aromatyczna. Tlen i
wilgoć w otaczającym powietrzu zmniejszają smak, zawartość odżywczą i

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756