Bądź na

Aktywuj już teraz

korzystaj ze zniżek przez okrągły rok!

Więcej

Schowek
Twój koszyk jest pusty
Koszyk
Znaleziono w kategoriach:
OKAP MIELE DA 1200

Instrukcja obsługi OKAP MIELE DA 1200

Powrót
Instrukcja użytkowania i montażu
Wyciąg kuchenny
Proszę koniecznie przeczytać instrukcję użytkowania i montażu przed
instalacją i pierwszym uruchomieniem. Dzięki temu można uniknąć za-
grożeń i uszkodzeń urządzenia.
pl-PL M.-Nr 10 570 400
Spis treści
2
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzenia .......................................................... 4
Ochrona środowiska naturalnego ..................................................................... 13
Przegląd wyciągu kuchennego .......................................................................... 14
Opis działania ...................................................................................................... 16
Obsługa ................................................................................................................ 17
Przełączanie wentylatora....................................................................................... 17
Wyłączanie wentylatora......................................................................................... 17
Włączanie/wyłączanie oświetlenia miejsca do gotowania .................................... 17
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii.................................................... 18
Czyszczenie i konserwacja ................................................................................ 19
Obudowa............................................................................................................... 19
Filtry tłuszczu......................................................................................................... 20
Filtr zapachów ....................................................................................................... 21
Utylizacja filtra zapachów................................................................................. 22
Wymiana żarówek ................................................................................................. 22
Serwis i gwarancja .............................................................................................. 24
Pozycja tabliczki znamionowej.............................................................................. 24
Montaż.................................................................................................................. 25
Przed montażem ................................................................................................... 25
Materiały montażowe ............................................................................................ 26
Wymiary urządzenia .............................................................................................. 28
Odstęp pomiędzy miejscem do gotowania a wyciągiem kuchennym (S) ............. 29
Zalecenia montażowe ........................................................................................... 30
Usuwanie folii ochronnej ....................................................................................... 30
Zwrotnica............................................................................................................... 30
Montaż pod szafką wiszącą .................................................................................. 32
Montaż do ściany .................................................................................................. 34
Przygotowanie do pracy w trybie otwartego obiegu powietrza ............................ 36
Przygotowanie do pracy w trybie zamkniętego obiegu powietrza........................ 37
Przyłącze sieciowe ................................................................................................ 37
Kontrola działania.................................................................................................. 37
Spis treści
3
Podłączenie elektryczne..................................................................................... 38
Przewód wylotowy .............................................................................................. 39
Separator kondensatu........................................................................................... 40
Tłumik.................................................................................................................... 40
Dane techniczne.................................................................................................. 41
Dla instytutów testowych ...................................................................................... 41
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
4
Ten wyciąg kuchenny spełnia wymagania obowiązujących przepi-
sów bezpieczeństwa. Nieprawidłowe użytkowanie może jednak
doprowadzić do wyrządzenia szkód osobowych i rzeczowych.
Przed uruchomieniem urządzenia należy uważnie przeczytać in-
strukcję użytkowania i montażu. Zawiera ona ważne wskazówki
dotyczące montażu, bezpieczeństwa, użytkowania i konserwacji.
Dzięki temu można uniknąć zagreń i uszkodzeń urządzenia. Fir-
ma Miele nie może zostać pociągnięta do odpowiedzialności za
szkody, które zostaną spowodowane w wyniku nieprzestrzegania
wskazówek bezpieczeństwa i ostrzeżeń.
Instrukcję użytkowania i montażu należy zachować do późniejsze-
go wykorzystania i przekazać ewentualnemu następnemu posiada-
czowi wraz z urządzeniem!
Użytkowanie zgodne z przeznaczeniem
Ten wyciąg kuchenny jest przeznaczony do stosowania w gospo-
darstwie domowym i w otoczeniu domowym.
Ten wyciąg kuchenny nie jest przeznaczony do użytkowania na
zewnątrz pomieszczeń.
Stosować wyciąg kuchenny wyłącznie w zakresie domowym do
odsysania i oczyszczania oparów kuchennych, powstających przy
przyrządzaniu potraw.
Wszelkie inne zastosowania są niedozwolone.
Wyciąg kuchenny w trybie zamkniętego obiegu powietrza nad ku-
chenką gazową nie może być używany do wentylacji pomieszczenia.
Proszę zasięgnąć opinii wykwalifikowanego gazownika.
Wskazówki bezpieczeństwa i ostrzeżenia
5
Osoby, które ze względu na upośledzenie psychiczne, umysłowe
lub fizyczne, czy też brak doświadczenia lub niewiedzę, nie są w sta-
nie bezpiecznie obsługiwać urządzenia, nie mogą z niego korzystać
bez nadzoru lub wskazań osoby odpowiedzialnej.
Osoby te mogą używać urządzenia bez nadzoru tylko wtedy, gdy je-
go obsługa została im objaśniona w takim stopniu, że są w stanie
bezpiecznie z niego korzystać. Muszą one być w stanie rozpoznać i
zrozumieć możliwe zagrożenia wynikające z nieprawidłowej obsługi.
Dzieci w gospodarstwie domowym
Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać z daleka od wyciągu
kuchennego, chyba że są pod stałym nadzorem.
Dzieci powyżej 8 roku życia mogą używać wyciągu bez nadzoru
tylko wtedy, gdy obsługa urządzenia została im objaśniona w takim
stopniu, że są w stanie bezpiecznie z niego korzystać. Dzieci muszą
być w stanie rozpoznać i zrozumieć możliwe zagrożenia wynikające z
nieprawidłowej obsługi.
Dzieci nie mogą przeprowadzać zabiegów czyszczenia lub kon-
serwacji bez nadzoru.
Nadzorować dzieci znajdujące się w pobliżu wyciągu kuchennego.
Nigdy nie pozwalać dzieciom na zabawy wyciągiem kuchennym.
Światło oświetlenia miejsca do gotowania jest bardzo intensywne.
Szczególnie w przypadku małych dzieci należy zwracać uwagę na
to, żeby nie patrzyły bezpośrednio w światło.
Niebezpieczeństwo zadławienia! Podczas zabawy dzieci mogą się
zawinąć w materiały opakowaniowe (np. folię) lub zadzierzgnąć je na
głowie i się zadławić. Trzymać materiały opakowaniowe z daleka od
dzieci.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756