Znaleziono w kategoriach:
Opiekacz NOVEEN SM451 Ceramic Inox

Instrukcja obsługi Opiekacz NOVEEN SM451 Ceramic Inox

Powrót
1
OPIEKACZE MODEL:
SM450 / SM451 / SM452
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PL/EN
POLSKI .............................................................................................................. STR. 2
ENGLISH ................................................................................................................ P. 7
2
PL
ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
Podczas używania urządzeń elektrycznych, zawsze powinny zostać zachowane podstawy
bezpieczeństwa, jak poniżej:
PRZECZYTAJ WSZYSTKIE INSTRUKCJE PRZED UŻYCIEM URZĄDZENIA.
TRZYMAJ Z DALA OD WODY.
UWAGA: w przypadku większości urządzeń elektrycznych, wszystkie części elektryczne
są w stanie pobudzenia nawet, gdy urządzenie jest wyłączone.
Aby zredukować ryzyko śmierci poprzez porażenie prądem:
1. Zawsze wyłącz urządzenie z gniazdka, gdy nie jest używane.
2. Nie korzystaj z urządzenia podczas kąpieli. Przechowuj urządzenie w takim miejscu, by
jego upadek do wanny, czy zlewu nie był możliwy.
3. Nie umieszczaj urządzenia w wodzie i innych płynach.
4. Jeśli urządzenie wpadnie do wody, odłącz je natychmiast. NIE SIĘGAJ PO NIE DO
WODY!
UWAGA: By zredukować ryzyko poparz, porażenia prądem, pożaru czy innego urazu:
1. Nie zostawiaj urządzenia, gdy pracuje, bądź jest włączone do gniazdka.
2. Nadzór jest konieczny, gdy urządzenie jest używane przez dzieci, bądź osoby
niepełnosprawne.
3. Korzystaj z urządzenia tylko w celach, do których jest przeznaczone. Korzystanie z
dodatków niezalecanych przez producenta może być niebezpieczne.
4. Nigdy nie korzystaj z urządzenia, gdy jego przewód, bądź wtyczka są uszkodzone.
Także gdy nie działa poprawnie, bądź zostało upuszczone lub w inny sposób uszkodzone.
Tym bardziej, gdy wpadło do wody. Zanieś urządzenie do najbliższego serwisu w celu
przeglądu, bądź naprawy.
5. Trzymaj przewód zasilający z dala od gorących powierzchni, bądź innego źródła ciepła.
6. Nigdy nie wrzucaj, ani nie wkładaj żadnych obiektów do urządzenia. Może to być
niebezpieczne.
7. Elementy mogą nagrzewać się podczas użytkowania. Pozwól im ostygnąć po
skończonej pracy, nim schowasz urządzenie.
3
CHARAKTERYSTYKA URZĄDZENIA
2 płyty grzejne
Nieprzywierającą powłoka ułatwiająca czyszczenie
Przechowywanie w pionie - oszczędność miejsca
Schowek na przewód
INSTRUKCJA OBSŁUGI
UWAGA: W przypadku korzystania z urządzenia po raz pierwszy, po rozpakowaniu,
otworzyć pokrywę, wyczyścić dokładnie powierzchnię płyt wilgotną gąbką i wysuszyć
powierzchnię ręcznikiem papierowym. Dla uzyskania najlepszych rezultatów, posmarować
powierzchnię płyt za pomocą papierowego ręcznika cienką warstwą oleju.
UWAGA: zawsze używać rękawic kuchennych, aby uniknąć poparzenia.
Jak przygotować kanapki
1. Zawsze rozgrzej urządzenie przed użyciem. Podłącz kabel do gniazdka elektrycznego
220-240 V podczas przygotowania kanapek.
2. Lampka zaświeci świeci się, gdy wtyczka jest podłączona do gniazdka; Lampka
gotowości włączy się, gdy urządzenie jest nagrzane.
UWAGA: Zawsze rozgrzej urządzenie przed użyciem.
3. Lekko posmaruj obie płyty grzewcze niewielką ilością oleju roślinnego i zamknij
obudowę opiekacza.
4
4. Po około 3 minutach, czerwona lampka zgaśnie, wskazując, że toster jest gotowy do
użycia.
5. Przygotuj kanapki smarując je masłem na powierzchni zewnętrznej i umieść pożądane
składniki wewnątrz. Podnieś zaczep i otwórz opiekacz. Umieść kanapki na płytach
grzewczych.
UWAGA: powierzchnia płyt jest gorąca.
6. Zamknij obudowę, upewniając się, że kanapki są umieszczone równomiernie. Zablokuj
zaczep. Normalny czas opiekania trwa 3 ~ 6 minut dla każdej kanapki. Czerwona lampka
włącza się i wyłącza, gdy termostat utrzymuje opiekacz w odpowiedniej temperaturze.
UWAGA: urządzenie nie przystosowane do pracy w otwartej pozycji.
7. Wyjmij kanapki używając łopatki z tworzywa sztucznego lub drewna.
8. Odłącz przewód zasilający po użyciu i pozostaw opiekacz do ostygnięcia.
PRZEPISY
Możesz używać opiekacza podczas przygotowywania śniadania, obiadu, deseru i innych
przekąsek. Zdaj się na własną kreatywność i wykorzystaj pozostałości z posiłków
przygotowując smaczne przysmaki lub korzystaj z tradycyjnych składników na
kanapki. Owoce i wypełnienia ciast tworzą pyszne smakołyki, opiekane w chlebie i
posypane cukrem pudrem.
ŚNIADANIE
Sandwich (2 kanapki):
1. 2 jajka
2. 175 ml tartego sera (cheddar, Monterey jack lub Szwajcarski)
3. 65 ml gotowanego mięsa lub warzyw.
4. 4 kromki chleba (masło lub margaryna opcjonalnie)
Umieść dwie kromki chleba stroną posmarowaną masłem na dół, na płytkach
grzewczych. Umieść ser w środku każdego plasterka. Delikatnie wlej ubite jajko na
ser i gotowane mięso (szynka, boczek) lub warzywa. Zakryj pozostałymi kromkami
chleba, masłem do góry. Zamknij zatrzask pokrywy. Opiekać przez 2 minuty.
5
Jajka sadzone (2 porcje)
1. 4 jajka
2. przyprawy (do smaku)
3. 2 ml masła / margaryny
Posmaruj górną i dolną kromkę masłem lub margaryną dla smaku. Wbić jedno jajko
bezpośrednio do każdej studzienki płytek grzewczych (można przygotować 1 ~ 4 jajek w
tym samym czasie) Zamknij pokrywę, ale nie na zatrzask. Opiekać przez 1 ~ 3 minut.
OBIAD / PRZEKĄSKI
Sandwich z grillowanym serem (1 kanapka):
1. 2 kromki chleba
2. 65 ml tartego sera lub dwa plastry
3. Umieść jedną kromkę chleba na jednej stronie płyt grzewczych. Dodaj ser. Zakryj
drugą kromką. Zamknij pokrywę na zatrzask. Opiekać przez dwie minuty.
Monte Cristo (2 kanapki)
1. 2 cienkie plastry sera szwajcarskiego
2. 4 kromki białego chleba
3. 4 cienkie plastry szynki
4. 1 jajko
5. 65 ml mleka
Rozgrzej opiekacz do kanapek. Umieść jeden plaster szynki, plaster sera szwajcarskiego i
kolejny plaster szynki (wszystkie plastry dopasowane do rozmiaru chleba) na każdej z
dwóch kromek chleba. Zakryj pozostałymi kromkami chleba. Połącz mleko i jajka; Zanurz
kanapki w mieszaninie jaj i mleka. Umieść na płytkach grzewczych. Zamknij pokrywę na
zatrzask i opiekaj przez 2 ~ 3 minuty.
DESERY
Bananowy przysmak (2 kanapki)
1. 4 kromki chleba
2. 1 banan obrany
3. 5 ~ 10 ml cukru
Posmaruj kromki na zewnątrz masłem i umieść w opiekaczu dwie kromki chleba
posmarowaną stroną do dołu. Pokrój banan i umieść pół banana na każdą kromkę
chleba, posyp cukrem. Zakryj pozostałymi kromkami chleba i opiekaj 1 ~ 2 minuty.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756