Znaleziono w kategoriach:
Gofrownica RAVANSON GR-7010 Czarny

Instrukcja obsługi Gofrownica RAVANSON GR-7010 Czarny

Powrót
MODEL:
GR-7010
Producent:
ul. Mazowiecka 6, 09-100 Płońsk, Polska
tel.: 0048 23 662 68 01, fax: 0048 23 662 68 02
e-mail: grass@grass.pl
www.grass.pl
www.ravanson.pl
PL
Instrukcja oryginalna
Gofrownica
ENG
User’s manual
Waffle Maker
DE
Bedienungsanleitung
Waffeleisen
RUS
Инструкция по обслуживанию
Вафельница
CZ
Návod na obsluhu
Vaflovač
SK
Návod na obsluhu
Vaflovač
SLO
Navodila za uporabo
Gofrovnica
LT
Naudojimo instrukcija
Vaflinė
EST
Kasutusjuhend
Vahvliküpsetaja
2
PL
Przed przystąpieniem do użytkowania należy przeczytać wszystkie wskazówki i ostrzeżenia
dotyczące bezpieczeństwa użytkowania.
Nieprzestrzeganie podanych niżej ostrzeżeń, dotyczących bezpieczeństwa i wskazówek
bezpieczeństwa, może być przyczyną porażenia prądem elektrycznym, pożaru i/lub
poważnych obrażeń.
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa, aby móc skorzystać
z nich w przyszłości.
OGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
1. To urządzenie może być używane przez dzieci od 8 lat i powyżej i osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej, lub z brakiem doświadczenia i wiedzy, jeżeli odbywa się to pod
nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania w sposób bezpieczny i osoby te zrozumiały
niebezpieczeństwa związane z użytkowaniem urządzenia.
Czyszczenie i konserwacja nie może być wykonywana przez dzieci bez nadzoru.
Dzieci nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństw, które mogą powstać podczas używania urządzeń
elektrycznych.
Należy trzymać urządzenie oraz jego przewód z dala od dzieci poniżej 8-go roku życia.
2. Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
3. Przed każdym użyciem należy skontrolować urządzenie pod kątem ewentualnych uszkodzeń.
Nie używać uszkodzonego urządzenia.
4. OSTRZEŻENIE! Nie używać urządzenia, jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony.
5. Jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony, musi zostać wymieniony przez producenta, autoryzowany
serwis lub podobnie wykwalifikowane osoby, w celu uniknięcia zagrożenia.
6. Należy uważać, aby przewód zasilający nie stykał się z ostrymi krawędziami oraz gorącymi
powierzchniami.
7. Wtyczka urządzenia musi pasować do gniazdka.
8. Nie należy w żaden sposób przerabiać wtyczki.
9. Podczas wyjmowania wtyczki z gniazdka, ciągnąć na wtyczkę, nie za przewód przyłączeniowy.
10. Urządzenie jest przeznaczone do użytku wewnątrz pomieszczeń. Nie można go używać
ani przechowywać w miejscach narażonych na atmosferyczne czynniki zewnętrzne.
11. Nie należy narażać urządzenia na działanie deszczu i warunw wilgotnych.
12. Do czyszczenia urządzenia używać miękkiej, wilgotnej (nie mokrej) ściereczki i delikatnego detergentu.
Do czyszczenia powierzchni stykających się z pożywieniem, należy używać detergentu przeznaczonego
do takich powierzchni. Należy zapoznać s ze wskazówkami producenta detergentu. Nie wolno
używać rozpuszczalników, benzyny i innych środków mogących uszkodzić urządzenie.
13. OSTRZEŻENIE! Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie!
14. Urządzenie przechowywać i transportować w oryginalnym opakowaniu, zabezpieczającym przed
uszkodzeniami mechanicznymi, wilgocią i kurzem.
15. Napra urządzenia należy zlecać wyłącznie osobie wykwalifikowanej, wykorzystującej oryginalne
części zamienne.
16. OSTRZEŻENIE! Nie pozostawiać pracującego sprzętu bez nadzoru.
17. OSTRZEŻENIE! Jeśli urządzenie nie jest używane, zawsze odłączaj wtyczkę od źródła zasilania.
18. OSTRZEŻENIE! Nie wolno obsługiwać urządzenia wilgotnymi dłońmi.
19. UWAGA! Jeżeli urządzenie jest wilgotne lub mokre, należy natychmiast odłączyć je od źródła zasilania.
20. OSTRZEŻENIE! Jeżeli powierzchnia grzejna jest pęknięta - wyłączyć sprzęt, aby uniknąć porażenia
prądem elektrycznym.
21. UWAGA! Urządzenie nie jest przeznaczone do pracy z użyciem zewnętrznych wyłączników czasowych
3
lub oddzielnego układu zdalnej regulacji.
22. UWAGA! Dostępne powierzchnie mogą stać sgorące podczas użytkowania. Nie dotykać dostępnych
powierzchni podczas pracy sprzętu.
23. OSTRZEŻENIE! Temperatura dostępnych powierzchni może być wyższa, jeżeli urządzenie pracuje. Nie
dotykać rozgrzanej powierzchni płyt opiekających. Do odchylania górnej pokrywy zawsze używać
uchwytu.
24. OSTRZEŻENIE! Przed czyszczeniem i konserwacją zawsze odłączyć sprzęt od źródła zasilania i poczekać,
aż całkowicie wystygnie.
25. Nie umieszczać urządzenia na szybko nagrzewających s powierzchniach. Przed postawieniem
gofrownicy na takiej powierzchni należy zastosować podkładkę termoizolacyjną.
26. Nie umieszczać żadnych przedmiotów na zamkniętej pokrywie gofrownicy.
27. Pomimo stosowania urządzenia zgodnie z przeznaczeniem i przestrzegania wszystkich wskazówek
bezpieczeństwa, nie można całkowicie wyeliminować określonych czynników ryzyka resztkowego.
PARAMETRY TECHNICZNE
Napięcie
220240 V
Częstotliwość
50 Hz
Moc znamionowa
1200 W
BUDOWA
1. Termostat (stopień zrumienienia gofra 1-5)
2. Lampka pracy (czerwona)
3. Lampka gotowości (zielona)
4. Płyty grzejne non-stick (nieprzywierające)
5. Pokrywa
6. Uchwyt
7. Antypoślizgowe nóżki
8. Podstawa
PRZEZNACZENIE
Gofrownica jest przeznaczona do wykorzystywania w warunkach domowych i podobnych.
Nie wolno używać urządzenia na wolnym powietrzu.
PIERWSZE URUCHOMIENIE
OSTRZEŻENIA!
Upewnić się, że źródło zasilania, do którego ma być podłączone urządzenie, odpowiada parametrom
podanym na tabliczce znamionowej.
Gofrownica wykonana jest w pierwszej klasie ochronności. Oznacza to, że musi zostać podłączona do
gniazda elektrycznego z bolcem uziemiającym.
Przed pierwszym użyciem urządzenia, powierzchnie stykające się z pożywieniem należy dokładnie
umyć, a następnie wysuszyć.
Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie!
Przed każdym użyciem urządzenia należy sprawdzić jego stan pod kątem ewentualnych uszkodzeń
mechanicznych. Sprawdzić czy przewód zasilający nie jest uszkodzony. Nie używać uszkodzonego
urządzenia!
4
Podczas pracy urządzenia, dostępne powierzchnie stają się gorące!
1. Usunąć wszystkie elementy opakowania
2. Ustawić gofrownicę na płaskiej, równej, poziomej powierzchni
3. Podłączyć gofrownicę do źródła zasilania. Zaświeci się czerwona lampka, która świeci się przez cały
czas pracy urządzenia
4. Posmarować płyty grzejne olejem jadalnym
5. Zamknąć pokrywę i ustawić termostat na maksymalną wartość (5)
6. Rozgrzać urządzenie do maksymalnej temperatury. Gdy urządzenie nagrzeje się do zadanego poziomu
temperatury, zaświeci się zielona lampka. Termostat będzie utrzymywał ustawioną przez użytkownika
temperaturę, cyklicznie załączając i wyłączając element grzejny
7. Gdy urządzenie nagrzeje się (zapali się zielona lampka), wlać ciasto i upiec pierwsze gofry
8. Po upieczeniu dwóch pierwszych gofrów należy je wyrzucić, wyłączyć urządzenie z sieci, pozostawić
do ostygnięcia i wyczyścić
UWAGA!
Przy pierwszym użyciu może wystąpić niewielkie zadymienie jest to zjawisko normalne, spowodowane
pozostałościami produkcyjnymi. Jeśli taki stan utrzymuje się dłużej, należy wyłączyć urządzenie
i skontaktować się z serwisem.
UWAGA!
Nie wyjmować gofrów z gofrownicy gołymi rękami. W tym celu należy użyć drewnianego widelca lub łopatki,
uważając, aby nie uszkodzić powierzchni płyt grzejnych.
UWAGA!
Nie wolno używać ostrych, metalowych narzędzi kuchennych. Może to doprowadzić do uszkodzenia płyt.
UŻYTKOWANIE
Po wykonaniu czynności (1-8) PIERWSZE URUCHOMIENIE - można przystąpić do wypieku gofrów.
1. Podłączyć gofrownicę do źródła zasilania. Zapali się czerwona lampka
2. Posmarować płyty grzejne olejem jadalnym i zamknąć pokrywę
3. Ustawić termostat na wybraną pozycję (3-5) i poczekać, aż urządzenie osiągnie zadaną temperaturę –
wtedy zapali się zielona lampka. Wybierając poz. 4 lub 5 - gofry będą bardziej zrumienione
Przed wlaniem ciasta, zaleca się dobrze i równomiernie rozgrzać urządzenie. W tym celu należy odczekać 2
cykle nagrzewania, tj. zielona lampka kontrolna zaświeci się, następnie zgaśnie i ponownie się zaświeci.
4. Rozprowadzić równomiernie przygotowane ciasto na dolnej płycie grzejnej
5. Delikatnie zamknąć pokry
6. Można otworzyć pokrywę po 2-3 minutach, aby sprawdzić rezultaty pieczenia. Kontrola jakości
pierwszych gofrów pozwala na ewentualną modyfikację czasu pieczenia i zadanej temperatury
7. Wcześniejsze otwarcie pokrywy rozwarstwi gofry
8. Ostrożnie wyjmij upieczone gofry
9. Powtarzaj czynność, aż do całkowitego wyczerpania przygotowanego ciasta
10. Po zakończeniu pieczenia, wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego i pozostawić urządzenie do całkowitego
ostygnięcia, po czym wyczyścić.
WSKAZÓWKI I PORADY PRAKTYCZNE
Poziom 1 idealny do odgrzewania wcześniej przygotowanych gofrów
Poziom 3-5 w zależności od wybranego poziomu, osiągamy inny poziom zrumienienia gofrów
Zakres temperatur termostatu:
Poz. 1,2 - 180C
Poz. 3 - 200C
5
Poz. 4 - 215C
Poz. 5 - 225C
Ciasto niskotłuszczowe przed pieczeniem posmarować płyty olejem, dla uzyskania lepszych efektów
zrumienienia
Dbaj o powłokę używaj przedmiotów kuchennych, które nie zarysują powłoki do pieczenia. Przedłuży to jej
żywotność
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Urządzenie należy czyścić po każdym użyciu.
Przed czyszczeniem zawsze odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Poczekać, aż urządzenie całkowicie wystygnie.
Do czyszczenia obudowy i płyt używać miękkiej, wilgotnej (nie mokrej) ściereczki i łagodnego detergentu.
Do czyszczenia płyt grzewczych, mających kontakt z żywnością, należy użyć właściwego detergentu. Nie wolno
używać rozpuszczalników, benzyny i innych środków mogących uszkodzić urządzenie. Nie używać przedmiotów,
mogących uszkodzić powierzchnie grzejne (druciane czyściki, szorujące środki czyszczące).
UWAGA!
Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie!
USUWANIE USTEREK
W przypadku usterki urządzenie należy odłączyć od źródła zasilania i przekazać do serwisu. Nie podejmować
prób samodzielnej naprawy.
PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT
Przed przechowywaniem i transportem zawsze pozostawić urządzenie do wystygnięcia.
Przechowywać i transportować w opakowaniu zabezpieczającym przed wilgocią kurzem i uszkodzeniami
mechanicznymi. Przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po okresie jego użytkowania, nie może być umieszczany łącznie z innymi
odpadami pochodzącymi z gospodarstwa domowego. Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
podmiotom prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący
zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni system,
umożliwiający oddanie tego sprzętu. Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji,
wynikających z obecności składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
W urządzeniu ograniczono niektóre substancje, mogące negatywnie oddziaływać na środowisko w okresie użytkowania
tego produktu oraz po jego zużyciu.
Gofry - przykładowy przepis
Składniki:
2 szkl. mąki
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl. oleju, rozpuszczonej margaryny lub masła
1 i 3/4 szkl. mleka
4 łyżki cukru
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Na płytę rozgrzanej gofrownicy wylewać ciasto i piec
na rumiano, studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub ulubionymi dodatkami.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756