Znaleziono w kategoriach:
Gofrownica RAVANSON GR-7030 Inox XXL na 4 gofry

Instrukcja obsługi Gofrownica RAVANSON GR-7030 Inox XXL na 4 gofry

Powrót
PL Instrukcja Gofrownica
ENG User’s manual Waffle iron
DE Bedienungsanleitung Waffeleisen
RUS Инструкция по обслуживанию Вафельница
CZ Návod na obsluhu Vaflovač
SK Návod na obsluhu Vaflovač
SLO Navodilo za uporabo Gofrovnica
LT Naudojimo instrukcija Vaflinė
EST Kasutusjuhend Vahvliküpsetaja
Model: GR-7030
RAVANSON LRD. Sp. Z o.o.
Ul. Mazowiecka 6, 09-100 Płońsk
Tel. 023-662-68-01, fax. 023-662-68-02
e-mail: grass@grass.pl, www.grass.pl
www.ravanson.pl
PL
Przed przystąpieniem do użytkowania należy przeczytać wszystkie wskazówki i ostrzeżenia
dotyczące bezpieczeństwa użytkowania.
Nie przestrzeganie podanych niżej ostrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa i wskazówek
bezpieczeństwa może być przyczyna porażenia prądem elektrycznym, pożaru i/lub poważnych
obrażeń
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa, aby móc skorzystać z
nich w przyszłości
OGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie może być używane przez dzieci od 8 lat i powyżej i osoby o ograniczonej sprawności fizycznej,
sensorycznej lub umysłowej, lub z brakiem doświadczenia i wiedzy, jeżeli odbywa się to pod nadzorem lub
zgodnie z instrukcją ytkowania w sposób bezpieczny i osoby te zrozumiały niebezpieczeństwa związane i
użytkowaniem urządzenia. Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Czyszczenie i konserwacja nie może być
wykonywana przez dzieci bez nadzoru
Dzieci nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństw, które mogą powstać podczas ywania urządzeń
elektrycznych.
Należy trzymać urządzenie oraz jego przewód z dala od dzieci poniżej 8-go roku życia.
1. Nie używaj urządzenia jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony
2. Jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony, musi zostać wymieniony przez producenta,
autoryzowany serwis lub podobnie wykwalifikowane osoby w celu uniknięcia zagrożenia
3. Należy uważać żeby przewód zasilający nie stykał się z ostrymi krawędziami oraz gorącymi
powierzchniami.
4. Wtyczka urządzenia musi pasować do gniazdka.
5. Nie należy w żaden sposób przerabiać wtyczki
6. Uważać żeby przewód zasilający nie stykał się z ostrymi lub gorącymi powierzchniami.
7. Nie należy narażać urządzenia na działanie deszczu i warunków wilgotnych.
8. Do czyszczenia urządzenia używać miękkiej wilgotnej (nie mokrej) szmatki i delikatnego
detergentu. Do czyszczenia powierzchni stykających się z pożywieniem należy używać
detergentu przeznaczonego do takich powierzchni. Należy zapoznać się ze wskazówkami
producenta detergentu. Nie wolno używać rozpuszczalników, benzyny i innych środków
mogących uszkodzić urządzenie.
9. Urządzenie transportować w oryginalnym opakowaniu, zabezpieczającym przed uszkodzeniami
mechanicznymi.
10. Naprawę urządzenia należy zlecać wyłącznie osobie wykwalifikowanej, wykorzystującej
oryginalne części zamienne.
11. Nie pozostawiać pracującego sprzętu bez nadzoru.
UWAGA! Jeżeli powierzchnia grzewcza jest pęknięta wyłączyć sprzęt, aby uniknąć porażenia
prądem elektrycznym.
UWAGA! Urządzenie nie jest przeznaczone do pracy z użyciem zewnętrznych wyłączników
czasowych lub oddzielnego układu zdalnej regulacji.
UWAGA! Dostępne powierzchnie mogą stać się gorące podczas użytkowania.
12. Nie dotykać dostępnych powierzchni podczas pracy sprzętu
13. Temperatura dostępnych powierzchni może być wyższa, jeżeli urządzenie pracuje. Nie dotykać
rozgrzanej powierzchni płyt opiekających. Do odchylania górnej płyty opiekającej zawsze
używać uchwytu.
14. Przed czyszczeniem, konserwacją zawsze odłączyć sprzęt od źródła zasilania
15. Przechowywać i transportować w opakowaniu zapewniającym ochronę przed kurzem, wilgocią i
uszkodzeniami mechanicznymi.
16. Nie umieszczać urządzenia na szybko nagrzewających się powierzchniach. Przed postawieniem
gofrownicy na takiej powierzchni należy zastosować podkładkę termoizolacyjną.
17. Nie umieszczać żadnych przedmiotów na zamkniętym gofrownicy.
Parametry techniczne
Model GR-7030
Napięcie 220–240 V
Częstotliwość 50/60 Hz
Moc znamionowa 1100 W
Kompletacja:
1. Rączka
2. Pokrętło termostatu
3. Lampka pracy
4. Lampka gotowości
5. Płyty grzejne non-stick
Przeznaczenie i użytkowanie:
Gofrownica jest przeznaczony do wykorzystywania w warunkach domowych i podobnych.
Nie wolno używać urządzenia na wolnym powietrzu.
Uwaga!
Upewnić się, że źródło zasilania, do którego ma b podłączone urządzenie, odpowiada parametrom
podanym na tabliczce znamionowej.
Gofrownica wykonana jest w pierwszej klasie ochronności oznacza to że musi zostać podłączona do gniazda
elektrycznego z bolcem uziemiającym.
UWAGA!
Przed pierwszym użyciem urządzenia powierzchnie stykające się z pożywieniem należy dokładnie um a
następnie wysuszyć.
Nie wolno zanurzać urządzenia w wodzie
Urządzenie należy ustawić na płaskiej powierzchni odpornej na wysoką temperaturę. Po przekręceniu pokrętła
regulacji urządzenie od razu zaczyna pracować o czym świadczy ączenie s lampki kontrolnej „POWER”.
Podczas pierwszego uruchomienia należy pokrętło regulacji ustawić w pozycji „MAX” / ”Dark”.
UWAGA ! Podczas pierwszego uruchomienia przez kilka minut może z urządzenia wydobywać się nieprzyjemny
zapach i delikatny dym.
Jeżeli taki stan utrzyma się przez dłuższy czas należy wyłączyć urządzenie.
Po osiągnięciu zadanej temperatury termostat odłączy grzałkę.
Użytkowanie
Przed każdym użyciem urządzenia należy sprawdzić jego stan pod kątem uszkodzeń mechanicznych, sprawdzić
czy przewód zasilający nie jest uszkodzony.
Przekręci pokrętło z pozycji „0” na żądaną wartość od „MIN” do MAX”(Dark). Lampka kontrolna „READY”
zacznie się świecić i zgaśnie gdy termostat uzyska zadaną temperaturę. Lampka kontrolna sygnalizuje pracę
elementu grzejnego. Termostat będzie utrzymywał określoną przez użytkownika temperaturę cyklicznie
załączając i wyłączając element grzejny. Pozycja „LIGHT” oznacza ustawienie temperatury pośredniej pomiędzy
najwyższą a najniższą.
Uwaga! Nie wolno używać ostrych metalowych narzędzi kuchennych. Może to doprowadzić do uszkodzenia
płyty.
Pierwsze uruchomienie
Podłączyć gofrownicę do źródła zasilania
Ustawić termostat na maksymalną wartość
Należy nasmarować płyty grzewcze olejem spożywczym.
Zamknąć pokrywę i pozostawić urządzenie włączone przez 30 minut
Wlać ciasto i usmażyć gofry.
Po usmażeniu dwóch pierwszych gofrów należy je wyrzucić, wyłączyć urządzenie, pozostawić do
ostygnięcia i wyczyścić.
Po tych czynnościach można ponownie podłączyć urządzenie do źródła zasilania, natłuścić płyty
grzejne i piec gofry.
Przed wlaniem ciasta należy odczekać ok. 15 min –czas na wstępne nagrzanie się płyt grzewczych.
Gofry należy piec ok. 2 3 min w temperaturze około 220
o
C. Należy kontrolować jakość pierwszych
gofrów w celu ewentualnej modyfikacji czasu i temperatury.
UWAGA Nie wyjmować gofrów z gofrownicy gołymi rękami. W tym celu należy użyć widelca lub łopatki
uważając żeby nie uszkodzić powierzchni płyt grzejnych.
Po zakończeniu przygotowywania gofrów termostat urządzenia należy ustawić w maksymalnej pozycji w celu
wypalenia pozostałego ciasta. Pozostawić urządzenie do ostygnięcia i wyczyścić.
Uwaga!
Podczas pracy urządzenia dostępne powierzchnie stają się gorące. Nie dotykać urządzenia.
Czyszczenie i konserwacja
Urządzenie należy czyścić po każdym użyciu.
Przed czyszczeniem zawsze odłączyć urządzenie od źródła zasilania. Poczekać urządzenie całkowicie
wystygnie. Do czyszczenia używać miękkiej wilgotnej (nie mokrej) szmatki i łagodnego detergentu. Nie wolno
używać rozpuszczalników, benzyny i innych środków mogących uszkodzić urządzenie. Nie używać elementów
mogących uszkodzić powierzchnię grzewczą (druciane czyściki, szorujące środki czyszczące)
Usuwanie usterek
W przypadku usterki urządzenie należy odłączyć od źródła zasilania i przekazać do serwisu.
Przechowywanie i transport
Przed przechowywaniem transportem zawsze pozostawić urządzenie do wystygnięcia.
Przechowywać i transportować w opakowaniu zabezpieczającym przed wilgocią kurzem i uszkodzeniami
mechanicznymi. Przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten, po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy
oraz gminne jednostki, tworzą odpowiedni system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
W urządzeniu ograniczono niektóre substancje mogące negatywnie oddziaływać na środowisko w okresie
użytkowania tego produktu oraz po ich zużyciu.
Przykładowe przepisy:
Gofry
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Rozgrzać gofrownicę.
Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie
wymieszać z ciastem.
Piec w gofrownicy na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub
ulubionymi dodatkami.
Gofry Brukselskie
Składniki:
½ l mleka
6 jajek (białka ubite)
250 g masła
500 g mąki
½ l wody
25g drożdży piekarskich
sól
Rozpuść masło w rondlu. Wlej mleko do miski. Mieszając dodawaj mąkę, żółtka jajek oraz drożdże piekarskie
(uprzednio rozrobione z niewielką ilością ciepłego mleka). Następnie dodaj roztopione masło. Ubij białka jajek z
solą. Dodaj je do ciasta. Dodawaj po trochu wody.
Gofry z Liège
Składniki:
750 g mąki pszennej,
270 g ciepłego mleka,
7 g suchych drożdży,
3 jajka,
2 żółtka,
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego,
400g miękkiego masła,
500g cukru perlistego
Do miski wsypać mąkę, drożdże, wlać mleko, dodać jajka i żółtka, sól, cukier waniliowy dokładnie wyrobić.
Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut następnie dodać miękkie masło i dokładnie wyrobić. Odstawić do
wyrośnięcia na godzinę. Wsypać cukier perlisty i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na porcje wielkości 75
gram.
Na rozgrzanej gofrownicy kłaść porcję ciasta, nie rozsmarowywać. Gofr ma być nieregularny. Piec około 2 - 3
minut
Wafle do lodów
Składniki:
1 kg mąki
500 g masła
500 g brązowego cukru
10 jajek
½ l mleka
200 g glukozy
sól
przyprawy do smaku

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756