Znaleziono w kategoriach:
Kuchnia RAVANSON KWG-K50N

Instrukcja obsługi Kuchnia RAVANSON KWG-K50N

Wróć
MODEL:
KWG-K50N
Producent:
Ravanson Ltd Sp. z o.o. ul. Mazowiecka 6, 09-100 Płońsk, Polska
tel.: 0048 23 662 68 01, fax: 0048 23 662 68 02
e-mail: grass@grass.pl
www.ravanson.pl
Aktualizacja: 30. 09. 2015r.
PL
Instrukcja oryginalna
Kuchnia Gazowa
2
PL
Gratulujemy zakupu i witamy wśród użytkowników produktów marki Ravanson.
Przed przystąpieniem do użytkowania, należy przeczytać wszystkie wskazówki i ostrzeżenia,
dotyczące bezpieczeństwa użytkowania.
Nieprzestrzeganie podanych niżej ostrzeżeń, dotyczących bezpieczeństwa i wskazówek
bezpieczeństwa, niewłaściwe zainstalowanie oraz użytkowanie urządzenia, może
spowodować poważne obrażenia lub śmierć wskutek poparzeń, wybuchu pożaru oraz
zatrucia tlenkiem węgla.
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa, aby móc skorzystać
z nich w przyszłości.
OGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie powinno być instalowane zgodnie z obowiązującym prawem i użytkowane tylko w dobrze
wentylowanych pomieszczeniach. PRZED ZAINSTALOWANIEM I UŻYTKOWANIEM NALEŻY PRZECZYTAĆ
INSTRUKCJĘ OBSŁUGI.
Podłączenie kuchni do wewnętrznej instalacji gazowej lub do butli z gazem płynnym oraz jej regulację
POWINIEN WYKONAĆ WYŁĄCZNIE UPRAWNIONY instalator urządzeń gazowych lub technik autoryzowanego
zakładu serwisowego, zgodnie z obowiązującymi przepisami, co winno bpotwierdzone wpisem w karcie
gwarancyjnej wyrobu. Brak takiego potwierdzenia unieważnia gwarancję.
UWAGA! Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe wskutek nieprzestrzegania
obowiązujących norm i przepisów lub podłączenia kuchenki przez osobę nieuprawnioną.
1. To urządzenie musi b zainstalowane zgodnie z obowiązującymi przepisami.
2. Instalacja oraz konserwacja urządzenia musi być przeprowadzona przez wykwalifikowaną osobę.
3. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia lub uszkodzenia spowodowane przez
niewłaściwe zainstalowanie urządzenia lub jego nieprawidłowe użytkowanie.
4. Nie zezwala się na wykonywanie we własnym zakresie jakichkolwiek zmian i modernizacji, pod
rygorem utraty uprawnień gwarancyjnych.
5. Urządzenie przeznaczone jest do obsługi wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać dzieciom
na zabawę w pobliżu urządzenia.
6. Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej
zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia lub znajomości
sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
7. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
8. Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania potraw i obróbki cieplnej żywności w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do innych celów jest niedozwolone!
9. Kuchnię powinien naprawiać wyłącznie autoryzowany zakład serwisowy, wykorzystujący oryginalne
części zamienne.
10. Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy mogą stanowić źródło znacznych zagrożeń.
11. W przypadku awarii urządzenia, zwłaszcza przy ulatnianiu s gazu, urządzenie należy odciąć
od dopływu gazu i niezwłocznie skontaktować się z zakładem serwisowym.
12. W przypadku ulatniania sgazu należy natychmiast zamknąć zawór na instalacji gazowej lub na butli
z gazem, dokładnie przewietrzyć pomieszczenie i wezwać pogotowie gazowe. W tym czasie nie wolno
zapalać zapałek, palić papierosów, włączbądź wyłączać odbiorników elektrycznych (radio, dzwonek,
włącznik oświetlenia) lub mechanicznych, powodujących iskrzenie.
3
UWAGA!
Gaz płynny jest cięższy od powietrza i dlatego ma tendencje do gromadzenia się na dolnych poziomach.
Pomieszczenia, w których zainstalowano butle z gazem ynnym powinny być wyposażone w kanały
wentylacyjne, wyprowadzone z pomieszczenia na zewnątrz, umożliwiające wydostanie się gazu
w przypadku nieszczelności. Z tego samego powodu butle z gazem, zarówno puste jak i częściowo
napełnione, nie powinny być ani instalowane ani przechowywane w pomieszczeniach usytuowanych pod
powierzchnią ziemi (np. w piwnicach). Butle nie mogą się znajdować zbyt blisko źródeł ciepła (piecyki,
kominki, piekarniki itp.), które mogłyby zwiększyć temperaturę we wnętrzu butli powyżej 50ºC.
13. Kuchni nie wolno podnosić za uchwyt piekarnika!
14. Przed użyciem należy usunąć wszystkie zabezpieczenie ochronne założone na czas transportu.
15. Materiały, z których jest wykonane opakowanie, nadają się do wykorzystania jako surowce wtórne.
16. Zużykuchnię należy doprowadzić do stanu uniemożliwiającego jej ponowne wykorzystanie. Należy
zdjąć drzwi, gdyż mogą stanowić źródło zagrożenia, zwłaszcza dla dzieci. Następnie urządzenie
przekazać do wyspecjalizowanych jednostek, zajmujących się utylizacją lub skupem surowców
wtórnych.
17. Przed instalacją należy sprawdzić w miejscu instalacji ciśnienie oraz rodzaj gazu, do którego kuchnia
jest przystosowana.
18. Warunki dotyczące zmiany rodzaju używanego gazu znajdują się w instrukcji obsługi (patrz także
tabliczka znamionowa urządzenia).
19. Nie wolno pozostawiać pracującej kuchni bez nadzoru.
20. Płomień palników powinien bregularny i stabilny. Jeżeli płomień nie jest regularny, należy oczyścić
palnik. W przypadku usterki wezwać autoryzowany serwis.
21. Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji „0” (wyłączony), kiedy kuchnia nie jest użytkowana.
22. Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na palnikach) folii aluminiowej i innych przedmiotów, jeżeli
palniki są włączone.
23. Jeżeli kuchnia posiada pokrywę, zabezpieczają przed kurzem oraz rozpryskiwaniem tłuszczu
nie wolno używać jej do innych celów. Nie wolno stawiać żadnych przedmiotów na zamkniętej
pokrywie.
24. Przed otwarciem pokrywy należy oczyścić. Przed zamknięciem pokrywy odczekać, urządzenie
ostygnie.
25. Pokrywy NIE WOLNO zamykać, gdy piekarnik, płyta lub palniki są jeszcze gorące.
26. Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i wilgoć. Należy zapewnić prawidłową wentylację
w pomieszczeniu, w którym będzie ustawiona kuchnia.
27. Pomieszczenie, w którym ma b zainstalowana kuchnia, powinno posiadać sprawną wentylację
nawiewno wywiewną. Niesprawna wentylacja może prowadzić do zakłócenia procesu spalania gazu
i powstawiania zwiększonej zawartości tlenku węgla w pomieszczeniu kuchennym.
28. W przypadku długiej pracy kuchni należy zapewnić dodatkową wentylację poprzez otwarcie okna lub
zwiększenie mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli zainstalowano).
29. Podczas przyrządzania potraw na oleju lub innym tłuszczu nie wolno pozostawiać urządzenia bez
nadzoru, ponieważ przegrzany olej może się zapalić.
30. Nie wolno stawiać na ruszcie zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do gotowania, gdyż mogą się
one przewrócić i zawartość naczynia wyleje się na palniki.
31. W przypadku podłączenia innych urządzeń elektrycznych w pobliżu kuchni, należy zwrócić uwagę, aby
ich przewody zasilające nie dotykały gorących elementów kuchni (lub nie zostały przytrzaśnięte
drzwiami piekarnika).
32. Podczas użytkowania, urządzenie staje s gorące. Należy zachować szczególną ostrożność w czasie
wkładania i wyjmowania potraw z piekarnika. Dostępne wewnątrz piekarnika elementy grzejne
są bardzo gorące.
33. Na otwartych drzwiach piekarnika nie należy stawiać ciężkich naczyń, nie siadać oraz nie stawać
na nich.
34. Podczas pracy piekarnika jego szyba oraz elementy zewnętrzne rozgrzewają się w znacznym stopniu.
Należy zwrócić szczególną uwagę na dzieci w czasie używania tej funkcji urządzenia.
35. Ruszt piekarnika nagrzewa sw czasie pracy piekarnika. Do wyjmowania potraw oraz rusztu używać
rękawic ochronnych.
36. Nie przykrywać dna komory piekarnika folią, gdyż może dojść do kumulacji ciepła i uszkodzenia
piekarnika.
4
37. Nie otwierać drzwi piekarnika w czasie jego pracy bez potrzeby lub gdy jest jeszcze rozgrzany,
aby ochronić pokrętła przed uszkodzeniem. Po zakończeniu pieczenia należy wyjąć potrawę
z piekarnika i zamknąć jego drzwi.
38. Należy używać tylko akcesoriów dostarczonych przez producenta.
39. Poza akcesoriami należącymi do wyposażenia piekarnika, należy używać żaroodpornych naczyń
przeznaczonych do użytku w piekarnikach (patrz wskazówki producenta naczynia).
40. W pobliżu kuchni nie należy przechowywać środków czyszczących i materiałów łatwopalnych.
41. Wąż przyłączeniowy należy wymieniać po upływie określonego czasu, zgodnie ze wskazówkami jego
producenta.
42. Okresowo należy sprawdzać stan węża i szczelność połączenia, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
43. Ze względów bezpieczeństwa i higienicznych, kuchenkę należy utrzymywać w czystości.
44. Kuchnię należy myć po każdym użyciu.
45. Do czyszczenia urządzenia używać miękkiej wilgotnej (nie mokrej) szmatki i delikatnego detergentu.
46. Nie używać ciśnieniowych lub parowych urządzeń czyszczących do mycia kuchni.
47. Nie wolno używać rozpuszczalników, benzyny i innych środków, mogących uszkodzić urządzenie.
48. Należy zwracać szczególną uwagę na otwory wentylacyjne kuchni. Otwory te muszą być czyste,
drożne, wolne od jakichkolwiek przeszkód.
49. Nie należy narażać urządzenia na działanie deszczu i warunków wilgotnych.
50. Urządzenie transportować w oryginalnym opakowaniu, zabezpieczającym przed uszkodzeniami
mechanicznymi i kurzem.
51. Pomimo stosowania urządzenia zgodnie z przeznaczeniem i przestrzegania wszystkich wskazówek
bezpieczeństwa, nie można całkowicie wyeliminować określonych czynników ryzyka resztkowego.
WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKA
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Po otrzymaniu urządzenia należy:
Rozpakować je i sprawdzić, czy nie jest uszkodzone. W przypadku wykrycia jakichkolwiek uszkodzeń -
NIE UŻYWAĆ
Sprawdzić kompletność dostarczonego sprzętu
Usunąć wszystkie elementy opakowania
Wyjąć wszystkie akcesoria z komory piekarnika
Usunąć wszystkie naklejki oraz plastikowe elementy ochronne
Umyć wszystkie akcesoria przed użyciem
Podnieść pokrywę (jeżeli urządzenie wyposażone jest w pokrywę).
UWAGA!
Przed podłączeniem do źródła zasilania gazem należy sprawdzić czy źródło zasilania, do którego ma być
podłączone urządzenie, odpowiada parametrom podanym na tabliczce znamionowej.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy rozgrzać pusty piekarnik, aby pozbyć się zapachu izolacji termicznej
oraz ewentualnych resztek smarów konserwacyjnych.
Zapalić płomień piekarnika zgodnie z opisem Sterowanie palnikami patrz str. 10, a kolejnie ustawić płomień
maksymalny. Piekarnik rozgrzewać ok. 30 minut. Z piekarnika może wydobywać się dym. Jest to zjawisko
normalne. Należy rozgrzewać piekarnik, dymienie i nieprzyjemny zapach ustaną. Dokładnie wywietrzyć
pomieszczenie, w którym zainstalowana jest kuchnia.
5
SCHEMATY

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756