Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje RAVANSON
›
Instrukcja Kuchenka nastawna RAVANSON K-01T
Znaleziono w kategoriach:
Kuchenki nastawne
(22)
Wróć
Instrukcja obsługi Kuchenka nastawna RAVANSON K-01T
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
MODEL:
K-01T_TB_BR/
K-02T_TB_BR/
K-03T_TB_BR/
K-04T_TB_BR
Importer /U
poważniony przedstawiciel:
Ravanson Ltd.
Sp. z o. o
. ul. Mazowiecka 6,
09-100 Płoń
sk, Polska
tel.: 0048 23 662 6
8 01, fax: 0048 23
662 68 02
www.ravanson.
pl
PL
Instrukcja o
ryginalna
Kuchenka G
azowa 1/2/3/4-P
alnikowa
ENG
User’s manual
Top Table Gas-Coo
ker 1/2/3/4-Bu
rner
s
2
PL
Przed
pr
zystąpieniem
do
użytkowania,
należy
pr
zeczytać
wszystkie
wska
zówki
i
ostrzeżen
ia,
dotyczące b
ezpieczeńst
wa użytkowania.
Nieprzestr
zeganie
podanych
niżej
ostrzeż
eń,
dotyczących
be
zpieczeństwa
i
wskazówek
bezpieczeń
stwa,
niewłaściwe
zain
stalowanie
oraz
użytkowanie
ur
ządzenia,
może
spowodo
wać
poważne
obrażenia
lub
śmierć
wsku
tek
poparz
eń,
wybuchu
po
żaru,
oraz
zatrucia tlenk
iem węgla.
Zachowaj
wszy
stkie
ostrzeże
nia
i
wska
zówki
do
tyczące
be
zpieczeńst
wa, ab
y
móc
skorz
ystać
z nich w p
rzyszłości.
OGÓLNE WSKAZ
ÓWKI BEZPIE
CZEŃSTWA
Urządzenie
p
owinno
być
inst
alowane
zgod
nie
z
obow
iązując
ym
prawem
i użytkowane
t
ylko
na
wolnym
powietrz
u.
PRZED
ZAINSTALOW
ANIEM
I
UŻY
TKOWANIEM
NALEŻY
PRZECZ
YTAĆ
INSTRUKCJĘ OBSŁ
UGI.
1.
To urządzenie mu
si być za
instalowane zgod
nie z obowiązu
jącymi przepisa
mi.
2.
Producent
nie
ponosi
żadnej
odpowiedzialności
za
obrażenia
lub
uszkod
zenia
s
powodowane
przez
niewłaściwe za
instalowanie u
rządzenia
lub jego niep
rawidłowe użytk
owanie.
3.
Nie
zezwala
się
na
wykony
wanie
we
własnym
zakresie
jakichkolwiek
z
mian
i mod
ernizacji,
po
d
rygorem utraty
uprawnień gw
arancyjn
ych.
4.
Wszelkie modyfikacj
e urząd
zenia mogą by
ć niebezpieczne.
5.
Urządzenie
przeznaczone
jest
do
ob
sługi
wył
ącznie
przez
osoby
dorosłe.
Nie
z
ezwalać
d
zieciom
na zaba
wę w pobliżu u
rządzenia.
6.
Należy zwracać u
wagę na dzie
ci, aby n
ie bawiły się sprzęte
m.
7.
UWAGA!
Dzieci i z
wierzęta n
ie powinny
zbliżać się do p
racującego lub
stygnącego urzą
dzenia.
8.
Urządzenie
jest
prze
znaczone
do
przyr
ządzania
po
traw.
Stosowanie
jej
do
inn
ych
celów
jest
niedozwolon
e!
9.
Urządzenie
powinien
nap
rawiać
wyłącznie
autoryz
owany
zakład
serwisowy,
wyko
rzystujący
oryginaln
e
części zamienne
.
10.
UWAGA!
Niepr
awidłowo
przepro
wadzone na
prawy mogą st
anowić źródł
o znaczn
ych zagrożeń.
11.
UWAGA!
W
przypad
ku
a
warii
urząd
zenia,
zwłaszcza
p
rzy
u
latnianiu
się
gazu
,
urz
ądzenie
należy
odciąć
od dop
ływu gazu i niezwł
ocznie skontakt
ować się z zak
ładem serwisowy
m.
12.
UWAGA!
W
p
rzypadku
u
latniania
się
gazu
należy
n
atychmia
st
zamkn
ąć
za
wór
na
but
li
z
gazem.
tym
czasie n
ie
wolno
za
palać
zapa
łek
(lub
innych
źró
deł
zapłonu),
pa
lić p
apierosów,
włą
czać
bą
dź
wyłączać
odbiornik
ów elektrycznych
(radio, oświetlenie) lu
b mechan
iczny
ch, powodu
jących iskrzenie.
UWAGA!
Gaz
płynny
jest
cięższy
od
powietrza
i
dlatego
ma
tendencje
do
gromadzenia
się
na
do
lnych
poziomach.
Butle
nie
mogą
się
znajdować
zbyt
blisko
źródeł
ciepła
(piecyki,
kominki,
piekarniki
itp.),
które
mogłyby z
większyć temperatu
rę we wnętrzu
butli po
wyżej 50ºC.
13.
Przed u
życiem należy usun
ąć wszystki
e zabezpiecz
enie ochr
onne zało
żone na cz
as transportu.
14.
Materiały
, z który
ch jest wykona
ne opakowan
ie, nadają
się do wykorzysta
nia jako
surowce wtórne.
15.
Zuży
tą
kuchnię
należy
doprowadzić
do
stanu
un
iemożliwiającego
jej
ponowne
wykorzy
stanie.
Następnie
urządzen
ie
przekazać
do
wyspecjalizo
wanych
jedn
ostek,
zajmujących
się
uty
lizacją
lub
skupem surowcó
w wtórnych.
16.
OSTRZEŻ
ENIE!
Nie wolno p
ozostawiać pr
acującej ku
chni bez nad
zoru.
17.
Płomień
palników
powin
ien
b
yć
regularn
y
i
stabilny
.
Jeżeli
p
łomień
nie
je
st
regular
ny,
n
ależy
oczy
ścić
palnik. W
przypadku
usterki wezwać autoryz
owany serwis.
18.
UWAGA!
Sprawdzi
ć,
czy
pokrętła
znajd
ują
się
w
pozycji
„0”
(wyłączon
y),
kiedy
kuchnia
nie
jest
użytkowan
a.
19.
Butla z
gazem powinna
być odł
ączona, k
iedy kuchnia n
ie jest używana.
20.
UWAGA!
N
ie
pozostaw
iać
na
wierzchu
kuchn
i
(na
p
alnikach)
folii
alu
miniowej
i
inny
ch
przedmiot
ów,
jeżeli palniki są włą
czone.
3
21.
Jeżeli
kuchnia
posiada
pokrywę
zabezpieczającą
przed
kurzem
oraz
roz
pryskiwaniem
tłu
szczu,
nie
wolno
używać
jej
do
innych
celów.
Nie
wolno
stawiać
żadnych
przedmiotów
na
zamkniętej
pokrywie.
22.
Przed
otwarciem
pokrywy
należy
ją
oczyścić.
Przed
zam
knięciem
pokrywy
odczekać,
aż
urządzenie
ostygnie.
23.
OSTRZEŻ
ENIE!
Pokrywy N
IE WOLNO
zamykać, gdy
palniki są jeszcze go
rące.
24.
Podcza
s pracy kuch
ni powstaje ciepło
i wilgoć.
25.
OSTRZEŻ
ENIE!
Podczas
przyrz
ądzania
p
otraw
na
oleju
lub
innym
tłuszczu
n
ie
wolno
pozostawiać
urządzenia
bez nadz
oru, ponieważ przegrzany
olej moż
e się zap
alić.
26.
OSTRZEŻ
ENIE!
Nie
wolno
sta
wiać
na
ruszcie
zd
eformowan
ych
lub
niestabiln
ych
naczy
ń
do
go
towania,
gdyż mogą się one p
rzewrócić
i zawartość naczy
nia wyleje si
ę na paln
iki.
27.
OSTRZEŻ
ENIE!
W
przypadku
podł
ączenia
urządzeń
elektryczny
ch
w
pobliżu
kuchni,
należy
zwrócić
uwagę, aby ich
przewody z
asilające nie d
otykały
gorących elementów.
28.
OSTRZEŻ
ENIE!
Podczas uż
ytkowania u
rządzenie staje
się gorące.
29.
Nie prz
emieszczaj urząd
zeia pod
czas użytk
owania.
30.
OSTRZEZ
ENIE !
Przy p
rzenoszeniu
gorących na
czyń na
leży użyć rękawic ochron
nych.
31.
Należy
używać tylk
o akcesoriów dostarczon
ych prz
ez producenta.
32.
OSTRZEŻ
ENIE!
W
pobliżu
k
uchni
nie
należy
prz
echowywać
środków
czy
szczących
i
materia
łów
łatwopalny
ch.
33.
OSTRZEŻ
ENIE!
Wąż
p
rzyłącz
eniowy
na
leży
wymi
eniać
p
o
up
ływie
okre
ślonego
czas
u,
zgo
dnie
ze
wskazówkami jego p
roducent
a.
34.
OSTRZEŻ
ENIE!
Okresowo
n
ależy
sprawdzać
stan
w
ęża
i
szczelnoś
ć
połączenia,
z
godnie
z
obowiązują
cymi przepisami.
35.
OSTRZEŻ
ENIE!
İnstalacj
ę i wymianę b
utli z gazem na
leży wyko
anć z da
la od źródeł z
apłonu.
36.
Ze względ
ów bezpieczeńst
wa i h
igienicznych,
kuchenkę na
leży utrzymywać
w czystości.
37.
Kuchn
ię należy myć po
każdym użyciu
.
38.
Do czy
szczenia urządz
enia używać mi
ękkiej wilgotn
ej (nie m
okrej) ściereczki
i delikatnego
detergentu.
39.
Nie uży
wać ciśnieniowych
lub pa
rowych urząd
zeń czyszczących
do mycia k
uchni.
40.
Nie wolno
używać rozp
uszczaln
ików, benzy
ny i innych
środków, mogących
uszkodzić u
rządzenie.
41.
UWAGA!
Nie n
ależy n
arażać urządz
enia na dz
iałanie deszczu
i warunków wilgotn
ych.
42.
Urządzen
ie
tran
sportować
i
przecho
wywać
w
orygin
alny
m
op
akowaniu,
za
bezpieczającym
przed
uszkodzeniami m
echaniczny
mi i kurz
em.
43.
Pomimo
stosowania
urządz
enia
zgodnie
z
p
rzeznaczeniem
i
przestrzegan
ia
w
szystkich
wskazówek
bezpieczeństwa, n
ie można ca
łkowicie wy
eliminować okre
ślonych
czynnik
ów ryzyka resztkowego.
UWAGA!
Użytkowanie
tego
urządze
nia
powoduje
emisję
dwutlen
ku
węgla,
którego
akumulacja
może
być
niebezpieczn
a
dla
życia
i
zdr
owia.
Z
te
go
względ
u
URZ
ĄDZENIE
TO
MOŻ
E
BYĆ
UŻYWANE
WYŁĄCZNI
E
NA
WOLNYM
PO
WIETRZU
.
Kuch
ni
nie
należy
używać
w
pr
zestrzeni,
w
której
będzie
narażona
na
bezpośr
ednie
oddziaływanie wiatr
u lub pr
zeciągu.
ZABRONIONE JEST UŻ
YTKOW
ANIE TEGO URZĄ
DZENIA W P
OMIESZCZENI
ACH MIESZKALN
YCH.
WSKAZÓWKI DL
A UŻYTKOW
NIKA
PRZED PIERWSZYM
UŻYCIEM
Po otrzyman
iu urząd
zenia należy:
•
Rozpakować je i
sprawdzić, cz
y nie jest uszkod
zone. W prz
ypadku
wykrycia jak
ichkolwiek uszkod
zeń -
NIE UŻYWAĆ
•
Wyjąć wszystkie a
kcesoria i sp
rawdzić kompletn
ość dostarcz
onego sprz
ętu
•
Usunąć wszystkie
elementy o
pakowani
a
•
Usunąć wszystkie na
klejki ora
z plastikowe ele
menty ochron
ne
•
Umyć wszystkie ak
cesoria przed
użyciem
•
Podnieść pokrywę.
(jeżeli urzą
dzenie wyposażon
e jest w po
krywę)
4
SCHEMATY
WIDOK OGÓLNY FR
ONTU OR
AZ PŁYTY GŁÓWN
EJ (w zależn
ości od m
odelu) – p
atrz Rys. I
1
– palnik średni
2
– palnik mał
y
3
– palnik d
uży
K
– króciec po
dłączenia ga
zu
PANEL STEROWANI
A
–
patrz
Rys. II
Pokrętła ste
rujące p
alnikami
Pokrętło
A
-
palnik
1
Pokrętło
B
-
palnik
1
Pokrętło
C
-
palnik
2
Pokrętło
D
-
palnik
3
XX = T/TB/B
R
5
OBSŁUGA – patr
z Rys. III
Sterowanie p
alnikami
Pozycja 1
– Zamkn
ięty dopł
yw gazu d
o palnika
Pozycja 2
– Od
palanie
W
celu
o
dpalenia
palnika
na
leży
wcisnąć
pokrętło
i
p
rzekręcić
do
pozycji
2.
Jednocześnie
zapaloną
zapałkę,
zapalarkę
lub
inn
e
źród
ło
płomienia
prz
yłożyć
do
odpowiedniego p
alnika. Po
zapaleniu
palnika,
ustawić żądan
ą wielkość pło
mienia.
Pozycja 3
– Pło
mień maksyma
lny
Pozycja 4
– Pło
mień minimaln
y – oszczędn
ościowy
UWAGA!
Kuchnia
n
ie
jest
wyposażon
a
w
p
iezozapa
lnik.
W
c
elu
zapalenia
p
alnika
ko
nieczne
jest
zew
nętrzne
źród
ło
zapłonu
(zapalona zapałk
a, zapalarka do
gazu, itp.).
NOWOŚCI
iPhone 16e
Philips OneUp
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
iPhone 16
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
Łazienka
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na wielkanoc
Prezent na urodziny
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Najnowsze poradniki
Ranking ekspresów do kawy z młynkiem [TOP10]
Ranking zestawów kina domowego [TOP10]
Jak podłączyć agregat prądotwórczy do domu?
Ecovacs GOAT O1200 RTK – Ogrodnik, który nie potrzebuje wakacji. Poznaj funkcje nowego robota koszącego!
Ranking słuchawek Bluetooth do rozmów [TOP10]
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking kamer sportowych do 1000 zł [TOP10]
Ranking hulajnóg elektrycznych do 1000 zł [TOP5]
Ranking dysków zewnętrznych [TOP10]
Ranking lodówek turystycznych [TOP10]
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka 2025 [TOP10]
Rodzaje spawarek i ich zastosowanie
PlayStation 6 - Przenośna wersja w planach Sony? Co wiadomo o możliwej wersji mobilnej PS6
Ranking golarek damskich do miejsc intymnych [TOP10]