Znaleziono w kategoriach:
Suszarka do grzybów RAVANSON SD-1000

Instrukcja obsługi Suszarka do grzybów RAVANSON SD-1000

Powrót
PL Instrukcja oryginalna Suszarka
EN User’s manual Dehydrator
DE Bedienungsanleitung Trockner
RUS Инструкция по обслуживанию Сушилка
CZ Navod na obsluhu Sušička
SK Navod na obsluhu Sušička
SL Navodilo za uporabo Sušilnik
LT Naudojimo instrukcija Džiovintuvas
ET Kasutusjuhend Kuivati
LV Oriģināla instrukcija Augļu un dārzeņu žāvētājs
HU Eredeti használati utasítás Szárítógép
Model
SD-1000
Producent
ul. Mazowiecka 6, 09-100 Płońsk
tel: 023-662-68-01, fax 023-662-68-02
www.ravanson.pl
PL
Przed przystąpieniem do użytkowania należy przeczytać
wszystkie wskazowkii ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa użytkowania.
Nie przestrzeganie podanych niżej ostrzeżeń dotyczących
bezpieczeństwai wskazowek bezpieczeństwa może być
przyczyna porażenia prądem elektrycznym,pożaru i/lub
poważnych obraż
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazowki dotyczące
bezpieczeństwa, aby mocskorzystać z nich w przyszłości
OGOLNE WSKAZOWKI BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie może być używane przez dzieci od 8 lat i powyżej i osoby
o ograniczonej sprawnościfizycznej, sensorycznej lub umysłowej, lub z
brakiem doświadczenia i wiedzy, jeżeli odbywa się to podnadzorem lub
zgodnie z instrukcją użytkowania w sposob bezpieczny i osoby te
zrozumiałyniebezpieczeństwa związane i użytkowaniem urządzenia.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
Czyszczenie i konserwacja nie może być wykonywana przez dzieci bez
nadzoru
Dzieci nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństw, ktore mogą powstać
podczas używania urządzeńelektrycznych.
Należy trzymać urządzenie oraz jego przewod z dala od dzieci poniżej
8-go roku życia.
Nie używaj urządzenia jeżeli przewod zasilający jest uszkodzony
Jeżeli przewod zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to
powinien on byćwymieniony u wytworcy lub w specjalistycznym
zakładzie naprawczym albo przezwykwalifikowaną osobę w celu
uniknięcia zagrożenia
Należy uważać żeby przewod zasilający nie stykał się z ostrymi
krawędziami oraz gorącymipowierzchniami.
Wtyczka urządzenia musi pasować do gniazdka.
Nie należy w żaden sposob przerabiać wtyczki
Nie wolno wyciągać wtyczki z gniazdka sieci pociągając za przewod.
Nie należy naraż urządzenia na działanie deszczu i warunkow
wilgotnych.
Do czyszczenia urządzenia ywać miękkiej wilgotnej (nie mokrej)
szmatki i delikatnego detergentu.
Nie wolno używać rozpuszczalnikow, benzyny i innych środkow
mogących uszkodzić urządzenie.
Urządzenie transportować w oryginalnym opakowaniu,
zabezpieczającym przed uszkodzeniamimechanicznymi.
Naprawę urządzenia należy zlecać wyłącznie osobie wykwalifikowanej,
wykorzystującej oryginalneczęści zamienne.
Nie pozostawiać pracującego sprzętu bez nadzoru.
Urządzenie przeznaczone jest tylko do użytku domowego i
podobnego.
UWAGA! Urządzenie nie jest przeznaczone do pracy z użyciem
zewnętrznych wyłącznikow czasowych lub oddzielnego układu
zdalnej regulacji.
UWAGA! Dostępne powierzchnie mogą stać się gorące podczas
użytkowania.
Przed czyszczeniem, konserwacją zawsze odłączyć sprzęt od źrodła
zasilania
Przechowywać i transportować w opakowaniu zapewniającym
ochronę przed kurzem, wilgocią i uszkodzeniami mechanicznymi
Naprawy urządzenia powinny być wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowanego elektryka. Niewłaściwe naprawy mogą narazić
użytkownika na niebezpieczeństwo.
Żadna część produktu nie nadaje się do mycia w zmywarce, chyba że
wyraźnie określono inaczej
Zaleca się podłączeniu urządzenia do sieci elektrycznej wyposażonej w
wyłącznik różnicowoprądowy (RCD) o prądzie wyłączenia 30mA lub
mniejszym
Użytkowanie
Przed każdym użyciem urządzenia należy sprawdzić jego stan pod kątem uszkodzeń mechanicznych, sprawdzić
czy przewod zasilający nie jest uszkodzony.
Parametry techniczne:
Napięcie: 220 - 240 V
Częstotliwość: 50-60 Hz
Moc znamionowa: 320 - 380 W
Zegar: 00:30 – 24:00
Termostat: Wentylator 35°C - 40°C - 50°C - 55°C - 60°C - 65°C - 70°C - 75°C
Charakterystyka produktu
Model SD-1000 wyposażony jest w wentylator ktory przetłacza ciepłe powietrze optymalizując proces suszenia
warzyw i owocow. Suszone owoce i warzywa zachowują niemal wszystkie walory smakowe i aromatyczne
stanowiąc idealny substytut świeżych warzyw i owocow.
Suszenie jest doskonałą metodą zatrzymania smaku i aromatu świeżych warzyw
Przed użyciem
Przed pierwszym użyciem wytrzyj wszystkie części urządzenia.
Wyczyść tace lekko zwilżoną ściereczką. W razie potrzeby użyj detergentu.
Za pomocą miękkiej szczotki usuń wszystkie naklejki.
Nie myj PODSTAWY w zmywarce do naczyń ani nie zanurzaj jej w wodzie lub innym płynie
Po czyszczeniu urządzenie należy uruchomić na 30 minut bez wkładu do suszenia. Przy pierwszym użyciu z
urządzenia może wydzielić się dym oraz nieprzyjemny zapach. Zjawisko to jest normalne przy pierwszym
uruchomieniu urządzenia. Należy zapewnić wystarczającą wentylację. Po 30 minutach spłucz tace w wodzie i
wysusz wszystkie części.
Przed czyszczeniem odłącz urządzenie od źródła zasilania i pozostaw do ostygnięcia. Po czyszczeniu i przed
schowaniem urządzenia należy wysuszyć wszystkie części.
Nie czyść urządzenia za pomocą agresywnych chemikaliów lub materiałów ściernych, aby nie uszkodzić
powierzchni.
Montaż urządzenia:
Ustaw urządzenie na stabilnej poziomej powierzchni. Załóż tace i podłącz wtyczkę do źródła zasilania.
Tace można układać w stosy z odstępem 1,4 cm lub 2,5 cm, dzięki czemu można je regulować w zależności od
grubości suszonych potraw.
WSKAZÓWKI: Jeśli ustawisz na sobie 2 tace i zauważysz, że górna taca dotyka żywności poniżej, przesuń górną
tacę do wyższej pozycji (patrz rysunek poniżej).
Tace w wyższej pozycji
Dopasuj plastikowe wypustki po wewnętrznej stronie dolnej krawędzi tac do 4 pionowych zaczepów z tworzywa
sztucznego
Tace zagnieżdżone w sobie
Obróć tace, tak aby plastikowe wypustki na dolnej krawędzi tac były ustawione obok 4 pionowych zaczepów z
tworzywa sztucznego.
Obsługa
Przyciski funkcyjne:
Sterowanie cyfrowe umożliwia łatwą regulację temperatury i czasu suszenia.
1. Umieść suszarkę na suchej, gładkiej powierzchni
2. Umieść żywność na tacach i załaduj do urządzenia
Uwaga: Zaleca się układanie w stos co najmniej 3 pracujących tac, niezależnie od tego, czy masz na nich jedzenie,
czy nie.
3. Podłącz zasilanie. Na ekranie pojawi się „0000”
4. Aby ustawić zegar i temperaturę
Ustawianie zegara (00:30 – 24:00)
1). Naciśnij przycisk , wyświetlacz pokaże domyślny czas 10:00 i zacznie migać, a następnie
naciskaj przyciski + lub -, zostanie wyświetlony żądany czas. Aby szybko zmienić czas, przytrzymaj przyciski +
lub -.
Ustawienie temperatury (35°C - 40°C - 50°C - 55°C - 60°C - 65°C - 70°C - 75°C)
2). Naciśnij przycisk , okno wyświetlacza pokaże temperaturę 70 i zacznie migać, a następnie
naciśnij przyciski + lub -, aby wybrać żądaną temperaturę. Aby szybko zmienić temperaturę, przytrzymaj przyciski
+ lub -.
5 Po zakończeniu ustawiania czasu i temperatury.
Naciśnij przycisk , urządzeni zacznie działać. Rozpocznie się odliczanie czasu.
Po upływie zadanego czasu urządzenie wyłączy się automatycznie. Grzałka przestanie działać, a wentylator
będzie kontynuował pracę przez 10 sekund. Urządzenie zasygnalizuje koniec zadanego czasu pięciokrotnym
sygnałem dźwiękowym. Na ekranie pojawi się komunikat „End”
Odłącz urządzenie od źródła zasilania
Po zakończeniu suszenia usuń żywność z urządzenia. Jeśli potrzebny jest dodatkowy czas suszenia, wykonaj
powyższe kroki, aby kontynuować suszenie.
Wskazowki dotyczące suszenia:
Czas suszenia może się rożnić w zależności od:
- wielkości i grubości suszonych kawałkow (stopnia rozdrobnienia)
- ilości używanych tac
- ilości suszonej żywności
- wilgotności powietrza w pomieszczeniu w ktorym pracuje urządzenie
- twoich preferencji co do stopnia wysuszenia żywności.
Zaleca się:
- Kontrolowanie procesu suszenia minimum co godzinę.
- Obracanie i / lub zmianę pozycji tac
- Oznaczenie pojemnika w ktorym przechowujemy suszoną żywność datą i czasem suszenia. Pomoże nam to w
przyszłości określić czas suszenia a także przydatność do spożycia.
- Odpowiednie przygotowanie żywności przed suszeniem (umycie, osuszenie i rozdrobnienie)
-Odpowiednie przechowywanie po suszeniu pozwala dłużej utrzymać dobra jakość produktow i składnikow
odżywczych.
Przechowywanie:
- Przełoż wysuszoną żywność do docelowych pojemnikow dopiero po wystygnięciu.
- Żywność może być przechowywana dłużej w ciemnym chłodnym i suchym pomieszczeniu.
- Usunięcie maksymalnej ilości powietrza z pojemnika w ktorym przechowujemy wysuszone produkty pozwala
uzyskać lepsze rezultaty – rekomendujemy przechowywanie prożniowe.
- Optymalna temperatura przechowywania to 15oC i niżej.
- Nigdy nie przechowuj suszonej żywności w metalowych pojemnikach
- Pojemniki, w ktorych przechowywana jest suszona żywność powinny być szczelne.
- Kontroluj stan suszonej żywności, jeśli zauważysz wilgoć zalecamy ponowne wysuszenie – co zabezpiecza przed
rozpoczęciem procesu gnilnego.
- Nie powinno się przechowywać suszonej żywności dłużej niż 1rok ten maksymalny okres możliwy jest do
uzyskania jeśli przechowujemy żywność w szczelnym pojemniku w lodowce.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756