Znaleziono w kategoriach:
Kombiwar SATURN ST-CO9151 Biały

Instrukcja obsługi Kombiwar SATURN ST-CO9151 Biały

Powrót
0
ST-CO9151
KOMBIWAR
1
KOMBIWAR
Drodzy kupujący!
Gratulujemy Państwu zakupu urządzenia marki SATURN. Jesteśmy pewni, że
nasze produkty będą efektywnymi i niezawodnymi pomocnikami w Państwa
gospodarstwie domowym.
Nie należy używać urządzenia po nagłej zmianie temperatury otoczenia.
Uruchomienie urządzenia po nagłej zmianie temperatury (na przykład po
wniesieniu urządzenia z mrozu do ciepłego pomieszczenia) może doprowadz
do kondensacji wilgoci wewnątrz urządzenia i spowodować jego uszkodzenie.
Urządzenie musi postać w ciepłym pomieszczeniu nie krócej niż 1,5 godziny.
Pracę z urządzeniem można rozpocząć nie wcześniej niż po 1,5 godziny od
dostarczenia go do pomieszczenia.
Zasady bezpieczeństwa
Należy zawsze przestrzegać zasad bezpieczeństwa:
1. Przeczytaj instrukcję obsługi
2. Upewnij się, że napięcie zaznaczone na urządzeniu odpowiada napięciu gniazdka
elektrycznego oraz że gniazdko jest poprawnie uziemione.
3. Zawsze wyłączaj urządzenie zanim odłączysz kabel od prądu.
4. Odłączaj kabel trzymając za wtyczkę. NIE CIĄGNIJ ZA KABEL!
5. Aby uniknąć porażenia prądem, nie zanurzaj kabla, wtyczki ani silnika w wodzie lub
innym płynie.
6. Odłącz urządzenie od prądu, kiedy go nie używasz oraz przed czyszczeniem.
7. Zaczekaj aż urządzenie wystygnie przed montażem/demontażem.
8. Nie używaj poza pomieszczeniem. Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku
domowego.
9. Nie kładź urządzenia w pobliżu lub na sprzęcie elektrycznym, palniku gazowym ani w
rozgrzanym piekarniku.
10. Nie pozwalaj, aby kabel zwisał z krawędzi stołu lub dotyk gorących powierzchni.
Zawsze używaj urządzenia na stabilnych, płaskich powierzchniach.
11. Zachowaj szczególną ostrożność podczas przenoszenia urządzenia, w którym
znajduje się gorący olej lub inne gorące płyny.
12. Nie używaj urządzenia w celach niezgodnych z jego przeznaczeniem.
13. Nie podnoś ani nie przenoś urządzenia, kiedy wtyczka jest podłączona do kontaktu.
14. Przed zdjęciem pokrywy wyłącz urządzenie, odłącz kabel zasilania, podnipokrywę
używając uchwytu i połóż na płaskiej powierzchni, najlepiej stroną z uchwytem do góry.
15. Nie kładź rozgrzanego spodu pokrywy bezpośrednio na laminowanych, drewnianych,
papierowych, plastikowych bądź innych łatwopalnych powierzchniach. Połóż pokrywę na
żaroodpornej powierzchni.
16. Zawsze zakładaj górną część urządzenia z pokry na misę przed podłączeniem
urządzenia do prądu i włączeniem go.
17. Nie myj urządzenia metalowymi myjkami.
18. Nie używaj urządzenia z uszkodzonym kablem lub wtyczką, oddaj urządzenie do
serwisu lub naprawy przez wykwalifikowanych fachowców.
19. Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez dzieci oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, umysłowych lub poznawczych, jak również przez osoby bez
niezbędnego doświadczenia i wiedzy o urządzeniach elektrycznych, za wyjątkiem
2
przypadków, kiedy zostały one przeszkolone lub pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za
ich bezpieczeństwo.
20. Okres użytkowania 4 lata.
Wprowadzenie
Multifunkcyjny piekarnik halogenowy zakończył erę tradycyjnego przygotowywania
potraw. Podczas pracy piekarnik halogenowy wytwarza obieg gorącego powietrza, co
sprawia, że potrawy podgrzewane wnomiernie. Tak przygotowane potrawy
zachowują naturalny smak i wartości odżywcze.
Piekarnik halogenowy został zaprojektowany z dbałością o szczegóły i ma atrakcyjny
wygląd. Posiada kontrolę temperatury (termostat) w przedziale 65 250°C oraz timer do
60minut. Możesz wybrać temperaturę i czas pieczenia. Gorące powietrze wewnątrz
piekarnika nigdy nie przypali jedzenia, nie dzie również wytwarzany dym. Twoja
kuchnia stanie się wolna od zanieczyszczeń i bezpieczna.
Piekarnik halogenowy sprawi, że przygotowanie potraw będzie łatwe i przyjemne.
Sposób użycia
1. Podłącz wtyczkę do gniazdka o odpowiednich parametrach. Nie podłączaj jednocześnie
kilku urządzeń elektrycznych do tego samego gniazdka.
2. Przełącz timer zgodnie z ruchem wskazówek zegara do pożądanego czasu - włączy się
czerwona lampka.
3. Ustaw pokrętło kontroli temperatury zgodnie z ruchem wskazówek zegara do
pożądanej temperatury włączy się zielona lampka. Piekarnik konwekcyjny rozpocznie
pracę.
4. Zielona lampka może wyłączyć się przed upłynięciem wskazanego czasu pieczenia. Jest
to znak, że temperatura osiągnęła pożądaną wysokość.
5. Kiedy temperatura spadnie, piekarnik automatycznie włączy nagrzewanie, co
zasygnalizuje ponownie włączająca się zielona lampka.
Ważne
1. Nie kładź rozgrzanej pokrywy bezpośrednio na blacie, aby uniknąć przypalenia blatu.
Połóż pokrywę na żaroodpornej powierzchni.
2. Górna część urządzenia na pokrywie nie powinna być myta wodą. Czyść pokrywę
miękką szmatką.
3. Korpus urządzenia może być czyszczony dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Części składowe:
Cechy:
1. Multifunkcyjny:
Z obiegiem gorącego powietrza i skalą temperatur 65-250°C, piekarnik ma wiele funkcji:
3
a. Przygotowanie potraw na różny sposoby, w tym pieczenie, grillowanie, opiekanie,
zapiekanie i barbecue.
b. Szybkie rozmrażanie zamrożonych produktów
c. Suszenie i dezynfekcja
2. Obniżanie poziomu cholesterolu
Badania naukowe dowodzą, że wysoki poziom cholesterolu odpowiada za częstsze
występowanie chorób serca i układu krążenia. Gorące powietrze wytwarzane wewnątrz
piekarnika konwekcyjnego wytapia tłuszcz i tym samym ogranicza ilość cholesterolu do
minimum. Wynika z tego, że przygotowywanie potraw w piekarniku konwekcyjnym jest
bardziej korzystne dla zdrowia.
3. Oszczędzanie czasu i energii
Dzięki wysokiej wydajności obiegu gorącego powietrza w piekarniku, czas przygotowania
potraw i zużycie energii zosta ograniczone do minimum. Nasze testy wykazały
oszczędność do 20% energii w stosunku do tradycyjnych piekarników.
4. Zachowanie naturalnego smaku i wartości odżywczych
Wysoka temperature i długi czas pieczenia zawsze zmieniają smak potrw i obniżają ilość
wartości odżywczych. Temperatura i ustawienia timera w piekarniku halogenowym mogą
rozwiązać ten problem.
Tabele informacyjne
Temp.
Czas
Funkcje
100°C
5-10min
Rozmrażanie
150°C
5-10min
Podgrzewanie
170°C
5-8min
Gotowanie na parze
170°C
10-15min
Wypiekanie
180°C
15-20min
Zapiekanie
220°C
25-30min
Pieczenie
240°C
15-20min
Grillowanie
250°C
15-20min
Smażenie bez oleju
Wszystkie parametry należy dostosować do rozmiaru przygotowywanej porcji
Zapiekanie
- połóż porcję jedzenia na ruszcie
- Przy grubych kawałkach mięsa, obróć mięso po połowie czasu pieczenia.
- Tak jak przy pieczeniu, czas zapiekania może zmienić się w zależności od wielkości i
ilości kawałków.
Gotowanie na parze
- Warzywa możesz gotować na parze w czasie gdy przygotowujesz danie główne: umieść
warzywa w kieszonce z folii aluminiowej, dodaj kilka kropel wody i zamknij kieszonkę.
- Możesz również dodać odrobinę wody z przyprawami na dno pojemnika, aby gotować na
parze ryby lub warzywa.
Smażenie
- Możesz otrzymać efekt smażenia frytek w głębokim oleju, maczając pokrojone ziemniaki
w wielonienasyconym oleju jadalnym, następnie odsączając nadmiar oleju i postępując
zgodnie z odpowiednimi ustawieniami temperatury i czasu.
- Aby przygotować smażonego kurczaka, zanurz kawałki kurczaka w roztopionym maśle,
odsącz nadmiar tłuszczu i postępuj zgodnie z parametrami podanymi w tabeli.
4
Tosty
- Możesz otrzymać idealnie zapieczone tosty w piekarniku bez uprzedniego rozgrzewania.
Po prostu połóż chleb na żerdkach i zapiekaj. Będzie kruchy na zewnątrz i miękki w
środku.
- Możesz również zapiekać przez kilka minut w maksymalnej temperaturze czerstwe
przekąski (krakersy, chipsy, ciastka), aby przywrócić im kruchość.
Rozmrażanie
- Rozmrażanie w piekarniku konwekcyjnym odbywa się bardziej równomiernie niż w
kuchence mikrofalowej. Ustaw temperaturę na 100°C i sprawdzaj co 5-10 minut.
Ogólne zasady użytkowania
- Pamiętaj, aby układać potrawy równomiernie, aby zapewnić swobodny przepływ
gorącego powietrza wokół jedzenia.
- Kiedy korzystasz z przepisu po raz pierwszy, sprawdzaj proces pieczenia przez szklaną
misę, po zakończeniu pieczenia sprawdź, czy potrawa nie jest surowa w środku.
- Aby uniknac przywierania potraw do dna piekarnika, spryskaj dno sprayem przeciwko
przywieraniu.
- Piekarnik posiada funkcję samooczyszczania. Wlej niewielką ilość wody na dno i ustaw
temperatu100°C na 10-12 minut.
- Jeśli piekarnik jest bardzo zabrudzony, dodaj nieco detergent do wody i wytrzyj
zanieczyszczenia.
Wybrane przepisy
Homar
Składniki:
Homar 1 kg, sok imbirowy, sól, cukier, likier, pieprz
Obtocz homara w soli i zostaw na 10-15min, następnie umieść w piekarniku i piecz przez
12-15min w temperaturze 140-160°C.
Chrupiący kurczak
Składniki:
Kurczak, skrobia, wino, roztopiony cukier, miód, ocet winny, ciepła woda
1. Umyj kurczaka, zamocz kolejno we wrzącej, a następnie zimnej wodzie.
2. Zmiksuj skrobię, roztopiony cukier, miód i ocet winny w niewielkiej ilości wody.
Posmaruj mieszkanką kurczaka za pomocą pędzelka. Kiedy kurczak przeschnie, umieść
go w piekarniku.
3. Piecz kurczaka przez 20 min w temperaturze 150 200°C. Następnie ponownie nałóż
panierkę i piecz 10 min w niskiej temperaturze.
Wskazówki przygotowania
Potrawa
czas
Kurczak
30-40 min
Ryba
10-15 min
Ciasto
10-12 min
Homar
12-15 min
Krewetki
10-12 min
Kiełbaski
10-13 min
Orzeszki
10-15 min

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756