Znaleziono w kategoriach:
U Okap SOLGAZ SH-3R

Instrukcja obsługi U Okap SOLGAZ SH-3R

Powrót
1
SOLGAZ Sp. z o.o.
www.solgaz.eu
Instrukcja montażu i obugi
Okapu nadkuchennego elektrycznego
typu
SH-3R-Black-1
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania poniżej wymienionych dokumentów:
Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE z dnia 21 października 2009 r.
ustanawiająca ogólne zasady ustalania wymogów dotyczących ekoprojektu dla produktów związanych z energią
EN 603351 Elektryczny sprzęt do użytku domowego i podobnego -- Bezpieczeństwo użytkowania -- Część 1: Wymagania ogólne
Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/30/UE z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie harmonizacji ustawodawstw państw
członkowskich odnoszących się do kompatybilności elektromagnetycznej
Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/35/UE z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie harmonizacji ustawodawstw państw
członkowskich odnoszących się do udostępniania na rynku sprzętu elektrycznego przewidzianego do stosowania w określonych granicach
napięcia
Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2011/65/UE z dnia 8 czerwca 2011 r. w sprawie ograniczenia stosowania niektórych
niebezpiecznych substancji w sprzęcie elektrycznym i elektronicznym
Urządzenie zostało oznakowane znakiem
Prosimy aby instalować i użytkować okap po przeczytaniu niniejszej instrukcji
2
SZANOWNI PAŃSTWO
Dziękujemy za zaufanie i zakup inteligentnego okapu SOLGAZ.
Z pewnością nasza technologia zainspiruje do lepszego codziennego gotowania poprzez
estetykę, piękno i czystość kuchni
SOLGAZ
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania. Proszę dzwonić
tel. 515 020 420
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE OGÓLNE 3
1.1 Przeznaczenie okapu 3
1.2 Dane techniczne 3
1.3 Budowa okapu 3
2. WYMAGANIA INSTALOWANIA 4
2.1 Wymagania dla pomieszczeń 4
2.2 Montaż okapu na pionowej ścianie pomieszczenia kuchennego 5
2.3 Instalacja elektryczna 7
3. EKSPLOATACJA OKAPU 7
3.1 Czynności wstępne 7
3.2 Uruchomienie okapu i tryby pracy 8
4. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA OKAPU 9
4.1 Czyszczenie elementów szklanych 9
4.2 Czyszczenie pozostałych elementów 9
4.3 Czyszczenie aluminiowego filtra okapu 10
4.4 Kontrola i nadzór nad instalacją elektryczną i wentylacją 10
5. WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA 10
5.1 Konserwacja i przegląd 10
6. POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU WYSTĄPIENIA USTEREK 10
7. USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ 11
8. GWARANCJA I SERWIS 11
3
1 INFORMACJE OGÓLNE
1.1 Przeznaczenie okapu.
Okap nadkuchenny to urządzenie do usuwania lub neutralizacji oparów kuchennych.
Może pracować jako okap z filtrem węglowym nie podłączany do kanałów wentylacyjnych lub
jako wyciąg, usuwający opary kuchenne na zewnątrz pomieszczenia. Jeżeli pracuje jako wyciąg,
powinien być podłączony do odpowiedniego kanału wentylacyjnego.
Prosimy o zapoznanie się z uwagami podanymi na wstępie instrukcji oraz
wskazówkami odnośnie zastosowania podanymi w pkt.2
Sterowanie pracą okapu może być ręczne, poprzez dotykanie odpowiednich sensorów
panelu sterującego lub zdalne za pomocą pilota dostarczonego z wyrobem. Pilotem tym, lub
dotykając odpowiedniego przycisku, możemy uruchom tryb automatyczny (rozdział 3.2.).
Urządzenie jest wyposażone w detektor gazów i dymu, który uruchamia okap oraz detektor
ciepła, który jest dodatkowym czujnikiem rozpoczynającym pracę po wykryciu wzrostu
temperatury.
Okap z automatycznym trybem pracy zalecany jest do wszelkich odmian
kuchni gazowych i elektrycznych.
1.2 Dane techniczne
Tab. nr 1 Dane techniczne
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE PARAMETR
Napięcie zasilania 230V / 50Hz
Silnik wentylatora 1
Oświetlenie 2 lampy led
Ilość filtrów tłuszczowych 1
Stopnie prędkości wentylatora 3
Szerokość 600 mm
Głębokość 420 mm
Wysokość 725 mm
Wylot okrągły 150 mm
Pobór mocy 223 V A
Sterowanie pilotem tak
Automatyczne uruchomienie
detektor gazów
spalinowych, detektor
ciepła
Wydajność wentylatora max. 800 m
3
/h
Waga zestawu 21 kg
Poziom szumu min. 41 dB, śr. 57 dB
1.3 Budowa okapu
Z przodu okapu usytuowany jest dotykowy panel sterujący. Umożliwia on sterowanie
i kontrolowanie pracy okapu oraz wyświetla komunikaty informujące o stanach pracy okapu.
Zamontowany na ścianie nad płytą grzewczą okap spełnia swoją funkcję tylko po otwarciu
i załączeniu wentylatora powodującego otwarcie przepustnicy w kanale wylotowym.
W spoczynku kanał wylotowy jest zamknięty.
4
Rys. 1. Okap od przodu, z zabudową na
ścianie oraz osłona kominowa
1 - korpus okapu ,
2 - osłona dekoracyjna,
3 - panel sterowania ,
4 - osłona uchylna ,
5 - osłony kanału wylotowego
2 WYMAGANIA INSTALOWANIA
2.1 Wymagania dla pomieszczeń.
Pomieszczenia kuchenne, w których montowane będą okapy, powinny być suche
i przewiewne oraz posiadać sprawną wentylację naturalną. Podstawą prawną, w oparciu
o którą ocenia się przydatność pomieszczenia w budynku do zainstalowania w nim płyty
grzewczej, szczególnie gazowej w połączeniu z okapem, jest Rozporządzenie Ministra
Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
usytuowanie ( DU Nr.75 z dnia 12.04.2002 z późniejszymi zmianami).
Okap należy zamontować na wysokości minimum 600 mm od płyty kuchni
elektrycznej lub ceramicznej i 750 mm nad kuchnią gazową z otwartymi palnikami. Sposób
zabudowy pokazują rysunki (rys. 2, rys. 3).
Należy zapewnić dobrą wentylację i dopływ powietrza do pomieszczenia kuchennego:
utrzymywotwarte naturalne otwory wentylacyjne. Okap pracujący jako wyciąg podłączony
do kanału wentylacyjnego wymaga dostarczenia do pomieszczenia powietrza z zewnątrz. Przy
braku powietrza z zewnątrz w szczelnym pomieszczeniu kuchni, może dochodzić do
wytworzenia podciśnienia.
Okap nie może być stosowany w pomieszczeniach, w których znajdują się wloty do
przewodów kominowych (np. piec grzewczy).
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa.
Materiały, w które zapakowany był okap np. elementy styropianu, woreczki itp. chronić
przed dziećmi.
Sprawdzić czy napięcie pracy urządzenia odpowiada warunkom w miejscu
instalowania.
Pod okapem nie wolno pozostawiać zapalonych palników nie przysłoniętych
naczyniami.
W czasie użytkowania przygotowując potrawy na tłuszczach należy stale dozorować
pracę, aby nie dopuścić do zapalenia się rozgrzanego tłuszczu i filtra przeciw tłuszczowego
okapu.
(W przypadku zapalenia należy wyłączyć urządzenie. Do gaszenia płomienia nie używać
wody!)
5
2.2 Montaż okapu na pionowej ścianie pomieszczenia kuchennego.
Ze względu na znaczny gabaryt i ciężar okapu zaleca się instalowanie tylko na ścianach
o stabilnym podłożu. Uchwyty i mocowania, na których instalujemy okap, muszą być dobrze
przykręcone do ściany lub trwale powiązane z innymi zespołami segmentu meblowego. Okap
należy zamocować symetrycznie w stosunku do płyty grzewczej.
W przypadku zabudowy okapu przy szafkach stojących na blacie lub w rogu ściany, okap
należy zabudować min. 150 mm od boku szafki lub narożnika ściany.
Rys. 2. Sposób montażu i mocowania.
Rys. 3. Tylna ściana okapu

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756