Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik SOLGAZ SP-50-PM Elektryczny z mikrofalówką Czarny

Instrukcja obsługi Piekarnik SOLGAZ SP-50-PM Elektryczny z mikrofalówką Czarny

Powrót
PIEKARNIK DO ZABUDOWY
PL Instrukcja montażu i obsługi
SP-50PM
PRĄD
2
Instrukcja montażu i obsługi ― Piekarnik do zabudowy SP-50PM
Szanowni Państwo,
Gratulujemy wyboru piekarnika 4 w 1 do zabudowy rmy SOLGAZ. Wiemy, że świetnie sprawdzi się
w codziennym użytkowaniu. Przed pierwszym pieczeniem warto poznać podstawowe informacje
na temat naszego piekarnika. Pozwoli to Państwu w pełni cieszyć się ze wszystkich jego zalet oraz
pomoże wyzbyć się wszelkich wątpliwości odnośnie jego eksploatacji.
Instrukcja została podzielona na dwie części: pierwsza dotyczy obsługi urządzenia, a druga
montażu piekarnika.
Przy tym symbolu znajdą Państwo nasze praktyczne porady i wskazówki.
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania
Infolinia (8:00-18:00):
+48 515 020 420
biuro@solgaz.com.pl
Serwis (8:00-18:00):
+48 515 020 434
serwis@solgaz.com.pl
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego
i Rady 2012/19/UE z dnia 4 lipca 2012 r. w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i elek-
tronicznego. Sprzęt ten po okresie użytkowania nie może być traktowany jak pozostałe od-
pady pochodzące z gospodarstwa domowego, a użytkownik jest zobowiązany do oddania
go podmiotom prowadzącym zbiórkę zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Aby łatwiej poruszać się po instrukcji w ten sposób zaznaczyliśmy informacje,
które są kluczowe dla prawidłowej pracy piekarnika.
3
Instrukcja montażu i obsługi ― Piekarnik do zabudowy SP-50PM
OBSŁUGA URZĄDZENIApakowanie kartonu ................................. 28
MONTAŻ URZĄDZENIA
1. Informacje ogólne ................................................................................................................. 4
1.1. Przeznaczenie piekarnika .................................................................................................................4
1.2. Dane techniczne piekarnika SP-50PM ...........................................................................................5
1.3. Oszczędność .......................................................................................................................................5
1.4. Budowa piekarnika .............................................................................................................................5
1.5. Środki ostrożności ..............................................................................................................................6
2. Eksploatacja .......................................................................................................................... 8
2.1. Pierwsze uruchomienie urządzenia ...............................................................................................8
2.2. Akcesoria ..............................................................................................................................................9
2.3. Panel sterowania i jego funkcje .................................................................................................... 10
2.4. Ustawienie zegara ........................................................................................................................... 11
2.5. Gotowanie bez użycia pary ........................................................................................................... 11
2.5.1. Funkcje klasycznego piekarnika ........................................................................................ 11
2.5.2. Funkcja mikrofali ................................................................................................................... 12
2.5.3. Połączenie funkcji klasycznego piekarnika + mikrofali ................................................ 12
2.6. Gotowanie z użyciem pary ............................................................................................................ 13
2.6.1. Funkcja klasycznego gotowania na parze ...................................................................... 13
2.6.2. Połączenie funkcji gotowania na parze + mikrofali ....................................................... 14
2.6.3. Połączenie funkcji gotowania na parze + klasycznej obróbki termicznej piekarnika ..............15
2.7. Funkcja szybkiego nagrzewania .................................................................................................. 15
2.8. Funkcja rozmrażania ....................................................................................................................... 16
2.9. Włączenie/wyłączenie oświetlenia komory piekarnika .......................................................... 16
2.10. Blokada zabezpieczająca przed dziećmi ................................................................................. 17
2.11. Programy automatyczne ............................................................................................................. 17
2.12. Funkcja odkamieniania układu gotowania na parze............................................................. 19
3. Czyszczenie i konserwacja piekarnika ................................................................................ 19
4. Postępowanie w przypadku wystąpienia usterek ................................................................ 20
5. Rozpakowanie kartonu ........................................................................................................ 22
6. Wskazówki dla Instalatora ................................................................................................... 23
6.1. Przygotowanie mebli do wbudowania piekarnika ................................................................... 23
6.2. Montaż piekarnika SP-50PM w zabudowie meblowej............................................................ 24
6.3. Podłączenie piekarnika do instalacji elektrycznej .................................................................... 24
7. Oświadczenie producenta ................................................................................................... 25
8. Warunki gwarancji oraz karta gwarancyjna ......................................................................... 26
4
Instrukcja montażu i obsługi ― Piekarnik do zabudowy SP-50PM
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. INFORMACJE OGÓLNE
1.1. Przeznaczenie piekarnika
Piekarniki zrodziny SP to innowacyjne produkty przeznaczone do codziennego pieczenia do-
mowego. Sterowanie dotykowe ibogaty zakres funkcji sprawiają, że piekarniki tworzą idealny
zespół wraz zinteligentnymi okapami iwyjątkowymi płytami. Dzięki różnym trybom pieczenia
nasze dania będą idealne. Według własnych potrzeb skorzystać możemy zfunkcji rozmraża-
nia, opiekacza, grzałek, termoobiegu, suszenia, gotowania na parze oraz trybu mikrofali. Do-
datkowo piekarniki wyposażone zostały wtimer oraz funkcję szybkiego nagrzewania. Funk-
cjonalność pozwala także na ustawienie dokładnego czasu pieczenia, oraz jeśli zależy nam na
czasie, zwiększenie mocy ioszczędzenie czasu potrzebnego do osiągnięcia wybranej tempe-
ratury. Nad całym procesem czuwa także elektronika zespolona zpanelem sterowania. Na spe-
cjalnym wyświetlaczu wkażdym momencie wyświetlane są informacje odnośnie aktualnego
stanu piekarnika.
1.2. Dane techniczne piekarnika SP-50PM
Parametry charakterystyczne piekarnika Jednostka miary Wartość
Napięcie zasilania V/Hz (1N) 230/50
Maksymalna moc całkowita W 3350
Konwekcja W 1700
Grill W 2200
Moc wejściowa dla mikrofali W 1700
Moc wyjściowa dla mikrofali W 800
Częstotliwość pracy mikrofali MHz 2450
Maksymalny pobór prądu w trybie czuwania W 0,91
Pojemność komory L 50
Wymiary zabudowy
(szer. x wys. x gł.) mm 560x450x550
Temperatura nagrzewania C od 50 do 250
Oświetlenie typ LED
Liczba komór - 1
Waga netto kg 34
5
Instrukcja montażu i obsługi ― Piekarnik do zabudowy SP-50PM
Parametry charakterystyczne piekarnika Jednostka miary Wartość
Napięcie zasilania V/Hz (1N) 230/50
Maksymalna moc całkowita W 3350
Konwekcja W 1700
Grill W 2200
Moc wejściowa dla mikrofali W 1700
Moc wyjściowa dla mikrofali W 800
Częstotliwość pracy mikrofali MHz 2450
Maksymalny pobór prądu w trybie czuwania W 0,91
Pojemność komory L 50
Wymiary zabudowy
(szer. x wys. x gł.) mm 560x450x550
Temperatura nagrzewania C od 50 do 250
Oświetlenie typ LED
Liczba komór - 1
Waga netto kg 34
1.3. Oszczędność
Piekarnik jest urządzeniem do przyrządzania różnych potraw, najczęściej wtemperaturach do
200°C. Aby doprowadzić potrawę, ciasto, mięso, ryby iinne do takiej temperatury, piekarnik
musi nagrzać swoje wnętrze. Istotne jest, że niecałe ciepło powstające zprądu wgrzałkach
elektrycznych podgrzewa potrawę. Część pozostaje wobudowie, welementach grzejnych lub
jest tracona do otoczenia, dlatego należy używać piekarnika tylko wprzypadku przygotowywa-
nia większej ilości posiłku, najlepiej jedna po drugiej. Wyłączamy wsystemie programowania
ręcznego piekarnik na 10 minut przed upływem czasu podanego wprzepisie potrawy. Ciepło
zgromadzone w elementach piekarnika dogrzeje potrawę. Przy programowaniu czasowym
skracamy częściowo czas pracy urządzenia, wstosunku do podanego wprzepisie. Nie otwie-
ramy niepotrzebnie drzwi piekarnika.
1.4. Budowa piekarnika
1 – drzwi przednie piekarnika 4 – obudowa
2 – panel sterowania 5 – przewód zasilający
3 – pojemnik na wodę
Rys. 1. Budowa piekarnika

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756