Gratulujemy zakupu i zapraszamy do świata produktów do gotowaniae f Tefal/T-Fal*! Produkty do gotowania Tefal/T-Fal* są zaprojektowane tak, aby przez wiele lat zapewniać radość z gotowania i wysoką wydajność bez
konieczności konserwacjif,
Przed pierwszym użyciem
Usunąć materiały opakowaniowe, oznaczenia, naklejki i etykiety.
UWAGA: Niektóre produkty do gotowania mają plastikowe osłony, zwłaszcza u podstawy uchwytu. Należy usunąć je przed użyciem, w przeciwnym razie może wystąpić
ryzyko pożaru.
Produkty do gotowania myć w ciepłej wodzie ze środkiem myjącym i wycierać miękką ściereczką lub ręcznikiem papierowym
W przypadku produktów do gotowania z wewnętrzną powłoką zapobiegającą przywieraniu, należypodgrzać każdą patelnię przez 30 sekund, zdjąć ze źródła ciepła i rozprowadzić
łyżeczkę oleju jadalnego na całej powierzchni wewnętrznej czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Usunąć nadmiar oleju. Czynność tę należy wykonywać regularnie, aby
zachować właściwości powłoki zapobiegającej przywieraniu.
Ogólne wskazówki dotyczące gotowania
Do produktów do gotowania używać tylko małego lub średniego ognia przez cały czas (nawet do gotowania wody). Mały lub średni ogień oferuje najlepsze wyniki gotowania. Duży
ogień może uszkodzić produkt do gotowania, a tego rodzaju uszkodzenie nie jest objęte gwarancją. Dużego ognia używać jedynie do zmniejszenia ilości płynu. Średni i średnio-duży
ogień służy do podsmażania i smażenia. Mały ogień służy do podgrzewania żywności, gotowania na wolnym ogniu i przygotowywania delikatnych sosów.
Nigdy nie zostawiać na ogniu produktów do gotowania bez zawartości ani nie stawiać pustych produktów na ciepłym palniku.
Wybrać odpowiednią wielkość palnika, tak aby ogień lub źródło ciepła dotykały tylko spodu produktu do gotowania i nie obejmowały boków patelni.
Nie używać patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu do flambirowania.
Przed myciem pozostawić patelnie do ostygnięcia, aby zapobiec odkształceniu spowodowanemu gwałtowną zmianą temperatury. Unikać gwałtownych zmian temperatur.
Nie przesuwać produktów do gotowania po powierzchni płyty grzejnej, ponieważ może to spowodować uszkodzenie zarówno produktówdo gotowania, jak i powierzchni płyty
grzejnej.
Odbarwianie: Nadmierne nagrzewanie i gwałtowna zmiana temperatury mogą prowadzić do powstania brązowych lub niebieskich zabrudzeń. Nie jest to wada produktu, zjawisko
zachodzi przy stosowaniu zbyt wysokiej temperatury źródła ciepła (zazwyczaj przy pustej lub zawierającej niewielkąilość produktu patelni). Do odbarwienia może dochodzić
również w przypadku dużej zawartości żelaza w wodzie. Wówczas powstaje wrażenie, że na powierzchni patelni jest niewielka rdza. Duża zawartość wapnia w wodzie może
powodować nalot, który można łatwo usunąć sokiem z cytryny lub octem.
Podczas gotowania wody dodawać sól dopiero po doprowadzeniu do wrzenia, aby drobinki soli nie uszkadzały stalowych elementów produktu do gotowania.
Nie podgrzewać tłuszczu lub oleju do tego stopnia, że pali się, dymi lub robi się ciemny.
Mleko łatwo przywiera. Gotować mleko na małym lub średnim ogniu do czasu pojawienia się pęcherzyków powietrza wokół krawędzi.
Aby uniknąć rozlania, nie napełniać patelni powyżej dwóch trzecich objętości.
Unikać przechowywania kwaśnych, słonych lub tłustych potraw na patelni przed gotowaniem lub po gotowaniu.
W przypadku braku innych zaleceń używać patelni Tefal tylko na płycie grzejnej, a nie używać w piekarniku –zob. sekcję dotyczącą uchwytów, rączek i pokrywek.
Kompatybilność i używaniepłyty grzejnej
Upewnić się, że płyta grzejna jest kompatybilna z produktami do gotowania, sprawdzając symbole na elementach montażowych, opakowaniu lub w katalogu.
Zawsze wytrzeć do sucha podstawę produktów do gotowania przed rozpoczęciem gotowania, zwłaszcza, jeżeli używa się ich na płycie ceramicznej, halogenowej lub indukcyjnej, w
przeciwnym razie patelnia może przywrzeć do płyty.
W zależności od rodzaju płyty podstawa patelni może zawierać oznaczenia lub rysy. Jest to zjawisko normalne.
Dopasować odpowiedni rozmiar palnika do podstawy patelni i ustawić patelnię na środku źródła ciepła.
W przypadku płyty ceramicznej należy dopilnować, aby podstawa garnka/patelni i powierzchnia płyty były idealnie czyste, aby uniknąć przypalenia resztek między garnkiem a płytą,
co powoduje zarysowanie płyty.
Nigdy nie przesuwać patelni po powierzchni płyty –zawsze podnosić garnek/patelnię do góry.
Nigdy nie przesuwać patelni i woków na płycie podczas gotowania
Używanie na płycie indukcyjnej
Indukcja to metoda podgrzewania, która jest o wiele szybsza i efektywniejsza niż inne źródła ciepła. Aby zagwarantować wydajność posiadanych produktów do gotowania:
• Nigdy nie podgrzewać pustych garnków i patelni.
• Podczas podgrzewania patelni zaleca się ustawić średnią temperaturę nagrzewania płyty (poziom wyjściowy) (należy sprawdzić instrukcję obsługi płyty indukcyjnej).
• W przypadku używania patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu zastosować technologię Thermospot, dzięki której można zobaczyć kiedy patelnia osiągnęła optymalną temperaturę
gotowania, a następnie dodać produkty i zmniejszyć nagrzewanie, aby utrzymać temperaturę (i zapobiec przegrzaniu patelni).
UWAGA: Na efektywność patelni ma wpływ wielkość i moc płyty.
Pomocne wskazówki dotyczące używania pokrywki
Przy zdejmowaniu pokrywki podczas gotowania przechylić ją w taki sposób, aby zasłonić się przed parą. Chronić ręce i twarz przed oparami.
Nie używać szklanych pokrywek z pęknięciami, wyszczerbieniami lub zarysowaniami ani nie próbować naprawiać uszkodzonych produktów do gotowania. Używanie uszkodzonych
pokrywek może powodować rozpryśnięcie szkła i ewentualne obrażenia użytkowników lub osób przebywających w pobliżu.
Nie wkładać gorących szklanych pokrywek do zimnej wody lub pod strumień zimnej wody, albo bezpośrednio na zimną powierzchnię roboczą, ponieważ gwałtowna zmiana
temperatury może prowadzić do pęknięcia szkła. Tego typu uszkodzenia nie są objęte gwarancją.
Pokrywki z hartowanego szkła można bezpiecznie używać w piekarniku w maksymalnej temperaturze 350 °F/175 °C lub w pozycji 4 na pokrętle gazu. Szklane pokrywki należy zdjąć z
patelni przed włożeniem do piekarnika podgrzanego do wyższej temperatury.
Jeżeli szklane pokrywki są wyposażone w rączki z bakelitu (tj. bez dodatkowych listew), można ich bezpiecznie używać w piekarniku w temperaturze do 175 °C (350 °F, pozycja 4 na
pokrętle gazu) przez maksymalny czas jednej godziny. Rączki z bakelitu z listwami nie nadają się do używania w piekarniku.
Pokrywy wyposażone w rączki z odprowadzaniem pary nie mogą być używane w piekarniku.
Jeżeli przykryta patelnia zostaje zostawiona na płycie po wyłączeniu źródła ciepła, należy lekko uchylić pokrywę lub otworzyć otwór odprowadzania pary, w przeciwnym razie w
patelni może wytworzyć się próżnia. W przypadku wytworzenia się próżni nie próbować zdjąć pokrywki z patelni, skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta.
Uchwyty i rączki
Uchwyty i rączki mogą nagrzewać się w niektórych warunkach. Zawsze używać rękawic do gotowania. Podczas gotowania upewnić się, że uchwyty nie znajdują się nad palnikami.
Nie dopuszczać do bezpośredniego kontaktu uchwytów ze źródłem ciepła lub ogniem, nie umieszczać ich bezpośrednio nad gorącym rusztem.
Niektóre uchwyty i rączki są mocowane za pomocą śrub, które z czasem mogą się poluzować w wyniku ciągłego nagrzewania i schładzania mocowania. W takim przypadku należy je
ostrożnie dokręcić. Nie dokręcać śrub zbyt mocno, ponieważ może to prowadzić do uszkodzenia pokrywy lub rączki. Jeżeli śrubynie można dokręcić lub jeżeli uchwyty są nitowane
albo spawane, skontaktować się z Centrum Obsługi Klienta.
Jeżeli uchwyty i rączki są wykonane ze stali nierdzewnej, można używać ich w piekarniku w temperaturze do 500 °F/260 °C /do pozycji 9 na pokrętle gazu.
Jeżeli uchwyty i rączki są wykonane ze stali nierdzewnej z elementami z silikonu, można używać ich w piekarniku w temperaturze do 400 °F/210 °C/ do pozycji 6 na pokrętle gazu
przez maksymalny czas jednej godziny.
Rączek i uchwytów z bakelitu (tj. bez dodatkowych listew) można bezpiecznie używać w piekarniku w temperaturze do 175 °C (350 °F, pozycja 4 na pokrętle gazu) przez maksymalny
czas jednej godziny.
Rączki i uchwyty z bakelitu z listwami nie nadają się do używania w piekarniku.
Rączki z odprowadzaniem pary nie mogą być używane w piekarniku.
Produkty do gotowania z powłoką zapobiegającą przywieraniu (pielęgnacja i czyszczenie)
Można korzystać zwiększości metalowych akcesoriów, oprócz noży itrzepaczek. Korzystając zmetalowych akcesoriów, należy jednak zachować ostrożność. Należy unikać
korzystania z ostrych akcesoriów oraz krojenia bezpośrednio wewnątrz patelni. Należy uważać, aby nie porysować powłoki zapobiegającej przywieraniu. Zarysowania nie są objęte
gwarancją.
Z czasem na powłoce zapobiegającej przywieraniu mogą pojawić się drobne odbarwienia. To normalne zjawisko, które nie wpływa na właściwości powłoki zapobiegającej
przywieraniu w produktach do gotowania.
Niewielkie rysy i przetarcia są normalnym zjawiskiem i nie wpływają na funkcjonalność powłoki zapobiegającej przywieraniu. Rysy nie są objęte gwarancją.
W przypadku produktów z powłoką zapobiegającą przywieraniu nie trzeba używać sprejów zapobiegających przywieraniu. Stosowanietakich preparatów może prowadzić do
powstawania niewidzialnej warstwy na powierzchni patelni niekorzystnie wpływającej na właściwości powłoki zapobiegającej przywieraniu.
Regularnie powtarzać czynności konserwacyjne w celu zachowania funkcjonalności powłoki zapobiegającej przywieraniu, zwłaszczapo myciu w zmywarce (zob. sekcję „Przed
pierwszym użyciem”).
W razie przypadkowego przypalenia żywności na patelni, wlać ciepłą wodę i płyn do mycia naczyń i pozostawić do odmoczenia na około godzinę. Następnie w razie potrzeby umyć
naczynie normalnie za pomocą miękkiego zmywaka (zmywak do powłok zapobiegających przywieraniu).Powłokę zapobiegającą przywieraniu należy następnie zabezpieczyć
poprzez przetarcie powierzchni ręcznikiem papierowym nawilżonym niewielką ilością oleju spożywczego, aby przywrócić jej właściwości (zob. sekcję „Przed pierwszym użyciem”).
Jeżeli produkty zaczynają przywierać do patelni, zazwyczaj oznacza to, że właściwości powłoki zapobiegającej przywieraniu uległy osłabieniu w wyniku nadmiernego nagrzewania
patelni, braku regularnej konserwacji (zob. sekcję „Przed pierwszym użyciem”), przypalenia produktów na patelni lub pozostawiania resztek potraw na patelni. Zjawisko to nie jest
Na powłoce wewnętrznej patelni może powstawać osad z resztek lub kamienia. Zjawisko to można często zaobserwować, jeżeli naczynie jest regularnie używane do gotowania
warzyw, a także w przypadku używania twardej wody. Aby usunąć osad, zastosować rozcieńczony ocet lub sok z cytryny. Aby rozwiązać problem, należy rozprowadzić niewielką ilość
oleju na powłoce zapobiegającej przywieraniu po umyciu i wysuszeniu patelni. W ten sposób zabezpiecza się powłokę.
Powłoka zapobiegająca przywieraniu nie odpryskuje ani nie łuszczy się podczas normalnego używania w warunkach domowych. Przypadkowe połknięcie drobinek powłoki nie
stanowi zagrożenia. Są one nietoksyczne i całkowicie obojętne. W razie połknięcia są one całkowicie nieszkodliwe dla organizmu. W razie pytań należy skontaktować się z Centrum
Obsługi Klienta.
Powłoka zapobiegająca przywieraniu z technologią Thermospot
Produkty do gotowania Tefal są lub nie są wyposażone w technologię Thermo-Spot™. Jeżeli patelnia ma wskaźnik ciepła, jak na obrazku, wskazuje on, kiedy
patelnia osiąga optymalną temperaturę gotowania (ok. 190 ºC).
Jeżeli patelnia jest zimna: - widoczny jest wzór The Thermo-Spot™. Wlać odrobinę oleju na patelnię. Odczekać aż wskaźnik zyska wyraźny kolor, wówczas patelnia
jest doskonale podgrzana i gotowa do użycia. Jeżeli wzór nie jest już widoczny, należy zmniejszyć ilość dostarczanego ciepła,aby utrzymać temperaturę na stałym
poziomie. Technologia Thermospot pomaga zapobiegać nadmiernemu nagrzewaniu patelni.
Produkty do gotowania z powłoką ceramiczną
Powłokę ceramiczną można nagrzewać do temperatury 570 °F/300 °C płyty grzejnej.
Wysoka odporność cieplna wewnętrznej powłoki ceramicznej sprawia, że patelnia idealnie nadaje się do obsmażania, zrumieniania i smażenia.
Produkty z powłoką ceramiczną zapewniają zdrowe gotowanie ponieważ wymagają mniejszej ilości nasyconych tłuszczów i olejów podczas gotowania.
Przybory
Aby zapewnić najlepsze długotrwałe użytkowanie produktów zaleca się używanie przyborów plastikowych, silikonowych lub drewnianych.
Jeżeli produkt ma powłokę zapobiegającą przywieraniu, zob. sekcję „Produkty do gotowania z powłoką zapobiegającą przywieraniu”.
Drobne zarysowania powierzchni są zjawiskiem normalnym i nie pogarszają funkcjonalności produktów do gotowania.
Używanie piekarnika i rusztu
Produktów do gotowania można bezpiecznie używać w piekarniku w temperaturze do 500 °F/260 °C/do pozycji 9 na pokrętle gazu, jeżeli uchwyty są wykonane ze stali nierdzewnej
bez elementów z bakelitu lub silikonu. Zobacz sekcję dotyczącą uchwytów i rączek, aby sprawdzić bezpieczną temperaturę dla danego produktu do gotowania.
Do przenoszenia produktów do gotowania do piekarnika lub wyjmowania ich z piekarnika zawsze używać rękawic kuchennych.
Pokrywki z hartowanego szkła można bezpiecznie używać w piekarniku w maksymalnej temperaturze 350 °F/175 °C lub w pozycji 4 na pokrętle gazu. Szklane pokrywki należy zdjąć z
patelni przed włożeniem do piekarnika podgrzanego do wyższej temperatury. Zobacz również sekcję „Uchwyty i rączki”.
Produkty do gotowania z uchwytami ze stali nierdzewnej bez elementów z silikonu lub bakelitu i z wewnętrzną powłoką zapobiegającą przywieraniu można umieszczać na ruszcie,
lecz należy zachować odległość co najmniej 5 cm od rusztu.
Czyszczenie produktów do gotowania
Po każdym użyciu umyć wewnętrzną i zewnętrzną powłokę patelni gąbką w ciepłej wodzie z płynem do mycia. Starannie wypłukać i osuszyć.
Nie używać szorstkich, drucianych zmywaków ani proszków do szorowania.
Nie polewać rozgrzanej patelni zimną wodą ani nie zanurzać jej wzimnej wodzie. Gwałtowna zmiana temperatury może być przyczyną odkształcenia dna.
Nie moczyć zbyt długo zewnętrznej powłoki patelni ze względu na aluminiowe mocowania (np. nity). Zawsze starannie osuszać produkty do gotowania.
Mycie w zmywarce
Nie wszystkie produkty do gotowania Tefal można myć w zmywarce. Należy sprawdzić etykiety na opakowaniach. Proszę również przeczytać sekcję „Uchwyty, rączki i pokrywy”.
Nawet jeżeli produkt do gotowania można myć w zmywarce, zaleca się mycie ręczne.
W przypadku mycia w zmywarce zewnętrzna powłoka i aluminiowe mocowania mogą ulec obluzowaniu i odbarwieniu ze względu na działanie niektórych detergentów. Nasza
gwarancja nie obejmuje tego rodzaju zużycia, jednak nie ma ono wpływu na właściwości patelni.
Aby zachować właściwości powłoki zapobiegającej przywieraniu, powtarzać czynności konserwacyjne po każdym myciu w zmywarce (zob. sekcję „Przed pierwszym użyciem”).
Nie zostawiać urządzenia do gotowania w zmywarce po zakończeniu cyklu.
Czyszczenie –produkty bez powłoki zapobiegającej przywieraniu
W ramach codziennej pielęgnacji myć patelnie gąbką w ciepłej wodzie z płynem do mycia (nie zaleca się używania szorstkich zmywaków ani proszków do szorowania).
W przypadku uporczywych zabrudzeń lub przypalonych resztek jedzenia wewnątrz patelni, odmoczyć naczynie w ciepłej wodzie. Wymieszać specjalny proszek do czyszczenia stali
nierdzewnej z wodą, aby uzyskać pastę.Zastosować pastę za pomocą miękkiej ściereczki. Rozprowadzać pastę kolistymi ruchami od środka do zewnątrz. Umyć w ciepłej wodzie ze
środkiem do mycia, bezzwłocznie osuszyć, aby uniknąć nalotu.
Nie stosować wybielaczy, środków do czyszczenia piekarników lub produktów na bazie chloru do czyszczenia patelni, ponieważ mają silnie żrące działanie na stal nierdzewną, nawet
po rozcieńczeniu. Środki te prowadzą do powstania niewielkich wgłębień na powierzchni stali, które mogą być nieestetyczne i wpływają na wydajność gotowania.
Nie używać szorstkich, drucianych zmywaków do stali ani środków do szorowania.
Można bezpiecznie używać nylonowych zmywaków.
Należy pamiętać ze zewnętrzne elementy wykończeniowe i mocowania ze stali nierdzewnej mogą obluzować się w wyniku działania niektórych środków do mycia w zmywarce.
Takie przypadki nie są objęte gwarancją.
Nawet jeżeli produkt można myć w zmywarce, zaleca się mycie ręczne i staranne osuszanie produktu bezzwłocznie po myciu, aby zapobiec powstawaniu nalotu.
Nie zostawiać urządzenia do gotowania w zmywarce po zakończeniu cyklu.
Na produktach do gotowania ze stali nierdzewnej z czasem mogą pojawić się niebieskie lub żółte odbarwienia. To naturalne zjawisko, które może wynikać z przegrzania. Nie
sygnalizuje ono problemu z produktami do gotowania.
W przypadku niewłaściwego mycia lub wygotowania wody mogą wystąpić następujące zjawiska:- - białe plamy (np. od gotowania ziemniaków), biały nalot, efekt tęczy/ tęczowe
obwódki, brązowe suche obwódki (ślady wody).
Jeżeli produkt jest wykonany ze stali nierdzewnej, na powierzchni mogą pojawić się odbarwienia. Odbarwienia można usunąć specjalnym preparatem do stali nierdzewnej lub
dodając soku z cytryny albo octu do zwykłego środka myjącego.
* artykuły gospodarstwa domowego TEFAL pojawiają się pod marką T-FAL na niektórych obszarach, w tym w Ameryce i Japonii. TEFAL/T-FAL to zarejestrowane znaki