Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik WHIRLPOOL OAS KC8V1 BLG Elektryczny parowy Czarny A+

Instrukcja obsługi Piekarnik WHIRLPOOL OAS KC8V1 BLG Elektryczny parowy Czarny A+

Powrót
1
PL
Skrócona instrukcja obsługi
1. POKTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji.
Obrócić do pozycji , by
wyłączyć urządzenie.
2. ŚWIATŁO
Naciśnięcie tego przycisku przy
włączonym urządzeniu powoduje
włączenie lub wyłączenie lampki w
komorze piekarnika.
3. USTAWIANIE ZEGARA
Służy do zmiany ustawień czasu
pieczenia, opóźnionego startu i
czasomierza.
Gdy piekarnik jest wyłączony,
wyświetla godzinę.
4. WYŚWIETLACZ
5. PRZYCISKI USTAWIEŃ
Służą do zmiany ustawień czasu
pieczenia.
6. POKRĘTŁO TERMOSTATU
W przypadku funkcji ustawianych
ręcznie, obrócić, aby wybrać
żądaną temperaturę.
Uwaga: Pokrętła są chowane.
Pokrętło wysuwa się po naciśnięciu
jego środka.
1 32 4 5 6
1. Panel sterowania
2. Wentylator i grzałka okrągła
(niewidoczne)
3. Oświetlenie piekarnika
4. Prowadnice poziomów (poziom
jest zaznaczony na ściance
komory piekarnika)
5. Drzwi
6. Grzałka górna/grill
7. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
8. nisza na wodę pit
1
2
3
4
5
7
8
6
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PRODUKTU WHIRLPOOL
W celu uzyskania kompleksowej pomocy
prosimy zarejestrować urządzenie na stronie
www . whirlpool . eu/ register
Przed użyciem urządzenia należy uważnie przeczytać
instrukcje bezpieczeństwa.
OPIS PRODUKTU
OPIS PANELU STEROWANIA
2
AKCESORIA
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt na wybranym poziomie, przy
wkładaniu przechylając go lekko ku górze i w
pierwszej kolejności umieszczając stronę tylną z
zawiniętym brzegiem (skierowaną ku górze).
Następnie przesunąć ruszt poziomo wzdłuż szyny tak
daleko, jak to możliwe.
Inne akcesoria, takie jak blacha do pieczenia, naly
wsuwać poziomo w szyny.
PROWADNICE WYSUWANE I DRABINKI METALOWE
Przed użyciem piekarnika usunąć taśmę ochronną
[a], a następnie folię ochronną [b] z prowadnic
wysuwanych.
DEMONTAŻ PROWADNIC WYSUWANYCH [c]
Pociągnąć dolną część prowadnicy wysuwanej, aby
odczepić dolne haki (1) i pociągnąć prowadnice
wysuwane do góry, zdejmując je z górnych haw (2).
PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC WYSUWANYCH [d]
Zawiesić górne haki na prowadnicachłek (1),
a następnie docisnąć dolną część prowadnic
wysuwanych do prowadnic półek, aż zaczepy dolne
zatrzasną się (2).
1
21
2
[c] [d]
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ DRABINEK
1. Aby wyjąć drabinki, należy mocno złap
zewnętrzną część drabinek i pociągnąć ją do siebie,
wyjmuc z osadzenia wspornik i dwie wewnętrzne
blokady.
2. Aby ponownie zamontować drabinki, naly
umieścić je w pobliżu komory i włożyć dwie
blokady w osadzenia. Następnie należy umieścić
część zewnętrzną w osadzeniu, zamontować
wspornik i mocno docisnąć w stronę ścianki komory,
aby upewnić się, że drabinki są odpowiednio
zabezpieczone.
PIERWSZE UŻYCIE
1. USTAWIANIE ZEGARA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy
wybrać język i czas: Naciskać do czasu, aż na
wyświetlaczu będzie migać ikona i dwie cyfry
godziny.
lub , aby ustawić godzi, a następnie
potwierdzić, wciskając . Zaczną migać dwie cyfry
minut. Użyć lub , aby ustawić minuty, a
następnie potwierdzić, wciskając .
Uwaga: Gdy na wyświetlaczu miga ikona , co może się
zdarzyć na przykład wskutek dłuższej przerwy w dostawie
prądu, należy ponownie ustawić czas.
2. ROZGRZEWANIE PIEKARNIKA
Nowe urządzenie me mieć wyczuwalny zapach,
kry jest pozostałością po produkcji: jest to
RUSZT BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ* BLACHA DO PIECZENIA* SZYNY PRZESUWNE *
Służy do pieczenia potraw
lub jako miejsce do położenia
patelni, form do pieczenia i
innych naczyń żaroodpornych.
Do stosowania jako blacha do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw,
focaccii itp. lub w przypadku
umieszczenia pod rusztem,
do zbierania ociekającego
tłuszczu i soków.
Służy do pieczenia wszelkiego
rodzaju ciast i chleba oraz
mięsa, ryb w folii itd.
Ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie akcesoriów.
* Dostępne tylko w wybranych modelach
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
3
FUNKCJE
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym
poziomie.
WYMUSZONY NADMUCH
Do pieczenia różnych potraw w tej samej
temperaturze, na kilkułkach (maksymalnie trzech)
wnocześnie. Funkcja ta pozwala na pieczenie bez
wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych potraw.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5
kg). Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia tak, aby
pieczeń z każdej strony przyrumieniła się równomiernie.
Zalecamy również polewanie pieczeni sosem co jakiś czas,
żeby zapobiec nadmiernemu wysychaniu mięsa.
PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości chleba
oraz pizzy. Zaleca się zamianę położenia blach po upływie
połowy czasu pieczenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do
przyrumieniania pieczywa.
Podczas grillowania mięsa zaleca się zastosowanie blachy
na ściekający tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej rusztu i nalać do
niej ok. 200 ml wody pitnej.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej rusztu i nalać do
niej ok. 200 ml wody pitnej.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast słodkich i słonych. Ustawić
pokrętło termostatu na ikonie, aby aktywować tę funkcję.
TERMOOBIEG ECO
Do pieczeni i nadziewanych kawałków mięsa
na jednym ruszcie. Potrawy są zabezpieczone przed
nadmiernym wysychaniem dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza.
Gdy ta funkcja jest używana, kontrolka ECO pozostaje
wyłączona przez cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś
czasączyć z powrotem, naciskając .
RYBY
MIĘSO
CHLEB
Korzystając z funkcji , można osiągnąć wspaniałe
rezultaty, co jest możliwe dzięki temu, że do gotowania
użyta zostaje wtedy para. Należy nalać wody do
nierozgrzanego piekarnika i wybrać funkcję odpowiednią
do metody przygotowywania potrawy. Dane dotyczące
optymalnej ilości wody i wysokości temperatury dla
każdego rodzaju potrawy zostały podane w odpowiedniej
tabeli gotowania. Przed umieszczeniem jedzenia w
komorze naly rozgrzać piekarnik.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBRAĆ FUNKCJĘ
Aby wybrać funkc, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji zaznaczonej symbolem żądanej funkcji:
wyświetlacz zaświeci się i będzie słychać sygn
dźwiękowy.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
RĘCZNE
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Uwaga: Podczas pieczenia można zmienić funkcję za pomocą
pokrętła wyboru lub zmienić ustawioną temperaturę za pomocą
pokrętła termostatu. Funkcja nie zostanie uruchomiona, jeśli
pokrętło termostatu będzie ustawione w pozycji . Można
ustawić czas pieczenia, czas zakończenia pieczenia (tylko jeśli
ustawiono czas pieczenia) i czasomierz.
WYRASTANIE
Aby włączyć funkcję „Wyrastanie, należy obrócić
pokrętło termostatu do pozycji oznaczonej odpowiednim
symbolem; jeśli piekarnik ustawiono do pracy w innej
temperaturze, funkcja nie włączy się.
Uwaga: Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia
pieczenia (tylko jeśli ustawiono czas pieczenia) i czasomierz.
Kiedy piekarnik jest zimny,
wypełnić niszę odpowiednią
ilością wody pitnej, kierując
się danymi zawartymi w tabeli
gotowania.
Ustawić i aktywować funkcję
: Na koniec ostrożnie
otworzyć drzwiczki, aby para
mogła swobodnie wydobywać się
z piekarnika.
zjawisko normalne. Dlatego przed przystąpieniem
do przygotowywania potraw zalecamy rozgrzanie
piekarnika „na pusto", co ułatwi pozbycie się tego
zapachu. Należy wyjąć z komory urządzenia
wszystkie kartony zabezpieczające i zdjąć
przezroczystą fol, a także usunąć wszystkie
znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250° C na około godzinę. W
tym czasie piekarnik musi być pusty.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
4
Uwaga: Otwarcie drzwiczek i uzupełnienie wody podczas
pieczenia może mieć negatywny wpływ na końcowy wynik
pieczenia.
3. PODGRZEWANIE WSTĘPNE I CIEPŁO
RESZTKOWE
Kiedy funkcja zostanie uruchomiona, odpowiedni
sygnał dźwiękowy i migaca na wyświetlaczu ikona
, poinformują, że została włączona faza nagrzewania
wstępnego.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury ikona staje s
stała i rozlega się nowy sygnał dźwiękowy wskazujący, że
potrawę można umieścić w środku i można kontynuować
pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na jakość
przygotowywanych potraw.
Po zakończeniu pieczenia i przy wączonej funkcji,
ikona może pozostać widoczna na wyświetlaczu nawet po
wyłączeniu wentylatora chłodzącego i sygnalizować, że w
komorze znajduje się resztkowe ciepło.
Uwaga: Czas, po którym ikona się wyłącza, jest różny, ponieważ
zależy od szeregu czynników, takich jak temperatura otoczenia
i używana funkcja. W każdym razie, produkt należy uznać za
wyłączony, gdy wskaźnik na pokrętle wyboru znajduje się w
pozycji " ".
. PROGRAMOWANIE PIECZENIA
Przed rozpoczęciem programowania pieczenia należy
wybrać funkcję.
CZAS TRWANIA
Nacisnąć i przytrzymać , aż na wyświetlaczu pojawi się
ikona i migające „00:00”.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając .
Włączyć tę funkcję, ustawiając pokrętło termostatu w pozycji
wybranej temperatury: sygnał dźwiękowy i wskazanie na
wyświetlaczu oznaczają, że pieczenie zostało zakończone.
Uwaga: Aby anulować ustawienie czasu pieczenia, nacisnąć i
przytrzymać , aż na wyświetlaczu zacznie migać ikona , a
następnie za pomocą przycisku zresetować czas pieczenia
do wartości „00:00”. Ten czas pieczenia zawiera fazę nagrzewania
wstępnego.
PROGRAMOWANIE CZASU ZAKOŃCZENIA
PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Po ustawieniu czasu pieczenia można opóźnić włączenie
funkcji, programując jej czas zakończenia: wcisnąć i
przytrzymać do czasu, aż na wyświetlaczu pojawi się ikona
i zacznie migać aktualny czas.
Za pomocą lub ustawić czas zakończenia pieczenia i
zatwierdzić przyciskiem .
Włączyć tę funkcję, ustawiając pokrętło termostatu w pozycji
wybranej temperatury: funkcja pozostanie zatrzymana do
czasu jej automatycznego uruchomienia po upłynięciu
czasu obliczonego tak, by pieczenie zakończyło się o
ustawionej godzinie.
Uwaga: Aby anulować ustawienie, wyłącz piekarnik, obracając
pokrętło wyboru do pozycji ”.
KONIEC PIECZENIA
Kiedy funkcja zakończy się, będzie słychać sygnał
dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże odpowiedni komunikat.
Obrócić pokrętło wyboru, by wybrać inną funkcję, lub do
pozycji , by wyłączyć piekarnik.
Uwaga: Jeśli czasomierz jest włączony, wyświetlacz będzie
pokazywać komunikat „END” lub czas pozostały do końca cyklu
pieczenia.
. USTAWIANIE MINUTNIKA
Ta opcja nie przerywa pieczenia ani nie programuje go,
pozwala tylko używać wyświetlacza jako czasomierza,
zarówno gdy włączona jest jakaś funkcja, jak i kiedy
piekarnik jest wyłączony.
Nacisnąć i przytrzymać , aż na wyświetlaczu pojawi się
, ikona „00:00” i migające „00:00”.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając .
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
urządzenie wyda charakterystyczny sygnałwiękowy.
Uwagi: Aby anulować ustawienie czasomierza, nacisnąć i
przytrzymać , aż ikona zacznie migać, a następnie za
pomocą przycisku zresetować ustawienie czasu do „00:00”.
5
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE TEMPERATURA (°C) CZAS TRWANIA
(Min) POZIOM I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 170 30 - 50 3
Tak 160 30 - 50 2
Tak 160 40 - 60 4
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
Tak 160 - 200 35 - 90 2
Tak 160 - 200 40 - 90 4 2
Kruche ciasteczka/Rogaliki
Tak 160 25 - 35 3
Tak 160 25 - 35 3
Tak 150 35 - 45 4 2
Ptysie
Tak 180 - 210 30 - 40 3
Tak 180 - 200 35 - 45 4 2
Tak 180 - 200 35 - 45 53 1
Bezy
Tak 90 150 - 200 3
Tak 90 140 - 200 42
Tak 90 140 - 200 53 1
Pizza/Focaccia Tak 190 - 250 1550 1 / 2
Tak 190 - 250 20 - 50 42
Mrożona pizza Tak 250 10 - 20 3
Tak 230-250 10 - 25 42
one ciasta
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180 - 200 40 - 55 3
Tak 180 - 200 45 - 60 42
Tak 180 - 200 45 - 60 53 1
Vols-au-vent / chrupiące
paszteciki
Tak 190 - 200 20 - 30 3
Tak 180 - 190 20 - 40 42
Tak 180 - 190 20 - 40 53 1
Lasagne / zapiekany makaron /
cannelloni / zapiekanki Tak 190 - 200 45 - 65 2
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina 1 kg Tak 190 - 200 80 - 110 3
Kotlety wieprzowe z chrupiącą
skórką 2 kg Tak 180 - 190 110 - 150 3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg Tak 200 - 230 50 - 100 2
Indyk/gęś 3 kg -190 - 200 100 - 160 2
Ryba pieczona/ potrawy
pieczone w papierze
(let, w całości) Tak 170 - 190 30 - 45 2
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany) Tak 180 - 200 50 - 70 3
Tosty 5' 250 2 - 6 5
TABELA PIECZENIA
AKCESORIA Ruszt Naczynie do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
Blacha do pieczenia/
Blacha na ściekający tłuszcz
lub forma do pieczenia
umieszczone na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz/ blacha do pieczenia
Blacha na ściekający tłuszcz
/ Blacha do pieczenia
napełniona 200 ml wody
FUNKCJE
Konwencjonalne Termoobieg Maxi Cooking Pizza Grill Turbogrill Wym. obieg Eco

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756