Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik WHIRLPOOL OMK58CU1SX Elektryczny Inox A+

Instrukcja obsługi Piekarnik WHIRLPOOL OMK58CU1SX Elektryczny Inox A+

Powrót
1
PL
Skrócona instrukcja obsługi
1. POKTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji.
Obrócić do pozycji , by
wyłączyć urządzenie.
2. ŚWIATŁO
Naciśnięcie tego przycisku przy
włączonym urządzeniu powoduje
włączenie lub wyłączenie lampki w
komorze piekarnika.
3. USTAWIANIE ZEGARA
Służy do zmiany ustawień czasu
pieczenia, opóźnionego startu i
czasomierza.
Gdy piekarnik jest wyłączony,
wyświetla godzinę.
4. WYŚWIETLACZ
5. PRZYCISKI USTAWIEŃ
Służą do zmiany ustawień czasu
pieczenia.
6. POKRĘTŁO TERMOSTATU
W przypadku funkcji ustawianych
ręcznie, obrócić, aby wybrać
żądaną temperaturę.
1 3
24 5 6
1. Pulpit sterujący
2. Wentylator i grzałka okrągła
(niewidoczne)
3. Oświetlenie
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
ściance komory piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
1
2
3
4
5
7
6
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PRODUKTU WHIRLPOOL
W celu uzyskania kompleksowej pomocy
prosimy zarejestrować urządzenie na stronie
www . whirlpool . eu/ register
Przed użyciem urządzenia należy uważnie przeczytać
instrukcje bezpieczeństwa.
OPIS PRODUKTU
OPIS PANELU STEROWANIA
Uwaga: Rodzaje pokręteł mogą się różnić w zależności od modelu. Jeżeli pokrętła aktywuje się poprzez naciśnięcie, należy
nacisnąć środek pokrętła, aby je zwolnić.
2
AKCESORIA
RUSZT BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ* BLACHA DO PIECZENIA* SZYNY PRZESUWNE *
Służy do pieczenia potraw
lub jako miejsce do położenia
patelni, form do pieczenia i
innych naczyń żaroodpornych.
Do stosowania jako blacha do
pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focaccii
itp. lub w przypadku umieszczenia
pod rusztem, do zbierania
ociekającego tłuszczu i soków.
Służy do pieczenia wszelkiego
rodzaju ciast i chleba oraz
mięsa, ryb w folii itd.
Ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie akcesoriów.
* Dostępne tylko w wybranych modelach
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt na wybranym poziomie, przy wkładaniu
przechylając go lekko ku górze i w pierwszej kolejności
umieszczając stronę tylną z zawiniętym brzegiem
(skierowaną ku górze).
Następnie przesunąć ruszt poziomo wzdłuż szyny tak
daleko, jak to możliwe.
Inne akcesoria, takie jak blacha do pieczenia, należy
wsuwać poziomo w szyny.
PROWADNICE WYSUWANE I DRABINKI METALOWE
Przed użyciem piekarnika usunąć taśmę ochronną [a], a
następnie folię ochronną [b] z prowadnic wysuwanych.
DEMONTAŻ PROWADNIC WYSUWANYCH [c]
Pociągnąć dolną część prowadnicy wysuwanej, aby
odczepić dolne haki (1) i pociągnąć prowadnice
wysuwane do góry, zdejmując je z górnych haw (2).
PONOWNY MONTAŻ PROWADNIC WYSUWANYCH [d]
Zawiesić górne haki na prowadnicach półek (1), a
następnie docisnąć dolną część prowadnic wysuwanych
do prowadnic półek, aż zaczepy dolne zatrzasną się (2).
1
21
2
[c] [d]
WYJMOWANIE I PONOWNY MONTAŻ DRABINEK
1. Aby wyjąć drabinki, należy mocno złapać zewnętrzną
część drabinek i pociągnąć ją do siebie, wyjmując z
osadzenia wspornik i dwie wewnętrzne blokady.
2. Aby ponownie zamontować drabinki, należy
umieścić je w pobliżu komory i włożyć dwie blokady w
osadzenia. Następnie należy umieścić część zewnętrz
w osadzeniu, zamontować wspornik i mocno docisnąć
w stronę ścianki komory, aby upewnić się, że drabinki są
odpowiednio zabezpieczone.
PIERWSZEYCIE
1. USTAWIANIE ZEGARA
Przy pierwszym uruchomieniu urządzenia należy wybrać
język i czas: Naciskać do czasu, aż na wyświetlaczu
będzie migać ikona i dwie cyfry godziny.
lub , aby ustawić godzinę, a następnie
potwierdzić, wciskając . Zaczną migać dwie cyfry
minut.
lub ,aby ustawić minuty, a następnie potwierdzić,
wciskając .
Uwaga: Gdy na wyświetlaczu miga ikona , co może się zdarz
na przykład wskutek dłuższej przerwy w dostawie prądu, należy
ponownie ustawić czas.
2. ROZGRZEWANIE PIEKARNIKA
Nowe urządzenie może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to
zjawisko normalne. Dlatego przed przystąpieniem
do przygotowywania potraw zalecamy rozgrzanie
piekarnika „na pusto", co ułatwi pozbycie się tego
zapachu. Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie
kartony zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a
także usunąć wszstkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250° C na około godzinę.
W tym czasie piekarnik musi być pusty.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się przewietrz
pomieszczenie.
3
FUNKCJE
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym
poziomie.
WYRASTANIE
Ułatwia wyrastanie ciast słodkich i słonych. Ustawić
pokrętło termostatu na ikonie, aby aktywować tę funkcję.
WYMUSZONY NADMUCH
Do gotowania różnych potraw wymagających
tej samej temperatury gotowania na kilku półkach
(maksymalnie trzech) jednocześnie. Funkcja ta pozwala
na pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczonych potraw.
PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkci chleba
oraz pizzy. Zaleca się zamianę położenia blach po upływie
połowy czasu pieczenia.
TERMOOBIEG ECO
Do pieczeni i nadziewanych kawałków mięsa
na jednym ruszcie. Potrawy są zabezpieczone przed
nadmiernym wysychaniem dzięki delikatnemu,
przerywanemu obiegowi powietrza.
Gdy ta funkcja jest używana, kontrolka ECO pozostaje
wyłączona przez cały czas pieczenia, ale można ją na jakiś
czasączyć z powrotem, naciskając .
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub do
przyrumieniania pieczywa.
Podczas grillowania mięsa zaleca się zastosowanie blachy
na ściekacy tłuszcz: blachę na ściekacy tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej rusztu i nalać
do niej ok. 200 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na
ściekający tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz można
umieścić na dowolnym poziomie poniżej rusztu i nalać do
niej ok. 200 ml wody pitnej.
MAXI COOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5
kg). Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia tak, aby
pieczeń z każdej strony przyrumieniła się równomiernie.
Zalecamy również polewanie pieczeni sosem co jakiś czas,
żeby zapobiec nadmiernemu wysychaniu mięsa.
GRZAŁKA DOLNA
Przydatne do zrumienienia dołu potraw. Funkcja
zalecana również do wolnego pieczenia, końcowego
pieczenia potraw o bardzo płynnej konsystencji lub
skoncentrowanych sosów.
CHLEB AUTO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia chleba. Aby uzyskać
optymalne rezultaty, należy przestrzegać zaleceń przepisu.
Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik jest zimny.
Pokrętło termostatu musi pozostać w pozycji ,
ponieważ temperatura jest ustawiana automatycznie przez
funkcję.
CIASTO AUTO
Ta funkcja automatycznie wybiera najlepszą
temperaturę i metodę pieczenia ciast. Funkcję tę naly
włączać, gdy piekarnik jest zimny. Pokrętło termostatu musi
pozostać w pozycji , ponieważ temperatura jest
ustawiana automatycznie przez funkcję.
ROZMRAŻANIE
Do szybszego rozmrażania żywności
CODZIENNA EKSPLOATACJA
1. WYBRAĆ FUNKC
Aby wybrać funkc, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji zaznaczonej symbolem żądanej funkcji:
wyświetlacz zaświeci się i będzie słychać sygn
dźwiękowy.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
RĘCZNE
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę.
Uwaga: Podczas pieczenia można zmienić funkcję za pomocą
pokrętła wyboru lub zmienić ustawioną temperaturę za pomocą
pokrętła termostatu. Funkcja nie zostanie uruchomiona, jeśli
pokrętło termostatu będzie ustawione w pozycji AUTO.
Można ustawić czas pieczenia, czas zakończenia pieczenia (tylko
jeśli ustawiono czas pieczenia) i czasomierz.
WYRASTANIE
Aby włączyć funkcję „Wyrastanie”, obrócić pokrętło
termostatu do pozycji Wyrastanie (40 stopni) i
ustawić pokrętło funkcji w pozycji konwencjonalnej;
Włożyć jedzenie do piekarnika po usłyszeniu sygnału
podgrzewania. Przykryć ciasto wilgotną tkaniną lub
wstawić miskę z wodą na dno komory, aby stworz
wilgotne środowisko.
3. PODGRZEWANIE WSTĘPNE I CIEPŁO
RESZTKOWE
Kiedy funkcja zostanie uruchomiona, odpowiedni
sygnał dźwiękowy i migaca na wyświetlaczu ikona
, poinformują, że została włączona faza nagrzewania
wstępnego.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury ikona staje s
stała i rozlega się nowy sygnał dźwiękowy wskazujący,
że potrawę można umieścić w środku i można
kontynuować pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu wstępnego nagrzewania może mieć wpływ na jakość
przygotowywanych potraw.
Po zakończeniu pieczenia i przy wyłączonej funkcji,
ikona może pozostać widoczna na wyświetlaczu nawet
po wyłączeniu wentylatora chłodzącego i sygnalizować,
że w komorze znajduje się resztkowe ciepło.
Uwaga: Czas, po którym ikona się wyłącza, jest różny, ponieważ
zależy od szeregu czynników, takich jak temperatura otoczenia
4
i używana funkcja. W każdym razie, produkt należy uznać za
wyłączony, gdy wskaźnik na pokrętle wyboru znajduje się w
pozycji „ ”.
4. PROGRAMOWANIE PIECZENIA
Przed rozpoczęciem programowania pieczenia należy
wybrać funkcję.
CZAS TRWANIA
Nacisnąć i przytrzymać , aż na wyświetlaczu pojawi
się ikona i migające „00:00.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając .
Włączyć tę funkc, ustawiając pokrętło termostatu w
pozycji wybranej temperatury: sygnał dźwiękowy i
wskazanie na wyświetlaczu oznaczają, że pieczenie
zostało zakończone.
Uwaga: Aby anulować ustawienie czasu pieczenia, nacisnąć i
przytrzymać , aż na wyświetlaczu zacznie migać ikona , a
następnie za pomocą przycisku zresetować czas pieczenia
do wartości „00:00”. Ten czas pieczenia zawiera fazę nagrzewania
wstępnego.
PROGRAMOWANIE CZASU ZAKOŃCZENIA
PIECZENIA/
OPÓŹNIONY START
Po ustawieniu czasu pieczenia można opóźnić włączenie
funkcji, programując czas jej zakończenia: naciskać ,
do czasu aż na wyświetlaczu pojawi się ikona i będzie
migać aktualny czas.
Za pomocą lub ustawić czas i potwierdzić
przyciskiem .
Włączyć tę funkc, ustawiając pokrętło termostatu
w pozycji wybranej temperatury: funkcja będzie
wstrzymana do momentu aż rozpocznie s
automatycznie o godzinie obliczonej na podstawie
wybranego czasu końcowego pieczenia.
Uwaga: Aby anulować ustawienie, wyłączyć piekarnik, obracając
pokrętło wyboru do pozycji ”.
Funkcja opóźnienia startu nie jest dostępna dla funkcji
Grill i Turbo Grill.
KONIEC PIECZENIA
Kiedy funkcja zakończy się, będzie słychać sygnał
dźwiękowy, a wyświetlacz pokaże odpowiedni
komunikat.
Obrócić pokrętło wyboru, by wybrać inną funkc, lub do
pozycji , by wyłączyć piekarnik.
Uwaga: Jeśli czasomierz jest włączony, wyświetlacz będzie
pokazywać komunikat „END” lub czas pozostały do końca cyklu
pieczenia.
5. USTAWIANIE PROGRAMATORA CZASOWEGO
Ta opcja nie przerywa pieczenia ani nie programuje go,
pozwala tylko używać wyświetlacza jako czasomierza,
zarówno gdy włączona jest jakaś funkcja, jak i kiedy
piekarnik jest wyłączony.
Nacisnąć i przytrzymać , aż na wyświetlaczu pojawi
się , ikona „00:00” i migające „00:00”.
Za pomocą lub ustawić właściwy czas pieczenia i
potwierdzić, wciskając .
Gdy tylko zakończy się odliczanie wybranego czasu,
urządzenie wyda charakterystyczny sygnałwiękowy.
Uwaga: Aby anulować ustawienie czasomierza, nacisnąć i
przytrzymać , aż ikona zacznie migać, a następnie za
pomocą przycisku zresetować ustawienie czasu do „00:00”.
5
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE TEMPERATURA (°C) CZAS TRWANIA (Min) POZIOM I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 170 30 - 50 3
Tak 160 30–50 2
Tak 160 4060 4
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
Tak 160 - 200 35 - 90 2
Tak 160 – 200 40 - 90 4 2
Kruche ciasteczka/Rogaliki
Tak 160 2535 3
Tak 160 2535 3
Tak 150 3545 4 2
Ptysie
Tak 180 - 210 30 - 40 3
Tak 180 - 200 3545 4 2
Tak 180 - 200 3545 53 1
Bezy
Tak 90 150 - 200 3
Tak 90 140 - 200 42
Tak 90 140 - 200 53 1
Pizza/Focaccia Tak 190250 1550 1 / 2
Tak 190250 20–50 42
Mrożona pizza Tak 250 10 - 20 3
Tak 230-250 10 - 25 42
one ciasta
(tarta warzywna, quiche)
Tak 180 - 200 40 - 55 3
Tak 180 - 200 45–60 42
Tak 180 - 200 45–60 53 1
Vols-au-vent / chrupiące
paszteciki
Tak 190 - 200 20–30 3
Tak 180 - 190 20 - 40 42
Tak 180 - 190 20 - 40 53 1
Lasagne / zapiekany makaron /
cannelloni / zapiekanki Tak 190 - 200 45 - 65 2
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina 1 kg Tak 190 - 200 80 - 110 3
Kotlety wieprzowe z chrupiącą
skórką 2 kg Tak 180 - 190 110 - 150 3
Kurczak/królik/kaczka 1 kg Tak 200–230 50 –100 2
Indyk/gęś 3 kg -190 - 200 100 - 160 2
Ryba pieczona/ potrawy
pieczone w papierze
(let, w całości) Tak 170 - 190 30–45 2
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany) Tak 180 - 200 50 - 70 3
Tosty 5' 250 2–6 5
Filety rybne / kawałki -230 - 250 15 - 30 * 43
TABELA PIECZENIA

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756