Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik WHIRLPOOL WOI11P8FHT2SBAF Elektryczny parowy Czarny A++ Termosonda

Instrukcja obsługi Piekarnik WHIRLPOOL WOI11P8FHT2SBAF Elektryczny parowy Czarny A++ Termosonda

Wróć
PL
Instrukcja użytkownika
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PRODUKTU Whirlpool
W celu uzyskania kompleksowej pomocy prosimy
zarejestrować swoje urządzenie na stronie
www .whirlpool. eu/ register
Przed użyciem urządzenia naly uważnie
przeczytać instrukcje bezpieczeństwa.
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. WŁĄCZANIE/WYŁĄCZANIE
Włączanie i wyłączanie piekarnika.
2. MENU GŁÓWNE
Aby uzyskać szybki dostęp do
menu głównego.
3. ULUBIONE
Odtworzenie listy ulubionych
funkcji.
4. NARZĘDZIA
Do wybierania spośród kilku
opcji piekarnika oraz do zmiany
ustawień i preferencji.
5. WYŚWIETLACZ
6. BLOKADA ELEMENTÓW
STERUJĄCYCH
Blokada elementów sterujących
umożliwia zablokowanie
przycisków na ekranie dotykowym,
tak aby nie można było ich
nacisnąć przez przypadek.
7. OŚWIETLENIE
Aby włącz/wyłączyć lam
piekarnika.
8. MINUTNIK KUCHENNY
Tę funkcję można aktywować
podczas używania jakiejś
funkcji pieczenia lub jedynie do
zachowania czasu.
9. ROZPOCZNIJ
Aby uruchomić funkcję gotowania.
W CELU UZYSKANIA
SZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI,
NALEŻY ZESKANOWAĆ KOD QR
NA URZĄDZENIU
1 3 4 5 92 7 86
1. Panel sterowania
2. Czujnik wilgotności
3. Wentylator i grzałka okrągła
(niewidoczna)
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na froncie
piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Szuflada na wo
7. Grzałka górna/grill
8. Lampka
9. Miejsce umieszczenia sondy do
potraw
10. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
11. Grzałka dolna
(niewidoczna)
5
4
3
2
1
5
4
3
2
1
1
2
3
4
5
9
10
7
6
8
11
AKCESORIA
RUSZT BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ BLACHA DO PIECZENIA* SZYNY PRZESUWNE *
Służy do pieczenia
potraw lub jako miejsce
do położenia patelni,
form do pieczenia
i innych nacz
żaroodpornych.
Do stosowania jako
blacha piekarnika
do pieczenia mięsa,
ryb, warzyw, focaccii
itp. lub w przypadku
umieszczenia pod
rusztem, do zbierania
ociekającego tłuszczu i
soków.
Służy do pieczenia
wszelkiego rodzaju ciast i
chleba oraz mięsa, ryb w
folii itd.
Ułatwiają wkładanie i
wyjmowanie akcesoriów.
SONDA DO POTRAW TACA PAROWA BLACHA DO SMAŻENIA
BEZ TŁUSZCZU *
Służy do dokładnego
pomiaru temperatury
wewnątrz potraw
podczas pieczenia.
Dzięki sztywnemu
podparciu może być
stosowana do mięsa i
ryb, a także do chleba,
ciast i wypieków.
Ułatwia prawidłową
cyrkulację pary,
zapewniając
równomiernie gotowanie
się potraw. Zalecamy
włożenie tacy do
gotowania na parze
na poziom 2 w celu
uzyskania optymalnej
wydajności gotowania.
Umieścić tacę ocieko
na poziomie 1 poniżej,
aby zbierać soki z
gotowania. **
Używana do pieczenia
z wykorzystaniem
funkcji smażenia bez
tłuszczu, z blachą do
pieczenia umieszczoną
niżej w celu zbierania
ewentualnych okruchów
i płynów. Można ją myć
w zmywarce.
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Inne akcesoria można nabyć oddzielnie; w sprawie zamówień i w celu uzyskania informacji prosimy o kontakt z
działem obsługi posprzedażnej.
* Dostępne tylko w wybranych modelach
** Używać tylko do funkcji PARA i SOUS VIDE
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, przesuwając go wzdłuż
prowadnic i upewniając się, że strona z uniesio
krawędzią jest skierowana ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w taki
sam sposób, jak ruszt.
WYJMOWANIE I PONOWNY MONT
PROWADNIC PÓŁEK
Aby wymontować prowadnice, należy wykręcić
śruby mocuce (jeśli są obecne) po obu stronach za
pomocą monety.
Podnieść prowadnice do góry i wyciągnąć dolne
części z ich gniazd: teraz prowadnice półek można
wyjąć.
Aby ponownie zamontować prowadnice półek,
najpierw dopasuj je z powrotem w górnym gnieździe.
Trzymając prowadnice uniesione ku górze, wsunąć je
do komory piekarnika, a następnie opuścić do
dolnego miejsca zamocowania.
Lewą („L) i prawą („R”)
prowadnicę półki można
rozpoznać po logo wskazanym
na tej ilustracji.
ZAMOCOWANIE PRZESUWNYCH SZYN
Wyjąć prowadnice półki z
piekarnika i zdjąć plastikowe
zabezpieczenie z
przesuwnych prowadnic.
Zamocować górny zacisk
szyny do prowadnicy półki
i przesuć ją wzdłuż tak
daleko, jak to możliwe.
Opuścić drugi zacisk tak, aby
znalazł się w odpowiednim
miejscu.
Aby zabezpiecz
prowadnicę, należy docisnąć
mocno dolną część zacisku
do prowadnicy półki.
Sprawdzić, czy prowadnice
przesuwają się swobodnie.
Powtórzyć powyższe
czynności dla drugiej
prowadnicy półki na tym
samym poziomie.
Uwaga: Prowadnice wysuwane można montować na
dowolnym poziomie.
RL
FUNKCJE
TRYBY RĘCZNE
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednym
poziomie.
PIECZENIE KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa, ciast z nadzieniem tylko na jednej
łce.
TERMOOBIEG
Do gotowania różnych potraw wymagających tej samej
temperatury gotowania na kilku półkach (maksymalnie
trzech) jednocześnie. Funkcja ta pozwala na pieczenie
bez wzajemnego przenikania się zapachów pieczonych
potraw.
GRILL
Do grillowania stew, kebabów i kiełbasek, do zapiekania
warzyw lub do przyrumieniania pieczywa. Podczas
grillowania mięsa zalecamy używanie blachy na ściekający
tłuszcz do zbierania soków wydzielanych podczas
pieczenia: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na
dowolnym poziomie poniżej rusztu i nalać do niej 500 ml
wody pitnej.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef,
kurczak). Zalecamy zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić na
dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i nal
do niej ok. 500 ml wody pitnej.
SZYBKIE NAGRZEW.
W celu szybkiego nagrzania piekarnika.
COOK 4
Do pieczenia różnych potraw w tej samej temperaturze,
jednocześnie na czterech poziomach. Funkcji tej można
używać do pieczenia ciasteczek, ciast, okrągłej pizzy
(również mrożonej) oraz do przygotowywania cych
posiłków. Należy postępować zgodnie ze wskazówkami z
tabeli pieczenia, aby uzyskać najlepsze rezultaty.
PARA
»PURE STEAM
Do gotowania na parze świeżych i zdrowych potraw, z
zachowaniem ich naturalnych wartości odżywczych.
Ta funkcja nadaje się szczególnie do gotowania
warzyw, ryb i owoców oraz do blanszowania. Przed
umieszczeniem potrawy w piekarniku należy
usunąć całe jej opakowanie i folię ochronną, o ile nie
wskazano inaczej. Aby uzyskać więcej informacji na
temat ręcznych cykli pieczenia pure steam, przejdź do
tabeli gotowania „Pure Steam [Pieczenie parowe].
»PARA AUTOMATYCZNA
Łącząc właściwości pary z właściwościami
wymuszonego nawiewu, funkcja ta pozwala na
gotowanie potraw, które będą przyjemnie chrupiące
i zarumienione na zewnątrz, a przy tym jednocześnie
delikatne i soczyste w środku.
Piekarnik automatycznie wtryskuje odpowiednią ilość
pary w oparciu o wybraną temperaturę, aby osiągnąć
optymalne wyniki gotowania.
»PARA+POWIETRZE
Łącząc właściwości pary z właściwościami
wymuszonego nawiewu, funkcja ta pozwala
na gotowanie potraw, które będą przyjemnie
chrupiące i zarumienione na zewnątrz, a przy tym
jednocześnie delikatne i soczyste w środku.
Aby uzyskać najlepsze efekty gotowania, zalecamy
wybór WYSOKIEGO poziomu pary do gotowania
ryb, ŚREDNIEGO do mięsa oraz NISKIEGO do chleba
i deserów.
Aby uzyskać więcej informacji na temat ręcznych
cykli gotowania z wymuszonym obiegiem
powietrza i pary, przejdź do tabeli gotowania
„Para + powietrze.
SOUS VIDE
Sous vide to profesjonalna technika gotowania,
kra wymagaycia próżniowych plastikowych
woreczków spożywczych, umożliwiających gotowanie
w precyzyjnie kontrolowanych temperaturach przy
użyciu pary. Stopniowy i dokładny proces gotowania
przyczynia się do uzyskania wyjątkowej kruchości,
smaku, a także zapewnia jednorodność gotowania całej
żywności. Funkcja ta pozwala gotować mięso, ryby,
warzywa i owoce oraz osiągać rezultaty szefa kuchni.
Sprawdzić tabelę gotowania Sous Vide, aby prawidłowo
korzystać z tej funkcji.
FUNKCJE SPECJALNE
»PIZZA
Ta funkcja umożliwia przygotowanie wspaniałej
domowej pizzy w mniej niż 10 minut, jak w
restauracji.
Dedykowany cykl gotowania działa w temperaturze
powyżej 300 stopni Celsjusza, zapewniając pizzę
miękką w środku, chrupiącą na brzegach i idealnie
oraz równomiernie przyrumienioną.
Połączenie tej funkcji z kamieniem do pizzy WPro i
nagrzewaniem przez 30 minut pozwala upiec pizzę
w 5-8 minut.
W przypadku zamówień i potrzeby zasięgnięcia
informacji należy skontaktować się z serwisem
posprzedażowym lub www.whirlpool.eu
»SMAŻENIE BEZ TŁ.
Funkcja ta umożliwia przyrządzanie frytek,
nuggetsów z kurczaka i innych potraw przy
yciu mniejszej ilości oleju, dzięki czemu są one
przyjemnie chrupiące. Elementy grzewcze pracują
cyklicznie, aby odpowiednio ogrzać komorę,
podczas gdy wentylator wymusza cyrkulację
gorącego powietrza. Najlepsze oczekiwane wyniki
przyrządzania można osiągnąć tylko przy użyciu
blachy do smażenia bez tłuszczu (dostarczanej
z niektórymi modelami). Umieścić żywność na
blasze do smażenia bez tłuszczu w jednej warstwie i
postępować zgodnie z instrukcjami tabeli smażenia
bez tłuszczu, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Należy
unikać używania więcej niż jednej blachy, aby
zapobiec nierównomiernemu przyrządzaniu.
»ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów
spożywczych. Zaleca się umieszczenie potrawy na
środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu
jej powierzchni.
»UTRZYMANIE TEMPERATURY
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo
upieczonych potraw.
»WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych
rodzajów ciast. Aby zachować wysoką jakość
wyrastania ciasta, nie należy włączać tej
funkcji, kiedy urządzenie jest wciąż nagrzane
po poprzednim cyklu pieczenia.
»MROŻONKI GOTOWE
Do podgrzewania gotowych potraw,
przechowywanych w temperaturze pokojowej
lub w lodówce (biszkopty, różne ciasta,
muffinki, dania z makaronu oraz pieczywo).
Za pomocą tej funkcji można szybko i
delikatnie upiec wszelkie potrawy oraz
podgrzać wcześniej upieczoną potrawę.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
Należy przestrzegać wskazówek dotyczących
przygotowania podanych na opakowaniu.
»PIECZENIE MAXI
Funkcja ta automatycznie wybiera najlepszy
tryb przyrządzania potraw i temperaturę
pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej
2,5 kg). Zaleca się obrócenie mięsa podczas
pieczenia w celu zapewnienia równomiernego
przyrumienienia z obu stron. Od czasu do
czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić
do jego nadmiernego wysuszenia.
»CYKL ECO
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa
i filetów na jednej półce. Jeżeli ten cykl ECO
jest używany, światełko kontrolki pozostaje
zgaszone przez cały czas gotowania. Aby
skorzystać z funkcji ECO i tym samym
zoptymalizować zużycie energii, drzwiczki
piekarnika nie powinny być otwierane, dopóki
potrawa nie będzie gotowa.
MROŻONA ŻYWNOŚĆ
Funkcja automatycznie dobiera optymalną
temperaturę oraz tryb pieczenia dla 5 różnych
kategorii gotowych dań mrożonych. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
AUTO MODES
Funkcja ta umożliwia w pełni zautomatyzowane
pieczenie wszystkich rodzajów potraw. Aby najlepiej
wykorzystać możliwości tej funkcji, należy stosować
się do wskazówek zawartych w danej tabeli pieczenia.
Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756