Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje WHIRLPOOL
›
Instrukcja Płyta gazowa WHIRLPOOL AKT 6465/NB
Znaleziono w kategoriach:
Płyty do zabudowy
(70)
Wróć
Instrukcja obsługi Płyta gazowa WHIRLPOOL AKT 6465/NB
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
WSK
A
ZÓ
WK
I DOT
Y
CZ
Ą
CE
BEZPIE
CZE
ŃSTW
A
P
R
ZECZ
Y
T
A
Ć I ŚCIŚLE P
R
ZESTRZEGA
Ć
PL
P
obie
rz pe
łną i
nstr
uk
cj
ę obsłu
gi ze st
ron
y
h
t
t
p
:
//
docs.whirlpool.eu
lu
b zadzwoń na l
okal
ny n
um
ber
telefo
nu po
dany w k
siąże
c
zce gwaran
c
yjnej
Przed p
rz
yst
ąpieniem do uż
y
tkowa
nia ur
ządzenia
na
leży z
apo
zna
ć si
ę inst
ruk
c
jam
i bezpi
eczeństwa.
Przec
ho
w
y
wać w pod
ręczn
ym mie
jsc
u w c
elu
k
orz
ystan
ia z n
ich w p
r
zyszło
ści
.
W in
stru
kc
ji o
raz na sa
mym u
rządzen
iu zn
ajd
uj
ą si
ę
ważn
e ostrze
żen
ia do
t
ycząc
e bezpi
eczeństwa,
k
t
ór
y
ch na
leży z
a
wsze p
rzestrzeg
ać. P
rod
uce
nt
urz
ądzenia nie ponosi odpowiedzialności za
ja
kiek
olwie
k szk
ody w
yni
kłe z nie
przestrzeg
ani
a
ni
nie
jsz
ej in
stru
k
cj
i bezpiecze
ństwa,
nieprawidłow
ego
uż
y
tko
wania urz
ądzenia lub
niewłaściw
ego
ustawienia element
ów sterujących.
Ni
nie
jsze i
nst
ruk
c
je obo
wiąz
uj
ą w
yłączni
e, je
śl
i
na u
rz
ądz
eni
u w
yst
ępu
je oz
nacze
nie d
anego kra
ju.
Jeśli na
ur
zą
dzeniu br
ak tego
oznac
zenia,
należ
y
odn
ieść s
ię do i
nst
ruk
c
ji t
echn
iczn
y
ch, w któryc
h
znajdują się
niezb
ędne
wskazówk
i
w z
akresie
dostosow
ania ur
z
ądzenia
do
warunków
uży
tk
owa
ni
a w dan
ym kra
ju.
OSTR
O
Ż
NIE: U
ż
ytko
wa
nie u
r
ządz
eni
a do
got
o
wan
ia na g
azie w
iąż
e się z wy
t
warzan
iem w
pomi
eszczen
iu
, w k
tó
r
ym jest on
o zain
stalo
wa
ne,
ci
epła, wilg
oci i po
zost
ał
yc
h prod
uktów s
pal
an
ia.
Należ
y dopilno
wać, aby kuchni
a była dobr
ze
went
ylowana,
szc
ze
gólnie
w c
z
asie uż
y
tkowania
ur
ządze
nia: zadb
ać o drożność
naturaln
ych
ot
wo
rów we
nt
y
lac
y
jnych lub
z
amo
ntować
ur
ząd
zenie d
o went
ylacji
mechanic
znej
(
me
chanic
zny w
yciąg k
uchenny)
. D
ł
ugotr
wa
łe,
int
ensy
wne
uż
y
tko
wanie urz
ądzenia może
w
ymag
ać dod
at
ko
we
j we
ntylac
ji
, na prz
ykład
otwar
ci
a okna lu
b zwiększeni
a pozi
omu wyda
jno
śc
i
went
ylacji m
echanic
znej,
jeśli w
ystęp
uje.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego
łatwo dostępne
częśc
i mogą n
agrze
wać s
ię podczas pra
c
y
. Należy
uważa
ć, ab
y nie do
tkną
ć ele
men
tó
w grze
jn
yc
h.
Dziec
i do la
t 8 ni
e mogą zn
aj
dow
ać si
ę w pobli
żu
urz
ądzenia bez stałe
go nadzoru.
OSTRZ
EŻE
NIE
: Jeśl
i pow
ierzc
hni
a pł
y
t
y jest
pęknię
ta, ni
e wol
no uży
wać urządz
eni
a – r
y
zyko
porażenia prądem.
OSTRZ
EŻE
NIE
: Zagr
oż
enie po
żare
m: Na
powie
rzchniach
grz
ejn
ych nie
należ
y
pr
zechow
y
wać ż
adnych prze
dmiotów
.
OSTR
O
Ż
NIE: P
roc
es g
ot
owa
ni
a mus
i b
yć
nadzorowany
.
Proces k
rótk
iego
gotowania
musi być
nadzoro
wan
y pr
zez cał
y c
zas.
OSTRZ
EŻE
NIE
: P
oz
osta
wien
ie urządz
eni
a bez
nad
zoru pod
c
zas przyr
ządzani
a pot
raw z u
ż
y
cie
m
ole
ju i t
łusz
c
zu mo
że s
pow
odo
wać zag
roż
eni
e i
pro
wad
zić d
o powsta
ni
a pożaru
. P
ożaru N
IGD
Y nie
wol
no g
asi
ć wod
ą! Na
leż
y w
yłą
cz
yć urządz
enie i
prz
ykr
yć og
ień n
p. pokry
wką lub k
oc
em ga
śn
icz
ym.
Nie uż
y
wać p
ł
y
t
y kuchennej jako powierzchni
robocze
j. Śc
ierki ku
chen
ne i in
ne ła
t
w
opal
ne
ma
te
riały powin
n
y by
ć przec
howy
wane z d
ala od
urządze
nia
, dopóki wszystkie jeg
o podzes
poł
y
całk
ow
ici
e nie o
st
yg
ną – ry
z
yk
o pożaru
.
W prz
ypadk
u, gdy i
nfo
rmac
je za
warte w
ni
nie
jsz
ej in
stru
k
cj
i nie będ
ą dokład
nie
przest
rzegan
e, mo
że do
jś
ć do pożar
u lub wybuch
u,
a w rez
ulta
cie d
o uszk
odz
eni
a mien
ia l
ub ob
rażeń
ciał
a.
Młodsz
e dziec
i (
0
-3
la
t
) nie po
win
n
y przeb
y
wać
w pobl
iżu u
rz
ądz
eni
a. Dziec
i (
3-8
lat
) nie po
wi
nn
y
przeb
y
wać w po
bliż
u urządze
nia be
z stałego
nad
zoru
. Dziec
i w wieku 8 l
at i sta
rsze
, oso
by o
ograniczonej spra
wnośc
i z
ycznej, sensor
ycznej
lu
b um
ysło
we
j oraz o
sob
y bez odpo
wied
niego
do
świad
c
ze
nia i w
iedzy
, mog
ą k
orz
ystać z
urządze
nia wyłączni
e pod nadz
ore
m lub po
otr
z
ymaniu o
dpowiednich
instrukcji dot
ycz
ąc
ych
bezpi
ecznego uży
tk
owa
ni
a urządzen
ia or
az pod
warunk
iem, że
rozumieją zagrożenia z
w
iąz
ane z
obs
ługą u
rz
ądz
eni
a. Dziec
i ni
e mogą uży
wać t
ego
urządze
nia d
o zaba
w
y
. Dz
ieci n
ie mog
ą c
zyści
ć ani
kon
ser
wować urządzenia bez nadzoru.
OSTR
O
Ż
NIE: W p
r
zypadku pękn
ięci
a szkla
nej
pow
ierzch
ni pł
y
t
y grze
jne
j na
t
y
chm
ia
st w
yłącz
y
ć
wszystkie pa
lni
ki oraz el
ek
tryczne ele
men
t
y
grze
jne i odłą
cz
yć urządz
enie od za
si
lan
ia - n
ie
dotykać po
wierzc
hn
i urządzen
ia
; -nie k
orz
ysta
ć z
ur
zą
dzenia.
Szklana
po
kr
y
wa
może p
ęk
nąć, jeśli
zostanie
podgrzana
. Należy w
yłącz
y
ć wszystkie pa
lni
ki oraz
pł
y
t
y elektr
yczne
przed zamkni
ęciem
pokr
y
w
y
.
Nie zam
yka
ć pokr
y
w
y
, jeśl
i pal
nik j
est zapal
on
y
.
DO
ZWOL
ONE ZAST
OS
OW
ANIE
OSTR
O
ŻNIE: ur
z
ądzenie
nie zos
tał
o pr
zez
nac
zone
do obsługi z
a pomocą
zewnętrznego ur
ządzenia,
np
. ti
mera, a
ni n
iezależ
nego syst
em
u zda
lnego
sterowania
.
T
o urządz
eni
e jest przez
naczon
e do uży
tku w
gospodarst
wach domowych oraz do p
odobny
ch
z
astosowań tak
ich jak
:
kuchnie
dla pracowników
w
sklep
ach
, biu
rac
h i
inn
y
ch ś
rodo
wi
skac
h
roboczych
; go
spod
arstwa rol
ne
; w
yko
rz
ystan
ie
przez kli
ent
ó
w w hot
ela
ch, m
ot
elac
h oraz i
nn
y
ch
obi
ek
ta
ch mie
szk
alnych.
W
szel
kie in
ne zast
oso
wa
nia (
np. og
rzewa
nie
pomieszczeń
) są
zabronione.
T
o urządz
eni
e nie je
st przezn
aczone do u
ż
y
tk
u
przem
ysł
ow
ego
. Urządze
nia n
ie na
leży uż
y
wać n
a
zewnątr
z
.
Garn
ki lub p
at
eln
ie pow
inn
y m
ieć śr
edni
c
ę dna
ró
wną l
ub n
ieco w
iększą od paln
ika (pa
trz spec
ja
lna
tabel
a
)
. U
pewni
ć si
ę, ż
e garn
ki posta
wion
e na
rusz
ci
e nie wystaj
ą poza kra
wędź pł
y
t
y kuc
hen
nej
.
Nie
właś
ciw
e uży
tk
owa
nie r
usztu mo
że
sku
tk
ow
ać usz
kod
zen
iem pł
y
t
y kuc
hen
nej. n
ie
na
leży ustaw
iać ru
sztu do góry nogam
i lu
b
przesuwać go po
pł
yc
ie kuchennej.
Nie dop
uszc
zać, a
by płom
ień palnik
a w
ychodzi
ł poza k
rawędź dna
nacz
y
nia.
Nie wolno u
ży
wa
ć : Żeliwnych blach, kam
iennych pł
y
t t
ypu ‚o
llar stones’
,
garnków i patelni z ter
akoty. Dy
fuzorów ci
epł
a taki
ch jak siatki me
talowe
lub innych. Dwa pa
lniki je
dnoc
ześnie dla je
dneg
o pojemnik
a (
np.
b
rytfa
n
n
a
do
ry
b
)
.
Jeśli z
apaleni
e palnika b
ędzie u
trudnion
e z powodu szc
ze
gólnych
lok
alnych warunków dostarc
zan
ia gazu, z
alec
a się pow
tórz
enie cz
y
nności
prz
y pokrętle skręcon
ym do uzyskania małego płomienia.
W pr
zy
padku m
ontowania okap
u nad p
ł
yt
ą kuchenn
ą należ
y odnieś
ć się
do instruk
cji mon
towani
a okapu, aby s
prawdzić pra
widłową odległość
międz
y nim a p
ł
y
tą ku
chenną.
Ochronn
e podk
ładk
i gumowe na rusz
t
ach mogą prowa
dzić do
zad
ławienia m
ał
ych dzie
ci.Po zdjęciu r
usz
tu należ
y upew
nić się, że
wsz
ystk
ie ochr
aniac
ze zosta
ł
y prawidł
owo zał
ożone.
I
N
S
TA
L
A
C
J
A
Prze
mie
szczanie i mo
ntaż u
rz
ąd
zen
ia w
yma
ga
udz
iału c
o na
jmn
ie
j dwóc
h osó
b – r
y
zyko ob
rażeń
.
P
odczas w
ypak
owy
wan
ia i in
stal
ac
ji st
oso
wać
ręka
wi
ce oc
hr
onne - ry
zyko ska
leczeni
a.
In
stala
cj
e, n
p. w
odne (
jeż
eli do
t
y
cz
y)
, podłą
czeni
a
elektr
y
czne i wsze
lkie na
pra
w
y pow
inn
y b
yć
przeprowadzane pr
zez w
yk
waliko
wanego technika.
Nie n
ależy nap
ra
wiać a
ni wymien
iać żad
nej czę
ści
urządze
nia
, jeś
li ni
e jest t
o w
yraźn
ie do
zwolon
e w
in
stru
kc
ji o
bsług
i. Ni
e nal
eż
y pozwal
ać dz
ieci
om
zbl
iżać s
ię do mi
ej
sca in
stal
ac
ji. P
o ro
zp
ak
owa
ni
u
urządze
nia n
ale
ż
y spr
aw
dzi
ć, cz
y nie z
ostało o
no
usz
kodz
one podczas tr
an
sportu. W prz
ypad
ku
pro
blemó
w na
leży sko
nta
k
t
owa
ć się z n
aj
bli
ższ
ym
serwise
m tec
hni
cznym
. P
o zako
ńczeni
u in
stal
acj
i
niep
otrze
bne e
lement
y
opakowania (p
lastik
,
elem
enty ze styropi
anu
, it
d.
) nal
eż
y przec
howy
wać
poza zas
ięgi
em dzi
eci - ry
z
yk
o udu
szen
ia. P
rzed
prz
ystąpieniem do
jakichk
olwiek c
z
ynności
mon
tażo
w
y
ch urządz
enie n
ale
ż
y odłącz
y
ć od zasi
lan
ia
elek
tr
ycznego
– r
y
z
yko porażenia prądem. Podcz
as
instalacji up
ewnić się, że
urz
ądzenie
nie może
usz
kodz
ić prze
wod
u zasi
la
jąc
ego – ry
z
yk
o pożar
u lub
porażenia prądem. Urz
ądzenie możn
a uruchomić
dopiero po
zakończeniu instalacji
.
P
ołączeni
a elektr
y
c
zn
e i gazo
we m
uszą b
yć
w
yk
ona
ne zgod
nie z l
okal
nym
i przepi
sam
i.
OSTRZ
EŻE
NIE
: Dla zape
wnie
nia be
zpiecznego i
prawidłowego uż
y
tko
wania urz
ądzenia we
wszystkic
h poz
ostałych kra
jac
h, n
iezbęd
ne jest
przeprowadzenie mody
kacji urz
ądzeni
a i sposobu
jego
instalacji.
Uż
y
wać
regulatorów ciśnienia
odp
owiednich
do ciśnienia ga
zu wska
zan
ego
w Instrukcji.
P
omi
eszczen
ie mu
si b
y
ć w
yposaż
one w syst
em
poboru po
wie
trza, w
yda
la
jący wszystkie mo
żl
iwe
spaliny
.
Pomieszc
ze
nie musi
również
posiadać
odpowiednią wentylację, ponieważ dop
ł
y
w
pow
ietrza jest n
iezbęd
ny d
o pra
widło
weg
o
przebi
egu pr
oce
su s
pal
ani
a. P
rzepł
y
w powiet
rz
a
nie m
oż
e by
ć mn
iej
sz
y ni
ż 2 m3
/
godz. na kW
zain
stalo
wa
nej mocy
.
S
yst
em cyrkul
ac
ji po
wiet
rz
a mo
że pobi
erać
pow
ietrze bez
pośr
edn
io z ze
wną
trz, za pomocą
przew
odu o p
rzekroj
u we
wnęt
rzn
ym o śred
nicy c
o
na
jmn
ie
j 1
0
0 cm
2
; otwór n
ie mo
że by
ć poda
tn
y n
a
żadnego
rodzaju blokady
.
S
yst
em mo
że r
ówn
ież do
star
cz
ać po
wiet
rze
pot
r
ze
bne do s
pal
ani
a w spo
sób poś
red
ni, n
p. z
prz
yległ
y
ch pok
oj
ów wyposażo
ny
c
h w opisa
ne w
yżej
przew
ody cyrkul
ac
ji pow
ietrza. P
ok
oje t
e ni
e mogą
być jednak p
okojami wspólnymi, s
ypialniami lub
pok
oj
ami
, w k
tó
r
yc
h w
yst
ępu
je zagr
oże
nie po
żaro
we
.
P
ł
ynn
y gaz z
iemn
y
, ja
k
o cięższy od powie
trza,
opad
a na podłogę
. Dla
t
ego też po
mie
szczeni
a, w
k
t
ór
y
ch zn
ajd
uj
ą si
ę butl
e z gaze
m LPG, m
uszą by
ć
w
yposaż
one w w
entyla
cję
, um
ożl
iwi
aj
ącą m
igr
acj
ę
gaz
u w prz
ypadku wystąpi
eni
a nie
szczel
nośc
i.
Dla
teg
o też, bu
tle z g
azem L
PG, częśc
io
wo a
ni
całk
ow
ici
e pe
łne
, nie m
ogą b
yć i
nsta
low
ane a
ni
pr
zechow
y
wan
e w p
omies
zc
zeniach ani
obsz
arach
przech
owy
wani
a zna
jd
uj
ących s
ię pod po
ziom
em
zie
mi (
w pi
wni
cach i
td.
)
. Za
leca si
ę przech
owy
wani
e
w
yłączn
ie but
li u
ż
y
tk
o
wan
y
ch w d
an
ym
pomi
eszczen
iu
, umi
eszczon
y
ch w ta
ki spos
ób
, by
nie b
yły naraż
one na k
on
takt z zewn
ętrzn
ymi
źródłami ciep
ła (piekarnik
iem, komi
nkiem,
piecem
it
p. )
, c
o mogł
yb
y dopr
ow
adzi
ć do podni
es
ieni
a
te
mpera
tu
r
y but
li po
w
y
że
j 50°C.
Przed w
sta
wien
iem urządz
eni
a prz
yc
ią
ć szaf
k
ę
i us
un
ąć tr
oci
n
y i wióry
.
Jeś
li urządz
enie n
ie z
ostało zai
nsta
low
ane n
ad
pieka
rni
kiem, w szaf
ce pod u
rz
ądz
eni
em na
leży
zamon
to
wa
ć panel od
dzie
laj
ący (bra
k w zest
awi
e
)
.
W razie problemó
w z obracaniem pokręteł palnik
ów
, należy
skontak
tować się z ser
wis
em w celu w
ymiany z
aworów palnika, j
eżeli
oka
żą się on
e wadliwe.
Nigdy ni
e zak
r
y
wać ot
worów uż
y
wanych do wenty
lacji i dyspe
rsji ciep
ła.
POD
ŁĄCZENI
E GAZU
OSTRZ
EŻE
NIE
: Przed przystąpie
nie
m do in
stal
acj
i
należ
y
upewnić
się, że lok
alne warunk
i d
ystr
y
bucji
(
typ gazu i jego c
iś
nie
nie
) i sposó
b dost
os
owa
ni
a
urz
ądzenia są kom
pat
ybilne.
Sp
raw
dzi
ć, cz
y ci
śni
eni
e zasi
la
jąc
ego g
azu je
st
zgod
ne z wa
r
to
śc
iam
i podan
ym
i w T
abe
li 1
(„
Specy
kac
je pa
lni
k
ów i dy
sz”
)
.
OSTRZ
EŻE
NIE
: W
aru
nki dost
o
sow
ani
a tego
ur
ząd
zenia ok
reślo
no w
tabe
li (lub na
tablic
zce
znamionowej)
.
OSTRZ
EŻE
NIE
: Urządze
nie t
o nie j
est podłą
c
zo
ne
do w
y
ci
ągu p
rodu
k
t
ów s
pal
ani
a. Nal
eż
y je
zain
stalo
wa
ć i podłącz
yć z
godn
ie z obo
wią
zuj
ącymi
przepi
sam
i regu
lu
ją
c
ymi i
nsta
lac
ję ta
kich u
rz
ądz
eń.
Sz
czególn
ą uwa
gę na
leż
y zwróci
ć na wymaga
nia
dot
yc
zące
wenty
lacji.
Jeś
li urządz
eni
e jest podłą
c
zo
ne do gaz
u
p
ł
y
nneg
o, śruba
regula
c
yjna p
owinna z
ostać
dok
ręcona m
ożliwie jak
najmocniej.
W
A
ŻN
E: W prz
ypad
ku k
orz
ystan
ia z ga
zu w
butlach,
należ
y
zap
ewnić
odpowi
ednie
ustawieni
e
bu
tli
(w poz
ycj
i p
ion
owej).
OSTRZ
EŻE
NIE
: T
a oper
ac
ja pow
inn
a by
ć
przeprowadzona przez w
yk
walik
owanego
technik
a
Do podłączen
ia g
azo
wego n
ależy uży
wać w
yłączn
ie
ela
st
y
cznego lu
b sz
ty
wnego wę
ża metalo
weg
o.
P
ołączeni
e ze szt
y
wn
ym przew
odem
(
m
iedzi
an
ym lu
b stalo
w
ym
)
. P
odłą
czeni
e do
in
stal
ac
ji gaz
ow
ej n
ależy przepr
owa
dzić t
ak, aby w
żaden sp
osób nie obciążyć urz
ądzenia. Na rampie
zasi
la
ją
ce
j urządze
nie zn
aj
du
je si
ę nasta
wne z
łącze
przew
odu w ksz
tałc
ie l
ite
r
y L a mon
tu
je si
ę je raze
m
z usz
czelką, ab
y zapobiec przec
iek
om. P
o ob
róc
eni
u
złą
cz
a prze
wodu
, usz
c
ze
lk
ę nal
eż
y zaw
sze
w
ymie
nia
ć (
u
szczel
ka jest do
star
czona wra
z z
urządze
nie
m
)
. Z
łącze prze
wod
u zasi
lan
ia g
azem t
o
gw
intowan
e, m
ęsk
ie
pr
z
ył
ąc
ze
ga
zowe 1
/2.
P
odłączen
ie gi
ętkieg
o bezsz
wo
wego st
alo
wego
pr
zewodu
do g
wintowaneg
o pr
z
y
łąc
zenia
. Złąc
ze
pr
zewodu z
asilania ga
zem to g
wintowane, męsk
ie
prz
yłącze g
azo
we 1
/
2. Prze
wody t
e mu
szą zosta
ć
zain
stalo
wa
ne w taki s
posób
, b
y prz
y pe
łn
ym
ro
zwini
ęciu n
ie przekra
cz
ał
y 2
00
0 mm dłu
gośc
i. P
o
w
yk
ona
niu podł
ączeń na
leży upewn
ić s
ię, ż
e
ela
st
y
czny p
rzew
ód metalo
w
y ni
e dotyka żadn
yc
h
ruc
hom
y
ch częś
ci i ni
e jest podd
aw
an
y na
ci
sk
owi
.
Nal
eż
y uży
wać w
yłą
cznie prze
wodó
w i usz
czelek,
k
t
óre są z
godne z o
bowi
ązu
ją
c
ymi p
r
ze
pisa
mi
krajow
ymi.
W
A
ŻN
E: W prz
ypad
ku użyci
a wę
ża ze stali
nie
rdz
ewne
j, na
leży go zain
stalo
wać w ta
ki spos
ób
,
aby nie dotyk
ał ż
adnej ruchome
j c
zęści umeblow
ania
(
n
p. szafki)
. Mu
si o
n przechod
zić przez o
bszar w
oln
y
od ja
kich
kol
wiek p
rzeszk
ód i umo
żl
iwi
aj
ący kon
tr
olę
na c
ałej
dł
ugoś
ci.
Urządz
enie n
ale
ż
y podłącz
y
ć do źródł
a zasi
lan
ia
gaz
ow
ego lu
b but
li ga
zow
ej z
godn
ie z
obo
wiąz
uj
ącym przepisa
mi kra
jo
w
ymi. P
rzed
w
yk
ona
niem podł
ączeni
a, upe
wni
ć się
, że u
rz
ąd
zeni
e
jest k
om
patybil
ne z zas
ila
nie
m gazu
, jaki
e ma zo
stać
uży
te. W
przeciw
nym r
azie
, na
leży p
o
stępo
wać
zgod
nie z i
nst
ruk
c
jam
i podan
ym
i w ro
zdz
ial
e
„Dost
oso
wa
nie do r
óż
n
yc
h t
ypów g
azu”
.
P
o podłączen
iu u
rz
ądz
eni
a do in
stal
ac
ji gaz
ow
ej
na
leży spra
wdz
ić podłą
c
ze
nie pod ką
te
m w
yc
iek
ów
prz
y użyci
u wod
y z my
dłem. Za
pal
ić pa
lni
ki i
przekręc
ić pokr
ętła od po
zycj
i ma
k
symal
nej 1
* do
pozyc
ji m
ini
ma
lne
j 2*
, ab
y sp
ra
wdz
ić stab
iln
ość
p
łomienia.
DOSTOSOW
ANI
E DO RÓŻNY
CH T
Y
PÓW GAZU
W celu dostoso
wania urządzenia do rodzaju
gazu innego niż ten dla któr
ego zostało
wyprodukowane (zaznaczono na tablicz
ce
znamionowej) należy postępować zgodnie ze
wskazówkami umieszczonymi pod rysunk
ami
dotyczącymi instalacji ur
ządzenia.
OSTRZ
EŻE
NIA DOT
Y
CZ
Ą
CE ELEK
TRY
CZNOŚCI
W
A
ŻN
E: Da
ne do
t
ycząc
e na
pięci
a i poboru m
oc
y
zosta
ł
y
po
dane na
tablic
zce znami
onowej.
Przewó
d z
asilając
y p
owinien
mie
ć w
y
starc
z
ającą
długość, aby umożl
iwić pod
łączenie z
abudow
anego
urządze
nia d
o siec
i. Ni
e ci
ągn
ąć za prze
wód
z
asilający
.
Mu
si i
stni
eć moż
liw
oś
ć odłączen
ia urządz
eni
a od
źr
ódła zasi
lan
ia prze
z w
yjęc
ie w
tyczki (
jeś
li wt
yczka
jest dostępna
) lub za p
omocą dostępnego
prze
łąc
znika wielobiegunow
ego, zainstalowanego
w
przew
odzi
e do gn
iazd
a zasi
la
nia z
godn
ie
z
obo
wiąz
uj
ącymi norm
ami kra
jo
w
ymi
; urządze
nie
musi t
ak
że
posiad
ać uzi
emienie
zgo
dne
z
obo
wiąz
uj
ącymi norm
ami kra
jo
w
ymi do
t
y
cz
ącymi
sprzętu elek
tr
yczne
go
.
Nie st
os
owa
ć przedłużacz
y
, ro
zdzi
elaczy ani
adapterów
. Po z
akończe
niu inst
alacji uż
y
tkownik nie
pow
ini
en mieć d
ost
ępu do podz
es
po
łó
w
elektr
y
czny
ch
urządzen
ia. N
ie k
orz
ystać z u
rz
ądz
eni
a,
będą
c mokr
ym lu
b bez obuw
ia. Ni
e uruc
ha
mia
ć
urządze
nia
, jeżel
i kabel za
sil
aj
ący lub wt
yczka są
usz
kodz
one
, jeś
li u
rz
ądz
eni
e nie dz
iała pr
aw
idłow
o
lu
b jeś
li zo
stało on
o uszk
odz
one bąd
ź upu
szczone
.
Jeś
li prze
wód zas
il
aj
ący jest usz
kod
zon
y
, jego
w
ymi
ana n
a iden
tyczn
y powi
nn
a by
ć
przeprowadzona przez producenta, prac
ownika
ser
w
isu lub inną
po
dob
nie w
yk
w
alikowaną oso
bę
w c
elu u
nikn
ięci
a nie
bezpiecze
ństwa – r
yz
yko
porażenia prądem.
CZ
YSZCZE
NIE I KONS
ERWA
CJA
OSTRZ
EŻE
NIE
: Spr
aw
dzi
ć, cz
y urządzen
ie zo
stało
w
yłączo
ne i odłączon
e od źródła
zasi
lan
ia przed
prz
ystąpieniem do
cz
y
nnośc
i konser
wac
yjn
ych
;
Nig
dy nie n
ależy sto
so
wać urządz
eń cz
yszczących
parą. Występuje r
y
z
yko porażenia prądem.
Nie n
ależy uży
wać śr
odk
ów ś
cie
rn
yc
h, żr
ących
,
śr
odk
ów n
a bazie c
hlo
ru an
i środ
k
ów do sz
oro
wa
nia.
UT
YLI
ZAC
JA OP
AK
OW
ANIA
Materiał, z k
tóre
go zrobi
one jes
t opakowanie, w 1
0
0% nadaje się d
o
rec
yk
lingu i jest ozna
czony s
ymbo
lem
.
Częś
ci opakowania nie nal
eż
y w
yr
zucać, l
ec
z zut
ylizować zgo
dnie z
przepisami określon
ymi przez lokalne władze.
U
T
Y
L
I
Z
AC
J
A U
R
Z
Ą
DZ
E
Ń
AG
D
Urz
ądzeni
e zosta
ło w
ykonane z mater
iałów nadając
ych się do re
cy
klingu
lub do po
nowneg
o uż
ycia. Urz
ądzeni
e należ
y ut
ylizować zg
odnie z
miejscow
ymi pr
zepis
ami dot
ycz
ąc
ymi gosp
odark
i odpa
dami. Aby
uz
yskać w
ięcej inform
acji na temat ut
yliz
acji, odz
ysk
iwania or
az
rec
yk
lingu ur
ządze
ń A
GD nal
eż
y skontak
tować się z lok
alnym urzę
dem,
punk
tem skup
u złomu lub sk
lepem
, w któr
y
m zaku
piono ur
ząd
zenie.
T
o urządze
nie zostało oznac
zone jako zgodne z d
yrek
ty
wą Parlame
ntu
Europejsk
iego i Ra
dy 20
1
2/
1
9/UE w sprawie zuż
y
teg
o sprzę
tu
elektr
ycznego i elek
tronicznego (WEEE)
.
Właściw
a ut
yliza
cja urz
ądzenia p
omoże z
apobie
c ewentualnym
negaty
wnym skutk
om dla śr
odowiska oraz zdro
wia ludzkiego.
Symbol na ur
ząd
zeniu lub w do
łąc
zonej do ni
ego dok
umentacji
oznac
za, że ur
z
ądzenia nie wo
lno trak
tować jak z
w
ykł
ego o
dpadu
domowego.
Należ
y je przekazać do punktu zajmując
ego się utylizacją i
rec
yk
lingiem ur
ząd
zeń elek
tr
yc
znych i elek
tronic
znych.
WSK
A
ZÓWKI DOT
Y
C
ZĄCE OSZCZĘ
DZANIA E
NE
RG
II
Uż
yw
ać nac
zy
ń i patelni, k
tór
ych szero
kość spodu j
est równa sz
erokości
stref
y grze
wczej.
Stosować t
ylko garnki i p
atelnie o p
łaskim d
nie.
Jeśli to możliwe, p
odc
zas go
towania prz
y
kr
y
wać nac
z
ynia p
okr
y
wk
ami.
Dzięk
i nac
z
yniom ciśnie
niow
ym można zm
niejsz
yć zuż
ycie energ
ii i
skró
cić cz
as gotowania.
Umieszc
z
ać nac
zy
nie pośro
dku stre
f
y grzewc
zej oznac
zonej na p
ł
ycie.
DEKL
ARA
CJA Z
GODNOŚ
CI
T
o
urz
ądzenie s
pe
łnia wymagania dotyczące ekopro
jek
tu określone
Rozpor
z
ądzeniem Komisji (UE) n
. 66/20
1
4 i jest zgo
dne z nor
mą
europ
ejską EN 30
-
2-
1.
T
ABE
LA D
YSZ
K
A
TEGOR
IA II2EL
wLs3B/P
Rod
zaj
stosowanego gazu
Rodzaj palnika
Oznakowanie
dysz
y
Znamionowa
wydajność
termiczna
kW
Zuż
yc
ie
znamionowe
Znamionow
a
moc cieplna
kW
Ciśnienie
gazu
mbar
min.
nom.
mak
s.
GA
Z ZIEM
NY
(Me
tan
)
G20
Średni
Pomocnic
zy
2-pierscieniowy
97 A
78 A
136 B
1,
75
1,
0
0
3,50
167
l
/
h
95 l/
h
333 l
/
h
0,
35
0,30
2,
20
17
20
25
GAZ ZIE
MNY
G2
.
350
Średni
Pomocnic
zy
2-pierscieniowy
129 C
104
175 B
1,
75
1,
0
0
3,50
2
31
l
/
h
13
2
l
/
h
4
63 l/
h
0,
35
0,30
1,
8
0
10
13
16
GAZ ZIE
MNY
G27
Średni
Pomocnic
zy
2-pierscieniowy
112
85 D
151 A
1,
75
1,
0
0
3,50
19
2
l
/
h
11
6
l
/
h
4
41
l
/
h
0,
35
0,30
2,
20
16
20
23
GAZ LP
G
(Butan
)
G30
Średni
Pomocnic
zy
2-pierscieniowy
62
47
89
1,
75
1,
0
0
3,50
12
7
g
/
h
73 g/
h
254g
/h
0,
45
0,
35
2,0
0
25
37
45
GAZ LP
G
(P
r
o
p
an)
G
31
Średni
Pomocnic
zy
2-pierscieniowy
62
47
89
1,
75
1,
0
0
3,50
12
5
g
/
h
71 g
/
h
250
g/h
0,
45
0,
35
2,0
0
25
37
45
Rod
zaj
stosowanego gazu
Kongurac
ja modelu
4
PA
L
N
I
K
I
Znamionowa
w
ydajno
ść
termiczna (kW)
Zużycie znamionowe
ca
łkow
ite
O
bjęt
ość pow
iet
rza (m3)
wy
magana do spa
lenia 1
m
3
gazu
G20
20 mb
ar
2 SR - 1 AU
X - 1
DC
8,00
76
2
l
/
h
9,
52
G2
.
350
13
m
b
a
r
2 SR - 1 A
UX - 1
DC
8,00
10
57
l
/
h
6,
85
G27
20
mbar
2 SR - 1 AU
X - 1
DC
8,00
9
41
l
/
h
7,
9
0
G30
37
mb
a
r
2 SR - 1 AU
X - 1
DC
8,00
5
81
g
/
h
30
,94
G
31
37
mb
a
r
2 SR - 1 AU
X - 1
DC
8,00
571
g
/
h
23,8
0
Z
ASIL
A
NIE E
LEK
TRY
CZNE: 22
0-2
40 V ~ 5
0
-
6
0 Hz - 0,6W
I
N
S
TA
L
A
C
J
A
PL
INFORMA
CJE T
ECHNICZNE
DLA INST
ALA
T
ORA
•
Podc
zas pr
zenos
zenia, pr
z
ygotowania i inst
alowania ur
ząd
zenia należ
y uż
y
wać rę
kawic ochro
nnych.
•
Niniejsz
e urz
ądzenie m
ożna osadz
ać w blat
ach robo
cz
ych o grub
ości od 20 do 60 mm
.
•
Jeśli p
od p
ł
yt
ą kuchenną n
ie ma piek
arnika
, należ
y zai
nstalować p
ł
y
tę odd
zielającą
, k
tórej powi
erzchni
a jest co najmniej równa o
tworowi w
blacie ro
boc
z
ym. O
dleg
łość pomi
ędz
y w
w. pł
y
tą odd
zielającą
, k
tóra musi ca
łkowicie po
kr
y
wać w
ycię
cie, aby zap
obiec kont
aktow
i ze spode
m
pł
y
t
y ku
chennej, a gó
rną powie
rzchnią b
latu robo
cze
go nie może pr
zek
rac
zać 1
50 mm. W ża
dnym prz
y
padku o
dleg
łość pomi
ędz
y p
ł
y
tą
oddz
ielającą a do
lną częś
cią pł
y
t
y kuch
ennej nie może być mniejs
za o
d 20 mm. Jeżeli u
ży
tkownik z
amier
za z
ainst
alować pie
karnik p
od p
ł
y
tą
kuchen
ną, p
owinno to być urz
ądzenie w
y
produkowane p
rze
z rmę Whirl
pool i w
y
posa
żone w uk
ład chł
odzenia
. Producent nie po
nosi żad
nej
odp
owiedzia
lności w pr
zy
padk
u zainst
alowania po
d pł
y
t
ą kuchenną p
iekar
nika innej mar
ki.
OBLIGA
TOR
Y
JNE
WYMIAR
Y
I ODLE
GŁOŚC
I
510 mm
590 mm
0
+
2
560 mm
R
= Min. 6.5 mm
Max. 8 mm
Min. 70 mm
min. 480 mm
max. 492 mm
min. 38 mm
max. 42 mm
750mm
100m
m
B
50m
m
A
UWA
GA: Je
śli o
dle
gł
ość “A
” pomię
dz
y sz
afk
ami śc
ien
nymi mie
ści s
ię w pr
zed
zia
le od 6
00 mm d
o 730 mm, to w
ys
okość “
B” mu
si w
yno
sić
mini
mum 530 mm. J
eśl
i odl
eg
łość “A
” pomi
ędz
y sz
af
kam
i ście
nnymi j
est wi
ęk
sz
a od sz
ero
kości p
ł
y
t
y
, to w
ys
okość “
B” mu
si w
yno
sić co
najm
niej 4
00 mm
. W raz
ie ins
talow
ania ok
apu n
ad p
ł
yt
ą prawi
dł
ową odl
eg
łoś
ć nale
ży s
prawdz
ić w ins
tru
kcji oka
pu.
M
O
N
TA
Ż
Po oczyszczeniu powierzchni na obw
odzie należ
y zamonto
wać dostarczoną uszczelkę na pł
ycie
kuchennej
.
Ustawić p
ł
y
tę kuchenną w o
twor
ze blatu ro
boc
zego p
rzes
trze
gając w
ymiarów p
odanych w karcie
opisowe
j urządzenia.
Uwag
a: Prze
wód za
silaj
ąc
y musi być w
ys
tarc
zaj
ąco d
ług
i, aby um
ożl
iwić w
yj
ęci
e pł
y
t
y do g
ór
y
.
Aby zam
ocować p
ł
ytę k
uchenną
, należ
y uż
yć dost
arczo
nych w zestawie el
ementów mocując
ych (A). Prz
ymocować e
lement
y do o
dpowie
dnich
ot
worów wskaz
anych str
zał
ką
, a następnie p
rz
yk
ręcić wk
rętami w z
ależn
ości od grub
ości blatu rob
oc
zego (p
atrz p
oniżs
ze r
ysunki).
20
30
60
40
20 mm
40 mm
30 mm
60 mm
PODŁ
ĄCZENIE GAZOWE
•
Podłąc
z
yć kolanko (A)* lub (B
)* dostarc
zon
e z główną ru
rą wlotową p
ł
y
ty, uży
wając d
oł
ączon
ej podk
ładk
i (C), zgodnie
z EN 549
.
* We F
ran
cji nal
eż
y uż
yć kolan
ka (A), nato
mias
t w innych k
rajac
h nale
ży u
żyć ko
lank
a (B).
•
Po podł
ącze
niu do sieci ga
zownic
zej należ
y sprawdz
ić szc
zelność z
a pomo
cą wod
y z mydłem. Za
palić palnik
i i
pr
zekrę
cić pok
rętła od p
oz
ycji maks
ymalnej
do poz
ycji minimalnej
aby sprawdzić s
tabilność p
łom
ienia.
C
B
C
C
A
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na komunię
Prezent na urodziny
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Pielęgnacja kotów długowłosych. Czy potrzebna jest specjalna szczotka?
Czy MOVA X4 Pro jest najlepszym odkurzaczem pionowym? Poznaj funkcje nowego urządzenia
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Inteligentna lodówka smart – jak odmieni Twoje życie?
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking kamer sportowych do 1000 zł [TOP10]
Ranking lodówek turystycznych [TOP10]
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Gdzie ustawić kuwetę dla kota?
Frostpunk 1886 - Ogłoszono remake uznanego city buildera. Poznajcie szczegóły!
The Elder Scrolls V: Skyrim – kody na umiejętności, przedmioty i wiele innych
Sprawdź więcej poradników