Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje WHIRLPOOL
›
Instrukcja Płyta gazowa WHIRLPOOL AKT 6465/S
Znaleziono w kategoriach:
Płyty do zabudowy
(70)
Wróć
Instrukcja obsługi Płyta gazowa WHIRLPOOL AKT 6465/S
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
WSK
A
ZÓ
WK
I DOT
Y
CZ
Ą
CE
BEZPIE
CZE
ŃSTW
A
P
R
ZECZ
Y
T
A
Ć I ŚCIŚLE P
R
ZESTRZEGA
Ć
PL
P
obie
rz pe
łną i
nstr
uk
cj
ę obsłu
gi ze st
ron
y
h
t
t
p
:
//
docs.whirlpool.eu
lu
b zadzwoń na l
okal
ny n
um
ber
telefo
nu po
dany w k
siąże
c
zce gwaran
c
yjnej
Przed p
rz
yst
ąpieniem do uż
y
tkowa
nia ur
ządzenia
na
leży z
apo
zna
ć si
ę inst
ruk
c
jam
i bezpi
eczeństwa.
Przec
ho
w
y
wać w pod
ręczn
ym mie
jsc
u w c
elu
k
orz
ystan
ia z n
ich w p
r
zyszło
ści
.
W in
stru
kc
ji o
raz na sa
mym u
rządzen
iu zn
ajd
uj
ą si
ę
ważn
e ostrze
żen
ia do
t
ycząc
e bezpi
eczeństwa,
k
t
ór
y
ch na
leży z
a
wsze p
rzestrzeg
ać. P
rod
uce
nt
urz
ądzenia nie ponosi odpowiedzialności za
ja
kiek
olwie
k szk
ody w
yni
kłe z nie
przestrzeg
ani
a
ni
nie
jsz
ej in
stru
k
cj
i bezpiecze
ństwa,
nieprawidłow
ego
uż
y
tko
wania urz
ądzenia lub
niewłaściw
ego
ustawienia element
ów sterujących.
Ni
nie
jsze i
nst
ruk
c
je obo
wiąz
uj
ą w
yłączni
e, j
eśl
i na
urządze
niu wystę
puj
e oz
naczen
ie da
nego kra
ju. Je
śli
na ur
z
ądzeniu
brak te
go oznac
zenia,
należ
y o
dnieść
si
ę do in
stru
kc
ji t
ech
ni
c
zn
y
ch
, w k
tó
r
yc
h zna
jd
ują s
ię
niezb
ędne
wska
zówki
w z
ak
resie dos
tosowania
urządze
nia d
o waru
nk
ów u
ż
y
tk
o
wan
ia w da
n
ym
k
raju.
OSTR
O
ŻNIE: Uż
y
tkowanie ur
zą
dzenia d
o
gotowania na ga
zie w
iąże się
z w
y
t
war
z
aniem
w
pomi
eszczen
iu
, w k
tó
r
ym jest on
o zain
stalo
wa
ne,
ci
epła, wilg
oci i po
zost
ał
yc
h prod
uktów s
pal
an
ia.
Należ
y dopilno
wać, aby kuchni
a była dobr
ze
went
ylowana,
szc
ze
gólnie
w c
z
asie uż
y
tkowania
ur
ządze
nia: zadb
ać o drożność
naturaln
ych ot
worów
went
ylac
yjnych lub z
amontować ur
z
ądzeni
e do
went
ylacji m
echanic
znej
(
mechanic
zny w
yciąg
kuchenn
y)
. Dłu
gotrwa
łe, in
tensy
wne uż
y
tko
wanie
ur
ządze
nia może w
ymagać
dodatkow
ej went
yla
cji,
na przykład otwar
cia o
kna lu
b z
wię
k
szen
ia po
ziom
u
w
ydajności went
y
lacji me
chanic
znej, j
eśli w
ys
tępuje.
OSTRZEŻENIE: Urządzenie i jego
łatwo dostępne
częśc
i mogą n
agrze
wać s
ię podczas pra
c
y
. Nale
ż
y
uważa
ć, ab
y nie do
tkną
ć ele
men
tó
w grze
jn
yc
h.
Dziec
i do la
t 8 ni
e mogą zn
aj
dow
ać si
ę w pobli
żu
urz
ądzenia bez stałe
go nadzoru.
OSTRZ
EŻE
NIE
: Jeśl
i pow
ierzc
hni
a pł
y
t
y jest
pęknię
ta, ni
e wol
no uży
wać urządz
eni
a – r
y
zyko
porażenia prądem.
OSTR
ZEŻENIE:
Zagrożenie
poż
arem: Na
powi
er
zchniach
gr
zejnych nie
należ
y p
rz
echow
y
w
ać
ża
dn
ych pr
zedmi
otó
w
.
OSTR
O
Ż
NIE: P
roc
es g
ot
owa
ni
a mus
i b
yć
nadzo
rowany
.
Proces k
rótki
ego
gotowania musi
być
nadzoro
wan
y pr
zez cał
y c
zas.
OSTRZ
EŻE
NIE
: P
oz
osta
wien
ie u
r
ządz
eni
a bez
nad
zoru pod
c
zas przyr
ządzani
a pot
raw z u
ż
y
cie
m
ole
ju i t
łusz
c
zu mo
że s
pow
odo
wać zag
roż
eni
e i
pro
wad
zić d
o powsta
ni
a pożaru
. P
ożaru N
IGD
Y n
ie
wol
no g
asi
ć wod
ą! Na
leż
y w
yłą
cz
yć urządz
enie i
prz
ykr
yć og
ień n
p. pokry
wką lub k
oc
em ga
śn
icz
ym.
Nie uż
y
wać p
ł
y
t
y kuchennej jako powierzchni
robocze
j. Śc
ierki ku
chen
ne i in
ne ła
t
w
opal
ne
ma
te
riały powin
n
y by
ć przech
owy
wane z d
ala od
urządze
nia
, dopóki wszystkie jeg
o podzes
poł
y
całk
ow
ici
e nie o
st
yg
ną – ry
z
yk
o pożaru
.
W prz
ypadk
u, gdy i
nfo
rmac
je za
warte w n
ini
ej
szej
instrukcji nie bę
dą do
kładnie
pr
zestr
zegan
e, może
do
jść do po
żaru l
ub w
ybu
ch
u, a w rez
ulta
cie d
o
usz
kodz
eni
a mie
ni
a lub o
braże
ń ci
ała.
Młodsz
e dziec
i (
0
-3l
at
) n
ie powi
nn
y prze
bywać w
pobl
iżu u
rz
ądz
eni
a. Dziec
i (
3-8lat
) n
ie pow
inn
y
przeb
y
wać w po
bliż
u urządze
nia be
z stałego
nad
zoru
. Dziec
i w wieku 8 l
at i sta
rsze
, oso
by o
ogr
anic
zon
ej spr
awności
z
yc
znej
, se
nsor
yc
znej
lub
um
ysł
ow
ej or
az osob
y bez odpo
wied
nieg
o
do
świad
c
ze
nia i w
iedzy
, mog
ą k
orz
ystać z u
rz
ądz
eni
a
w
ył
ąc
znie p
od
nadzorem
lub p
o otr
z
y
maniu
odpo
wiedn
ic
h in
stru
kc
ji do
tycz
ącyc
h bezpi
ecznego
uż
y
tko
wania urz
ądzenia oraz p
od warunkiem,
że
rozumieją z
agrożen
ia z
wią
zan
e z
obsł
ugą ur
z
ądze
nia.
Dziec
i ni
e mogą uży
wać t
ego urządz
eni
a do zaba
w
y
.
Dziec
i ni
e mogą cz
yśc
ić a
ni k
ons
er
w
owa
ć urządzen
ia
bez nadzoru.
OSTR
O
Ż
NIE: W p
r
zypadku pękn
ięci
a szkla
nej
powi
er
zchni
pł
y
t
y
gr
zejnej
nat
ychmiast
w
y
łąc
z
yć
wszystkie pa
lni
ki oraz el
ek
tryczne ele
men
t
y grze
jne i
odłącz
y
ć urządzen
ie od zas
il
ani
a - nie d
otykać
pow
ierzch
ni u
rz
ądz
eni
a; -n
ie k
orz
ystać z u
rządzen
ia.
Szklana
po
kr
y
wa
może p
ęk
nąć, jeśli
zostanie
podgrzana
. Należy w
yłącz
y
ć wszystkie pa
lni
ki oraz
pł
y
t
y elektr
yczne p
rzed zamknięc
iem po
kr
y
w
y
. N
ie
zam
ykać pokr
y
w
y
, jeś
li pa
lni
k jest za
palon
y
.
DO
ZWOL
ONE ZAST
OS
OW
ANIE
OSTR
O
ŻNIE: ur
z
ądzenie
nie zos
tał
o pr
zez
nac
zone
do obsługi z
a pomocą
zewnętrznego ur
ządzenia, np.
ti
mera, a
ni n
iezależ
nego syst
em
u zda
lnego
sterowania
.
T
o urządz
eni
e jest przez
naczon
e do uży
tku w
gospodarst
wach domowych oraz do p
odobny
ch
z
astosowań tak
ich jak
:
kuchnie
dla pra
co
wników
wsklep
ach
, biu
rac
h iinn
y
ch ś
rodo
wi
skac
h
roboczych
; go
spod
arstwa rol
ne
; w
yko
rz
ystani
e przez
klie
nt
ów w h
ot
elac
h, mo
tel
ac
h oraz in
n
yc
h obi
ek
tac
h
mieszk
alny
ch.
W
szel
kie in
ne zast
oso
wa
nia (
np. og
rzewa
nie
pomieszczeń
) są
zabronione.
T
o urządz
eni
e nie je
st przezn
aczone do u
ż
y
tk
u
przemysłowego. Urządzenia nie należ
y uż
y
wać na
zewnątr
z
.
Garn
ki lub p
at
eln
ie pow
inn
y m
ieć śr
edni
c
ę dna
ró
wną l
ub n
ieco w
iększą od paln
ika (pa
trz spec
ja
lna
tabel
a
)
. U
pewni
ć si
ę, ż
e garn
ki posta
wion
e na ru
szci
e
nie wystaj
ą poza kra
węd
ź p
ł
y
ty kuche
nne
j.
Niewłaściwe uży
tko
wanie rusz
tu może skutk
ować
usz
kodz
eni
em pł
y
t
y kuc
henn
ej. N
ie nal
eż
y ust
awi
ać
rusztu do g
ór
y noga
mi l
ub prze
suw
ać go po pł
yc
ie
kuchenne
j.
Nie dop
uszc
zać, a
by płom
ień palnik
a w
ychodzi
ł poza k
rawędź dna
nacz
y
nia.
Nie wolno u
ży
wa
ć : Żeliwnych blach, k
amiennych pł
y
t t
ypu ‚
ollar stone
s’
,
garnków i patelni z ter
akoty. Dy
fuzorów ci
epł
a takich j
ak siatki me
talowe
lub innych. Dwa pa
lniki je
dnoc
ześnie dla je
dneg
o pojemnik
a (
np. br
y
t
fanna
d
o r
y
b).
Jeśli z
apaleni
e palnika b
ędzie u
trudnion
e z powodu s
zcze
gólnych
lok
alnych warunków dostarc
zan
ia gazu, z
aleca si
ę pow
tórze
nie cz
y
nności
prz
y pokrętle skręcon
ym do uzyskania małego płomienia.
W pr
zy
padku m
ontowania okap
u nad p
ł
yt
ą kuchenną n
ależ
y odnieś
ć się
do instruk
cji mon
towani
a okapu, aby s
prawdzić pra
widłową odległość
międz
y nim a p
ł
y
tą ku
chenną.
Ochronne podkładki gumow
e na rusztach mogą prow
adzić do zadławienia
mał
ych dzi
eci. Po zdjęciu rus
ztu n
ależ
y upew
nić się, że wsz
ystk
ie
ochraniacze zo
stał
y prawidłowo założone.
I
N
S
TA
L
A
C
J
A
Prze
mie
szczanie i mo
ntaż u
rządzen
ia w
yma
ga
udz
iału c
o na
jmn
ie
j dwóc
h osó
b – r
y
zyko ob
rażeń
.
P
odczas w
ypak
owy
wan
ia i in
stal
ac
ji st
oso
wać
ręk
awice ochronn
e - r
y
z
y
ko ska
lec
zenia
.
In
stala
cj
e, n
p. w
odne (
jeż
eli do
t
y
cz
y)
, podłą
czeni
a
elektr
y
czne i wsze
lkie na
pra
w
y pow
inn
y b
yć
przeprowadzane pr
zez w
yk
waliko
wanego technika.
Nie n
ależy nap
ra
wiać a
ni wymien
iać żad
nej czę
ści
urządze
nia
, jeś
li ni
e jest t
o w
yraźn
ie do
zwolon
e w
in
stru
kc
ji o
bsług
i. Ni
e nal
eż
y pozwal
ać dz
ieci
om
zbl
iżać s
ię do mi
ej
sca in
stal
ac
ji. P
o ro
zp
ak
owa
ni
u
urządze
nia n
ale
ż
y spr
aw
dzi
ć, cz
y nie zo
stało on
o
usz
kodz
one podczas tr
an
sportu. W prz
ypad
ku
pro
blemó
w na
leży sko
nta
k
t
owa
ć się z n
aj
bli
ższ
ym
serwise
m tec
hni
cznym
. P
o zako
ńczeni
u in
stal
acj
i
niep
otrze
bne e
lement
y
opakowania (p
lastik
,
elem
enty ze styropi
anu
, it
d.
) nal
eż
y przec
howy
wać
poza zas
ięgi
em dzi
eci - ry
z
yk
o udu
szen
ia. P
rzed
prz
ystąpieniem do
jakichk
olwiek c
z
ynności
mon
tażo
w
y
ch urządz
enie n
ale
ż
y odłącz
y
ć od
zasilan
ia elek
tr
yczne
go – r
y
z
yko porażenia prądem.
P
odczas in
stala
cj
i upew
nić s
ię
, że urządz
enie n
ie
mo
że usz
kod
zić prze
wod
u zasi
la
ją
cego – ry
z
yk
o
pożaru lub pora
żeni
a prądem. Ur
ządzenie można
uruchomić
dopiero
po z
akońc
zeniu inst
alacji.
P
ołączeni
a elektr
y
c
zn
e i gazo
we m
uszą b
yć
w
yk
ona
ne zgod
nie z l
okal
nym
i przepi
sam
i.
OSTRZ
EŻE
NIE
: Dla zape
wnie
nia bez
piecznego i
prawidłowego uż
y
tko
wania urz
ądzenia we
wszystkic
h poz
ostałych kra
jac
h, n
iezbęd
ne jest
przeprowadzenie mody
kacji urz
ądzeni
a i sposobu
jego
instalacji.
Uż
y
wać
regulatorów ciśnienia
odpowi
ednich d
o
ciśnienia gazu
wskaz
aneg
o w Ins
trukc
ji.
P
omi
eszczen
ie mu
si b
y
ć w
yposaż
one w syst
em
poboru po
wiet
rza, w
yda
la
jący wszystkie mo
żl
iwe
spaliny
.
Pomieszc
ze
nie musi
również
posiada
ć
odpowiednią wenty
lac
ję, ponieważ dop
ł
y
w
pow
ietrza jest n
iezbęd
ny d
o pra
widło
weg
o
przebi
egu pr
oce
su s
pal
ani
a. P
rzepł
y
w powiet
rz
a ni
e
mo
że by
ć m
nie
jszy niż 2 m
3
/
godz. na kW
zain
stalo
wa
nej m
oc
y
.
S
yst
em cyrkul
ac
ji po
wiet
rz
a mo
że pobi
erać
pow
ietrze bez
pośr
edn
io z ze
wną
trz, za pomocą
przew
odu o p
rzekroj
u we
wnęt
rzn
ym o śred
nicy c
o
na
jmn
ie
j 1
0
0 cm
2
; otwór n
ie mo
że by
ć poda
tn
y n
a
żadnego
rodzaju blokady
.
S
yst
em mo
że r
ówn
ież do
star
cz
ać po
wiet
rze
pot
r
ze
bne do s
pal
ani
a w spo
sób poś
red
ni, n
p. z
prz
yległ
y
ch pok
oj
ów wyposażon
y
ch w o
pisa
ne
w
yżej prze
wody cyrku
lac
ji po
wiet
rz
a. P
ok
oj
e te n
ie
mogą b
y
ć jedn
ak pok
oj
ami w
spól
n
ymi, sypi
al
nia
mi
lu
b poko
ja
mi, w któ
r
yc
h w
yst
ępu
je zagro
że
nie
poż
ar
owe.
P
ł
ynn
y gaz z
iemn
y
, ja
k
o cięższy od powie
trza,
opad
a na podłogę
. Dla
t
ego też po
mie
szczeni
a, w
k
t
ór
y
ch zn
ajd
uj
ą się b
utl
e z gaze
m LPG, m
uszą by
ć
w
yposaż
one w w
entyla
cję
, um
ożl
iwi
aj
ącą m
igr
acj
ę
gaz
u w prz
ypadku wystąpi
eni
a nie
szczel
nośc
i.
Dla
teg
o też, bu
tle z g
azem L
PG, częśc
io
wo a
ni
całk
ow
ici
e pe
łne
, nie m
ogą b
yć i
nsta
low
ane a
ni
pr
zechow
y
wan
e w p
omies
zc
zeniach ani
obsz
arach
przech
owy
wani
a zna
jd
uj
ących s
ię pod po
ziom
em
zie
mi (
w pi
wni
cach i
td.
)
. Za
leca si
ę przech
owy
wani
e
w
yłączn
ie but
li u
ż
y
tk
o
wan
y
ch w da
n
ym
pomi
eszczen
iu
, umi
eszczon
y
ch w ta
ki spos
ób
, by n
ie
by
ł
y nara
żone n
a ko
nta
k
t z ze
wnętrzn
ym
i źródła
mi
ciepła
(piekarnikiem, kominkiem, piecem itp. )
, co
mogł
y
by dopro
wadzić do po
dnies
ienia tem
peratur
y
butli
pow
y
żej 50
°C
.
Przed w
sta
wien
iem urządz
eni
a prz
yc
ią
ć szaf
k
ę i
usunąć tro
cin
y i
wió
r
y
.
Jeśli ur
z
ądze
nie nie
zosta
ło z
ainst
alowane na
d
pieka
rni
kiem, w szaf
ce pod u
rz
ądz
eni
em na
leży
zamon
to
wa
ć panel od
dzie
laj
ący (bra
k w zest
awi
e
)
.
W razie problemó
w z obracaniem pokręteł palnik
ów
, należy skon
tak
to
wać
się z ser
wise
m w celu w
ymiany zaworów pa
lnika, je
żeli oka
żą się on
e
wadli
we.
Nigdy ni
e zak
r
y
wać ot
worów uż
y
wanych do wenty
lacji i dyspe
rsji ciep
ła.
POD
ŁĄCZENI
E GAZU
OSTRZ
EŻE
NIE
: Przed przystąpie
nie
m do in
stal
acj
i
należ
y
upewnić
się, że lok
alne warunk
i d
ystr
y
bucji
(
typ gazu i jego c
iś
nie
nie
) i sposó
b dost
os
owa
ni
a
urz
ądzenia są kom
pat
ybilne.
Sp
raw
dzi
ć, cz
y ci
śni
eni
e zasi
la
jąc
ego g
azu je
st
zgod
ne z wa
r
to
śc
iam
i podan
ym
i w T
abe
li 1
(„
Specy
kac
je pa
lni
k
ów i dy
sz”
)
.
OSTRZ
EŻE
NIE
: W
aru
nki dost
o
sow
ani
a tego
ur
ząd
zenia ok
reślo
no w
tabe
li (lub na
tablic
zce
znamionowej)
.
OSTRZ
EŻE
NIE
: Urządze
nie t
o nie j
est podłą
c
zo
ne
do w
y
ci
ągu p
rodu
k
t
ów s
pal
ani
a. Nal
eż
y je
zain
stalo
wa
ć i podłącz
yć z
godn
ie z obo
wią
zuj
ącymi
przepi
sam
i regu
lu
ją
c
ymi i
nsta
lac
ję ta
kich u
rz
ądz
eń.
Sz
czególn
ą uwa
gę na
leż
y zwróci
ć na wymaga
nia
dot
yc
zące
wenty
lacji.
Jeś
li urządz
eni
e jest podłą
c
zo
ne do gaz
u
p
ł
y
nneg
o, śruba
regula
c
yjna p
owinna z
ostać
dok
ręcona m
ożliwie jak
najmocniej.
W
A
ŻN
E: W prz
ypad
ku k
orz
ystan
ia z ga
zu w
butlach,
należ
y
zap
ewnić
odpowi
ednie
ustawieni
e
bu
tli
(w poz
ycj
i p
ion
owej).
OSTRZ
EŻE
NIE
: T
a oper
ac
ja pow
inn
a by
ć
przeprowadzona przez w
yk
walik
owanego tech
nika.
Do podłączen
ia g
azo
wego n
ależy uży
wać
w
yłączn
ie ela
stycznego l
ub szt
y
wnego w
ęża
metalowego
.
P
ołączeni
e ze szt
y
wn
ym przew
odem
(
m
iedzi
an
ym lu
b stalo
w
ym
)
. Podłą
c
ze
nie d
o insta
la
cj
i
gazow
ej należ
y przeprowadzić tak
, aby w żaden
spo
sób ni
e obci
ążyć urządze
ni
a. Na ram
pie zas
il
aj
ąc
ej
urządze
nie z
naj
du
je si
ę nasta
wne z
łącze prze
wod
u w
k
ształcie l
it
ery L a mont
uje s
ię je ra
zem z u
szczelką,
aby zapobiec
przeciekom. P
o obróceniu złącza
przew
odu
, uszczel
k
ę nal
eż
y zaw
sze w
ymi
eni
ać
(
u
szczel
ka jest do
star
czona wr
az z urządzen
iem
).
Zł
ącze przew
odu za
sil
an
ia ga
zem t
o gwi
nt
owa
ne
,
męsk
ie pr
z
y
łąc
ze ga
zowe 1
/2
.
P
odłączen
ie gi
ętkieg
o bezsz
wo
wego st
alo
wego
pr
zewodu
do g
wintowaneg
o pr
z
y
łąc
zenia
. Złąc
ze
pr
zewodu z
asilania ga
zem to g
wintowane, męsk
ie
prz
yłącze g
azo
we 1
/
2. Prze
wody t
e mu
szą zosta
ć
zain
stalo
wa
ne w taki s
posób
, b
y prz
y pe
łn
ym
ro
zwini
ęciu n
ie prze
kracz
ał
y 2
00
0 mm dłu
gośc
i. P
o
w
yk
ona
niu podł
ączeń na
leży upewn
ić s
ię, ż
e
ela
st
y
czny p
rzew
ód metalo
w
y ni
e dotyka żadn
yc
h
ruc
hom
y
ch częś
ci i ni
e jest podd
aw
an
y na
ci
sk
owi
.
Nal
eż
y uży
wać w
yłą
cznie prze
wodó
w i usz
czelek,
k
t
óre są z
godne z o
bowi
ązu
ją
c
ymi p
r
ze
pisa
mi
krajow
ymi.
W
A
ŻN
E: W prz
ypad
ku użyci
a wę
ża ze stali
nie
rdz
ewne
j, na
leży go zain
stalo
wać w ta
ki spos
ób
,
aby nie dotyk
ał ż
adnej ruchome
j c
zęści umeblowa
nia
(
n
p. szafki)
. Mu
si o
n przechod
zić przez o
bszar w
oln
y
od ja
kich
kol
wiek p
rzeszk
ód i umo
żl
iwi
aj
ący kon
tr
olę
na c
ałej
dł
ugoś
ci.
Urządz
enie n
ależy podłącz
y
ć do źr
ódła zasi
lan
ia
gaz
ow
ego lu
b but
li ga
zow
ej z
godn
ie z
obo
wiąz
uj
ącym przepisa
mi kra
jo
w
ymi. P
rzed
w
yk
ona
niem podł
ączeni
a, upe
wni
ć się
, że u
rz
ąd
zeni
e
jest k
om
patybil
ne z zas
ila
nie
m gazu
, jaki
e ma zo
stać
uży
te. W p
rzeciw
nym r
azie
, na
leż
y post
ępo
wać
zgod
nie z i
nst
ruk
c
jam
i podan
ym
i w ro
zdz
ial
e
„Dost
oso
wa
nie do r
óż
n
yc
h t
ypów g
azu”
.
P
o podłączen
iu u
rz
ądz
eni
a do in
stal
ac
ji gaz
ow
ej
na
leży spra
wdz
ić podłą
c
ze
nie pod ką
te
m w
yc
iek
ów
prz
y użyci
u wod
y z my
dłem. Za
pal
ić pa
lni
ki i
przekręc
ić pokr
ętła od po
zycj
i ma
k
symal
nej 1
* do
pozyc
ji m
ini
ma
lne
j 2*
, ab
y sp
ra
wdz
ić stab
iln
ość
p
łomienia.
DOSTOSOW
ANI
E DO RÓŻNY
CH T
Y
PÓW GAZU
W c
elu do
sto
so
wan
ia urządz
eni
a do rodza
ju ga
zu
in
nego ni
ż te
n dla któr
ego zo
stało wyprodu
ko
wa
ne
(za
znac
zono
na tab
lic
zce znamionowej) należ
y
post
ępo
wać z
godni
e ze ws
kazó
wkam
i
umieszc
zonymi p
od
r
ysunkami
dot
ycz
ąc
ymi
instalacji ur
z
ądzenia.
OSTRZ
EŻE
NIA DOT
Y
CZ
Ą
CE ELEK
TRY
CZNOŚCI
W
A
ŻN
E: Da
ne do
t
ycząc
e na
pięc
ia i poboru m
oc
y
zosta
ł
y
po
dane na
tablic
zce znami
onowej.
Przewó
d z
asilając
y p
owinien
mie
ć w
y
starc
z
ającą
długość, aby umożl
iwić pod
łączenie z
abudow
anego
urządze
nia d
o siec
i. Ni
e ci
ągn
ąć za prze
wód
z
asilający
.
Mu
si i
stni
eć moż
liw
oś
ć odłączen
ia urządz
eni
a od
źr
ódła zasi
lan
ia prze
z w
yjęc
ie w
tyczki (
jeś
li wt
yczka
jest dostępna
) lub za p
omocą dostępnego
prze
łąc
znika wielobiegunow
ego, zainstalowanego
wprzew
odzi
e do gn
iazd
a zasi
la
nia z
godn
ie
zobo
wiąz
uj
ącymi norm
ami kra
jo
w
ymi
; urządze
nie
musi t
ak
że
posiad
ać uzi
emienie
zgo
dne
zobo
wiąz
uj
ącymi norm
ami kra
jo
w
ymi do
t
y
cz
ącymi
sprzętu elek
tr
yczne
go
.
Nie st
os
owa
ć przedłużacz
y
, ro
zdzi
elaczy ani
adapterów
. Po z
akończe
niu inst
alacji uż
y
tkownik nie
pow
ini
en mieć d
ost
ępu do podz
es
po
łó
w
elektr
y
czny
ch u
rządzen
ia. Ni
e ko
rz
ystać z u
r
ządz
eni
a,
będą
c mokr
ym lu
b bez obuw
ia. Ni
e uru
cha
mia
ć
urządze
nia
, jeżel
i kabel za
sil
aj
ący lub wt
yczka są
usz
kodz
one
, jeś
li u
rz
ądz
eni
e nie dz
iała pr
aw
idłow
o
lu
b jeś
li zo
stało on
o uszk
odz
one bąd
ź upu
szczone
.
Jeś
li prze
wód zas
il
aj
ący jest usz
kod
zon
y
, jego
w
ymi
ana n
a iden
tyczn
y powi
nn
a by
ć
przeprowadzona przez producenta, prac
ownika
ser
w
isu lub inną
po
dob
nie w
yk
w
alikowaną oso
bę
w c
elu un
ikni
ęci
a nie
bezpiecze
ństwa – r
yz
yko
porażenia prądem.
CZ
YSZCZE
NIE I KONS
ERWA
CJA
OSTRZ
EŻE
NIE
: Spr
aw
dzi
ć, cz
y urządzen
ie zo
stało
w
yłączo
ne i odłączon
e od źródła za
sil
an
ia przed
prz
ystąpieniem do
cz
y
nnośc
i konser
wac
yjn
ych
;
Nig
dy nie n
ależy sto
so
wać urządz
eń cz
yszczących
parą. Występuje r
y
z
yko porażenia prądem.
Nie n
ależy uży
wać śr
odk
ów ś
cier
n
yc
h, żrą
cych
,
śr
odk
ów n
a bazie c
hlo
ru an
i środ
k
ów do sz
oro
wa
nia.
UT
YLI
ZAC
JA OP
AK
OW
ANIA
Materiał, z k
tóre
go zrobi
one jes
t opakowanie, w 1
0
0% nadaje się d
o
rec
yk
lingu i jest ozna
czony s
ymbo
lem
.
Częś
ci opakowania nie nal
eż
y w
yr
zucać, l
ec
z zut
ylizować zgo
dnie z
przepisami określon
ymi przez lokalne władze.
U
T
Y
L
I
Z
AC
J
A U
R
Z
Ą
DZ
E
Ń
AG
D
Urz
ądzeni
e zosta
ło w
ykonane z mater
iałów nadając
ych się do re
cy
klingu
lub do po
nowneg
o uż
ycia. Urz
ądzeni
e należ
y ut
ylizować zg
odnie z
miejscow
ymi pr
zepis
ami dot
ycz
ąc
ymi gosp
odark
i odpa
dami. Aby uz
yska
ć
więcej info
rmacji na temat ut
yliz
acji, od
zy
skiwania o
raz rec
yk
lingu
urz
ądzeń AGD nale
ży s
kontak
tować się z lok
alnym urzę
dem, punk
tem
skupu zł
omu lub skle
pem, w k
tór
ym z
akupi
ono ur
ządz
enie. T
o urz
ądzenie
został
o oznaczone jako zgodn
e z dyrek
t
y
wą Parlamentu Europejskiego
i Rady 20
1
2/1
9/UE
w sprawie z
uż
ytego sprzętu elek
tryczne
go i
elektroniczne
go (WEEE)
.
Właściw
a ut
yliza
cja urz
ądzenia p
omoże z
apobie
c ewentualnym
negaty
wnym skutk
om dla śr
odowiska oraz zdro
wia ludzkiego.
Symbol na ur
ząd
zeniu lub w do
łąc
zonej do ni
ego dok
umentacji oznac
z
a,
że urz
ądze
nia nie wolno trak
tować jak z
w
yk
łeg
o odpadu d
omowego.
Należ
y je p
rzek
az
ać do punk
tu z
ajmującego się ut
yliz
acją i rec
yk
lingiem
urządzeń elek
trycznych i elektroniczny
ch.
WSK
A
ZÓWKI DOT
Y
C
ZĄCE OSZCZĘ
DZANIA E
NE
RG
II
Uż
yw
ać nac
zy
ń i patelni, k
tór
ych szero
kość spodu j
est równa sz
erokości
stref
y grzewc
zej.
Stosować t
ylko garnki i p
atelnie o p
łaskim d
nie.
Jeśli to możliwe, p
odc
zas go
towania prz
y
kr
y
wać nac
z
ynia p
okr
y
wk
ami.
Dzięk
i nac
z
yniom ciśnie
niow
ym można zmn
iejsz
yć zuż
ycie energi
i i skrócić
cz
as gotowania.
Umieszc
z
ać nac
zy
nie pośro
dku stre
f
y grzewc
zej oznac
zonej na p
ł
ycie.
DEKL
ARA
CJA Z
GODNOŚ
CI
T
o
urz
ądzenie s
pe
łnia wymagania dotyczące ekopro
jek
tu określone
Rozpor
z
ądzeniem Komisji (UE) n
. 66/20
1
4 i jest zgo
dne z nor
mą europejsk
ą
E
N
3
0
-2
-1
.
T
ABE
LA D
YSZ
K
A
TEGOR
IA II2EL
wLs3B/P
Rodzaj stosowanego
gazu
Rodzaj palnika
Oznakowanie
dysz
y
Znamionowa
wydajność
termiczna
kW
Zuż
yc
ie
znamionowe
Znamionow
a
moc cieplna
kW
Ciśnienie
gazu
mbar
min.
nom.
mak
s.
GA
Z ZIEM
NY
(Me
tan
)
G20
Dużej mo
c
y
Średni
Pomocnic
zy
115 Y
95 Z
72 X
3,0
0
1,
75
1,
0
0
286 l
/h
167
l
/
h
95 l/
h
0,60
0,
35
0,30
17
20
25
GAZ ZIE
MNY
G2
.
350
Dużej mo
c
y
Średni
Pomocnic
zy
158 F2
125 F3
95 Y
3,0
0
1,
75
1,
0
0
397 l
/
h
2
31
l
/
h
13
2
l
/
h
0,60
0,
35
0,30
10
13
16
GAZ ZIE
MNY
G27
Dużej mo
c
y
Średni
Pomocnic
zy
140 F3
104 F3
77 F1
3,0
0
1,
75
1,
0
0
348 l
/h
203 l
/h
11
5
l
/
h
0,60
0,
35
0,30
16
20
23
GAZ LP
G
(Butan
)
G30
Dużej mo
c
y
Średni
Pomocnic
zy
80
60
47
3,0
0
1,
75
1,
0
0
218
g
/
h
12
7
g
/
h
73 g/
h
0,
70
0,
45
0,
35
25
37
45
GAZ LP
G
(P
r
o
p
an)
G
31
Dużej mo
c
y
Średni
Pomocnic
zy
80
60
47
3,0
0
1,
75
1,
0
0
214
g
/
h
12
5
g
/
h
71 g
/
h
0,
70
0,
45
0,
35
25
37
45
Rod
zaj
stosowanego gazu
Kongurac
ja modelu
4
PA
L
N
I
K
I
Znamionowa
w
ydajno
ść
termiczna (kW)
Zużycie znamionowe
ca
łkow
ite
O
bjęt
ość pow
iet
rza (m3)
wy
magana do spa
lenia 1
m
3
gazu
G20
20 mb
ar
2 SR - 1 AU
X - 1
R
7,
5
0
7
15
l
/
h
9,
52
G27
20
mbar
2 SR - 1 AU
X - 1
R
7,
5
0
869 l
/h
7,
9
0
G2
.
350
13
m
b
a
r
2 SR - 1 AU
X - 1
R
7,
5
0
9
91
l
/
h
6,
85
G30
37
mb
a
r
2 SR - 1 AU
X - 1
R
7,
5
0
545
g/
h
30
,94
G
31
37
mb
a
r
2 SR - 1 AU
X - 1
R
7,
5
0
536
g
/
h
23,
80
ZASI
LANIE E
LEKTRY
CZNE: 220
-
240 V ~ 50-
60 Hz - 0,6W
I
N
S
TA
L
A
C
J
A
PL
INFORMA
CJE T
ECHNICZNE
DLA INST
ALA
T
ORA
•
Podc
zas pr
zenos
zenia, pr
z
ygotowania i inst
alowania ur
ząd
zenia należ
y uż
y
wać rę
kawic ochro
nnych.
•
Niniejsz
e urz
ądzenie m
ożna osadz
ać w blat
ach robo
cz
ych o grub
ości od 20 do 60 mm
.
•
Jeśli p
od p
ł
yt
ą kuchenną n
ie ma piek
arnika
, należ
y zai
nstalować p
ł
y
tę odd
zielającą
, k
tórej powi
erzchni
a jest co najmniej równa o
tworowi w
blacie ro
boc
z
ym. O
dleg
łość pomi
ędz
y w
w. pł
y
tą odd
zielającą
, k
tóra musi ca
łkowicie po
kr
y
wać w
ycię
cie, aby zap
obiec kont
aktow
i ze spode
m
pł
y
t
y ku
chennej, a gó
rną powie
rzchnią b
latu robo
cze
go nie może pr
zek
rac
zać 1
50 mm. W ża
dnym prz
y
padku o
dleg
łość pomi
ędz
y p
ł
y
tą
oddz
ielającą a do
lną częś
cią pł
y
t
y kuch
ennej nie może być mniejs
za o
d 20 mm. Jeżeli u
ży
tkownik z
amier
za z
ainst
alować pie
karnik p
od p
ł
y
tą
kuchen
ną, p
owinno to być urz
ądzenie w
y
produkowane p
rze
z rmę Whirl
pool i w
y
posa
żone w uk
ład chł
odzenia
. Producent nie po
nosi żad
nej
odp
owiedzia
lności w pr
zy
padk
u zainst
alowania po
d pł
y
t
ą kuchenną p
iekar
nika innej mar
ki.
OBLIGA
TOR
Y
JNE
WYMIAR
Y
I ODLE
GŁOŚC
I
510 mm
590 mm
0
+
2
560 mm
R
= Min. 6.5 mm
Max. 8 mm
Min. 70 mm
min. 480 mm
max. 492 mm
min. 38 mm
max. 42 mm
750mm
100m
m
B
50m
m
A
UWA
GA: Je
śli o
dle
gł
ość “A
” pomię
dz
y sz
afk
ami śc
ien
nymi mie
ści s
ię w pr
zed
zia
le od 6
00 mm d
o 730 mm, to w
ys
okość “
B” mu
si w
yno
sić
mini
mum 530 mm. J
eśl
i odl
eg
łość “A
” pomi
ędz
y sz
af
kam
i ście
nnymi j
est wi
ęk
sz
a od sz
ero
kości p
ł
y
t
y
, to w
ys
okość “
B” mu
si w
yno
sić co
najm
niej 4
00 mm
. W raz
ie ins
talow
ania ok
apu n
ad p
ł
yt
ą prawi
dł
ową odl
eg
łoś
ć nale
ży s
prawdz
ić w ins
tru
kcji oka
pu.
M
O
N
TA
Ż
Po oczyszczeniu powierzchni na ob
wodzie należ
y zamonto
wać dostarczoną uszczelkę na pł
ycie
kuchennej.
Ustawić p
ł
y
tę kuchenną w o
twor
ze blatu ro
boc
zego p
rzes
trze
gając w
ymiarów p
odanych w karcie op
isowej
urz
ądzenia.
Uwag
a: Prze
wód za
silaj
ąc
y musi być w
ys
tarc
zaj
ąco d
ług
i, aby um
ożl
iwić w
yj
ęci
e pł
y
t
y do g
ór
y
.
Aby zam
ocować p
ł
ytę k
uchenną
, należ
y uż
yć dost
arczo
nych w zestawie el
ementów mocując
ych (A). Prz
ymocować e
lement
y do o
dpowie
dnich
ot
worów wskaz
anych str
zał
ką
, a następnie p
rz
yk
ręcić wk
rętami w z
ależn
ości od grub
ości blatu rob
oc
zego (p
atrz p
oniżs
ze r
ysunki).
20
30
60
40
20 mm
40 mm
30 mm
60 mm
PODŁ
ĄCZENIE GAZOWE
•
Podłąc
z
yć kolanko (A)* lub (B
)* dostarc
zon
e z główną ru
rą wlotową p
ł
y
ty, uży
wając d
oł
ączon
ej podk
ładk
i (C), zgodnie
z EN 549
.
* We F
ran
cji nal
eż
y uż
yć kolan
ka (A), nato
mias
t w innych k
rajac
h nale
ży u
żyć ko
lank
a (B).
•
Po podł
ącze
niu do sieci ga
zownic
zej należ
y sprawdz
ić szc
zelność z
a pomo
cą wod
y z mydłem. Za
palić palnik
i i
pr
zekrę
cić pok
rętła od p
oz
ycji maks
ymalnej
do poz
ycji minimalnej
aby sprawdzić s
tabilność p
łom
ienia.
WA
Ż
N
E
:
Przed p
odł
ącze
niem ur
ządz
enia do insta
lacji lub butli gazowej, z
djąć zat
yczkę z rur
y p
rz
ył
ączen
iowej.
C
B
C
C
A
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na komunię
Prezent na urodziny
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Pielęgnacja kotów długowłosych. Czy potrzebna jest specjalna szczotka?
Czy MOVA X4 Pro jest najlepszym odkurzaczem pionowym? Poznaj funkcje nowego urządzenia
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Inteligentna lodówka smart – jak odmieni Twoje życie?
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking kamer sportowych do 1000 zł [TOP10]
Ranking lodówek turystycznych [TOP10]
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Gdzie ustawić kuwetę dla kota?
Frostpunk 1886 - Ogłoszono remake uznanego city buildera. Poznajcie szczegóły!
The Elder Scrolls V: Skyrim – kody na umiejętności, przedmioty i wiele innych
Sprawdź więcej poradników