Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje ZELMER
›
Instrukcja Maszynka do mięsa ZELMER ZMM9802B
Znaleziono w kategoriach:
Maszynki do mięsa
(11)
Wróć
Instrukcja obsługi Maszynka do mięsa ZELMER ZMM9802B
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
ZMM9801B
ZMM9802B
INSTRUKCJA UŻYTKOW
ANIA
Maszynka do mielenia mięsa
ИНСТРУКЦИЯ ПО ЭКСПЛУ
АТ
АЦИИ
Мясорубка
NÁ
VOD K POUŽITÍ
Mlýnek na maso
ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА
Месомелачка
NÁ
VOD NA UOBSLUHU
Mlynček na mäso
ІНСТРУКЦІЯ ПО ЗАСТОСУВАННЮ
М'ясорубка
USER MANU
AL
Meat mincer
BENUTZERHANDBUCH
Fleischwolf
HASZNÁLA
TI UT
ASÍT
ÁS
Húsdaráló
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE
Mașină de tocat carne
PL
EN
DE
CZ
SK
HU
RO
RU
UA
BG
ZMM9801B / ZMM9802B
DZIĘKUJEMY
ZA
WYBÓR
MARKI
ZELMER.
ŻYCZYMY
SATYSFAKCJI
Z
UŻYTKOWANIA
URZĄDZENIA.
RODZAJE
MASZYNEK
DO
MIELENIA
MIĘSA
MARKI
ZELMER
Poniżej
znajduje
się
wykaz
elementów
wyposażenia
przewidzianego
dla
maszynek
do
mielenia
mięsa,
do
których
odnosi
się
instrukcja
użytkowania.
OPIS
1.
Napęd
maszynki
1.a
Przycisk
wyłącznika
1.b
Przycisk
blokady
2.
Komora
mielenia
3.
Ślimak
z
zamontowanym
sprzęgłem
4.
Nożyk
dwustronny
5.
Sitko
z
otworami
3
mm
6.
Sitko
z
otworami
5
mm
7.
Sitko
z
otworami
8
mm
8.
Nakrętka
9.
Miska
10.
Popychacz
11.
Nasadka
masarska
12.
Separator
Mechaniczne
zabezpieczenie
silnika
13.
Ślimak
14.
Sprzęgło
15.
Wkręt
Akcesoria
szatkownicy
16.
Tarka
do
drobnych
wiórek
17.
Tarka
do
grubych
wiórek
18.
Tarka
do
plastrów
19.
Tarka
do
przecierania
20.
Komora
21.
Zaczep
blokady
22.
Miska
23.
Popychacz
INSTRUKCJE
BEZPIECZEŃSTWA
Jeżeli
przewód
zasilający
jest
uszkodzony,
musi
on
zostać
wymieniony
przez
producenta,
autoryzowany
serwis
lub
osobę
posiadającą
wymagane
kwalifikacje,
aby
uniknąć
zagrożenia.
Przestrzegaj
czasu
działania
akcesoriów
podanego
w
poszczególnych
rozdziałach
instrukcji
obsługi.
Podczas
czyszczenia
postępuj
zgodnie
z
rozdziałem
niniejszej
instrukcji
obsługi
dotyczącym
konserwacji
i
czyszczenia.
Ostrzeżenie:
Nieprawidłowe
użytkowanie
grozi
obrażeniami!
Należy
zachować
ostrożność
podczas
obsługi
ostrzy
tnących
i
podczas
czyszczenia.
Należy
zawsze
odłączać
produkt
od
zasilania,
jeśli
pozostaje
on
bez
nadzoru
lub
przed
montażem,
demontażem
bądź
czyszczeniem.
Wyłącz
urządzenie
i
odłącz
je
od
zasilania
przed
zmianą
akcesoriów
lub
zbliżaniem
się
do
części,
które
mogą
poruszać
się
podczas
użytkowania.
Dzieci
nie
mogą
korzystać
z
tego
urządzenia.
Urządzenie
oraz
jego
przewód
należy
przechowywać
poza
zasięgiem
dzieci.
Urządzenie
może
być
używane
przez
osoby
o
obniżonych
zdolnościach
fizycznych,
sensorycznych
i
umysłowych
oraz
bez
doświadczenia
i
wiedzy,
jeśli
są
nadzorowane
lub
poinstruowane
w
zakresie
użytkowania
urządzenia
w
bezpieczny
sposób
oraz
jeśli
zrozumiały
związane
z
tym
zagrożenia.
Dzieciom
nie
wolno
bawić
się
urządzeniem.
WAŻNE
OSTRZEŻENIA
Urządzenie
zostało
zaprojektowane
do
użytku
domowego
i
pod
żadnym
pozorem
nie
powinno
być
wykorzystywane
do
użytku
komercyjnego
lub
przemysłowego.
Każde
nieprawidłowe
użycie
lub
niewłaści
-
wa
obsługa
produktu
spowoduje
unieważnienie
gwarancji.
Przed
podłączeniem
produktu
do
sieci
należy
sprawdzić,
czy
napięcie
sieciowe
jest
takie
samo,
jak
wskazano
na
etykiecie
produktu.
Podczas
użytkowania
przewód
zasilania
nie
może
być
splątany
ani
okręcony
wokół
produktu.
Nie
używaj
urządzenia
ani
nie
podłączaj
i
odłączaj
go
od
sieci
gdy
masz
mokre
ręce
i/lub
stopy.
Nie
ciągnij
za
przewód
zasilania
w
celu
odłączenia
go
od
sieci
i
nie
używaj
go
do
przenoszenia
urządzenia.
W
przypadku
awarii
lub
uszkodzenia
należy
natychmiast
odłączyć
produkt
od
sieci.
Nie
przetwarzaj
twardej
żywności,
takiej
jak
kości,
orzechy
(np.
suszone
i
twarde
ziarna
soi)
lub
innej
żywności
z
twardymi
ścięgnami.
Podczas
obsługi
zamiast
popychać
żywności
rękoma
należy
korzystać
z
popychacza.
W
przypadku
jakiejkolwiek
awarii
lub
uszkodzenia
natychmiast
odłączyć
urządzenie
od
sieci
i
skontak
-
tować
się
z
autoryzowanym
działem
wsparcia
technicznego.
Aby
zapobiec
ryzyku
i
zagrożeniom,
nie
otwierać
urządzenia.
Naprawy
lub
inne
operacje
dotyczące
urządzenia
może
wykonywać
tylko
wykwalifi
-
kowany
personel
techniczny
z
oficjalnego
działu
wsparcia
technicznego
marki.
Eurogama
Sp.
z
o.o.
nie
ponosi
odpowiedzialności
za
jakiekolwiek
szkody
lub
uszkodzenia,
które
mogą
wystąpić
u
ludzi,
zwierząt
lub
przedmiotów
w
wyniku
nieprzestrzegania
powyższych
ostrzeżeń.
INSTRUKCJE
UŻYTKOWANIA
Maszynka
do
mielenia
mięsa
Nieprzerwany
czas
pracy
nie
powinien
być
dłuższy
niż
10
minut;
przerwij
użytkowanie
po
upływie
10
minut
i
ponownie
uruchom
maszynkę
po
jej
wystygnięciu.
Przygotowanie
maszynki
do
pracy
i
jej
uruchomienie
(C)
Napęd
(1)
postaw
w
pobliżu
gniazdka
sieci
na
twardym
podłożu
tak,
aby
nie
zasłaniać
otworów
wentylacy
-
jnych
w
obudowie.
Przed
pierwszym
użyciem
maszynki
umyj
elementy
wyposażenia.
Zmontuj
odpowiednie
wyposażenie
i
dołącz
do
napędu.
Podłącz
urządzenie
do
zasilania.
Przyciskiem
wyłącznika
(1a)
uruchom
maszynkę.
Praca
z
zespołem
mielącym
(D)
W
komorze
mielenia
(2)
umieścić
poniższe
części:
Ślimak
(3)
sprzęgłem
do
środka.
Na
trzpień
ślimaka
(3)
wpasować
nożyk
(4).
Sitko
(np.
5)
umieścić
nad
nożykiem
tak,
aby
występ
komory
wszedł
w
rowek
na
obwodzie
sitka.
Dokręcić
wszystkie
elementy
zespołu
mielącego
mocno
do
oporu.
Założyć
zmontowany
zespół
mielący,
na
napęd
(1)
i
obróć
do
pozycji,
przy
której
usłyszysz
dźwięk
załączenie
blokady.
Oznacza
to,
że
komora
została
właściwie
zamontowana.
Nałożyć
miskę
(9)
na
komorę
mielenia
(2).
UWAGA:
Produkty
popychać
tylko
za
pomocą
popychacza
(10).
Praca
z
nasadką
masarską
(F)
W
komorze
mielenia
(2)
umieścić
poniższe
części:
Ślimak
(3)
sprzęgłem
do
środka.
Na
trzpień
ślimaka
(3)
wpasować
separator
(12).
Umieścić
nasadkę
masarską
(11).
Dokręć
wszystkie
elementy
nakrętką
(8)
mocno
do
oporu.
Założyć
zmontowany
zespół
mielący,
na
napęd
(1)
i
obróć
do
pozycji,
przy
której
usłyszysz
dźwięk
załączenie
blokady.
Nałożyć
miskę
(9)
na
komorę
mielenia
(2).
Przed
nałożeniem
kiełbaśnicy
(osłonki
z
jelita)
namocz
ją
w
wodzie
przez
ok.
10
min.
Mokrą
kiełbaśnicę
nałóż
na
nasadkę
masarską.
UWAGA:
Zwróć
uwagę,
aby
nie
zatkać
otworów
odpowietrzających
w
nasadce.
UWAGA
2:
Masa
mięsna
wypełniająca
jelito
nie
może
być
zbyt
rzadka.
Duża
zawartość
płynów
może
spowodować
ich
wyciek
i
przedostawanie
się
do
wnętrza
maszynki.
Szatkownica (G)
Szatkownica
ma
dwie
tarki
do
rozdrabniania
na
mniejsze
(16)
i
większe
(17)
wiórki
(sera
żółtego,
marchewki, selerów, gotowanych
buraków, itp.). Trzecia tarka, do
plastrów (18), służy do krojenia
warzyw
(ziemniaków,
cebuli,
ogórków,
itp.).
Czwarta
tarka,
do
przecierania
(19),
służy
do
ucierania
warzyw
(ziemniaków, buraków, itp.) i owoców.
Praca z szatkownicą (H)
Otwórz komorę (20) i włóż wybraną tarkę sprzęgłem do środka.
Połącz komorę szatkownicy (20) tak, jak komorę mielenia maszynki.
Produkty duże pokrój wcześniej na kawałki, które bez trudu włożysz do komory.
Nie rozdrabniaj miękkich owoców zawierających twarde pestki.
Po zakończeniu pracy wyłącz maszynkę i wyjmij przewód przyłączeniowy z gniazdka sieci.
Usuń drewnianą łyżką resztki produktów pozostałe wewnątrz tarki lub w komorze.
UWAGA: Ostrza tarek nie wymagają regeneracji.
Mechaniczne zabezpieczenie silnika
Maszynka
posiada mechaniczne
zabezpieczenie, które
chroni
silnik przed
zniszczeniem -
zęby
sprzęgła
napędowego
ślimaka wyłamują
się, gdy
maszynka jest
przeciążona
(np. gdy
do środka
komory mielenia
dostały się kości).
Zniszczone sprzęgło wymienić na nowe:
- w ślimaku ze zniszczonym sprzęgłem odkręć wkręt (15),
- usuń uszkodzone sprzęgło (14),
- załóż nowe sprzęgło (14) i dokręć je wkrętem (15).
Po zakończeniu pracy (E)
Wyłącz maszynkę i wyjmij przewód zasilający z gniazdka sieci.
Wyjmij popychacz (10) i zdejmij miskę (9) z komory mielenia (2) lub komory szatkownicy (20).
Naciśnij przyciski blokady (1b), obróć w prawo i zdejmij zespół mielący lub komorę szatkownicy.
Rozłóż wszystkie elementy zespołu mielącego, komory z nasadką masarską lub szatkownicę.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem zawsze należy wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Nie zanurzać urządzenia i kabla zasilania w wodzie ani innych płynach i nie myć ich w zmywarce.
Podpowiedź: zaleca się czyścić urządzenie natychmiast po użyciu, gdy łatwiej jest je wyczyścić.
Aby zdemontować urządzenie, należy wykonać kroki montażu w odwrotnej kolejności.
Podczas demontażu
komory mielenia lub
korpusu szatkownicy, nacisnąć
przycisk blokady 1b jedną
ręką
a
drugą
odkręcić
komorę
mielenia
lub
korpus
szatkownicy
zgodnie
z
kierunkiem
strzałki
pokazanym
na
prawym rysunku.
Podczas demontażu należy zachować szczególną ostrożność aby nie pokaleczyć palców.
Ponieważ niektóre części są ostre, należy czyścić je szczoteczką, aby nie pokaleczyć palców.
Nie zanurzaj
silnika w
wodzie
ani
nie płucz
go pod
bieżącą
wodą.
Temperatura
wody używanej
do czyszc
-
zenia nie powinna przekraczać 60°C.
Do mycia w zmywarce nadają się tylko akcesoria z tworzywa.
Zabrania
się
mycia
metalowych
akcesoriów
w
zmywarce,
ponieważ
agresywne
środki
czyszczące
stosowane w tych urządzeniach powodują ciemnienie części metalowych i ich uszkodzenie.
Takie metalowe części należy płukać pod bieżącą wodą i natychmiast osuszać.
Tabela
z
przepisami
Nieprzerwany
czas
pracy
nie
powinien
być
dłuższy
niż
10
minut;
przerwij
użytkowanie
po
upływie
10
minut
i
ponownie
uruchom
maszynkę
po
jej
wystygnięciu.
USUWANIE
PRODUKTU
2
DZIĘKUJEMY
ZA
WYBÓR
MARKI
ZELMER.
ŻYCZYMY
SATYSFAKCJI
Z
UŻYTKOWANIA
URZĄDZENIA.
RODZAJE
MASZYNEK
DO
MIELENIA
MIĘSA
MARKI
ZELMER
Poniżej
znajduje
się
wykaz
elementów
wyposażenia
przewidzianego
dla
maszynek
do
mielenia
mięsa,
do
których
odnosi
się
instrukcja
użytkowania.
OPIS
1.
Napęd
maszynki
1.a
Przycisk
wyłącznika
1.b
Przycisk
blokady
2.
Komora
mielenia
3.
Ślimak
z
zamontowanym
sprzęgłem
4.
Nożyk
dwustronny
5.
Sitko
z
otworami
3
mm
6.
Sitko
z
otworami
5
mm
7.
Sitko
z
otworami
8
mm
8.
Nakrętka
9.
Miska
10.
Popychacz
11.
Nasadka
masarska
12.
Separator
Mechaniczne
zabezpieczenie
silnika
13.
Ślimak
14.
Sprzęgło
15.
Wkręt
Akcesoria
szatkownicy
16.
Tarka
do
drobnych
wiórek
17.
Tarka
do
grubych
wiórek
18.
Tarka
do
plastrów
19.
Tarka
do
przecierania
20.
Komora
21.
Zaczep
blokady
22.
Miska
23.
Popychacz
INSTRUKCJE
BEZPIECZEŃSTWA
Jeżeli
przewód
zasilający
jest
uszkodzony,
musi
on
zostać
wymieniony
przez
producenta,
autoryzowany
serwis
lub
osobę
posiadającą
wymagane
kwalifikacje,
aby
uniknąć
zagrożenia.
Przestrzegaj
czasu
działania
akcesoriów
podanego
w
poszczególnych
rozdziałach
instrukcji
obsługi.
Podczas
czyszczenia
postępuj
zgodnie
z
rozdziałem
niniejszej
instrukcji
obsługi
dotyczącym
konserwacji
i
czyszczenia.
Ostrzeżenie:
Nieprawidłowe
użytkowanie
grozi
obrażeniami!
Należy
zachować
ostrożność
podczas
obsługi
ostrzy
tnących
i
podczas
czyszczenia.
Należy
zawsze
odłączać
produkt
od
zasilania,
jeśli
pozostaje
on
bez
nadzoru
lub
przed
montażem,
demontażem
bądź
czyszczeniem.
Wyłącz
urządzenie
i
odłącz
je
od
zasilania
przed
zmianą
akcesoriów
lub
zbliżaniem
się
do
części,
które
mogą
poruszać
się
podczas
użytkowania.
Dzieci
nie
mogą
korzystać
z
tego
urządzenia.
Urządzenie
oraz
jego
przewód
należy
przechowywać
poza
zasięgiem
dzieci.
Urządzenie
może
być
używane
przez
osoby
o
obniżonych
zdolnościach
fizycznych,
sensorycznych
i
umysłowych
oraz
bez
doświadczenia
i
wiedzy,
jeśli
są
nadzorowane
lub
poinstruowane
w
zakresie
użytkowania
urządzenia
w
bezpieczny
sposób
oraz
jeśli
zrozumiały
związane
z
tym
zagrożenia.
Dzieciom
nie
wolno
bawić
się
urządzeniem.
WAŻNE
OSTRZEŻENIA
Urządzenie
zostało
zaprojektowane
do
użytku
domowego
i
pod
żadnym
pozorem
nie
powinno
być
wykorzystywane
do
użytku
komercyjnego
lub
przemysłowego.
Każde
nieprawidłowe
użycie
lub
niewłaści
-
wa
obsługa
produktu
spowoduje
unieważnienie
gwarancji.
Przed
podłączeniem
produktu
do
sieci
należy
sprawdzić,
czy
napięcie
sieciowe
jest
takie
samo,
jak
wskazano
na
etykiecie
produktu.
Podczas
użytkowania
przewód
zasilania
nie
może
być
splątany
ani
okręcony
wokół
produktu.
Nie
używaj
urządzenia
ani
nie
podłączaj
i
odłączaj
go
od
sieci
gdy
masz
mokre
ręce
i/lub
stopy.
Nie
ciągnij
za
przewód
zasilania
w
celu
odłączenia
go
od
sieci
i
nie
używaj
go
do
przenoszenia
urządzenia.
W
przypadku
awarii
lub
uszkodzenia
należy
natychmiast
odłączyć
produkt
od
sieci.
Nie
przetwarzaj
twardej
żywności,
takiej
jak
kości,
orzechy
(np.
suszone
i
twarde
ziarna
soi)
lub
innej
żywności
z
twardymi
ścięgnami.
Podczas
obsługi
zamiast
popychać
żywności
rękoma
należy
korzystać
z
popychacza.
W
przypadku
jakiejkolwiek
awarii
lub
uszkodzenia
natychmiast
odłączyć
urządzenie
od
sieci
i
skontak
-
tować
się
z
autoryzowanym
działem
wsparcia
technicznego.
Aby
zapobiec
ryzyku
i
zagrożeniom,
nie
otwierać
urządzenia.
Naprawy
lub
inne
operacje
dotyczące
urządzenia
może
wykonywać
tylko
wykwalifi
-
kowany
personel
techniczny
z
oficjalnego
działu
wsparcia
technicznego
marki.
Eurogama
Sp.
z
o.o.
nie
ponosi
odpowiedzialności
za
jakiekolwiek
szkody
lub
uszkodzenia,
które
mogą
wystąpić
u
ludzi,
zwierząt
lub
przedmiotów
w
wyniku
nieprzestrzegania
powyższych
ostrzeżeń.
INSTRUKCJE
UŻYTKOWANIA
Maszynka
do
mielenia
mięsa
Nieprzerwany
czas
pracy
nie
powinien
być
dłuższy
niż
10
minut;
przerwij
użytkowanie
po
upływie
10
minut
i
ponownie
uruchom
maszynkę
po
jej
wystygnięciu.
Przygotowanie
maszynki
do
pracy
i
jej
uruchomienie
(C)
Napęd
(1)
postaw
w
pobliżu
gniazdka
sieci
na
twardym
podłożu
tak,
aby
nie
zasłaniać
otworów
wentylacy
-
jnych
w
obudowie.
Przed
pierwszym
użyciem
maszynki
umyj
elementy
wyposażenia.
Zmontuj
odpowiednie
wyposażenie
i
dołącz
do
napędu.
Podłącz
urządzenie
do
zasilania.
Przyciskiem
wyłącznika
(1a)
uruchom
maszynkę.
Praca
z
zespołem
mielącym
(D)
W
komorze
mielenia
(2)
umieścić
poniższe
części:
Ślimak
(3)
sprzęgłem
do
środka.
Na
trzpień
ślimaka
(3)
wpasować
nożyk
(4).
Sitko
(np.
5)
umieścić
nad
nożykiem
tak,
aby
występ
komory
wszedł
w
rowek
na
obwodzie
sitka.
Dokręcić
wszystkie
elementy
zespołu
mielącego
mocno
do
oporu.
Założyć
zmontowany
zespół
mielący,
na
napęd
(1)
i
obróć
do
pozycji,
przy
której
usłyszysz
dźwięk
załączenie
blokady.
Oznacza
to,
że
komora
została
właściwie
zamontowana.
Nałożyć
miskę
(9)
na
komorę
mielenia
(2).
UWAGA:
Produkty
popychać
tylko
za
pomocą
popychacza
(10).
Praca
z
nasadką
masarską
(F)
W
komorze
mielenia
(2)
umieścić
poniższe
części:
Ślimak
(3)
sprzęgłem
do
środka.
Na
trzpień
ślimaka
(3)
wpasować
separator
(12).
Umieścić
nasadkę
masarską
(11).
Dokręć
wszystkie
elementy
nakrętką
(8)
mocno
do
oporu.
Założyć
zmontowany
zespół
mielący,
na
napęd
(1)
i
obróć
do
pozycji,
przy
której
usłyszysz
dźwięk
załączenie
blokady.
Nałożyć
miskę
(9)
na
komorę
mielenia
(2).
Przed
nałożeniem
kiełbaśnicy
(osłonki
z
jelita)
namocz
ją
w
wodzie
przez
ok.
10
min.
Mokrą
kiełbaśnicę
nałóż
na
nasadkę
masarską.
UWAGA:
Zwróć
uwagę,
aby
nie
zatkać
otworów
odpowietrzających
w
nasadce.
UWAGA
2:
Masa
mięsna
wypełniająca
jelito
nie
może
być
zbyt
rzadka.
Duża
zawartość
płynów
może
spowodować
ich
wyciek
i
przedostawanie
się
do
wnętrza
maszynki.
Szatkownica (G)
Szatkownica
ma
dwie
tarki
do
rozdrabniania
na
mniejsze
(16)
i
większe
(17)
wiórki
(sera
żółtego,
marchewki, selerów, gotowanych
buraków, itp.). Trzecia tarka, do
plastrów (18), służy do krojenia
warzyw
(ziemniaków,
cebuli,
ogórków,
itp.).
Czwarta
tarka,
do
przecierania
(19),
służy
do
ucierania
warzyw
(ziemniaków, buraków, itp.) i owoców.
Praca z szatkownicą (H)
Otwórz komorę (20) i włóż wybraną tarkę sprzęgłem do środka.
Połącz komorę szatkownicy (20) tak, jak komorę mielenia maszynki.
Produkty duże pokrój wcześniej na kawałki, które bez trudu włożysz do komory.
Nie rozdrabniaj miękkich owoców zawierających twarde pestki.
Po zakończeniu pracy wyłącz maszynkę i wyjmij przewód przyłączeniowy z gniazdka sieci.
Usuń drewnianą łyżką resztki produktów pozostałe wewnątrz tarki lub w komorze.
UWAGA: Ostrza tarek nie wymagają regeneracji.
Mechaniczne zabezpieczenie silnika
Maszynka
posiada mechaniczne
zabezpieczenie, które
chroni
silnik przed
zniszczeniem -
zęby
sprzęgła
napędowego
ślimaka wyłamują
się, gdy
maszynka jest
przeciążona
(np. gdy
do środka
komory mielenia
dostały się kości).
Zniszczone sprzęgło wymienić na nowe:
- w ślimaku ze zniszczonym sprzęgłem odkręć wkręt (15),
- usuń uszkodzone sprzęgło (14),
- załóż nowe sprzęgło (14) i dokręć je wkrętem (15).
Po zakończeniu pracy (E)
Wyłącz maszynkę i wyjmij przewód zasilający z gniazdka sieci.
Wyjmij popychacz (10) i zdejmij miskę (9) z komory mielenia (2) lub komory szatkownicy (20).
Naciśnij przyciski blokady (1b), obróć w prawo i zdejmij zespół mielący lub komorę szatkownicy.
Rozłóż wszystkie elementy zespołu mielącego, komory z nasadką masarską lub szatkownicę.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem zawsze należy wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Nie zanurzać urządzenia i kabla zasilania w wodzie ani innych płynach i nie myć ich w zmywarce.
Podpowiedź: zaleca się czyścić urządzenie natychmiast po użyciu, gdy łatwiej jest je wyczyścić.
Aby zdemontować urządzenie, należy wykonać kroki montażu w odwrotnej kolejności.
Podczas demontażu
komory mielenia lub
korpusu szatkownicy, nacisnąć
przycisk blokady 1b jedną
ręką
a
drugą
odkręcić
komorę
mielenia
lub
korpus
szatkownicy
zgodnie
z
kierunkiem
strzałki
pokazanym
na
prawym rysunku.
Podczas demontażu należy zachować szczególną ostrożność aby nie pokaleczyć palców.
Ponieważ niektóre części są ostre, należy czyścić je szczoteczką, aby nie pokaleczyć palców.
Nie zanurzaj
silnika w
wodzie
ani
nie płucz
go pod
bieżącą
wodą.
Temperatura
wody używanej
do czyszc
-
zenia nie powinna przekraczać 60°C.
Do mycia w zmywarce nadają się tylko akcesoria z tworzywa.
Zabrania
się
mycia
metalowych
akcesoriów
w
zmywarce,
ponieważ
agresywne
środki
czyszczące
stosowane w tych urządzeniach powodują ciemnienie części metalowych i ich uszkodzenie.
Takie metalowe części należy płukać pod bieżącą wodą i natychmiast osuszać.
Tabela z przepisami
Nieprzerwany
czas
pracy
nie powinien
być dłuższy
niż 10
minut; przerwij
użytkowanie po
upływie 10
minut
i ponownie uruchom maszynkę po jej wystygnięciu.
USUWANIE PRODUKTU
1b
1a
10
12
11
2
8
5
4
3
6
7
60º
max
A
9
1
13
14
15
B
C
3
DZIĘKUJEMY
ZA
WYBÓR
MARKI
ZELMER.
ŻYCZYMY
SATYSFAKCJI
Z
UŻYTKOWANIA
URZĄDZENIA.
RODZAJE
MASZYNEK
DO
MIELENIA
MIĘSA
MARKI
ZELMER
Poniżej
znajduje
się
wykaz
elementów
wyposażenia
przewidzianego
dla
maszynek
do
mielenia
mięsa,
do
których
odnosi
się
instrukcja
użytkowania.
OPIS
1.
Napęd
maszynki
1.a
Przycisk
wyłącznika
1.b
Przycisk
blokady
2.
Komora
mielenia
3.
Ślimak
z
zamontowanym
sprzęgłem
4.
Nożyk
dwustronny
5.
Sitko
z
otworami
3
mm
6.
Sitko
z
otworami
5
mm
7.
Sitko
z
otworami
8
mm
8.
Nakrętka
9.
Miska
10.
Popychacz
11.
Nasadka
masarska
12.
Separator
Mechaniczne
zabezpieczenie
silnika
13.
Ślimak
14.
Sprzęgło
15.
Wkręt
Akcesoria
szatkownicy
16.
Tarka
do
drobnych
wiórek
17.
Tarka
do
grubych
wiórek
18.
Tarka
do
plastrów
19.
Tarka
do
przecierania
20.
Komora
21.
Zaczep
blokady
22.
Miska
23.
Popychacz
INSTRUKCJE
BEZPIECZEŃSTWA
Jeżeli
przewód
zasilający
jest
uszkodzony,
musi
on
zostać
wymieniony
przez
producenta,
autoryzowany
serwis
lub
osobę
posiadającą
wymagane
kwalifikacje,
aby
uniknąć
zagrożenia.
Przestrzegaj
czasu
działania
akcesoriów
podanego
w
poszczególnych
rozdziałach
instrukcji
obsługi.
Podczas
czyszczenia
postępuj
zgodnie
z
rozdziałem
niniejszej
instrukcji
obsługi
dotyczącym
konserwacji
i
czyszczenia.
Ostrzeżenie:
Nieprawidłowe
użytkowanie
grozi
obrażeniami!
Należy
zachować
ostrożność
podczas
obsługi
ostrzy
tnących
i
podczas
czyszczenia.
Należy
zawsze
odłączać
produkt
od
zasilania,
jeśli
pozostaje
on
bez
nadzoru
lub
przed
montażem,
demontażem
bądź
czyszczeniem.
Wyłącz
urządzenie
i
odłącz
je
od
zasilania
przed
zmianą
akcesoriów
lub
zbliżaniem
się
do
części,
które
mogą
poruszać
się
podczas
użytkowania.
Dzieci
nie
mogą
korzystać
z
tego
urządzenia.
Urządzenie
oraz
jego
przewód
należy
przechowywać
poza
zasięgiem
dzieci.
Urządzenie
może
być
używane
przez
osoby
o
obniżonych
zdolnościach
fizycznych,
sensorycznych
i
umysłowych
oraz
bez
doświadczenia
i
wiedzy,
jeśli
są
nadzorowane
lub
poinstruowane
w
zakresie
użytkowania
urządzenia
w
bezpieczny
sposób
oraz
jeśli
zrozumiały
związane
z
tym
zagrożenia.
Dzieciom
nie
wolno
bawić
się
urządzeniem.
WAŻNE
OSTRZEŻENIA
Urządzenie
zostało
zaprojektowane
do
użytku
domowego
i
pod
żadnym
pozorem
nie
powinno
być
wykorzystywane
do
użytku
komercyjnego
lub
przemysłowego.
Każde
nieprawidłowe
użycie
lub
niewłaści
-
wa
obsługa
produktu
spowoduje
unieważnienie
gwarancji.
Przed
podłączeniem
produktu
do
sieci
należy
sprawdzić,
czy
napięcie
sieciowe
jest
takie
samo,
jak
wskazano
na
etykiecie
produktu.
Podczas
użytkowania
przewód
zasilania
nie
może
być
splątany
ani
okręcony
wokół
produktu.
Nie
używaj
urządzenia
ani
nie
podłączaj
i
odłączaj
go
od
sieci
gdy
masz
mokre
ręce
i/lub
stopy.
Nie
ciągnij
za
przewód
zasilania
w
celu
odłączenia
go
od
sieci
i
nie
używaj
go
do
przenoszenia
urządzenia.
W
przypadku
awarii
lub
uszkodzenia
należy
natychmiast
odłączyć
produkt
od
sieci.
Nie
przetwarzaj
twardej
żywności,
takiej
jak
kości,
orzechy
(np.
suszone
i
twarde
ziarna
soi)
lub
innej
żywności
z
twardymi
ścięgnami.
Podczas
obsługi
zamiast
popychać
żywności
rękoma
należy
korzystać
z
popychacza.
W
przypadku
jakiejkolwiek
awarii
lub
uszkodzenia
natychmiast
odłączyć
urządzenie
od
sieci
i
skontak
-
tować
się
z
autoryzowanym
działem
wsparcia
technicznego.
Aby
zapobiec
ryzyku
i
zagrożeniom,
nie
otwierać
urządzenia.
Naprawy
lub
inne
operacje
dotyczące
urządzenia
może
wykonywać
tylko
wykwalifi
-
kowany
personel
techniczny
z
oficjalnego
działu
wsparcia
technicznego
marki.
Eurogama
Sp.
z
o.o.
nie
ponosi
odpowiedzialności
za
jakiekolwiek
szkody
lub
uszkodzenia,
które
mogą
wystąpić
u
ludzi,
zwierząt
lub
przedmiotów
w
wyniku
nieprzestrzegania
powyższych
ostrzeżeń.
INSTRUKCJE
UŻYTKOWANIA
Maszynka
do
mielenia
mięsa
Nieprzerwany
czas
pracy
nie
powinien
być
dłuższy
niż
10
minut;
przerwij
użytkowanie
po
upływie
10
minut
i
ponownie
uruchom
maszynkę
po
jej
wystygnięciu.
Przygotowanie
maszynki
do
pracy
i
jej
uruchomienie
(C)
Napęd
(1)
postaw
w
pobliżu
gniazdka
sieci
na
twardym
podłożu
tak,
aby
nie
zasłaniać
otworów
wentylacy
-
jnych
w
obudowie.
Przed
pierwszym
użyciem
maszynki
umyj
elementy
wyposażenia.
Zmontuj
odpowiednie
wyposażenie
i
dołącz
do
napędu.
Podłącz
urządzenie
do
zasilania.
Przyciskiem
wyłącznika
(1a)
uruchom
maszynkę.
Praca
z
zespołem
mielącym
(D)
W
komorze
mielenia
(2)
umieścić
poniższe
części:
Ślimak
(3)
sprzęgłem
do
środka.
Na
trzpień
ślimaka
(3)
wpasować
nożyk
(4).
Sitko
(np.
5)
umieścić
nad
nożykiem
tak,
aby
występ
komory
wszedł
w
rowek
na
obwodzie
sitka.
Dokręcić
wszystkie
elementy
zespołu
mielącego
mocno
do
oporu.
Założyć
zmontowany
zespół
mielący,
na
napęd
(1)
i
obróć
do
pozycji,
przy
której
usłyszysz
dźwięk
załączenie
blokady.
Oznacza
to,
że
komora
została
właściwie
zamontowana.
Nałożyć
miskę
(9)
na
komorę
mielenia
(2).
UWAGA:
Produkty
popychać
tylko
za
pomocą
popychacza
(10).
Praca
z
nasadką
masarską
(F)
W
komorze
mielenia
(2)
umieścić
poniższe
części:
Ślimak
(3)
sprzęgłem
do
środka.
Na
trzpień
ślimaka
(3)
wpasować
separator
(12).
Umieścić
nasadkę
masarską
(11).
Dokręć
wszystkie
elementy
nakrętką
(8)
mocno
do
oporu.
Założyć
zmontowany
zespół
mielący,
na
napęd
(1)
i
obróć
do
pozycji,
przy
której
usłyszysz
dźwięk
załączenie
blokady.
Nałożyć
miskę
(9)
na
komorę
mielenia
(2).
Przed
nałożeniem
kiełbaśnicy
(osłonki
z
jelita)
namocz
ją
w
wodzie
przez
ok.
10
min.
Mokrą
kiełbaśnicę
nałóż
na
nasadkę
masarską.
UWAGA:
Zwróć
uwagę,
aby
nie
zatkać
otworów
odpowietrzających
w
nasadce.
UWAGA
2:
Masa
mięsna
wypełniająca
jelito
nie
może
być
zbyt
rzadka.
Duża
zawartość
płynów
może
spowodować
ich
wyciek
i
przedostawanie
się
do
wnętrza
maszynki.
Szatkownica (G)
Szatkownica
ma
dwie
tarki
do
rozdrabniania
na
mniejsze
(16)
i
większe
(17)
wiórki
(sera
żółtego,
marchewki, selerów, gotowanych
buraków, itp.). Trzecia tarka, do
plastrów (18), służy do krojenia
warzyw
(ziemniaków,
cebuli,
ogórków,
itp.).
Czwarta
tarka,
do
przecierania
(19),
służy
do
ucierania
warzyw
(ziemniaków, buraków, itp.) i owoców.
Praca z szatkownicą (H)
Otwórz komorę (20) i włóż wybraną tarkę sprzęgłem do środka.
Połącz komorę szatkownicy (20) tak, jak komorę mielenia maszynki.
Produkty duże pokrój wcześniej na kawałki, które bez trudu włożysz do komory.
Nie rozdrabniaj miękkich owoców zawierających twarde pestki.
Po zakończeniu pracy wyłącz maszynkę i wyjmij przewód przyłączeniowy z gniazdka sieci.
Usuń drewnianą łyżką resztki produktów pozostałe wewnątrz tarki lub w komorze.
UWAGA: Ostrza tarek nie wymagają regeneracji.
Mechaniczne zabezpieczenie silnika
Maszynka
posiada mechaniczne
zabezpieczenie, które
chroni
silnik przed
zniszczeniem -
zęby
sprzęgła
napędowego
ślimaka wyłamują
się, gdy
maszynka jest
przeciążona
(np. gdy
do środka
komory mielenia
dostały się kości).
Zniszczone sprzęgło wymienić na nowe:
- w ślimaku ze zniszczonym sprzęgłem odkręć wkręt (15),
- usuń uszkodzone sprzęgło (14),
- załóż nowe sprzęgło (14) i dokręć je wkrętem (15).
Po zakończeniu pracy (E)
Wyłącz maszynkę i wyjmij przewód zasilający z gniazdka sieci.
Wyjmij popychacz (10) i zdejmij miskę (9) z komory mielenia (2) lub komory szatkownicy (20).
Naciśnij przyciski blokady (1b), obróć w prawo i zdejmij zespół mielący lub komorę szatkownicy.
Rozłóż wszystkie elementy zespołu mielącego, komory z nasadką masarską lub szatkownicę.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem zawsze należy wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Nie zanurzać urządzenia i kabla zasilania w wodzie ani innych płynach i nie myć ich w zmywarce.
Podpowiedź: zaleca się czyścić urządzenie natychmiast po użyciu, gdy łatwiej jest je wyczyścić.
Aby zdemontować urządzenie, należy wykonać kroki montażu w odwrotnej kolejności.
Podczas demontażu
komory mielenia lub
korpusu szatkownicy, nacisnąć
przycisk blokady 1b jedną
ręką
a
drugą
odkręcić
komorę
mielenia
lub
korpus
szatkownicy
zgodnie
z
kierunkiem
strzałki
pokazanym
na
prawym rysunku.
Podczas demontażu należy zachować szczególną ostrożność aby nie pokaleczyć palców.
Ponieważ niektóre części są ostre, należy czyścić je szczoteczką, aby nie pokaleczyć palców.
Nie zanurzaj
silnika w
wodzie
ani
nie płucz
go pod
bieżącą
wodą.
Temperatura
wody używanej
do czyszc
-
zenia nie powinna przekraczać 60°C.
Do mycia w zmywarce nadają się tylko akcesoria z tworzywa.
Zabrania
się
mycia
metalowych
akcesoriów
w
zmywarce,
ponieważ
agresywne
środki
czyszczące
stosowane w tych urządzeniach powodują ciemnienie części metalowych i ich uszkodzenie.
Takie metalowe części należy płukać pod bieżącą wodą i natychmiast osuszać.
Tabela z przepisami
Nieprzerwany
czas
pracy
nie powinien
być dłuższy
niż 10
minut; przerwij
użytkowanie po
upływie 10
minut
i ponownie uruchom maszynkę po jej wystygnięciu.
USUWANIE PRODUKTU
2
8
5
4
3
6
7
D
“
click”
4
DZIĘKUJEMY
ZA
WYBÓR
MARKI
ZELMER.
ŻYCZYMY
SATYSFAKCJI
Z
UŻYTKOWANIA
URZĄDZENIA.
RODZAJE
MASZYNEK
DO
MIELENIA
MIĘSA
MARKI
ZELMER
Poniżej
znajduje
się
wykaz
elementów
wyposażenia
przewidzianego
dla
maszynek
do
mielenia
mięsa,
do
których
odnosi
się
instrukcja
użytkowania.
OPIS
1.
Napęd
maszynki
1.a
Przycisk
wyłącznika
1.b
Przycisk
blokady
2.
Komora
mielenia
3.
Ślimak
z
zamontowanym
sprzęgłem
4.
Nożyk
dwustronny
5.
Sitko
z
otworami
3
mm
6.
Sitko
z
otworami
5
mm
7.
Sitko
z
otworami
8
mm
8.
Nakrętka
9.
Miska
10.
Popychacz
11.
Nasadka
masarska
12.
Separator
Mechaniczne
zabezpieczenie
silnika
13.
Ślimak
14.
Sprzęgło
15.
Wkręt
Akcesoria
szatkownicy
16.
Tarka
do
drobnych
wiórek
17.
Tarka
do
grubych
wiórek
18.
Tarka
do
plastrów
19.
Tarka
do
przecierania
20.
Komora
21.
Zaczep
blokady
22.
Miska
23.
Popychacz
INSTRUKCJE
BEZPIECZEŃSTWA
Jeżeli
przewód
zasilający
jest
uszkodzony,
musi
on
zostać
wymieniony
przez
producenta,
autoryzowany
serwis
lub
osobę
posiadającą
wymagane
kwalifikacje,
aby
uniknąć
zagrożenia.
Przestrzegaj
czasu
działania
akcesoriów
podanego
w
poszczególnych
rozdziałach
instrukcji
obsługi.
Podczas
czyszczenia
postępuj
zgodnie
z
rozdziałem
niniejszej
instrukcji
obsługi
dotyczącym
konserwacji
i
czyszczenia.
Ostrzeżenie:
Nieprawidłowe
użytkowanie
grozi
obrażeniami!
Należy
zachować
ostrożność
podczas
obsługi
ostrzy
tnących
i
podczas
czyszczenia.
Należy
zawsze
odłączać
produkt
od
zasilania,
jeśli
pozostaje
on
bez
nadzoru
lub
przed
montażem,
demontażem
bądź
czyszczeniem.
Wyłącz
urządzenie
i
odłącz
je
od
zasilania
przed
zmianą
akcesoriów
lub
zbliżaniem
się
do
części,
które
mogą
poruszać
się
podczas
użytkowania.
Dzieci
nie
mogą
korzystać
z
tego
urządzenia.
Urządzenie
oraz
jego
przewód
należy
przechowywać
poza
zasięgiem
dzieci.
Urządzenie
może
być
używane
przez
osoby
o
obniżonych
zdolnościach
fizycznych,
sensorycznych
i
umysłowych
oraz
bez
doświadczenia
i
wiedzy,
jeśli
są
nadzorowane
lub
poinstruowane
w
zakresie
użytkowania
urządzenia
w
bezpieczny
sposób
oraz
jeśli
zrozumiały
związane
z
tym
zagrożenia.
Dzieciom
nie
wolno
bawić
się
urządzeniem.
WAŻNE
OSTRZEŻENIA
Urządzenie
zostało
zaprojektowane
do
użytku
domowego
i
pod
żadnym
pozorem
nie
powinno
być
wykorzystywane
do
użytku
komercyjnego
lub
przemysłowego.
Każde
nieprawidłowe
użycie
lub
niewłaści
-
wa
obsługa
produktu
spowoduje
unieważnienie
gwarancji.
Przed
podłączeniem
produktu
do
sieci
należy
sprawdzić,
czy
napięcie
sieciowe
jest
takie
samo,
jak
wskazano
na
etykiecie
produktu.
Podczas
użytkowania
przewód
zasilania
nie
może
być
splątany
ani
okręcony
wokół
produktu.
Nie
używaj
urządzenia
ani
nie
podłączaj
i
odłączaj
go
od
sieci
gdy
masz
mokre
ręce
i/lub
stopy.
Nie
ciągnij
za
przewód
zasilania
w
celu
odłączenia
go
od
sieci
i
nie
używaj
go
do
przenoszenia
urządzenia.
W
przypadku
awarii
lub
uszkodzenia
należy
natychmiast
odłączyć
produkt
od
sieci.
Nie
przetwarzaj
twardej
żywności,
takiej
jak
kości,
orzechy
(np.
suszone
i
twarde
ziarna
soi)
lub
innej
żywności
z
twardymi
ścięgnami.
Podczas
obsługi
zamiast
popychać
żywności
rękoma
należy
korzystać
z
popychacza.
W
przypadku
jakiejkolwiek
awarii
lub
uszkodzenia
natychmiast
odłączyć
urządzenie
od
sieci
i
skontak
-
tować
się
z
autoryzowanym
działem
wsparcia
technicznego.
Aby
zapobiec
ryzyku
i
zagrożeniom,
nie
otwierać
urządzenia.
Naprawy
lub
inne
operacje
dotyczące
urządzenia
może
wykonywać
tylko
wykwalifi
-
kowany
personel
techniczny
z
oficjalnego
działu
wsparcia
technicznego
marki.
Eurogama
Sp.
z
o.o.
nie
ponosi
odpowiedzialności
za
jakiekolwiek
szkody
lub
uszkodzenia,
które
mogą
wystąpić
u
ludzi,
zwierząt
lub
przedmiotów
w
wyniku
nieprzestrzegania
powyższych
ostrzeżeń.
INSTRUKCJE
UŻYTKOWANIA
Maszynka
do
mielenia
mięsa
Nieprzerwany
czas
pracy
nie
powinien
być
dłuższy
niż
10
minut;
przerwij
użytkowanie
po
upływie
10
minut
i
ponownie
uruchom
maszynkę
po
jej
wystygnięciu.
Przygotowanie
maszynki
do
pracy
i
jej
uruchomienie
(C)
Napęd
(1)
postaw
w
pobliżu
gniazdka
sieci
na
twardym
podłożu
tak,
aby
nie
zasłaniać
otworów
wentylacy
-
jnych
w
obudowie.
Przed
pierwszym
użyciem
maszynki
umyj
elementy
wyposażenia.
Zmontuj
odpowiednie
wyposażenie
i
dołącz
do
napędu.
Podłącz
urządzenie
do
zasilania.
Przyciskiem
wyłącznika
(1a)
uruchom
maszynkę.
Praca
z
zespołem
mielącym
(D)
W
komorze
mielenia
(2)
umieścić
poniższe
części:
Ślimak
(3)
sprzęgłem
do
środka.
Na
trzpień
ślimaka
(3)
wpasować
nożyk
(4).
Sitko
(np.
5)
umieścić
nad
nożykiem
tak,
aby
występ
komory
wszedł
w
rowek
na
obwodzie
sitka.
Dokręcić
wszystkie
elementy
zespołu
mielącego
mocno
do
oporu.
Założyć
zmontowany
zespół
mielący,
na
napęd
(1)
i
obróć
do
pozycji,
przy
której
usłyszysz
dźwięk
załączenie
blokady.
Oznacza
to,
że
komora
została
właściwie
zamontowana.
Nałożyć
miskę
(9)
na
komorę
mielenia
(2).
UWAGA:
Produkty
popychać
tylko
za
pomocą
popychacza
(10).
Praca
z
nasadką
masarską
(F)
W
komorze
mielenia
(2)
umieścić
poniższe
części:
Ślimak
(3)
sprzęgłem
do
środka.
Na
trzpień
ślimaka
(3)
wpasować
separator
(12).
Umieścić
nasadkę
masarską
(11).
Dokręć
wszystkie
elementy
nakrętką
(8)
mocno
do
oporu.
Założyć
zmontowany
zespół
mielący,
na
napęd
(1)
i
obróć
do
pozycji,
przy
której
usłyszysz
dźwięk
załączenie
blokady.
Nałożyć
miskę
(9)
na
komorę
mielenia
(2).
Przed
nałożeniem
kiełbaśnicy
(osłonki
z
jelita)
namocz
ją
w
wodzie
przez
ok.
10
min.
Mokrą
kiełbaśnicę
nałóż
na
nasadkę
masarską.
UWAGA:
Zwróć
uwagę,
aby
nie
zatkać
otworów
odpowietrzających
w
nasadce.
UWAGA
2:
Masa
mięsna
wypełniająca
jelito
nie
może
być
zbyt
rzadka.
Duża
zawartość
płynów
może
spowodować
ich
wyciek
i
przedostawanie
się
do
wnętrza
maszynki.
Szatkownica (G)
Szatkownica
ma
dwie
tarki
do
rozdrabniania
na
mniejsze
(16)
i
większe
(17)
wiórki
(sera
żółtego,
marchewki, selerów, gotowanych
buraków, itp.). Trzecia tarka, do
plastrów (18), służy do krojenia
warzyw
(ziemniaków,
cebuli,
ogórków,
itp.).
Czwarta
tarka,
do
przecierania
(19),
służy
do
ucierania
warzyw
(ziemniaków, buraków, itp.) i owoców.
Praca z szatkownicą (H)
Otwórz komorę (20) i włóż wybraną tarkę sprzęgłem do środka.
Połącz komorę szatkownicy (20) tak, jak komorę mielenia maszynki.
Produkty duże pokrój wcześniej na kawałki, które bez trudu włożysz do komory.
Nie rozdrabniaj miękkich owoców zawierających twarde pestki.
Po zakończeniu pracy wyłącz maszynkę i wyjmij przewód przyłączeniowy z gniazdka sieci.
Usuń drewnianą łyżką resztki produktów pozostałe wewnątrz tarki lub w komorze.
UWAGA: Ostrza tarek nie wymagają regeneracji.
Mechaniczne zabezpieczenie silnika
Maszynka
posiada mechaniczne
zabezpieczenie, które
chroni
silnik przed
zniszczeniem -
zęby
sprzęgła
napędowego
ślimaka wyłamują
się, gdy
maszynka jest
przeciążona
(np. gdy
do środka
komory mielenia
dostały się kości).
Zniszczone sprzęgło wymienić na nowe:
- w ślimaku ze zniszczonym sprzęgłem odkręć wkręt (15),
- usuń uszkodzone sprzęgło (14),
- załóż nowe sprzęgło (14) i dokręć je wkrętem (15).
Po zakończeniu pracy (E)
Wyłącz maszynkę i wyjmij przewód zasilający z gniazdka sieci.
Wyjmij popychacz (10) i zdejmij miskę (9) z komory mielenia (2) lub komory szatkownicy (20).
Naciśnij przyciski blokady (1b), obróć w prawo i zdejmij zespół mielący lub komorę szatkownicy.
Rozłóż wszystkie elementy zespołu mielącego, komory z nasadką masarską lub szatkownicę.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem zawsze należy wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Nie zanurzać urządzenia i kabla zasilania w wodzie ani innych płynach i nie myć ich w zmywarce.
Podpowiedź: zaleca się czyścić urządzenie natychmiast po użyciu, gdy łatwiej jest je wyczyścić.
Aby zdemontować urządzenie, należy wykonać kroki montażu w odwrotnej kolejności.
Podczas demontażu
komory mielenia lub
korpusu szatkownicy, nacisnąć
przycisk blokady 1b jedną
ręką
a
drugą
odkręcić
komorę
mielenia
lub
korpus
szatkownicy
zgodnie
z
kierunkiem
strzałki
pokazanym
na
prawym rysunku.
Podczas demontażu należy zachować szczególną ostrożność aby nie pokaleczyć palców.
Ponieważ niektóre części są ostre, należy czyścić je szczoteczką, aby nie pokaleczyć palców.
Nie zanurzaj
silnika w
wodzie
ani
nie płucz
go pod
bieżącą
wodą.
Temperatura
wody używanej
do czyszc
-
zenia nie powinna przekraczać 60°C.
Do mycia w zmywarce nadają się tylko akcesoria z tworzywa.
Zabrania
się
mycia
metalowych
akcesoriów
w
zmywarce,
ponieważ
agresywne
środki
czyszczące
stosowane w tych urządzeniach powodują ciemnienie części metalowych i ich uszkodzenie.
Takie metalowe części należy płukać pod bieżącą wodą i natychmiast osuszać.
Tabela z przepisami
Nieprzerwany
czas
pracy
nie powinien
być dłuższy
niż 10
minut; przerwij
użytkowanie po
upływie 10
minut
i ponownie uruchom maszynkę po jej wystygnięciu.
USUWANIE PRODUKTU
E
“
click”
5
DZIĘKUJEMY
ZA
WYBÓR
MARKI
ZELMER.
ŻYCZYMY
SATYSFAKCJI
Z
UŻYTKOWANIA
URZĄDZENIA.
RODZAJE
MASZYNEK
DO
MIELENIA
MIĘSA
MARKI
ZELMER
Poniżej
znajduje
się
wykaz
elementów
wyposażenia
przewidzianego
dla
maszynek
do
mielenia
mięsa,
do
których
odnosi
się
instrukcja
użytkowania.
OPIS
1.
Napęd
maszynki
1.a
Przycisk
wyłącznika
1.b
Przycisk
blokady
2.
Komora
mielenia
3.
Ślimak
z
zamontowanym
sprzęgłem
4.
Nożyk
dwustronny
5.
Sitko
z
otworami
3
mm
6.
Sitko
z
otworami
5
mm
7.
Sitko
z
otworami
8
mm
8.
Nakrętka
9.
Miska
10.
Popychacz
11.
Nasadka
masarska
12.
Separator
Mechaniczne
zabezpieczenie
silnika
13.
Ślimak
14.
Sprzęgło
15.
Wkręt
Akcesoria
szatkownicy
16.
Tarka
do
drobnych
wiórek
17.
Tarka
do
grubych
wiórek
18.
Tarka
do
plastrów
19.
Tarka
do
przecierania
20.
Komora
21.
Zaczep
blokady
22.
Miska
23.
Popychacz
INSTRUKCJE
BEZPIECZEŃSTWA
Jeżeli
przewód
zasilający
jest
uszkodzony,
musi
on
zostać
wymieniony
przez
producenta,
autoryzowany
serwis
lub
osobę
posiadającą
wymagane
kwalifikacje,
aby
uniknąć
zagrożenia.
Przestrzegaj
czasu
działania
akcesoriów
podanego
w
poszczególnych
rozdziałach
instrukcji
obsługi.
Podczas
czyszczenia
postępuj
zgodnie
z
rozdziałem
niniejszej
instrukcji
obsługi
dotyczącym
konserwacji
i
czyszczenia.
Ostrzeżenie:
Nieprawidłowe
użytkowanie
grozi
obrażeniami!
Należy
zachować
ostrożność
podczas
obsługi
ostrzy
tnących
i
podczas
czyszczenia.
Należy
zawsze
odłączać
produkt
od
zasilania,
jeśli
pozostaje
on
bez
nadzoru
lub
przed
montażem,
demontażem
bądź
czyszczeniem.
Wyłącz
urządzenie
i
odłącz
je
od
zasilania
przed
zmianą
akcesoriów
lub
zbliżaniem
się
do
części,
które
mogą
poruszać
się
podczas
użytkowania.
Dzieci
nie
mogą
korzystać
z
tego
urządzenia.
Urządzenie
oraz
jego
przewód
należy
przechowywać
poza
zasięgiem
dzieci.
Urządzenie
może
być
używane
przez
osoby
o
obniżonych
zdolnościach
fizycznych,
sensorycznych
i
umysłowych
oraz
bez
doświadczenia
i
wiedzy,
jeśli
są
nadzorowane
lub
poinstruowane
w
zakresie
użytkowania
urządzenia
w
bezpieczny
sposób
oraz
jeśli
zrozumiały
związane
z
tym
zagrożenia.
Dzieciom
nie
wolno
bawić
się
urządzeniem.
WAŻNE
OSTRZEŻENIA
Urządzenie
zostało
zaprojektowane
do
użytku
domowego
i
pod
żadnym
pozorem
nie
powinno
być
wykorzystywane
do
użytku
komercyjnego
lub
przemysłowego.
Każde
nieprawidłowe
użycie
lub
niewłaści
-
wa
obsługa
produktu
spowoduje
unieważnienie
gwarancji.
Przed
podłączeniem
produktu
do
sieci
należy
sprawdzić,
czy
napięcie
sieciowe
jest
takie
samo,
jak
wskazano
na
etykiecie
produktu.
Podczas
użytkowania
przewód
zasilania
nie
może
być
splątany
ani
okręcony
wokół
produktu.
Nie
używaj
urządzenia
ani
nie
podłączaj
i
odłączaj
go
od
sieci
gdy
masz
mokre
ręce
i/lub
stopy.
Nie
ciągnij
za
przewód
zasilania
w
celu
odłączenia
go
od
sieci
i
nie
używaj
go
do
przenoszenia
urządzenia.
W
przypadku
awarii
lub
uszkodzenia
należy
natychmiast
odłączyć
produkt
od
sieci.
Nie
przetwarzaj
twardej
żywności,
takiej
jak
kości,
orzechy
(np.
suszone
i
twarde
ziarna
soi)
lub
innej
żywności
z
twardymi
ścięgnami.
Podczas
obsługi
zamiast
popychać
żywności
rękoma
należy
korzystać
z
popychacza.
W
przypadku
jakiejkolwiek
awarii
lub
uszkodzenia
natychmiast
odłączyć
urządzenie
od
sieci
i
skontak
-
tować
się
z
autoryzowanym
działem
wsparcia
technicznego.
Aby
zapobiec
ryzyku
i
zagrożeniom,
nie
otwierać
urządzenia.
Naprawy
lub
inne
operacje
dotyczące
urządzenia
może
wykonywać
tylko
wykwalifi
-
kowany
personel
techniczny
z
oficjalnego
działu
wsparcia
technicznego
marki.
Eurogama
Sp.
z
o.o.
nie
ponosi
odpowiedzialności
za
jakiekolwiek
szkody
lub
uszkodzenia,
które
mogą
wystąpić
u
ludzi,
zwierząt
lub
przedmiotów
w
wyniku
nieprzestrzegania
powyższych
ostrzeżeń.
INSTRUKCJE
UŻYTKOWANIA
Maszynka
do
mielenia
mięsa
Nieprzerwany
czas
pracy
nie
powinien
być
dłuższy
niż
10
minut;
przerwij
użytkowanie
po
upływie
10
minut
i
ponownie
uruchom
maszynkę
po
jej
wystygnięciu.
Przygotowanie
maszynki
do
pracy
i
jej
uruchomienie
(C)
Napęd
(1)
postaw
w
pobliżu
gniazdka
sieci
na
twardym
podłożu
tak,
aby
nie
zasłaniać
otworów
wentylacy
-
jnych
w
obudowie.
Przed
pierwszym
użyciem
maszynki
umyj
elementy
wyposażenia.
Zmontuj
odpowiednie
wyposażenie
i
dołącz
do
napędu.
Podłącz
urządzenie
do
zasilania.
Przyciskiem
wyłącznika
(1a)
uruchom
maszynkę.
Praca
z
zespołem
mielącym
(D)
W
komorze
mielenia
(2)
umieścić
poniższe
części:
Ślimak
(3)
sprzęgłem
do
środka.
Na
trzpień
ślimaka
(3)
wpasować
nożyk
(4).
Sitko
(np.
5)
umieścić
nad
nożykiem
tak,
aby
występ
komory
wszedł
w
rowek
na
obwodzie
sitka.
Dokręcić
wszystkie
elementy
zespołu
mielącego
mocno
do
oporu.
Założyć
zmontowany
zespół
mielący,
na
napęd
(1)
i
obróć
do
pozycji,
przy
której
usłyszysz
dźwięk
załączenie
blokady.
Oznacza
to,
że
komora
została
właściwie
zamontowana.
Nałożyć
miskę
(9)
na
komorę
mielenia
(2).
UWAGA:
Produkty
popychać
tylko
za
pomocą
popychacza
(10).
Praca
z
nasadką
masarską
(F)
W
komorze
mielenia
(2)
umieścić
poniższe
części:
Ślimak
(3)
sprzęgłem
do
środka.
Na
trzpień
ślimaka
(3)
wpasować
separator
(12).
Umieścić
nasadkę
masarską
(11).
Dokręć
wszystkie
elementy
nakrętką
(8)
mocno
do
oporu.
Założyć
zmontowany
zespół
mielący,
na
napęd
(1)
i
obróć
do
pozycji,
przy
której
usłyszysz
dźwięk
załączenie
blokady.
Nałożyć
miskę
(9)
na
komorę
mielenia
(2).
Przed
nałożeniem
kiełbaśnicy
(osłonki
z
jelita)
namocz
ją
w
wodzie
przez
ok.
10
min.
Mokrą
kiełbaśnicę
nałóż
na
nasadkę
masarską.
UWAGA:
Zwróć
uwagę,
aby
nie
zatkać
otworów
odpowietrzających
w
nasadce.
UWAGA
2:
Masa
mięsna
wypełniająca
jelito
nie
może
być
zbyt
rzadka.
Duża
zawartość
płynów
może
spowodować
ich
wyciek
i
przedostawanie
się
do
wnętrza
maszynki.
Szatkownica (G)
Szatkownica
ma
dwie
tarki
do
rozdrabniania
na
mniejsze
(16)
i
większe
(17)
wiórki
(sera
żółtego,
marchewki, selerów, gotowanych
buraków, itp.). Trzecia tarka, do
plastrów (18), służy do krojenia
warzyw
(ziemniaków,
cebuli,
ogórków,
itp.).
Czwarta
tarka,
do
przecierania
(19),
służy
do
ucierania
warzyw
(ziemniaków, buraków, itp.) i owoców.
Praca z szatkownicą (H)
Otwórz komorę (20) i włóż wybraną tarkę sprzęgłem do środka.
Połącz komorę szatkownicy (20) tak, jak komorę mielenia maszynki.
Produkty duże pokrój wcześniej na kawałki, które bez trudu włożysz do komory.
Nie rozdrabniaj miękkich owoców zawierających twarde pestki.
Po zakończeniu pracy wyłącz maszynkę i wyjmij przewód przyłączeniowy z gniazdka sieci.
Usuń drewnianą łyżką resztki produktów pozostałe wewnątrz tarki lub w komorze.
UWAGA: Ostrza tarek nie wymagają regeneracji.
Mechaniczne zabezpieczenie silnika
Maszynka
posiada mechaniczne
zabezpieczenie, które
chroni
silnik przed
zniszczeniem -
zęby
sprzęgła
napędowego
ślimaka wyłamują
się, gdy
maszynka jest
przeciążona
(np. gdy
do środka
komory mielenia
dostały się kości).
Zniszczone sprzęgło wymienić na nowe:
- w ślimaku ze zniszczonym sprzęgłem odkręć wkręt (15),
- usuń uszkodzone sprzęgło (14),
- załóż nowe sprzęgło (14) i dokręć je wkrętem (15).
Po zakończeniu pracy (E)
Wyłącz maszynkę i wyjmij przewód zasilający z gniazdka sieci.
Wyjmij popychacz (10) i zdejmij miskę (9) z komory mielenia (2) lub komory szatkownicy (20).
Naciśnij przyciski blokady (1b), obróć w prawo i zdejmij zespół mielący lub komorę szatkownicy.
Rozłóż wszystkie elementy zespołu mielącego, komory z nasadką masarską lub szatkownicę.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem zawsze należy wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Nie zanurzać urządzenia i kabla zasilania w wodzie ani innych płynach i nie myć ich w zmywarce.
Podpowiedź: zaleca się czyścić urządzenie natychmiast po użyciu, gdy łatwiej jest je wyczyścić.
Aby zdemontować urządzenie, należy wykonać kroki montażu w odwrotnej kolejności.
Podczas demontażu
komory mielenia lub
korpusu szatkownicy, nacisnąć
przycisk blokady 1b jedną
ręką
a
drugą
odkręcić
komorę
mielenia
lub
korpus
szatkownicy
zgodnie
z
kierunkiem
strzałki
pokazanym
na
prawym rysunku.
Podczas demontażu należy zachować szczególną ostrożność aby nie pokaleczyć palców.
Ponieważ niektóre części są ostre, należy czyścić je szczoteczką, aby nie pokaleczyć palców.
Nie zanurzaj
silnika w
wodzie
ani
nie płucz
go pod
bieżącą
wodą.
Temperatura
wody używanej
do czyszc
-
zenia nie powinna przekraczać 60°C.
Do mycia w zmywarce nadają się tylko akcesoria z tworzywa.
Zabrania
się
mycia
metalowych
akcesoriów
w
zmywarce,
ponieważ
agresywne
środki
czyszczące
stosowane w tych urządzeniach powodują ciemnienie części metalowych i ich uszkodzenie.
Takie metalowe części należy płukać pod bieżącą wodą i natychmiast osuszać.
Tabela z przepisami
Nieprzerwany
czas
pracy
nie powinien
być dłuższy
niż 10
minut; przerwij
użytkowanie po
upływie 10
minut
i ponownie uruchom maszynkę po jej wystygnięciu.
USUWANIE PRODUKTU
F
8
11
12
3
2
“
click”
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na komunię
Prezent na urodziny
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Pielęgnacja kotów długowłosych. Czy potrzebna jest specjalna szczotka?
Czy MOVA X4 Pro jest najlepszym odkurzaczem pionowym? Poznaj funkcje nowego urządzenia
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Zewnętrzna karta graficzna - sposób działania i zastosowanie
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Inteligentna lodówka smart – jak odmieni Twoje życie?
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking kamer sportowych do 1000 zł [TOP10]
Ranking lodówek turystycznych [TOP10]
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Gdzie ustawić kuwetę dla kota?
Frostpunk 1886 - Ogłoszono remake uznanego city buildera. Poznajcie szczegóły!
The Elder Scrolls V: Skyrim – kody na umiejętności, przedmioty i wiele innych
Sprawdź więcej poradników