Zdaniem eksperta

Płyta indukcyjna 230V – czy warto? Wady i zalety

Data dodania: 01-10-2022

W przypadku domów i mieszkań z nieprzystosowaną instalacją elektryczną, jedyną nadzieją, jest płyta indukcyjna na 230 V. Czy warto się na nią zdecydować? O różnicach, pomiędzy urządzeniami podłączanymi do „siły” oraz możliwościach standardowego sprzętu, napisaliśmy w poniższym poradniku.

Jak działa płyta indukcyjna?


Płyty indukcyjne są urządzeniami grzewczymi, zasilanymi energią elektryczną. Zasada ich działania, jest jednak zupełnie inna, niż w przypadku standardowego sprzętu kuchennego podłączanego do prądu. Każda płyta indukcyjna jest wyposażona w cewki, które odpowiadają za wytwarzanie pola magnetycznego. Dzięki specjalnym naczyniom, możliwe jest wejście w reakcję, która przyczynia się do podgrzewania potraw, znajdujących się w garnku lub na patelni. Sprawność grzewcza jest bardzo wysoka i w krótkim czasie możliwe jest zagotowanie wody lub mleka. Dzięki szybkiemu nagrzewaniu, urządzenia są energooszczędne i bardzo ułatwiają codzienne, kuchenne obowiązki. Co ważne, naczynia nie są znacznie eksploatowane, gdyż potrawy się w nich nie przypalają.

Kiedy nie można zainstalować płyty indukcyjnej 400 V?


Płyty indukcyjne wymagające zasilania prądem o napięciu 400 voltów, są podłączane do trzyfazowej instalacji elektrycznej. Nie wszędzie jednak będzie taka możliwość. Wykonanie takiej instalacji należy powierzyć fachowcowi, ze względu na niebezpieczeństwo pracy z prądem o tak wysokim napięciu. Poza tym, nie zawsze wykonanie takiej instalacji jest możliwe. Dotyczy to chociażby bloków mieszkalnych, w których nie przewidziano udostępnienia „siły” w kuchniach. Na pewno, jako zaletę płyty indukcyjnej 400 V, trzeba wyróżnić szybsze nagrzewanie, co przydaje się szczególnie wtedy, gdy gotujesz dużo i często. 


Jeśli w Twojej kuchni nie ma możliwości podłączenia instalacji trzyfazowej, pozostaje Ci płyta indukcyjna na 230 V. Czy warto się na nią zdecydować? Jak najbardziej tak. Choć kiedyś płyty grzewcze wykorzystujące zjawisko indukcji wymagały prądu o wysokim napięciu, teraz zauważalna jest tendencja wzrostu popularności urządzeń 230-voltowych. 

Płyty indukcyjne 230 V w naszej ofercie:

Płyta indukcyjna 230 V – czy warto zdecydować się na jej zakup?


Jeśli planujesz kuchnię do zabudowy, bardzo dobrym wyborem jest wybranie płyty grzewczej, która montowana jest na blacie mebli. Najczęściej wybieranymi urządzeniami, są te gazowe oraz indukcyjne. W przypadku tych pierwszych, konieczne jest zasilanie gazem z butli lub instalacji przydomowych. To pierwsze rozwiązanie wiąże się z koniecznością samodzielnej wymiany zasobnika lub zamawiania dostawy, w najmniej oczekiwanym momencie. Ciężko bowiem co do dnia, określić termin opróżnienia butli. 


Gotowanie na gazie, wiąże się także ze skraplaniem się wilgoci, łączącej się z tłuszczem. Wymaga to instalacji wydajnego okapu, który pozwoli pozbyć się oparów z kuchni. Najwygodniejszym rozwiązaniem, jest jednak zaopatrzenie się w płytę indukcyjną. Zalet tego rodzaju sprzętu, jest bez liku. Po pierwsze, nie musisz martwić się o stan butli LPG. Płytę indukcyjną możesz uruchamiać bez ograniczeń. Wyjątkiem są oczywiście przerwy w dostawie prądu, choć do tych dochodzi bardzo rzadko, dzięki rozwojowi infrastruktury energetycznej.


Płyta indukcyjna 230 V umożliwia także łatwe i przyjemne czyszczenie urządzenia. Płaska powierzchnia ułatwia walkę z zaciekami, które powstają na przykład podczas wykipienia potrawy. Wystarczy delikatna ścierka, odpowiedni środek chemiczny i kilka ruchów dłonią. To wszystko – nie ma potrzeby demontażu rusztu lub czyszczenia palników. Wspominaliśmy już wyżej, że indukcja nie eksploatuje naczyń. To prawda – dna garnków i patelni nie przypalają się, dzięki temu, że nie mają dostępu do otwartego ognia. W ten sposób naczynia wystarczają na dłużej i nie musisz ich wymieniać co kilkanaście miesięcy.

Jaką płytę indukcyjną 230V kupić?


Wybierając urządzenie do swojej kuchni, powinieneś wybrać sprzęt możliwie jak najbardziej praktyczny. Pamiętaj, że to zakup na co najmniej kilka lat i wybranie pierwszego lepszego modelu, może Cię nie usatysfakcjonować. Oczywiście pierwszą rzeczą, którą należy sprawdzić, to szerokość płyty, jaką planujesz (lub możesz) zamontować w blacie swojej kuchni. Kolejnym ważnym aspektem, jest ilość pól grzewczych. Im ich więcej, tym więcej potraw będziesz mógł jednocześnie przygotowywać. Co ciekawe, niektóre płyty umożliwiają ich łączenie w całość. To dobra informacja dla osób, które lubią wekować lub gotują duże ilości jedzenia. Wtedy duży kocioł, nie będzie już wyzwaniem! 


Sprawdź dostępne udogodnienia jak timer, power booster oraz blokada rodzicielska. To tylko to podstawowe, choć niezbędne, naszym zdaniem, wyposażenie każdej płyty indukcyjnej.

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756