Zdaniem eksperta

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Data dodania: 01-05-2023

Wydawać się może, że wystarczy mieć chłodziarko-zamrażarkę, włożyć do niej produkty spożywcze i po kłopocie. Tymczasem modeli lodówek jest dużo i wciąż są udoskonalane. Nowe typy półek, szuflad oraz zastosowane technologie, a wszystko to ma wpływ na wspomniane przechowywanie jedzenia. Kiedy stajemy przed wyborem konkretnego modelu nie wiemy, co jest ważne, jak przechowywać żywność w lodówce? Ten poradnik powinien pomóc w wyborze, gdyż wskaże, co wpływa na prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce. Zanim jednak włożymy do niej cokolwiek, warto sprawdzić termin przydatności do spożycia, bo nawet najlepsza lodówka nie ochroni nas przed zatruciem.

Półki i pojemniki na różne produkty do przechowywania żywności w lodówce

W nowoczesnych chłodziarko zamrażarkach wszelkie półki mają regulowaną wysokość oraz są bezpieczne – w razie stłuczenia nie pokaleczą nam dłoni. W niektórych modelach znajdziemy nawet „podpowiedź” co na której półce przechowywać, w zależności od tego, gdzie jest usytuowana (wyżej, czy też niżej). Taki instruktaż pokazuje nam jak przechowywać żywność w lodówce, przynajmniej w odniesieniu do niektórych produktów, żeby dotrwały świeże. Wiemy, że sery czy masło mają osobne miejsce, inne mają też jajka i butelki. Zwykle półki mają ograniczniki, żeby się z nich nic nie zsunęło, nie dotykają też bezpośrednio ścianek, by nie skraplać niepotrzebnie wody. W większości modeli znajdziemy półki ze szkła hartowanego.


Są w lodówkach półki odkryte oraz zamykane pojemniki, w których doskonale przechowamy nabiał. Do lodówek wiele osób wstawia nawet garnki z zupą, czy przyrządzonym mięsem, dlatego regulacja wysokości półek jest tak ważna. Bardzo istotne jest jednak, by wiedzieć, jak przechowywać jedzenie w lodówce. Na pewno nie powinno się wstawiać dań gorących ani nawet ciepłych (poza specjalnymi komorami, np. Sharp). W pierwszym przypadku sprawimy, że bakterie zaczną się gwałtownie namnażać. W drugim – doprowadzimy do podniesienia się temperatury w komorze chłodziarki (zamrażarki), a to doprowadzi do zwiększonego poboru energii elektrycznej.

Lodówki w naszej ofercie:

Szuflady i komory gwarantujące świeżość żywności

Coraz popularniejsze są specjalne szuflady montowane w lodówkach. Jedne przeznaczone są do przechowywania warzyw i owoców, do innych wkłada się mięso czy też ryby. W niektórych modelach lodówek Beko możemy spotkać się z szufladą HarvestFresh, inspirowaną naturą. Jest ona przeznaczona do przechowywania owoców i warzyw, a zastosowana w niej innowacyjna technologia trzech kolorów pozwala zachować w przechowywanych owocach oraz warzywach witaminy A oraz C. Dzięki temu dłużej nie tracą one swoich wartości. W komorze wykorzystywane są trzy kolory światła (zielony, niebieski i czerwony) imitujące 24-godzinny, naturalny cykl słoneczny – taką funkcjonalność oferuje lodówka Beko MCNA366E30ZXB.


Producent ten zaprojektował też komorę EverFresh+ z myślą o owocach i warzywach. Za sprawą dokładnej regulacji wilgotności wpadającego do niej powietrza przez specjalne kanały, świeżość warzyw oraz owoców przedłuży się aż do 30 dni. Natomiast w komorze ZERO można trzymać szybko psujące się produkty w temperaturze 0 st. C.


Z kolei lodówka Samsung proponuje szufladę o nazwie Humidity Fresh+, zapewniającą doskonałą wilgotność przechowywanym w niej owocom i warzywom. Pierwszym gwarantuje 70 proc., a drugim 80 proc. wilgotności, dzięki czemu pozostają dłużej świeże, chrupiące i smaczne. A wszystko dzięki specjalnej konstrukcji pokrywy uszczelniającej. Szufladę, utrzymującą optymalną wilgotność powietrza, możemy też znaleźć w chłodziarko-zamrażarkach marki LG. Tym razem jest to FreshBalancer, zaś FreshConverter utrzymuje idealne warunki dla mięsa, ryb oraz warzyw. Marka Haier ma w ofercie tego typu komorę o nazwie Moisture Zone.

Systemy i technologie

Wciąż udoskonalany jest system No Frost. Dzięki niemu oszczędzamy sporo czasu, bo urządzeń nie trzeba odmrażać manualnie, a produkty i ściany komór nie pokrywają się szronem. Ale marka Beko proponuje system podwójnego chłodzenia NeoFrost – osobny dla zamrażarki i dla chłodziarki. Sprawia to, że zapachy się nie przenikają, co w przypadku, np. ryb i ciasta ma znaczenie. Te odrębne systemy chłodzenia zapewniają też idealny przepływ powietrza oraz optymalną temperaturę w obu komorach. Jeśli nadal nie wiemy jak przechowywać żywność w lodówce, szukajmy modeli z systemami antybakteryjnymi. Są nie do przecenienia, zwłaszcza przy małych dzieciach.

Warto w tym miejscu wspomnieć o systemie ABT w lodówkach Haier. Dzięki technologii ABT (Anti-Bakterial Technology), wykorzystującej światło ultrafioletowe w komorze lodówki bakterie nie namnażają się. Pomaga to też w utrzymaniu smaku oraz poprawia higienę urządzenia. Technologia HygieneShield w niektórych lodówkach marki Beko pozwala na dezynfekcję opakowanych produktów spożywczych. I tak model HygieneLine ma komorę ze światłem UV, w której można zdezynfekować opakowania sera, masła czy też mleka. Program (uruchamiany ikoną na wyświetlaczu) trwa około 40 minut i dezynfekuje produkty z każdej strony.

Nowoczesne udogodnienia

Mają duży wpływ na świeżość jedzenia, ale przede wszystkim „podpowiadają”, jak przechowywać żywność. Na uwagę zasługują sprężarki inwerterowe. LINEARCooling lodówki LG pomaga dłużej zachować świeży smak i wygląd produktów, obniżając wahania temperatury w komorze chłodziarki. Natomiast DoorCooling to równomierne i szybsze o ponad 30 proc. chłodzenie. Wszystko dzięki otworom wentylacyjnym z umieszczonym z przodu lodówki, pozwalającym utrzymać odpowiednią temperaturę, co ma wpływ na zachowanie świeżości przechowywanych produktów.


 Natomiast za sprawą nowoczesnej sprężarki inwerterowej ProSmart lodówek Beko, mamy do czynienia z czterokrotnie cichszą pracą lodówki, a także z szybszym chłodzeniem przy mniejszym zużyciu energii elektrycznej. Fresher Shield natomiast jest tarczą dla produktów znajdujących się w zamrażarce. Minimalizuje ona ilość uciekającego na zewnątrz powietrza podczas automatycznego rozmrażania. Zapobiega to m.in. wahaniom temperatury i chroni produkty, zapewniając im świeżość.

Przydatne funkcje do przechowywania żywności w lodówce

Mają one zasadnicze znaczenie dla tego, jak przechowywać żywność w lodówce oraz dla naszych wydatków. W pierwszym przypadku mowa o dwóch programach – szybkie chłodzenie (w odniesieniu do chłodziarek) i szybkie mrożenie – dla komory zamrażarki. Szybkie chłodzenie przydaje się zwłaszcza latem, gdy przynosimy zakupy do domu. Dzięki temu programowi temperatura w komorze chłodziarki nie podniesie się, gdy włożymy „ciepłe” produkty. Szybkie zamrażanie pozwala zachować większość wartości spożywczych produktów i nie wpływa na temperaturę tych, które były już wcześniej w zamrażarce. Przydatny okazuje się również alarm otwartych drzwi. Kiedy zbyt długo nie podchodzimy do urządzenia i trzymamy je otwarte, sygnał dźwiękowy informuje, że temperatura zacznie wzrastać.


I na koniec warto wspomnieć o tym, że wyjeżdżając na kilka dni, nie musimy wyłączać lodówki i opróżniać jej całkowicie, zwłaszcza zamrażarki. Można włączyć funkcję zwaną zwykle „Wakacje” („Holiday”), dzięki której urządzenie będzie pobierało minimum energii elektrycznej.

Lodówki w naszej ofercie:

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756