Zdaniem eksperta
Kiedy kupujemy nową lodówkę, spodziewamy się, że posłuży nam przynajmniej kilka dobrych lat, a nawet kilkanaście. Nic dziwnego, bo zakup tego urządzenia może być sporym wydatkiem. Zdarza się jednak, że nawet w przypadku stosunkowo nowego sprzętu zaobserwujemy coś, co napawa nas obawą o prawidłowe działanie – na przykład nagrzana obudowa. Często zdaje nam się, że to nie jest prawidłowy objaw, szczególnie jeśli nagrzewa się całkiem nowa lodówka. Gorące boki nie zawsze są jednak powodem do niepokoju i często wynikają z całkiem prozaicznych spraw, związanych na przykład z nieodpowiednim ustawieniem sprzętu albo wręcz będących oznaką normalnego działania w określonych przypadkach. Kiedy gorące boki lodówki są sygnałem, że dzieje się coś niedobrego, a kiedy nie powinniśmy się tym przejmować? W tym poradniku sprawdzimy ten częsty problem.
Choć nie zawsze wydaje się to oczywiste, to prawidłowo działająca lodówka, by chłodzić musi gdzieś oddawać ciepło. Ma to związek z procesem sprężania i rozprężania czynnika chłodniczego, krążącego w układzie chłodzącym lodówki. Z tego powodu zwykle nagrzane boki urządzenia nie są powodem do obaw. W przypadku urządzeń typu no frost, a więc tych, które są wyposażone w rozwiązanie ograniczające pojawianie się szronu we wnętrzu chłodziarko-zamrażarki, ciepłe boki mogą być przejawem zwykłego działania sprzętu, który – właśnie by zapobiegać osadzaniu się szronu – przez cały czas przy pomocy systemu wentylacji odsysa wilgotne powietrze.
Z kolei w klasycznych chłodziarkach ze skraplaczem – a więc tych, które mają z tyłu charakterystyczną kratkę – nagrzanie boków jest związane z nagrzewaniem skraplacza. Jeśli nie obserwujemy innego niepokojącego nas zjawiska, na przykład psucia się żywności, które byłoby wyraźnym sygnałem, że lodówka nie działa prawidłowo, to znaczy, że mamy do czynienia ze zwykłą pracą urządzenia.
Boki lodówki mogą się nagrzewać w związku z intensywną pracą lodówki. Tak może być, kiedy sprzęt pracuje przez dłuższy czas. To się zdarza, szczególnie kiedy załadujemy urządzenie wieloma produktami w temperaturze pokojowej (ciepłych produktów spożywczych w ogóle nie wolno wkładać do lodówki!), które wymagać będą schłodzenia, lub kiedy przez zbyt długi czas drzwi lodówki były otwarte. Na szczęście coraz więcej modeli wyposażonych jest w sygnał dźwiękowy, który przypomina o konieczności zamykania drzwi lodówki.
Podsumowując więc: jeśli nie zauważyłeś, by we wnętrzu urządzenia panowała nieodpowiednia, zbyt wysoka temperatura, a boki urządzenia są nagrzane, to mimo wszystko nie ma powodu do niepokoju.
Zdarza się i tak, że gorące boki lodówki mogą być symptomem uszkodzenia sprzętu. Mowa jednak o sytuacjach, w których obudowa urządzenia jest intensywnie nagrzana, a nie tylko lekko ciepła. Wtedy też zazwyczaj zaobserwujemy inne objawy, jak wzrost temperatury wewnątrz urządzenia. Możemy to ocenić zwracając uwagę na to, jak zachowują się niektóre produkty w danej temperaturze – na przykład masło powinno być twarde. Można po prostu zmierzyć ciepłotę przy użyciu termometru. Problemem może być uszkodzony lub zamarznięty czujnik temperatury, który może wysyłać nieprawidłowe komunikaty o temperaturze wewnątrz, przez co urządzenie zaczyna nadmiernie często się załączać.
Dużo prościej mają właściciele nowoczesnych lodówek, które nieprawidłowości w działaniu sygnalizują odpowiednimi kodami błędów. Dokładne informacje o tym, co oznacza dany komunikat, znaleźć można w instrukcji obsługi. Wówczas należy postępować zgodnie z zawartymi tam instrukcjami.
Choć korzystanie z lodówki i jej instalacja są banalnie proste, to jednak należy to robić z zachowaniem kilku reguł. Przede wszystkim sprzęt powinien mieć odpowiedni odstęp od ściany i nie powinien być ustawiany koło sprzętów, które wydzielają dodatkową temperaturę. Warto pamiętać o oczyszczaniu skraplacza i usuwaniu nagromadzonego kurzu. Lodówki, które wymagają rozmrażania, należy regularnie rozmrażać. Dobrze jest także co jakiś czas sprawdzać stan uszczelki, gdyż jej rozszczelnienie przyczynia się do wzrostu temperatury we wnętrzu urządzenia. A co za tym idzie – wywołuje częstsze załączanie się agregatu.
Użytkownicy chłodziarko-zamrażarek powinni także wiedzieć, że urządzenie pracuje inaczej w zależności od temperatury, jaka panuje wewnątrz pomieszczenia. Tam, gdzie jest cieplej, sprzęt będzie pracował głośniej i częściej będzie się załączał, bo oddawanie temperatury jest trudniejsze, niż w pomieszczeniu o kilka stopni chłodniejszym.
Jak widać zatem, nagrzewanie się boków lodówki nie zawsze jest związane z nieprawidłową pracą urządzenia. Zazwyczaj wiąże się ono z przeprowadzeniem prostych zabiegów, takich jak rozmrożenie sprzętu, oczyszczenie tyłu chłodziarki, czy wymianą uszczelki. Warto także już na wstępie dobrze zaplanować umiejscowienie chłodziarki, pamiętając o odpowiednim odstępie od ściany i ulokowaniu z dala od sprzętów emitujących ciepło.