Poradniki Eksperta

Grill zamykany – dlaczego warto go wybrać?


Kiedy decydujemy się wyjechać na zieloną trawkę z myślą o grillowaniu, a mamy zamiar robić to „pod chmurką”, sprawdzamy prognozę pogody. Niemiłym zaskoczeniem bowiem może być deszcz, który zmusi nas do szybkiego zwinięcia grilla. Zapowiadany wiatr, jeśli nie jest zbyt silny, w zasadzie nam odpowiada, bo może „pomóc” podczas rozpalania, zwłaszcza gdy zabieramy ze sobą grill tradycyjny, czyli na węgiel. Jak wiadomo tego typu urządzenia mogą być prostokątne, ale też okrągłe, jednak te, które zabieramy ze sobą, powinny być składane, bo tylko taki model można da się zabrać do samochodu, a niektóre z urządzeń można po prostu przymocować do bagażnika roweru lub jak walizeczkę, wziąć w rękę. Ale można także robić grilla na własnym balkonie, a wtedy jakiego rodzaju grill postawić? Powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy mamy grill zamykany? Czy urządzenie tego typu wyposażone w pokrywę ma jakieś znaczenie dla tego, co przyrządzamy, czy tylko przydaje się ze względu na pogodę? Jakiego typu grill z pokrywą wybrać – na te pytania chcemy Wam odpowiedzieć.


Grill zamykany


Grille węglowe z pokrywą


Zaczynamy od modeli tradycyjnych, ponieważ te najczęściej są w użyciu, m.in. dlatego że są najtańsze i stosunkowo lekkie. Nie będziemy rozpatrywali ani grilli jednorazowych, bo te najczęściej pokryw w ogóle nie mają, a po użyciu najlepiej je wyrzucić. Nie będziemy również zwracać uwagi na grille wybudowane na działkach lub koło domu w ogrodzie (bez względu na to z czego), bo te zazwyczaj wyposażone są w komin nad paleniskiem, czyli tak, jakby miały pokrywę. W tym przypadku interesuje nas tradycyjny grill zamykany. 


Tradycyjny – to znaczy grill zamykany węglowy. Wiele jest takich modeli z pokrywą i wcale nie muszą być drogie. A co taka pokrywa im, a przede wszystkim nam daje? Na pewno nawet tych, czyli tradycyjnie działających, z pokrywą nie można stawiać na balkonie (gdy mieszkamy w bloku wielorodzinnym), ponieważ pokrywa nie „stłumi zapachu”, który prędzej czy później dotrze do sąsiadów, a którym może przeszkadzać. Nie ma też za wiele wspólnego z samym ogniem, który wręcz może pomóc rozpalić, a tego przecież zabraniają przepisy przeciwpożarowe.

 

Grille węglowe w naszej ofercie:



Dlaczego grill węglowy z pokrywą jest dobry?


Jeśli grillujemy na działce lub w innym miejscu do tego wyznaczonym, grill zamykany to same dla nas korzyści.


1.    Pokrywa ułatwia rozpalanie.


2.    W razie deszczu można dania przykryć i szybko przewieźć urządzenie w miejsce zadaszone.


3.    Pozwala na grillowanie bezpośrednie, jak na każdym, również tym, który w pokrywę nie jest wyposażony, to pod przykryciem można na nim przyrządzić większe kawałki mięsa.


4.    Pod kopułą (przykryciem) grillujemy również w sposób pośredni niczym w piekarniku z termoobiegiem, przykrywając potrawę uzyskujemy bowiem w ten sposób cyrkulację gorącego powietrza, które dociera do grillowanych potraw. Pieczone kawałki zostaną bardziej soczyste i opieczone również od góry. Nie będą wysuszone.


5.    Zamknięta pokrywa wpłynie na bardziej intensywny smak potraw. 


6.    Podczas regulacji wielkości otworów wywietrzników (bywają właśnie w pokrywach, a są również w dnie grilli) regulujemy temperaturę pieczenia, wpływając na dopływ tlenu albo jego zmniejszenie. Otwierając bowiem wywietrzniki w pokrywie temperaturę wewnątrz podnosimy.


7.    Szybciej i łatwiej kończymy grillowanie, poprzez bezproblemowe wygaszenie żarzących się brykietów węgla drzewnego.


Jeśli używamy grilla elektrycznego?


Grill elektryczny zamykany stał się ostatnio bardzo popularny. Ma on bowiem wiele zalet niezależnie od tego, czy nawet wyposażony jest w zamknięcie paleniska, czy też nie. Małe grille są najczęściej kompaktowe i można w nich zapiekać przede wszystkim kanapki i niewielkie kawałki mięsa. Są jednak i takie z większą powierzchnią pieczenia. Oto zalety grilli elektrycznych:


1.    Są jedynymi typami urządzeń, które można niemal bezkarnie (zawsze warto zachować ostrożność) stawiać na balkonie, ponieważ nie potrzebują otwartego ognia (nie grożą pożarem) i nie wydzielają dymu, który zresztą nie wszystkim pasuje (nie drażnią sąsiadów).


2.    Wiele z nich ma zamknięcia, zwłaszcza tzw. grille kompaktowe, które zazwyczaj mają kształt prostokątny i żeby móc coś w nich upiec trzeba wręcz je zamknąć.


3.    Są też grille z kopułą można powiedzieć, że to też grill zamykany, ale o większej powierzchni grillowania, a do nich można też dokupić stojak z półką na dole i dwiema bocznymi (wystarczy przykręcić). Mają one płyty grzewcze na górze oraz na dole, więc pozwalają szybciej przygotować potrawę (także większe kawałki mięsa), bo opiekają ją od razu z dwóch stron od góry i na dole.


4.    Można je rozkładać i piec bez pokrywy, co pozwala powiększyć powierzchnię grillowania.


Grill elektryczny łatwo się uruchamia, jak też zamyka. Powinien on być wyposażony w zbiornik na tłuszcz oraz regulację temperatury. Większość płyt w tego typu grillach można myć w zmywarkach, poza częścią, w której znajduje się grzałka i silnik.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756