Poradniki Eksperta

Kawa ziarnista – ranking [TOP10]

 2024-04-17 

Dobra kawa ziarnista to taka, która jest przede wszystkim świeżo palona, szczelnie zamknięta w hermetycznym opakowaniu, a także przeznaczona do ekspresu, w jakim ma być docelowo zaparzana. Producenci oferują szereg rodzajów, smaków, aromatów, a także mieszanek kaw ziarnistych. Czym się kierować podczas wyboru? Jaka będzie najbardziej odpowiednia do naszego ekspresu kawa ziarnista? Ranking 10 mieszanek i kaw jednorodnych, który przygotowaliśmy, z pewnością będzie pomocny w dokonaniu wyboru.

1 miejsce
Kawa ziarnista MORNING BIRD Cafe Crema Arabica
Ocena eksperta: 10.0/10
Ocena eksperta: 10.0/10
Kawa ziarnista MORNING BIRD Cafe Crema Arabica
Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Rzemieślnicza
Aromat: Kakao, Karmelowy, Orzechowy
Ilość arabiki w mieszance: 100%
Ilość robusty w mieszance: Nie dotyczy
Waga [kg]: 1
Sprawdź
  • Zawór ochronny w opakowaniu
  • Do różnych metod zaparzania
  • Jednorodna mieszanka arabiki
  • Kawa rzemieślnicza
  • Średni stopień wypalenia

Ranking kaw ziarnistych otwiera Cafe Crema Arabica marki Morning Bird. To pierwsza z dwóch tego producenta proponowana w zestawieniu kawa ziarnista. Ranking w większości prezentuje kawy jako jednorodne arabiki. To z uwagi na fakt, iż jest ona uznawana za bardziej łagodną oraz smaczniejszą od samej robusty. Warto jednak wiedzieć, że mieszkanka arabiki z robustą w odpowiednich proporcjach, może okazać się dużo smaczniejsza. Wszystko bowiem zależy od indywidualnych preferencji smakosza kawy. Smak i aromat są kwestiami bardzo indywidualnymi, dlatego warto szukać swojego ulubionego aromatu kawy, a to, co jest warte spróbowania, prezentujemy w naszym zestawieniu. 

Kawa ziarnista Cafe Crema Arabica marki Morning Bird w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu, doskonale sprawdzi się jako ziarno do ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, a także do samodzielnego mielenia i zaparzania w ulubiony sposób. Zaparzoną kawę wyróżniają orzechowo karmelowe nuty, a także niska kwasowość i brak charakterystycznej goryczki. Warto też dodać, że jest kawą rzemieślniczą. Ochronę aromatu zapewnia opakowanie wyposażone w jednokierunkowy wentyl, który oddaje na zewnątrz dwutlenek węgla z palonej kawy, ale jednocześnie nie pozwala na przedostanie się powietrza z zewnątrz do środka opakowania.

Kawa ziarnista MORNING BIRD Cafe Crema Arabica
  • Zawór ochronny w opakowaniu
  • Do różnych metod zaparzania
  • Jednorodna mieszanka arabiki
  • Kawa rzemieślnicza
  • Średni stopień wypalenia

Ranking kaw ziarnistych otwiera Cafe Crema Arabica marki Morning Bird. To pierwsza z dwóch tego producenta proponowana w zestawieniu kawa ziarnista. Ranking w większości prezentuje kawy jako jednorodne arabiki. To z uwagi na fakt, iż jest ona uznawana za bardziej łagodną oraz smaczniejszą od samej robusty. Warto jednak wiedzieć, że mieszkanka arabiki z robustą w odpowiednich proporcjach, może okazać się dużo smaczniejsza. Wszystko bowiem zależy od indywidualnych preferencji smakosza kawy. Smak i aromat są kwestiami bardzo indywidualnymi, dlatego warto szukać swojego ulubionego aromatu kawy, a to, co jest warte spróbowania, prezentujemy w naszym zestawieniu. 

Kawa ziarnista Cafe Crema Arabica marki Morning Bird w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu, doskonale sprawdzi się jako ziarno do ekspresu ciśnieniowego z młynkiem, a także do samodzielnego mielenia i zaparzania w ulubiony sposób. Zaparzoną kawę wyróżniają orzechowo karmelowe nuty, a także niska kwasowość i brak charakterystycznej goryczki. Warto też dodać, że jest kawą rzemieślniczą. Ochronę aromatu zapewnia opakowanie wyposażone w jednokierunkowy wentyl, który oddaje na zewnątrz dwutlenek węgla z palonej kawy, ale jednocześnie nie pozwala na przedostanie się powietrza z zewnątrz do środka opakowania.

Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Rzemieślnicza
Aromat: Kakao, Karmelowy, Orzechowy
Ilość arabiki w mieszance: 100%
Ilość robusty w mieszance: Nie dotyczy
Waga [kg]: 1
Sprawdź
2 miejsce
Kawa ziarnista BLUE ORCA COFFEE Brasilia Fazenda Grande
Ocena eksperta: 10.0/10
Ocena eksperta: 10.0/10
Kawa ziarnista BLUE ORCA COFFEE Brasilia Fazenda Grande
Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Czarna, Rzemieślnicza
Aromat: Czekoladowo-orzechowy, Lekko słodki
Ilość arabiki w mieszance: 75%
Ilość robusty w mieszance: 25%
Waga [kg]: 1
Sprawdź
  • Wypalanie zgodne ze standardami SCA
  • Ziarna pozyskane metodą na mokro
  • Bezpieczne zamknięcie PocketZip
  • Prażenie bez śladów akrylamidu
  • Mocny stopień wypalenia

Najlepsza kawa ziarnista to taka, która po zaparzeniu będzie nam najbardziej smakowała. Można sugerować się opiniami innych, jednak samodzielne sprawdzenie smaku i aromatu będzie najlepszą rekomendacją. Wśród szczególnych rodzajów produktów warto zwrócić uwagę na kawy rzemieślnicze. Jaka to jest rzemieślnicza kawa ziarnista? Ranking prezentuje kilka tak sygnowanych produktów, które cechuje przede wszystkim obróbka ziaren, biorąc pod uwagę ich pochodzenie, transport, sposób przechowywania, a także samo prażenie i dystrybucję. 

Kawa ziarnista Brasilia Fazenda Grande marki Blue Orca Coffee to wypalane zgodne ze standardami SCA ziarna pozyskane metodą na mokro. Do prażenia wykorzystywana jest z kolei metoda, dzięki której ziarna nabierają ciemnego koloru, ale zachowują suchą i matową powierzchnię bez śladów akrylamidu i goryczy wewnątrz. Mieszkanka arabiki i robusty w proporcjach 75 do 25 proc. to doskonałe połączenie, które w filiżance zachwyca głębokim smakiem i aromatem, a także gęstością naparu i samej cremy.

Kawa ziarnista BLUE ORCA COFFEE Brasilia Fazenda Grande
  • Wypalanie zgodne ze standardami SCA
  • Ziarna pozyskane metodą na mokro
  • Bezpieczne zamknięcie PocketZip
  • Prażenie bez śladów akrylamidu
  • Mocny stopień wypalenia

Najlepsza kawa ziarnista to taka, która po zaparzeniu będzie nam najbardziej smakowała. Można sugerować się opiniami innych, jednak samodzielne sprawdzenie smaku i aromatu będzie najlepszą rekomendacją. Wśród szczególnych rodzajów produktów warto zwrócić uwagę na kawy rzemieślnicze. Jaka to jest rzemieślnicza kawa ziarnista? Ranking prezentuje kilka tak sygnowanych produktów, które cechuje przede wszystkim obróbka ziaren, biorąc pod uwagę ich pochodzenie, transport, sposób przechowywania, a także samo prażenie i dystrybucję. 

Kawa ziarnista Brasilia Fazenda Grande marki Blue Orca Coffee to wypalane zgodne ze standardami SCA ziarna pozyskane metodą na mokro. Do prażenia wykorzystywana jest z kolei metoda, dzięki której ziarna nabierają ciemnego koloru, ale zachowują suchą i matową powierzchnię bez śladów akrylamidu i goryczy wewnątrz. Mieszkanka arabiki i robusty w proporcjach 75 do 25 proc. to doskonałe połączenie, które w filiżance zachwyca głębokim smakiem i aromatem, a także gęstością naparu i samej cremy.

Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Czarna, Rzemieślnicza
Aromat: Czekoladowo-orzechowy, Lekko słodki
Ilość arabiki w mieszance: 75%
Ilość robusty w mieszance: 25%
Waga [kg]: 1
Sprawdź
3 miejsce
Kawa ziarnista LAVAZZA Qualita Oro Arabica
Ocena eksperta: 10.0/10
Ocena eksperta: 10.0/10
Kawa ziarnista LAVAZZA Qualita Oro Arabica
Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Czarna
Aromat: Bardzo intensywny
Ilość arabiki w mieszance: 100%
Ilość robusty w mieszance: Nie dotyczy
Waga [kg]: 1
Sprawdź
  • Ziarna pochodzą z Ameryki Środkowej
  • Owocowo-słodkie nuty smakowe
  • Obróbka z myciem ziaren
  • 100-procentowa arabica
  • Brak wielokrotnego zamknięcia opakowania

Kolejnym produktem jest znanej na całym świecie marki kawa ziarnista. Ranking prezentuje Qualita Oro Arabica marki Lavazza. Warto przypomnieć, że założyciele firmy zasłynęli przede wszystkim stworzeniem specjalnego opakowania dla kawy ziarnistej. Było to opakowanie złożone z dwóch warstw papieru, dzięki czemu smak i aromat prażonej kawy pozostawał wewnątrz opakowania o wiele dłużej, niż w stosowanych dotąd pojemnikach czy torbach. 

Od czasu powstania pierwszego sklepu Lavazza do chwili obecnej, marka ta cieszy się ogromną popularnością i jest rozpoznawalna na całym świecie. Prezentowana w rankingu Qualita Oro Arabica to 100-procentowa arabika pełna głębokiego smaku i aromatu. Dostępna jest w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu. Jest chętnie wybierana przez klientów indywidualnych, a także do małej gastronomii, kawiarni, hoteli czy biur. Doskonale sprawdzi się jako kawa do automatycznego ekspresu przelewowego, jak i procesjonalnego młynka oraz ekspresu kolbowego w dużej kawiarni.

Kawa ziarnista LAVAZZA Qualita Oro Arabica
  • Ziarna pochodzą z Ameryki Środkowej
  • Owocowo-słodkie nuty smakowe
  • Obróbka z myciem ziaren
  • 100-procentowa arabica
  • Brak wielokrotnego zamknięcia opakowania

Kolejnym produktem jest znanej na całym świecie marki kawa ziarnista. Ranking prezentuje Qualita Oro Arabica marki Lavazza. Warto przypomnieć, że założyciele firmy zasłynęli przede wszystkim stworzeniem specjalnego opakowania dla kawy ziarnistej. Było to opakowanie złożone z dwóch warstw papieru, dzięki czemu smak i aromat prażonej kawy pozostawał wewnątrz opakowania o wiele dłużej, niż w stosowanych dotąd pojemnikach czy torbach. 

Od czasu powstania pierwszego sklepu Lavazza do chwili obecnej, marka ta cieszy się ogromną popularnością i jest rozpoznawalna na całym świecie. Prezentowana w rankingu Qualita Oro Arabica to 100-procentowa arabika pełna głębokiego smaku i aromatu. Dostępna jest w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu. Jest chętnie wybierana przez klientów indywidualnych, a także do małej gastronomii, kawiarni, hoteli czy biur. Doskonale sprawdzi się jako kawa do automatycznego ekspresu przelewowego, jak i procesjonalnego młynka oraz ekspresu kolbowego w dużej kawiarni.

Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Czarna
Aromat: Bardzo intensywny
Ilość arabiki w mieszance: 100%
Ilość robusty w mieszance: Nie dotyczy
Waga [kg]: 1
Sprawdź
4 miejsce
Kawa ziarnista TCHIBO Barista Cafe Crema Arabica
Ocena eksperta: 9.5/10
Ocena eksperta: 9.5/10
Kawa ziarnista TCHIBO Barista Cafe Crema Arabica
Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Crema
Aromat: Owocowa nuta
Ilość arabiki w mieszance: 100%
Ilość robusty w mieszance: Nie dotyczy
Waga [kg]: 1
Sprawdź
  • Korek w opakowaniu ułatwiający dozowanie ziaren kawy
  • Do kaw czarnych i mlecznych
  • Wypalana metodą bębnową
  • Certyfikat Fairtrade
  • Ciemno palone ziarna

W zestawieniu nie zabrakło również produktu marki Tchibo. To dobra, zarówno do domu, jak i do biura kawa ziarnista. Ranking poleca tu produkt Barista Cafe Crema Arabica wypalany metodą bębnową. Metoda ta jest jedną z popularniejszych, jeśli chodzi o prażenie ziaren kawy. W praktyce zielone ziarna kawy umieszczane są w dużym bębnie i poddawane bardzo wysokiej temperaturze. Bęben w ciągu 18 minut pracy jest w ciągłym ruchu, czyli obraca się. Taki zabieg stosowany jest, aby ziarna się nie przypaliły. Przypalone ziarna nie nadają się do dalszej obróbki. Po zaparzeniu spalonych ziaren kawa jest gorzka i niesmaczna. Ziarna poddane prawidłowej obróbce cieplnej są jasno lub ciemnobrązowe i lekko błyszczące. Najlepsze do zaparzania są całe, niepokruszone i nieprzypalone ziarna kawy. Tak uprażona jest dobra kawa ziarnista. Barista Cafe Crema Arabica marki Tchibo to 100-procentowa arabika o intensywnym smaku i aromacie

Docenią ją zarówno klienci indywidualni, jak i profesjonalne kawiarnie. Warto również wspomnieć, że kawa ta posiada certyfikat Fairtrade, co oznacza, że firma ją produkują wspiera sprawiedliwy handel.

Kawa ziarnista TCHIBO Barista Cafe Crema Arabica
  • Korek w opakowaniu ułatwiający dozowanie ziaren kawy
  • Do kaw czarnych i mlecznych
  • Wypalana metodą bębnową
  • Certyfikat Fairtrade
  • Ciemno palone ziarna

W zestawieniu nie zabrakło również produktu marki Tchibo. To dobra, zarówno do domu, jak i do biura kawa ziarnista. Ranking poleca tu produkt Barista Cafe Crema Arabica wypalany metodą bębnową. Metoda ta jest jedną z popularniejszych, jeśli chodzi o prażenie ziaren kawy. W praktyce zielone ziarna kawy umieszczane są w dużym bębnie i poddawane bardzo wysokiej temperaturze. Bęben w ciągu 18 minut pracy jest w ciągłym ruchu, czyli obraca się. Taki zabieg stosowany jest, aby ziarna się nie przypaliły. Przypalone ziarna nie nadają się do dalszej obróbki. Po zaparzeniu spalonych ziaren kawa jest gorzka i niesmaczna. Ziarna poddane prawidłowej obróbce cieplnej są jasno lub ciemnobrązowe i lekko błyszczące. Najlepsze do zaparzania są całe, niepokruszone i nieprzypalone ziarna kawy. Tak uprażona jest dobra kawa ziarnista. Barista Cafe Crema Arabica marki Tchibo to 100-procentowa arabika o intensywnym smaku i aromacie

Docenią ją zarówno klienci indywidualni, jak i profesjonalne kawiarnie. Warto również wspomnieć, że kawa ta posiada certyfikat Fairtrade, co oznacza, że firma ją produkują wspiera sprawiedliwy handel.

Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Crema
Aromat: Owocowa nuta
Ilość arabiki w mieszance: 100%
Ilość robusty w mieszance: Nie dotyczy
Waga [kg]: 1
Sprawdź
5 miejsce
Kawa ziarnista PELLO CAFFE Black
Ocena eksperta: 9.5/10
Ocena eksperta: 9.5/10
Kawa ziarnista PELLO CAFFE Black
Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Rzemieślnicza
Aromat: Nuta czekolady i karmelu
Ilość arabiki w mieszance: 80%
Ilość robusty w mieszance: 20%
Waga [kg]: 1.1
Sprawdź
  • Prażenie pod okiem Master Roastera
  • Ziarna pochodzą z Brazylii i Indii
  • Ręczna selekcja ziaren na plantacji
  • Mieszkanka arabiki i robusty
  • 20 proc. robusty w składzie

Ciekawą propozycje oferuje marka Pello Caffe & Bistro. Produkt o nazwie Black to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking po raz kolejny wskazuje na dobrą jakość tego rodzaju kaw ziarnistych. W kilogramowym opakowaniu znajdziemy mieszankę arabiki pochodzącą z Brazylii oraz robusty z Indii. Proporcje wynoszą 80 do 20 proc., zatem wyczuwalność robusty jest znikoma. 

Napar doskonale smakuje zarówno jako kawa czarna, jak i z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej, a także syropów czy innych dodatków smakowych i aromatyzujących. Po zaparzeniu, oprócz gęstej, orzechowej cremy na wierzchu, w smaku doskonale wyczuwalny jest karmel, melasowa słodycz oraz nuty gorzkiej czekolady. Kawa Black marki Pello Caffe & Bistro wypalana jest metodą bębnową pod czujnymi okiem Master Roastera. Roast Master to mistrz prażenia kawy i jest szczególnie ważnym członkiem zespołu prażącego ziarna kawy. To on jest odpowiedzialny za manipulacje piecem i odpowiednie ustawienia wielkości załadunku bębna oraz doboru temperatury. Od niego zależy także ostateczny rezultat w filiżance.

Kawa ziarnista PELLO CAFFE Black
  • Prażenie pod okiem Master Roastera
  • Ziarna pochodzą z Brazylii i Indii
  • Ręczna selekcja ziaren na plantacji
  • Mieszkanka arabiki i robusty
  • 20 proc. robusty w składzie

Ciekawą propozycje oferuje marka Pello Caffe & Bistro. Produkt o nazwie Black to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking po raz kolejny wskazuje na dobrą jakość tego rodzaju kaw ziarnistych. W kilogramowym opakowaniu znajdziemy mieszankę arabiki pochodzącą z Brazylii oraz robusty z Indii. Proporcje wynoszą 80 do 20 proc., zatem wyczuwalność robusty jest znikoma. 

Napar doskonale smakuje zarówno jako kawa czarna, jak i z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej, a także syropów czy innych dodatków smakowych i aromatyzujących. Po zaparzeniu, oprócz gęstej, orzechowej cremy na wierzchu, w smaku doskonale wyczuwalny jest karmel, melasowa słodycz oraz nuty gorzkiej czekolady. Kawa Black marki Pello Caffe & Bistro wypalana jest metodą bębnową pod czujnymi okiem Master Roastera. Roast Master to mistrz prażenia kawy i jest szczególnie ważnym członkiem zespołu prażącego ziarna kawy. To on jest odpowiedzialny za manipulacje piecem i odpowiednie ustawienia wielkości załadunku bębna oraz doboru temperatury. Od niego zależy także ostateczny rezultat w filiżance.

Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Rzemieślnicza
Aromat: Nuta czekolady i karmelu
Ilość arabiki w mieszance: 80%
Ilość robusty w mieszance: 20%
Waga [kg]: 1.1
Sprawdź
6 miejsce
Kawa ziarnista LAVAZZA Crema E Aroma
Ocena eksperta: 9.0/10
Ocena eksperta: 9.0/10
Kawa ziarnista LAVAZZA Crema E Aroma
Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Crema
Aromat: Bardzo intensywny
Ilość arabiki w mieszance: 50%
Ilość robusty w mieszance: 50%
Waga [kg]: 1
Sprawdź
  • Mieszanka arabiki i robusty w proporcjach 50 do 50 proc.
  • Do ekspresów z młynkiem i samodzielnego mielenia
  • Ekonomiczne, kilogramowe opakowanie
  • Bardzo intensywny aromat
  • Wysoka zawartość kofeiny

Drugim w zestawieniu produktem marki Lavazza jest Crema E Aroma. To charakteryzująca się wysoką zawartością kofeiny kawa ziarnista. Ranking prezentuje tu mieszankę arabiki i robusty w równych proporcjach, czyli 50 do 50 proc. To jedyny produkt w zestawieniu oferujący taki skład ziaren kawy. Taka receptura oznaczać będzie głęboki smak i aromat, a także dużą jedwabistość i gęstość zaparzonego specjału kawowego. 

W zależności od upodobań i preferencji smakosza kawowego, kawa ta może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie również doskonałą bazą do kawy z mlekiem i mleczną pianką, również na zimno. Kawa dostępna jest w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu. Kawa Crema E Aroma może być zaparzana na rozmaite sposoby. Doskonale sprawdzi się w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem, jak i podczas samodzielnego mielenia i zaparzania, np. w kawiarce czy ekspresie przelewowym, a także metodami alternatywnymi.

Kawa ziarnista LAVAZZA Crema E Aroma
  • Mieszanka arabiki i robusty w proporcjach 50 do 50 proc.
  • Do ekspresów z młynkiem i samodzielnego mielenia
  • Ekonomiczne, kilogramowe opakowanie
  • Bardzo intensywny aromat
  • Wysoka zawartość kofeiny

Drugim w zestawieniu produktem marki Lavazza jest Crema E Aroma. To charakteryzująca się wysoką zawartością kofeiny kawa ziarnista. Ranking prezentuje tu mieszankę arabiki i robusty w równych proporcjach, czyli 50 do 50 proc. To jedyny produkt w zestawieniu oferujący taki skład ziaren kawy. Taka receptura oznaczać będzie głęboki smak i aromat, a także dużą jedwabistość i gęstość zaparzonego specjału kawowego. 

W zależności od upodobań i preferencji smakosza kawowego, kawa ta może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będzie również doskonałą bazą do kawy z mlekiem i mleczną pianką, również na zimno. Kawa dostępna jest w ekonomicznym, kilogramowym opakowaniu. Kawa Crema E Aroma może być zaparzana na rozmaite sposoby. Doskonale sprawdzi się w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem, jak i podczas samodzielnego mielenia i zaparzania, np. w kawiarce czy ekspresie przelewowym, a także metodami alternatywnymi.

Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Crema
Aromat: Bardzo intensywny
Ilość arabiki w mieszance: 50%
Ilość robusty w mieszance: 50%
Waga [kg]: 1
Sprawdź
7 miejsce
Kawa ziarnista MORNING BIRD Medium
Ocena eksperta: 9.0/10
Ocena eksperta: 9.0/10
Kawa ziarnista MORNING BIRD Medium
Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Rzemieślnicza
Aromat: Czekoladowy, Kakao, Waniliowy
Ilość arabiki w mieszance: 80%
Ilość robusty w mieszance: 20%
Waga [kg]: 1
Sprawdź
  • Bardzo niska kwasowość i średnia intensywność aromatu
  • Jednokierunkowy wentyl ochronny w opakowaniu
  • Aromaty czekolady, kakao i wanilii
  • Doskonały balans smaku i aromatu
  • 20 proc. robusty w mieszance
  • Brak pamięci wbudowanej

Drugą propozycją marki Morning Bird jest kawa Medium. Tak samo, jak poprzednia, jest to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking rekomenduje tu produkt charakteryzujący się przede wszystkim bardzo niską kwasowością i czekoladową słodyczą. Po zaparzeniu kawa Medium odznacza się doskonałym balansem smaku, w którym odnajdziemy aromaty i smaki kakao, czekolady oraz wanilii. To doskonała baza zarówno do kaw czarnych, jak i tych z dodatkiem mleka oraz syropów smakowych, a także bitej śmietany, posypek i trunków. 

Prezentowana kawa jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 80 do 20 proc. Kawowe i czekoladowe nuty tej doskonale zbalansowanej mieszanki zostały wydobyte dzięki ciemniejszemu prażeniu ziaren kawy. Taka propozycja doskonale sprawdzi się podczas zaparzania zarówno w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z młynkiem, jak i podczas samodzielnego mielenia i zaparzania, w tym również metodami alternatywnymi, jak french press czy drip. 

Profil smakowy mieszanki Medium marki Morning Bird został ściśle opracowany tak, aby zadowoliła najbardziej wymagających smakoszy specjałów kawowych. Co więcej, smak i aromat pozostaną w kawie na dłużej dzięki specjalnemu opakowaniu wyposażonemu w zawór ochronny, potocznie zwany wentylem. Świeżo palona kawa natychmiast zamknięta w szczelnym opakowaniu odgazowuje dwutlenek węgla. Dzięki zaworowi jest on oddawany na zewnątrz opakowania. Co ważne, zwór jest jednokierunkowy, co nie pozwala powietrzu z zewnątrz dostać się do środka opakowania. Dzięki temu kawa nie wietrzeje.

Kawa ziarnista MORNING BIRD Medium
  • Bardzo niska kwasowość i średnia intensywność aromatu
  • Jednokierunkowy wentyl ochronny w opakowaniu
  • Aromaty czekolady, kakao i wanilii
  • Doskonały balans smaku i aromatu
  • 20 proc. robusty w mieszance
  • Brak pamięci wbudowanej

Drugą propozycją marki Morning Bird jest kawa Medium. Tak samo, jak poprzednia, jest to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking rekomenduje tu produkt charakteryzujący się przede wszystkim bardzo niską kwasowością i czekoladową słodyczą. Po zaparzeniu kawa Medium odznacza się doskonałym balansem smaku, w którym odnajdziemy aromaty i smaki kakao, czekolady oraz wanilii. To doskonała baza zarówno do kaw czarnych, jak i tych z dodatkiem mleka oraz syropów smakowych, a także bitej śmietany, posypek i trunków. 

Prezentowana kawa jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 80 do 20 proc. Kawowe i czekoladowe nuty tej doskonale zbalansowanej mieszanki zostały wydobyte dzięki ciemniejszemu prażeniu ziaren kawy. Taka propozycja doskonale sprawdzi się podczas zaparzania zarówno w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z młynkiem, jak i podczas samodzielnego mielenia i zaparzania, w tym również metodami alternatywnymi, jak french press czy drip. 

Profil smakowy mieszanki Medium marki Morning Bird został ściśle opracowany tak, aby zadowoliła najbardziej wymagających smakoszy specjałów kawowych. Co więcej, smak i aromat pozostaną w kawie na dłużej dzięki specjalnemu opakowaniu wyposażonemu w zawór ochronny, potocznie zwany wentylem. Świeżo palona kawa natychmiast zamknięta w szczelnym opakowaniu odgazowuje dwutlenek węgla. Dzięki zaworowi jest on oddawany na zewnątrz opakowania. Co ważne, zwór jest jednokierunkowy, co nie pozwala powietrzu z zewnątrz dostać się do środka opakowania. Dzięki temu kawa nie wietrzeje.

Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Rzemieślnicza
Aromat: Czekoladowy, Kakao, Waniliowy
Ilość arabiki w mieszance: 80%
Ilość robusty w mieszance: 20%
Waga [kg]: 1
Sprawdź
8 miejsce
Kawa ziarnista BLUE ORCA COFFEE Honduras Fazenda Paradiso
Ocena eksperta: 8.5/10
Ocena eksperta: 8.5/10
Kawa ziarnista BLUE ORCA COFFEE Honduras Fazenda Paradiso
Moc znamionowa RMS [W]: Brak danych
Bluetooth: Tak
Radio: Nie
Wbudowana bateria: Tak
Mikrofon w zestawie: Nie
Karaoke: Tak
NFC: Nie
Rodzaj odtwarzanych płyt: Nie dotyczy
Sprawdź
  • Wysoka jakość ziaren Specialty powyżej 82 pkt. SCA
  • Do ekspresów ciśnieniowych i metod alternatywnych
  • Kawa nie jest sztucznie aromatyzowana
  • Niska kwasowość
  • 25 proc. robusty w mieszance

Kolejnym produktem marki Blue Orca Coffee jest Honduras Fazenda Paradiso. Jest to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking poleca tu kawę o jakości ziaren Specialty, powyżej 82 pkt. SCA. SCA to skrót od angielskiej nazwy Specialty Coffee Association, międzynarodowego stowarzyszenia, które działa na rzecz promowania i rozwoju najwyższej jakości kawy. Organizacja przede wszystkim skupia profesjonalistów branży kawowej oraz kawowych pasjonatów, a także określa wskaźnik jakości kawy, który oznaczany jest punktacją SCA w zakresie do 100 pkt. Ta ustandaryzowana skala klasyfikacji jakości kawy stosowana jest na całym świecie. Im wyższy jest wskaźnik, tym kawa jest wyższej jakości. Ocenie podlegają ziarna kawy i są szczegółowo badane przez wysokiej klasy ekspertów z branży. 

Kawa Honduras Fazenda Paradiso rekomendowana jest do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych oraz metodami alternatywnymi, przelewowymi.

Kawa ziarnista BLUE ORCA COFFEE Honduras Fazenda Paradiso
  • Wysoka jakość ziaren Specialty powyżej 82 pkt. SCA
  • Do ekspresów ciśnieniowych i metod alternatywnych
  • Kawa nie jest sztucznie aromatyzowana
  • Niska kwasowość
  • 25 proc. robusty w mieszance

Kolejnym produktem marki Blue Orca Coffee jest Honduras Fazenda Paradiso. Jest to rzemieślnicza kawa ziarnista. Ranking poleca tu kawę o jakości ziaren Specialty, powyżej 82 pkt. SCA. SCA to skrót od angielskiej nazwy Specialty Coffee Association, międzynarodowego stowarzyszenia, które działa na rzecz promowania i rozwoju najwyższej jakości kawy. Organizacja przede wszystkim skupia profesjonalistów branży kawowej oraz kawowych pasjonatów, a także określa wskaźnik jakości kawy, który oznaczany jest punktacją SCA w zakresie do 100 pkt. Ta ustandaryzowana skala klasyfikacji jakości kawy stosowana jest na całym świecie. Im wyższy jest wskaźnik, tym kawa jest wyższej jakości. Ocenie podlegają ziarna kawy i są szczegółowo badane przez wysokiej klasy ekspertów z branży. 

Kawa Honduras Fazenda Paradiso rekomendowana jest do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych oraz metodami alternatywnymi, przelewowymi.

Moc znamionowa RMS [W]: Brak danych
Bluetooth: Tak
Radio: Nie
Wbudowana bateria: Tak
Mikrofon w zestawie: Nie
Karaoke: Tak
NFC: Nie
Rodzaj odtwarzanych płyt: Nie dotyczy
Sprawdź
9 miejsce
Kawa ziarnista TCHIBO Exclusive
Ocena eksperta: 8.5/10
Ocena eksperta: 8.5/10
Kawa ziarnista TCHIBO Exclusive
Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Espresso
Aromat: Delikatny
Ilość arabiki w mieszance: 90%
Ilość robusty w mieszance: 10%
Waga [kg]: 1
Sprawdź
  • Ziarna arabiki pochodzą z Ameryki Środkowej, Południowej i Oceanii
  • Do ekspresów ciśnieniowych i metod przelewowych
  • Mieszkanka 90 proc. arabiki i 10 proc. robusty
  • Delikatny smak i aromat
  • Brak wentyla w opakowaniu

Drugim w zestawieniu produktem marki Tchibo jest kawa Exclusive. To bardzo popularna wśród smakoszy kawa ziarnista. Ranking poleca tu mieszkankę arabiki i robusty w proporcjach 90 do 10 proc. Ziarna arabiki wchodzące w skład mieszanki pochodzą z plantacji zlokalizowanych w Ameryce Środkowej i Południowej oraz Oceanii

Kawa jest rekomendowana do rozmaitych rodzajów zaparzeń, od automatycznych ekspresów ciśnieniowych z młynkiem, po samodzielne mielenie i zaparzanie w kawiarce lub przy zastosowaniu metod alternatywnych. Delikatny smak i aromat powinien przypaść do gustu tak miłośnikom kaw czarnych, krótkich i dłuższych, jak i tych z dodatkiem pianki mlecznej czy mleka. Ekonomiczne, kilogramowe opakowanie sprawdzi się biurze czy gastronomii, a także dla indywidualnego smakosza kawy, który pije ją z dużą częstotliwością.

Kawa ziarnista TCHIBO Exclusive
  • Ziarna arabiki pochodzą z Ameryki Środkowej, Południowej i Oceanii
  • Do ekspresów ciśnieniowych i metod przelewowych
  • Mieszkanka 90 proc. arabiki i 10 proc. robusty
  • Delikatny smak i aromat
  • Brak wentyla w opakowaniu

Drugim w zestawieniu produktem marki Tchibo jest kawa Exclusive. To bardzo popularna wśród smakoszy kawa ziarnista. Ranking poleca tu mieszkankę arabiki i robusty w proporcjach 90 do 10 proc. Ziarna arabiki wchodzące w skład mieszanki pochodzą z plantacji zlokalizowanych w Ameryce Środkowej i Południowej oraz Oceanii

Kawa jest rekomendowana do rozmaitych rodzajów zaparzeń, od automatycznych ekspresów ciśnieniowych z młynkiem, po samodzielne mielenie i zaparzanie w kawiarce lub przy zastosowaniu metod alternatywnych. Delikatny smak i aromat powinien przypaść do gustu tak miłośnikom kaw czarnych, krótkich i dłuższych, jak i tych z dodatkiem pianki mlecznej czy mleka. Ekonomiczne, kilogramowe opakowanie sprawdzi się biurze czy gastronomii, a także dla indywidualnego smakosza kawy, który pije ją z dużą częstotliwością.

Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Espresso
Aromat: Delikatny
Ilość arabiki w mieszance: 90%
Ilość robusty w mieszance: 10%
Waga [kg]: 1
Sprawdź
10 miejsce
Kawa ziarnista DELONGHI Kimbo Espresso Classic
Ocena eksperta: 8.5/10
Ocena eksperta: 8.5/10
Kawa ziarnista DELONGHI Kimbo Espresso Classic
Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Espresso
Aromat: Bardzo intensywny
Ilość arabiki w mieszance: 40%
Ilość robusty w mieszance: 60%
Waga [kg]: 1
Sprawdź
  • Ziarna pochodzą z plantacji w Kolumbii, Brazylii i Indii
  • Do automatycznych ekspresów z młynkiem
  • Wysoka intensywność smaku i aromatu
  • Wyczuwalna delikatna kwasowość
  • Bardzo wysoki stopień wypalenia ziaren

Ranking kaw ziarnistych zamyka Kimbo Espresso Classic znanej i popularniej marki Delonghi. W asortymencie marki znajdują się rozmaite produkty związane z kawą i jej zaparzaniem, a w szczególności ekspresy do kawy, środki do ich czyszczenia i pielęgnacji, a także kawa ziarnista. Ranking prezentuje tu produkt, który w szczególności jest przeznaczony do biur, punktów usługowych i wszędzie tam, gdzie potrzebna jest dobra kawa ziarnista zaparzana w dużych ilościach i z dużą częstotliwością. 

Jaka kawa jest najlepsza, jeśli ma trafić w gusta wielu smakoszy kawy? Z powodzeniem sprawdzić się tu może Kimbo Espresso Classic, która jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 60 do 40 proc. Tak opracowana receptura wzbogacona o nuty czekolady i karmelu, po zaparzeniu charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem. Ziarna kawy Kimbo pochodzą z Kolumbii i Brazylii, a zatem kolebki upraw kawowca

Producent zapewnia, że po zaparzeniu specjały kawowe będą odznaczały się dużą intensywnością. Kimbo Espresso Classic dedykowana jest w szczególności do zaparzania w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem.

Kawa ziarnista DELONGHI Kimbo Espresso Classic
  • Ziarna pochodzą z plantacji w Kolumbii, Brazylii i Indii
  • Do automatycznych ekspresów z młynkiem
  • Wysoka intensywność smaku i aromatu
  • Wyczuwalna delikatna kwasowość
  • Bardzo wysoki stopień wypalenia ziaren

Ranking kaw ziarnistych zamyka Kimbo Espresso Classic znanej i popularniej marki Delonghi. W asortymencie marki znajdują się rozmaite produkty związane z kawą i jej zaparzaniem, a w szczególności ekspresy do kawy, środki do ich czyszczenia i pielęgnacji, a także kawa ziarnista. Ranking prezentuje tu produkt, który w szczególności jest przeznaczony do biur, punktów usługowych i wszędzie tam, gdzie potrzebna jest dobra kawa ziarnista zaparzana w dużych ilościach i z dużą częstotliwością. 

Jaka kawa jest najlepsza, jeśli ma trafić w gusta wielu smakoszy kawy? Z powodzeniem sprawdzić się tu może Kimbo Espresso Classic, która jest mieszanką arabiki i robusty w proporcjach 60 do 40 proc. Tak opracowana receptura wzbogacona o nuty czekolady i karmelu, po zaparzeniu charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem. Ziarna kawy Kimbo pochodzą z Kolumbii i Brazylii, a zatem kolebki upraw kawowca

Producent zapewnia, że po zaparzeniu specjały kawowe będą odznaczały się dużą intensywnością. Kimbo Espresso Classic dedykowana jest w szczególności do zaparzania w automatycznych ekspresach ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem.

Rodzaj: Kawa ziarnista
Typ: Espresso
Aromat: Bardzo intensywny
Ilość arabiki w mieszance: 40%
Ilość robusty w mieszance: 60%
Waga [kg]: 1
Sprawdź
Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756