Zdaniem eksperta
Domowa pizza to połączenie przyjemności, kreatywności i smaku. Podczas jej przyrządzania ważne jest nie tylko dobre ciasto i składniki, ale również właściwe pieczenie. Jak piec pizzę w piekarniku? Na co zwrócić uwagę, by finałem była pachnąca i dobrze wypieczona pizza?
Domowa pizza – kulinarne fantazje bez granic
Domowa pizza to nie tylko alternatywa dla tej zamawianej z pizzerii, ale także okazja do kulinarnej zabawy. Rodzinne przyrządzanie tego włoskiego specjału jest świetnym pomysłem na wspólne spędzanie wolnego czasu. W zależności od upodobań możesz przygotować klasyczne ciasto drożdżowe lub cienkie i chrupiące przypominające te serwowane w słonecznej Italii. Możesz także wybrać nieco grubszy i bardziej puszysty spód, jak z amerykańskiej pizzerii.
Jednak nie tylko rodzaj ciasta się liczy, ale także odpowiednio dobrane składniki. Poza tradycyjnym sosem pomidorowy, serem mozarella czy szynką parmeńską, możesz również sięgnąć po oliwki, grillowane warzywa, sos pleśniowy, rukolę lub owoce. Tu ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia. Każda pizza może być inna, niepowtarzalna i wyjątkowo smaczna. Jednak do osiągnięcia sukcesu bardzo ważna jest odpowiedź na pytanie, jak piec pizzę w piekarniku.
Idealna temperatura pieczenia pizzy
Aby domowa pizza miała chrupiący spód i idealnie zapieczone składniki, kluczowe znaczenie ma temperatura pieczenia. W domowych piekarnikach do zabudowy optymalna jest temperatura od 220 do 270 stopni Celsjusza. Niektóre modele mogą osiągać temperaturę nawet 300 stopni Celsjusza. Są to idealne warunki do tego, by ciasto pięknie się zarumieniło i było chrupiące, składniki zapieczone, a ser roztopiony. Wysoka temperatura odwzorowuje efekt pieca opalanego drewnem. Tam jednak temperatura jest znacznie wyższa, gdyż sięga nawet 500 stopni Celsjusza. Pamiętaj o tym, że pizzę należy wkładać do nagrzanego piekarnika.
Czas też ma znaczenie…
Jak długo piec pizzę w piekarniku? Nie potrzebuje ona długiego czasu do wypieku. Średni czas pieczenia wynosi około 10 minut. Jest on wystarczający, by efekt był zadowalający. Nie będziesz więc musiał zbyt długo czekać na pyszną i chrupiącą pizzę prosto z domowego piekarnika. Natomiast cienkie ciasto wymaga krótszego pieczenia niż to na grubym. Ponadto jeśli preferujesz pizzę z dużą ilością dodatków, powinieneś uwzględnić dłuższy czas jej wypieku.
Zobacz także: Jak zrobić popcorn w piekarniku?
Funkcje piekarnika, z których warto korzystać podczas pieczenia pizzy
W tradycyjnym piekarniku do pieczenia pizzy możesz użyć funkcji grzania góra-dół. Bardziej spektakularne efekty osiągniesz jednak, korzystając z obiegu termicznego. Dzięki niemu ciepłe powietrze rozprowadzane jest równomiernie w całej komorze. Pamiętaj, że do pieczenia pizzy z termoobiegiem powinieneś ustawić nieco niższą temperaturę niż w przypadku funkcji grzania góra-dół. Jak piec pizzę w piekarniku, by uzyskać efekt idealnie zarumienionego sera? Perfekcyjne wykończenie gwarantuje funkcja grill.
To sprawdzony sposób na uzyskanie apetycznie przypieczonego wierzchu pizzy. Ponadto funkcja ta pomaga wydobyć więcej smaku i aromatu z dodatków (salami, warzyw i różnego rodzaju serów). Do pieczenia pizzy świetnym wyborem będzie termoobieg z grillem. Dla osób, które lubią ułatwiać sobie pracę w kuchni, strzałem w dziesiątkę będzie piekarnik wyposażony w program do pieczenia pizzy. Automatycznie dobiera on odpowiednie parametry. Nie musisz więc samodzielnie ustawiać temperatury, czasu oraz rodzaju grzania. Dzięki tej funkcji domowa pizza wychodzi perfekcyjnie.
Akcesoria do pieczenia pizzy
Do pieczenia możesz użyć tradycyjnej blachy, którą zazwyczaj masz pod ręką. Miłośnicy tego specjału powinni jednak korzystać z kamienia do pizzy. Skraca on czas wypieku i gwarantuje chrupiący spód. Ponadto włoski specjał przygotowywany w ten sposób dłużej zachowuje świeżość po wyjęciu z piekarnika.