Jeszcze do niedawna, w naszych domach królowała herbata, a kawa była towarem luksusowym i trudno dostępnym. Dziś nie wyobrażamy sobie poranka, bez tego aromatycznego napoju. Producenci sprzętu do zaparzania kawy oferują szereg ciekawych rozwiązań, aby przygotować filiżankę ulubionego specjału w domowym zaciszu tak, by smakowała niczym z najlepszej kawiarni. Również palarnie kawy starają się sprostać coraz to większym wymaganiom kawowych smakoszy. Jednym z popularnych w ostatnim czasie rozwiązań, które dodatkowo jest ekonomiczne i proste w obsłudze, jest domowy zaparzacz do kawy. Kawa w nim przygotowana jest esencjonalna i aromatyczna, a także pozwala na eksperymentowanie z rozmaitymi gatunkami ziaren. Jak działa zaparzacz do kawy i czy jest to rozwiązanie dla każdego? Sprawdziliśmy jego możliwości, zalety i niedogodności. Zapraszamy do naszego poradnika, dzięki któremu sprawdzicie, czy jest to praktyczne urządzenie, które warto mieć w kuchni.
Zaparzacze do kawy dzielimy z uwagi na sposób zaparzania naparu. Jedną grupę stanowią tak zwane zaparzacze tłokowe, a drugą zaparzacze ciśnieniowe. Który wybrać zaparzacz do kawy? Jak działa tłokowy, a jak ciśnieniowy? Wyjaśniamy różnice w budowie i zasilaniu.
To bardzo proste konstrukcyjnie urządzenie, które do prawidłowego działania nie potrzebuje żadnego źródła zasilania. Wystarczy, że mamy dostęp do mielonej kawy i wrzątku ostudzonego do temperatury nie przekraczającej 95 stopni Celsjusza. Taki zaparzacz zwykle wykonany jest z bezpiecznego szkła oraz elementów plastikowych i metalowych. Nierzadko też występują w nim komponenty ze stali nierdzewnej. W większości producenci oferują zaparzacze tłokowe, które przynajmniej częściowo nadają się do mycia w zmywarce.
Zaparzacz ciśnieniowy to nic innego, jak tak zwana kawiarka. Spotkamy się również z nazwą kafeterki. Nazwa pochodzi od sposobu zaparzania kawy, która podczas przygotowania dosłownie kipi. Zatem zaparza się przy pomocy wytwarzanego podczas gotowania wody ciśnienia. Kawiarka do prawidłowego działania potrzebuje zewnętrznego źródła zasilania. Najbardziej tradycyjne sprzęty, ustawiamy na płycie gazowej lub indukcyjnej. Nowoczesne kafeterki są również zasilane energią elektryczną.
Kawiarki w naszej ofercie:
Zaparzacz tłokowy składa się z dwóch elementów. Dolny element to szklane naczynie, do którego wsypujemy zmieloną kawę, a następnie zalewamy ją wodą o odpowiedniej temperaturze. Warto dodać, że nie należy od razu wypełniać całego naczynia wodą, a jedynie tak, aby przykryć kawę. Następnie mieszamy napar, aby uwolnić z niego dwutlenek węgla i zalewamy kolejną porcją wody. Jak działa zaparzacz do kawy, który nie potrzebuje zasilania? W bardzo prosty sposób. Po upływie około 3 minut, kawa jest zaparzona i możemy od góry nałożyć tłoczek z sitkiem. Delikatnie ale stanowczo, naciskamy tłoczek sącząc napar przez sitko. Tłoczek dociskamy, aż poczujemy opór dna szklanego naczynia. Na dole pod sitkiem zostają fusy z kawy, a nad sitkiem mamy zaparzoną kawę, którą przelewamy do filiżanek. Przyjmuje się, że idealnie zaparzona kawa w ten sposób powinna zawierać około 60 gramów świeżo mielonej kawy. Niemniej proporcje możemy dostosować do własnych upodobań.
Jak działa zaparzacz do kawy, który wykorzystuje ciśnienie, a przy okazji nie jest typowym automatycznym ekspresem do kawy? Krok po kroku objaśniamy przygotowanie naparu w tak zwanej kawiarce.
Bariści do zaparzania kawy, rekomendują używanie w kawiarce świeżo mielonej kawy. Jeśli jednak nie mamy młynka, możemy wykorzystać do tego kawę, którą można kupić od razu zmieloną. Im drobniej mielona kawa, tym będzie bardziej esencjonalna, ale do kawiarki, lepsza będzie kawa mielona grubiej. Palarnie kawy stosują specjalne oznaczenia na opakowaniach, które wskazują do jakiego sposobu zaparzania odpowiednia jest dana kawa.
Na pierwszy rzut oka każda kawiarka wygląda jak jednorodne, zwarte naczynie. Jak działa zaparzacz do kawy tego typu? Najpierw należy go odpowiednio rozłożyć na części. Kawiarka u podstawy ma gwint. Należy ją rozkręcić i wtedy ukażą nam się poszczególne elementy, z których każdy ma swoje znaczenie. Do dolnej części nalewamy wodę. Następnie nakładamy sitko, w którym umieszczamy mieloną kawę. Warto ją nieco wyrównać i ubić, aby napar zaparzał się równomiernie. Ostatnim etapem będzie nakręcenie górnej części urządzenia. Górny zbiorniczek to część kawiarki, w której będzie się zbierał zaparzony napar. Ostatnim krokiem będzie ustawienie sprzętu na płycie gazowej lub elektrycznej. Jak kawa wydostaje się do góry? Dzieje się to pod wpływem wytwarzanego w kawiarce ciśnienia. Gotująca się w dolnym zbiorniczku woda, wytwarza ciśnienie, a para woda wypychana jest ku górze, przenikając jednocześnie przez mieloną kawę. Przez otwory wewnątrz górnego zbiornika, pod ciśnieniem, wypychany jest zaparzony napar. Kiedy z górnego dziubka sprzętu wydostaje się para oznacza to, że kawa jest gotowa do przelania do filiżanek.