Bądź na

Aktywuj już teraz

korzystaj ze zniżek przez okrągły rok!

Więcej

Schowek
Twój koszyk jest pusty
Koszyk
Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jak spienić mleko spieniaczem i bez spieniacza?

  2023-05-01


Kawa to napój, który towarzyszy nam przez cały dzień. Rano budzi i dodaje energii, po południu pozwala na chwilę relaksu, zaś wieczorem poprawia nastrój po całym dniu pracy. Kawa jest jednym z najbardziej lubianych napojów, a jej picie może przynieść wiele korzyści. Kawosze mają swoje ulubione rodzaje kaw. Jest ich naprawdę wiele. Począwszy od tradycyjnego espresso, a skończywszy na różnorodnych kawach z dodatkiem mleka. Ten drugi rodzaj kaw jest nieco delikatniejszy i ma wielu zwolenników. Miłośnicy mlecznej piany wybiorą takie kawy, jak np. cappuccino, czy caffe latte. W tych kawach, to właśnie mleko odgrywa znaczącą rolę. Zatem, jak spienić mleko, by przyrządzić idealną kawę? Jakie są rodzaje spieniaczy do kawy? Oto kilka wskazówek, które mogą Ci się przydać podczas codziennego przyrządzania ulubionych kaw z mlekiem.

Rodzaje kaw z mlekiem

Zanim przejdziemy do tematu, jak spienić mleko, warto zapoznać się z rodzajami kaw serwowanych z dodatkiem mleka. Może wybierzesz tę, która właśnie Tobie przypadnie do gustu? Znana i powszechnie lubiana jest kawa cappuccino. Jej głównymi składnikami są espresso i spienione mleko. Do zaparzonego espresso należy dodać spienione mleko, tak aby na wierzchu pozostała delikatna pianka. Podana w pięknych filiżankach, wygląda i smakuje wyśmienicie. Kolejną kawa, która zyskała ogromną popularność, jest latte macchiato serwowana w charakterystycznych wysokich szklankach. Zwolennicy słodkości często traktują ją, jak ulubiony deser. Kawę tę przyrządza się warstwami. Na dno szklanki należy wlać spienione mleko, następnie po ściance szklanki dolać zaparzone wcześniej espresso i na wierzch piankę. Ten rodzaj kaw jest niezwykle delikatny. Do kaw z dodatkiem mleka, należy zaliczyć również uwielbianą przez wielu zwolenników caffe latte. Nie tylko pobudza, ale również wyśmienicie smakuje. Przyrządzając tę kawę, na dno szklanki można wlać odrobinę ulubionego syropu, np. klonowego. Następnie dodaje się napar z kawy, który zalewa się mlekiem. Podczas dolewania, mleko jest mniej spienione, a na sam koniec widoczna jest już tylko pianka. Ostatnią warstwę możesz posypać np. cynamonem. Jeśli więc zdecydujesz się na przygotowanie jednej z wyżej wymienionych kaw, niezbędne będzie spienione mleko.

Samodzielne spienianie mleka 

Zawsze możesz wybrać mleko i po prostu wlać je do filiżanki. Jednak na rynku dostępne są profesjonalne spieniacze do mleka. To podstawa dobrej kawy dla wielu z nas. Jeśli jesteś jedną z tych osób, koniecznie zaopatrz się w to profesjonalne urządzenie. Wykorzystasz je również do gorącej czekolady, jak i do przygotowania koktajli, smoothie lub jako dodatek do deserów. Spieniacz to też idealne rozwiązanie dla rodziców. Spienione mleko smakuje o wiele lepiej niż gotowane. W ten sposób zachęcisz najmłodszych do jego picia.

Jakie cechy powinien mieć dobry spieniacz do mleka?

  1. Odpowiednia pojemność. Ważne, aby spieniacz jednorazowo spienił ok. 150 mililitrów mleka. Taka ilość spokojnie wystarczy na dwie filiżanki. 
  2. Funkcja podgrzewania – możesz zapomnieć o brudnej kuchence i wylewającym się mleku. W spieniaczu wygodnie podgrzejesz napój i możesz dodać do niego, np. kakao lub czekoladę. 
  3. Sprawdź, czy sprzęt ma dodatkowe funkcje. Dużym komfortem jest automatyczne wyłączenie. Nie musisz pilnować spieniania mleka, wystarczy, że je włączysz, a urządzenie samo się wyłączy.
  4. Design – nie zapominajmy, że sprzęt ma pasować do wnętrza.

Spienianie mleka spieniaczem

Najwygodniejszą opcją dla osób, które często serwują kawę z mlekiem, będzie spieniacz do kawy. Możesz wybrać spieniacz tłokowy, na baterie lub elektryczny. Z każdym z nich w prosty i szybki sposób przygotujesz idealnie spienione mleko. Spieniacz tłokowy to dzbanek z przykrywką, zakończoną tłoczkiem i sitkiem. Może być wykonany np. z aluminium, stali nierdzewnej, czy szkła. Niektóre z nich służą nie tylko do spieniania mleka, ale również do jego podgrzania, np. na kuchence ceramicznej, gazowej, czy elektrycznej. Aby spienić mleko w spieniaczu tłokowym, wystarczy napełnić dzbanek (do około jednej trzeciej wysokości) i przez kilkanaście sekund energicznie ubijać. Następnie odstawić na chwilkę, by uzyskać aksamitną piankę. Spienione mleko można z dzbanka przelać bezpośrednio do kawy. Tego rodzaju spieniacz, nie wymaga dodatkowego zasilania. Innym rodzajem są spieniacze zasilane na baterie. Do spienienia mleka konieczne jest użycie dodatkowego naczynia, do którego wlejesz mleko. Ten model zakończony jest owalną sprężynką, która służy do spienienia mleka. Wykonana jest ona zazwyczaj ze stali nierdzewnej. Natomiast rączka w zależności od modelu urządzenia, może być wykonana np. z miękkiej gumy, czy tworzywa sztucznego.


Jak spienić mleko spieniaczem na baterie? Wystarczy końcówkę urządzenia zanurzyć we wcześniej podgrzanym mleku i spieniacz zaczyna wirować. Po kilku sekundach, otrzymasz idealnie gładką konsystencję mleka. Najbardziej zaawansowane technologicznie są spieniacze elektryczne, które często dodatkowo posiadają funkcję podgrzewania mleka. Obsługa tego urządzenia jest bardzo prosta. Wystarczy wlać mleko do dzbanka (tu również do wysokości około jednej trzeciej) i włączyć urządzenie wciskając przycisk. Na tym kończy się Twoja rola. Spieniacz elektryczny sam podgrzeje i spieni mleko. Niektóre modele posiadają funkcję automatycznego wyłączenia. Nie musisz więc pilnować mleka. W zestawach często znajdują się różnego rodzaju nasadki, np. do spieniania, czy do mieszania. Każde z tych urządzeń jest wygodne w użytkowaniu i bardzo pomocne przy spienianiu mleka do ulubionej kawy.

Jak wybrać odpowiedni spieniacz do mleka?  

Wybierając spieniacz do mleka, warto wcześniej dowiedzieć się, jakie modele są dostępne na rynku i który będzie dla Ciebie odpowiedni. Ważne, aby przygotowana pianki była gęsta i aksamitna. Zanim zdecydujesz się na spieniacz do mleka, zastanów się, jak często będziesz z niego korzystał. Urządzenia do domowego użytku mają różne mechanizmy. Jeśli nie pijesz często kawy, możesz postawić na spieniacz ręczny. Sprzęt jest bardzo łatwy w obsłudze, co sprawia, że zyskuje na popularności. To świetna alternatywa dla ekspresów do kawy. Modele mają możliwość spieniania mleka na ciepło oraz zimno, w zależności od tego, czy masz ochotę na gorącą, czy zimną mleczną piankę. Chociaż to właśnie modele elektryczne pozwalają na więcej możliwości.


Spieniacz to jeden z najbardziej popularnych gadżetów w kuchni, a do tego bardzo praktyczny. Dzięki niemu nie tylko uzyskasz idealną, białą piankę do Twojej kawy, lecz także przyrządzisz pyszne mleko dla dzieci. Różnorodność modeli sprawia, że sprzęt może być idealnie dopasowany do Twojej kuchni pod względem wielkości i designu. 

Najprostsze sposoby na spienienie mleka

Jak spienić mleko bez spieniacza? Jeśli nie posiadasz odpowiedniego sprzętu, który ułatwiłby Ci przyrządzenie ulubionej kawy z mlekiem, zacznij od najprostszych sposobów. Każdy ma zapewne w swojej kuchni słoik ze szczelną pokrywką. Wlej mleko do słoika, ale nie do pełna, by zostało miejsce na piankę. Następnie przez kilkanaście sekund wstrząsaj energicznie słoikiem. Gdy pojawi się pianka, odkręć go i wstaw na chwilkę do mikrofalówki, aby lekko się podgrzało. W ten sposób możesz również spienić mleko w pracy, gdy będziesz miał ochotę np. na ulubione cappuccino. Inną rzeczą, którą możesz wykorzystać do spieniania mleka, jest trzepaczka. Przed rozpoczęciem ubijania mleka podgrzej je do temperatury 60-65 stopni Celsjusza. Tak przygotowane mleko przelej do naczynia i energicznie ubijaj do momentu, gdy pojawi się piana. Jeśli jednak wolisz mniej męczące sposoby, wybierz ubijanie mleka za pomocą elektrycznych sprzętów kuchennych.

Mikser i blender pomocne do spieniania mleka

Jak spienić mleko do kawy wykorzystując do tego mikser lub blender? Te dwa sprzęty to podstawa wyposażenia każdej kuchni. Są niezwykle przydatne podczas przyrządzania wielu potraw. Możesz je wykorzystać również do spieniania mleka. Do spieniania najlepsze jest tłuste mleko, np. o zawartości 3,2 procent tłuszczu lub mleko skondensowane. Po ubiciu ma ono idealną konsystencję i rewelacyjnie komponuje się z kawą. Podgrzej mleko (nie gotuj), a następnie używając blendera lub miksera, miksuj je na wolnych obrotach. Po uzyskaniu określonej konsystencji, możesz przystąpić do parzenia ulubionej kawy.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756