Zdaniem eksperta
Gotowanie indukcyjne bardzo różni się od tradycyjnego gotowania gazowego lub elektrycznego i tylko niektóre rodzaje patelni i garnków będą działać na płycie indukcyjnej. Skąd więc wiesz, czy Twoje naczynia kuchenne są odpowiednie? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.
W artykule znajdziesz:
1. Czym jest gotowanie indukcyjne?
2. Zacznijmy od wyboru płyty indukcyjnej
Czym jest gotowanie indukcyjne?
Gotowanie indukcyjne polega na wytworzeniu pola magnetycznego między garnkiem a cewkami magnetycznymi znajdującymi się pod powierzchnią do gotowania, czyli na płycie. Energia wytwarzana w polu elektromagnetycznym ogrzewa dno naczynia, które następnie oddaje ciepło potrawie znajdującej się wewnątrz.
Wielu domowych kucharzy preferuje gotowanie indukcyjne, ponieważ:
Aby naczynia działały na indukcyjnych płytach kuchennych, muszą być wykonane z materiałów ferromagnetycznych z żelaza lub posiadać warstwę o właściwościach magnetycznych.
Zacznijmy od wyboru płyty indukcyjnej
Płyta indukcyjna to szereg udogodnień, z jakich możemy skorzystać, decydując się na nią. Jakimi funkcjami się wyróżnia?
Garnki do płyty indukcyjnej
Garnki na indukcję znacząco różnią się od tradycyjnego wyposażenia. Żeliwo, żeliwo emaliowane i wiele rodzajów naczyń ze stali nierdzewnej są kompatybilne z indukcją. Naczynia aluminiowe, całkowicie miedziane lub szklane nie będą działać, jeśli na dnie nie mają warstwy o właściwościach magnetycznych. Aluminium i miedź wymagają znacznie wyższych częstotliwości, aby wytworzyć ciepło potrzebne do gotowania żywności.
Co jest istotne przy wyborze garnków?
Najistotniejsze przy wyborze garnka jest jego dno, które składa się zazwyczaj z kilku warstw. To element, który decyduje o tym, czy dany garnek będzie dobrze współpracował z płytą. Płyta indukcyjna posiada wydzielone pola grzewcze i dlatego tak ważna jest średnica garnka. Zbyt duża może powodować, że garnek nie zmieści się na wyznaczonym polu, a przez to gotowanie będzie utrudnione i nieefektywne. Zbyt mała średnica garnka z kolei spowoduje niepotrzebne straty energii lub nie zadziała w ogóle.
Garnki przeznaczone na płytę indukcyjną mają dodatkowe oznaczenie w postaci piktogramu potwierdzającego jego przydatność do kuchenek indukcyjnych (rysunek obok). Warto również wybrać takie z uchwytami, które się nie nagrzewają. Każdemu z nas zdarzyło się przecież poparzyć, podczas odcedzania ziemniaków czy makaronu. Garnki do płyty indukcyjnej z odpowiednią powłoką magnetyczną to:
| |
Wystarczy wybrać odpowiedni model dostosowany do naszych potrzeb.
Obsługa klienta
Informacje
Zakupy
Moje konto
Pomoc
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt
08:00 - 20:00
Sob
10:00 - 20:00
Niedz
10:00 - 20:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн-пт: 8:00 - 20:00
Infoline:
Mon-Fri: 8:00 - 20:00
Znajdź swój sklep
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 943 750,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756