Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jakie garnki kupić? Na co zwrócić uwagę?

 2023-05-01 

Kuchnia jest sercem każdego domu, a sercem kuchni są garnki. Korzystamy z nich codziennie, więc warto zwrócić uwagę na ich jakość i właściwości. To one poprawiają (lub nie) komfort gotowania, pozwalają na bezpieczniejsze przygotowywanie potraw i łatwe czyszczenie – najważniejszy jest materiał ich wykonania i sprytne rozwiązania, zwiększające funkcjonalność naczyń. Na rynku znajdziemy wiele modeli, różniących się m.in. pojemnością, rodzajem pokrywki, uchwytów, z możliwością lub brakiem mycia w zmywarce. Koniecznie przyjrzyj się ofercie producentów i wybierz modele najbardziej odpowiadające Twoim potrzebom. Jakie garnki kupić? Nasz poradnik pomoże Ci podjąć właściwą decyzję.

Podział ze względu na zastosowanie

To jedno z najważniejszych kryteriów zakupu. Na rynku znajdziesz dobre garnki do:

  • gotowania – różnią się pojemnością, kolorami, materiałem wykonania. Korzystamy z nich codziennie, przygotowując zupy, dania jednogarnkowe, gotując np. makaron. Można je kupić z pokrywką, pojedynczo lub w zestawie;
  • gotowania na parze – tutaj wyróżniamy modele jedno lub wielopoziomowe. Cechuje je specjalne sitko, zawieszone nad garnkiem, do którego to garnka na spód wlewa się wodę. Gotująca się woda paruje i ogrzewa przygotowywane produkty. Niektóre klasyczne naczynia mają dodatkową wkładkę, umożliwiającą gotowanie na parze. Tak jest w przypadku zestawu Ambition Urban;
  • gotowania szparagów – są wysokie, wąskie i wyposażone w sitko. Najczęściej wykonuje się je ze stali nierdzewnej, rzadziej spotykamy modele emaliowane;
  • mleka – mają charakterystyczną budowę i zazwyczaj niewielką pojemność. Dwie ścianki, pomiędzy które wlewa się wodę, zapobiegają przypalaniu mleka, a specjalny gwizdek informuje o zagotowaniu wody.

Osobną kategorią są rondle, które bardzo często dostępne są w komplecie z klasycznymi naczyniami. Rondle są stosunkowo niskie i mają niewielką pojemność, ale za to praktyczną rączkę. Doskonale nadają się do podgrzewania i przygotowywania potraw, wymagających ciągłego mieszania – miejsce na to naczynie znajdzie się w każdej kuchni.


Lista naczyń mających konkretne przeznaczenie jest długa. Dobrze jednak pamiętać o niej, kiedy zastanawiasz się, jakie garnki kupić. Warto wspomnieć m.in. o garnkach rzymskich, do smażenia konfitur czy elektrycznych. Najliczniejszą kategorią są modele klasyczne i to one nastręczają najwięcej kłopotów przy zakupie.

Garnki ze stali nierdzewnej – rozwiązanie dla wielu

Do najbardziej popularnych materiałów, z których wykonane są garnki należy stal nierdzewna. Naczynia wykonane z tego rodzaju materiału, charakteryzują się solidnym wykonaniem i wysoką jakością. Wybierając garnki ze stali nierdzewnej, warto zwrócić uwagę na grubość dna. Te np. z trójwarstwowym dnem, równomiernie rozprowadzają ciepło po całym naczyniu. Dania nie przypalają się i nie przywierają. Ponadto, są ciepłe jeszcze długo po zdjęciu garnka z kuchenki. Dodatkowym atutem jest to, że garnki z grubym dnem często nie oddają ciepła do uchwytów. Nie trzeba więc obawiać się poparzenia. Bez problemu można je przestawić z kuchenki na podstawkę, umieszczoną np. na blacie. Garnki ze stali nierdzewnej są zdrowe, gdyż nie wchodzą w reakcję z żywnością. Nie sposób nie wspomnieć, że są one bardzo wytrzymałe i można z nich korzystać przez długi okres. Trudno je zarysować i uszkodzić. Aby elegancko prezentowały się w kuchni, można wybrać cały zestaw garnków o różnych pojemnościach.

Garnki z powłoką marmurową – bezpiecznie i zdrowo

Jeśli nadal zastanawiasz się, jakie garnki kupić, niezwykle ciekawym rozwiązaniem są garnki wykonane z aluminium pokrytego powłoką marmurową. Materiał ten jest bezpieczny i zdrowy. Nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i nie zmienia smaku, ani zapachu potraw w nim przyrządzanych. Dania zachowują swą naturalność i smakują wyśmienicie. Dodatkowym plusem, jest możliwość przygotowania posiłku bez tłuszczu, gdyż powłoka marmurowa cechuje się wysoką nieprzywieralnością. Ponadto garnki marmurowe są odporne na wysokie temperatury. Można w nich zarówno smażyć, gotować, jak i dusić potrawy. Warto pamiętać, aby do mieszania jedzenia wykorzystywać przybory kuchenne wykonane z drewna lub innego delikatnego tworzywa, by nie porysować marmurowej powłoki garnka.

Garnki emaliowane – jak za dawnych lat

Garnki emaliowane, używane są od lat w wielu kuchniach. Kojarzą nam się z naszymi babciami, które bardzo często używały tego rodzaju naczyń. Uważa się je za jedne z najbezpieczniejszych dla człowieka. Mogą być używane zwłaszcza przez osoby uczulone na nikiel. Gładka emalia uniemożliwia gromadzenie się bakterii i jest łatwa w utrzymaniu czystości. Ze względu na kwasoodporność, w garnkach emaliowanych można przechowywać żywność w lodówce. Nie wpłynie to na jej smak i zapach. Trzeba pamiętać, aby nie wstawiać gorącego naczynia bezpośrednio do lodówki lub po wyjęciu z niej nie stawiać go na włączonej kuchence. Należy odczekać, by naczynie nabrało temperatury pokojowej. Są to dosyć trwałe naczynia. Jednak trzeba uważać, by ich nie porysować metalowymi sztućcami lub nie odbić emalii, gdyż mogą rdzewieć. Na szczególną uwagę zasługuje nietuzinkowy design garnków emaliowanych. Pasują zarówno do kuchni w stylu retro, jak i do nowoczesnej. Często są kolorowe z elementami ze stali nierdzewnej i pokrywkami ze szkła.

Garnki żeliwne – solidność przede wszystkim

Garnki wykonane z żeliwa to solidne naczynia, które są niezwykle długowieczne. Nagrzewają się powoli, ale ciepło utrzymują przez długi czas. Dzięki temu, potrawy w nich przygotowane smakują wyśmienicie. Garnki są odporne na wysokie temperatury. Często zaleca się ręczne mycie tych naczyń. Ważna jest również ich odpowiednia impregnacja. Po umyciu i dokładnym osuszeniu, warto wetrzeć w nie odrobinę oleju. Tak zakonserwowane garnki z żeliwa, należy przechowywać w suchym miejscu.

Garnki z powłoką tytanową – dla wymagających

W garnkach z powłoką tytanową, bez problemu przygotujesz wiele różnorodnych potraw. Naczynia z powłoką tytanową nie wchodzą w reakcję z jedzeniem i nie wydzielają szkodliwych substancji. Dla osób dbających o linię, dobrą informacją jest to, że w garnkach tych można przyrządzić potrawy bez tłuszczu. Są to bardzo uniwersalne naczynia, w których można smażyć, gotować, a często nawet piec. Nie musisz również obawiać się o zarysowania, gdyż powłoka tytanowa jest bardzo wytrzymała. Można więc używać nawet metalowych przyborów kuchennych. Zaletą tych garnków, jest również nieprzywieralna powłoka. Dzięki temu, Twoje dania nie będą przypalone. Poza tym, w garnkach tego rodzaju bardzo szybko przyrządzisz potrawy nawet dla niespodziewanych gości. Garnki z powłoką tytanową szybko się nagrzewają, ale również długo utrzymują ciepło. Wiele modeli tych garnków możesz umyć w zmywarce, co również nie jest bez znaczenia. Jakie garnki kupić? Może właśnie te spełnią Twoje oczekiwania.

Rodzaje garnków i ich przeznaczenie

W ofercie naszego sklepu, znajdziesz również garnki przeznaczone do konkretnych potraw. Niewątpliwie ułatwią one pracę w kuchni. Dla smakoszy szparagów, idealne będą garnki przeznaczone specjalnie do ich gotowania. Są one dość wysokie i wąskie. Szparagi można w nich ustawić w pozycji pionowej. Wyposażone są najczęściej w praktyczny stalowy koszyk i pokrywkę. Naczynia te nadają się również do gotowania makaronu. Niezwykle przydatnym jest również garnek do gotowania mleka. Wewnątrz naczynia, bardzo często znajduje się specjalna miarka umożliwiająca odmierzanie płynów. Ponadto garnki tego rodzaju, bardzo często wyposażone są w podwójną ściankę, w którą należy wlać wodę, by zapobiec przypaleniu się mleka. Praktycznym rozwiązaniem jest również specjalny gwizdek, który poinformuje Cię, że mleko jest już gotowe, czy zakrzywiony uchwyt ułatwiający przelewanie mleka. Dla osób dbających o linię i spożywających niskokaloryczne potrawy, idealnym rozwiązaniem będzie garnek do gotowania na parze. Wyposażony jest on w dodatkowe piętro do parowania. Dla zwolenników kuchni azjatyckiej, przydatny będzie wok. To naczynie o lekko zaokrąglonych kształtach i grubszych ściankach. W garnkach tych, temperatura jest bardzo wysoka na całej powierzchni i rozchodzi się równomiernie. Na ich dnie często umieszczony jest specjalny wskaźnik, informujący o osiągnięciu temperatury odpowiedniej do rozpoczęcia smażenia.


Osoby ceniące swój czas i zdrowie, mogą wybrać szybkowar. To garnek przeznaczony do gotowania potraw za pomocą pary wodnej. Potrawy przygotowuje się w nich bardzo szybko i wygodnie, a przy tym zachowują swój naturalny smak i aromat. Jakie garnki kupić? Zdecyduj sam i staw czoła kulinarnym wyzwaniom.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756