Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Parzenie kawy w kawiarce - zrób prawdziwą kawę w swoim domu

  2023-05-01


Jeżeli jesteś fanem gorącej, aromatycznej kawy o poranku, a nie chcesz wydawać dużych pieniędzy na ekspresy do kawy, kawiarka może być rozwiązaniem właśnie dla Ciebie. To urządzenie sięgające swoją historią lat trzydziestych XX wieku, powstało we Włoszech i to właśnie tam parzenie kawy w kawiarce cieszy się ogromną popularnością do dziś. W międzyczasie kawiarki ewoluowały i stały się łatwiejsze w obsłudze, a nawet są dostosowane nie tylko do klasycznych kuchenek i płyt gazowych, ale również indukcyjnych. Coraz częściej możemy spotkać się również z kawiarkami elektrycznymi, idealnymi np. do biura. O zaletach kawy z kawiarki można dyskutować godzinami, lecz pozostaje podstawowe pytanie – jak parzyć kawę w kawiarce?

Z czego składa się kawiarka?

Gdy zakupisz już kawiarkę, to zanim zabierzesz się za przygotowanie w niej kawy, warto żebyś wiedział jak jest ona zbudowana. Każda klasyczna kawiarka składa się z trzech głównych, niezbędnych elementów. Są to: pojemnik na wodę, pojemnik na świeżo przygotowaną kawę i sitko, w którym umieszcza się świeżo zmieloną kawę. Warto, żebyś przy zakupie kawiarki zwrócił uwagę na zaworek bezpieczeństwa, znajdujący się w pojemniku na wodę. Podgrzewana woda zwiększa ciśnienie w pojemniku i w sytuacji, gdy ciśnienie w kawiarce jest zbyt duże, zaworek uwalnia skumulowaną parę wodną. Dlatego ważne jest, by parzenie kawy w kawiarce było procesem świadomym.

Jak parzyć kawę w kawiarce – woda

Parzenie kawy w kawiarce rozpocznij od dobrania odpowiedniej wody. Tak pod względem smaku jak i jakości. Choć ta z kranu z wodociągów zawsze nadaje się do picia, warto uzdatnić ją np. przelewając przez filtr dzbankowy. Mało osób zdaje sobie sprawę z faktu, że woda (jej smak, zapach i skład) ma dla kawy kolosalne znaczenie. Powinna one też być miękka i nieprzegotowana – taki dobór jej parametrów sprawi, że łatwiej będzie Ci utrzymać kawiarkę w czystości oraz cieszyć się pełnym aromatem kawy.


Kiedy zapanowałeś już nad jakością wody, nalej ją do specjalnie wyznaczonego w pojemniku na wodę poziomu. Nigdy nie przelewaj wody ponad oznaczony poziom, ponieważ grozi to wytworzeniem się zbyt dużego ciśnienia podczas zaparzania kawy i uszkodzeniem kawiarki.

Jak parzyć kawę w kawiarce – kawa

W kawiarce możesz użyć swoich ulubionych ziaren kawy, choć sugeruje się używanie ziaren mocniej wypalonych. Decyzja, która mieszanka smakuje Ci najbardziej, należy do Ciebie. Podobnie jak z wodą – od jakości kawy i jej aromatu oraz cech własnych zależy smak i zapach naszej „małej czarnej”. Niestety, szeroko dostępna, fabrycznie zmielona kawa, może się nie nadawać do używania w kawiarce. Często kawa mielona jest bardzo drobno, a to może powodować cierpkość i gorzkość napoju. Ziarna kawy, by oddały najwięcej aromatu przy użyciu kawiarki, powinny być zmielone na średni stopień zmielenia.


Na szczęście rozwiązanie tego problemu leży na wyciągnięcie ręki, w postaci młynków do kawy. Szczególnie te elektryczne, bez żadnego problemu, będą w stanie zmielić kawę na wybrany przez Ciebie stopień. Gdy mielenie kawy masz za sobą, pozostaje wsypanie jej do pojemnika na kawę. Ilość kawy, którą musisz wsypać, zależy wyłącznie od Twoich upodobań. Jeżeli lubisz kawę słabszą, wsyp ją do połowy pojemności pojemnika. Jeśli wolisz mocniejszą, możesz wsypać aż po sam brzeg, uważając jednak, by nie nasypać jej za dużo i by nie utworzyła się górka. Teraz wystarczy, że tylko lekko dociśniesz kawę palcami lub łyżeczką, bądź postukasz po bokach pojemnika, by mogła równomiernie się rozłożyć. Następnie skręć zbiorniczek na wodę z pojemnikiem na kawę i gotowe.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce – gotowanie

Teraz czas na właściwe parzenie kawy w kawiarce. Przede wszystkim, warto rozwiać wątpliwości co do typu kuchenki jaki posiadasz, a możliwością parzenia kawy w kawiarce. Zdecydowana większość kawiarek nadaje się do używania na kuchenkach gazowych; w końcu to od otwartego płomienia Włosi rozpoczęli historię kawiarki. Jeżeli posiadasz jednak kuchenkę indukcyjną, nie musisz się martwić. W sprzedaży dostępne są liczne kawiarki przystosowane do podgrzewania indukcyjnego – warto zwrócić na to uwagę przy zakupie. Zamkniętą szczelnie kawiarkę postaw na palniku. W przypadku, gdy używasz palnika gazowego, nie pozwól, by płomienie otaczały kawiarkę. Powinny podgrzewać kawiarkę od spodu, a nie po bokach. Zaparzenie kawy w kawiarce przeważnie trwa od czterech do pięciu minut. Wyraźnym sygnałem do zdjęcia kawiarki ze źródła ciepła, jest dźwięk bulgotania. Teraz wystarczy tylko wyłączyć kuchenkę i przelać świeżą, aromatyczną kawę do filiżanek. To takie proste!

Kawiarka elektryczna

Rewolucyjną odsłoną kawiarki, jest kawiarka elektryczna. Możemy jej użyć nie tylko w domu, ale praktycznie wszędzie! Sposób parzenia kawy jest właściwie identyczny, jak przy klasycznych kawiarkach, lecz nie potrzebujesz do tego osobnego źródła ciepła. Kawiarka elektryczna przypomina w działaniu czajnik elektryczny. Wlewamy do niej wodę, uzupełniamy kawę, stawiamy na bazie, klikamy guzik i tyle. Kawa z kawiarki zaparzy się sama, bez potrzeby jakiegokolwiek nadzoru. Co więcej, niektóre kawiarki elektryczne są wyposażone w system ustawienia godziny parzenia, a także utrzymywania temperatury po zaparzeniu. Dzięki temu rozwiązaniu, możesz zostać obudzony zapachem świeżo zaparzonej kawy. Parzenie kawy w kawiarce nigdy nie było prostsze!

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756