Zastanów się nad rodzajem okapu i jego wymiarami. Weź pod uwagę dostępne miejsce oraz kompozycję w kuchni. Następnie zwróć uwagę na jego wydajność podaną w m3/h. Oblicz kubaturę kuchni, mnożąc jej długość razy szerokość i razy wysokość – kuchnia 3 x 4 m o wysokości 2,7m będzie miała kubaturę 3mx4mx2,7m=32,4m3. Teraz pomnóż otrzymana wartość x 6 (tyle razy okap powinien wymienić powietrze w kuchni przez godzinę), wynik oznacza minimalną wydajność okapu do Twojej kuchni. W tym przypadku wyniesie ona 32,4m3 x 6 = 194,4m3. Istotna dla wielu użytkowników jest również głośność okapu. Im większa maksymalna wydajność, tym okap będzie pracował głośniej. Pamiętaj jednak, że okap ma kilka ustawień prędkości. Gdy nie potrzebujesz dużej wydajności, możesz ją zmniejszyć, co przełoży się również na mniejszy hałas.