Sokownik jest sprzętem do przygotowywania soków ze świeżych owoców i warzyw. Wyglądem przypomina duży garnek, który dodatkowo podzielony jest na trzy części. Do dolnej części wlewana jest woda, środkowa część pozostaje pusta, a w górnej części umieszczane są produkty, z których ma być przygotowany sok. Woda, unosząca się pod ciśnieniem w postaci pary, przenika przez produkty, umieszczone w sitku i w ten sposób sok spływa do środkowej, (początkowo wolnej) części urządzenia. Ten element sokownika wyposażony jest w specjalny otwór, do którego zazwyczaj przymocowany jest silikonowy wężyk. Przez wężyk sok spływa do podstawionego naczynia. Warto dodać, że sokownik przygotowuje sok pod wpływem obróbki termicznej, nie jest możliwe zatem przygotowanie w tym sprzęcie soku na zimno. Dodatkowo ważną funkcją tego urządzenia jest możliwość przygotowywania zdrowych posiłków na parze. Dotyczy to nie tylko owoców i warzyw, ale również mięsa czy ryb.