W sprzedaży spotkać można obecnie dwa główne typy saturatorów. Pierwsze to sprzęty o budowie butelkowej, które popularne były już przed laty. Składają się one z butelki, zwykle z aluminium lub tworzywa sztucznego, oraz zamknięcia ze specjalną pompką, otworem, przez który wypływa woda i miejsca na baterię z CO2. Ich zaletą są niewielkie wymiary, prostota użycia, lekkość, a także możliwość schowania w lodówce i schłodzenia wody. Drugi typ to saturatory o większych rozmiarach, w zestawie z którymi mamy butelkę wielorazowego użytku, podłączaną do sprzętu. Wystarczy dotknięcie jednego przycisku, a butelka napełni się gazowaną wodą. Te sprzęty sprawiają, że świeżo przygotowaną wodę sodową możemy zakręcić i zabrać ze sobą. Część z nich umożliwia przygotowanie napoju na bazie smakowych syropów owocowych. Wybierając saturator, rozważmy czy szukamy urządzenia do użytku w domu, czy też chcemy cieszyć się wodą sodową nalaną do butelki. Zwróćmy uwagę na pojemność butelek, a także możliwość regulacji stopnia nasycenia CO2.