Powolne gotowanie w niższych (niż 100 °C) temperaturach to sprawdzony sposób na smaczne i zdrowe potrawy. Pozwala zachować więcej składników odżywczych w produktach, niż ma to miejsce przy tradycyjnym gotowaniu. Dania przyrządzone tym sposobem utrzymują wyrazisty, skondensowany smak; pomimo, że przyrządza się je używając mniejszej ilości soli, przypraw i tłuszczu.
Wolnowar MWO-01M to wygodne i wyjątkowo proste w użyciu urządzenie elektryczne. Technologia wolnowaru pozwala na bezpieczne, powolne gotowanie w określonej, stosunkowo niskiej temperaturze (max. 98°C). Doskonale sprawdza się przy potrawach jednogarnkowych (bigos, gulasz, leczo), wywarach, a także powidłach czy dżemach.
Urządzenie składa się ze stalowej obudowy, wyjmowanego naczynia kamionkowego o pojemności 6,5 litra oraz szczelnej, szklanej pokrywy dociskanej klipsami.
Wewnętrzny system grzałek podgrzewa kamionkowe naczynie i utrzymuje stałą, ustawioną temperaturę grzania.
Umieszczony na zewnątrz obudowy panel umożliwia ustawienie czasu pracy – od 30 minut do 18 godzin, co 30 minut. Przycisk Delay Time uruchamia funkcję opóźnionego startu wolonowaru – możemy zaprogramować rozpoczęcie pracy urządzenia w przyszłości (od 30 minut do 18 godzin). Wolnowar może pracować w jednym z trzech dostępnych trybów pracy: Low, High i Warm.
Tryby Low i High różnią się pomiędzy sobą mocą i czasem, w jakim osiągają pożądaną temperaturę. Szacunkowo – w trybie Low maksymalną temperaturę 98°C wolnowar osiągnie po ok. 7 godzinach (przy niższej mocy); w trybie High – po ok. 3 godzinach (przy wyższej mocy). W praktyce oznacza to, że jeśli chcemy szybciej przyrządzić potrawę – powinniśmy zastosować tryb High. Jeśli natomiast zależy nam na lepszym efekcie smakowym oraz zachowaniu maksymalnej dawki składników odżywczych w potrawie – zdecydujmy się na tryb Low.
Trzeci, dostępny tryb Warm służy do podtrzymania ciepła potrawy lub do rozmrażania.
Wolnowar jest jednym z bardziej bezpiecznych urządzeń do gotowania.
Powłoka nieprzywierająca kamionkowego naczynia oraz brak temperatury wrzenia minimalizują możliwość przypalenia się potraw. Nie dochodzi tu również do kipienia zawartości naczynia. Płynów (wody) używamy tu bowiem zdecydowanie mniej, niż w standardowym gotowaniu – potrawy duszą się we własnym sosie.
Obudowa wolnowaru posiada nienagrzewające się uchwyty. Pokrywa podczas gotowania dociśnięta jest metalowymi klipsami, co zabezpiecza ją przed ewentualnym spadnięciem czy przechyleniem. Urządzenie pracuje bardzo cicho. Ze spokojem można pozostawić gotowanie potrawy na noc lub na czas wyjścia do pracy.
Wolnowar to urządzenie dla smakoszy. Dla osób, które czerpią z gotowania radość, potrafią czekać na kulinarny efekt; doceniają wyjątkowy smak i esencjonalność potraw.
Moc [W]: | 320 |
---|---|
Pojemność [l]: | 6.5 |
Wykonanie: | Ceramika, Stal nierdzewna, Szkło |
Regulacja temperatury: | Tak |
Wyposażenie: | Naczynie kamionkowe, Pokrywa |
Dodaj pierwszą opinię dotyczącą tego produktu.