


Minimum miejsca
Maksimum możliwości

Poznaj garnki i patelnie Tefal Ingenio, które zapewnią Ci nawet 50% więcej przestrzeni w szafce. Odpinana rączka sprawia, że naczynia są lepiej do siebie dopasowane i lepiej się w sobie chowają. Multifunkcjonalne garnki i patelnie Tefal Ingenio mogą służyć nie tylko do smażenia i gotowania. Odpięcie rączki pozwala na zapiekanie potraw w naczyniach Ingenio w piekarniku, przechowywanie w lodówce, a także podawanie w nich potraw.
Rozpoznaj idealny moment nagrzania patelni Tefal Ingenio dzięki technologii Thermo-Signal®. Wskaźnik w postaci klepsydry na środku patelni pokaże Ci, kiedy patelnia osiągnęła optymalną temperaturę do smażenia. Kiedy zniknie znaczek klepsydry, zacznij gotować. Osiągniesz w ten sposób soczyste i w punkt wysmażone potrawy. Ta funkcja patelni Tefal Ingenio pozwala też na zmniejszenie zużycia energii i oszczędzenie pieniędzy, ponieważ patelnia nie jest nagrzewana zbyt długo.
Rączka Ingenio to innowacyjna technologia, która zwiększy wygodę Twojego gotowania i zapewni więcej miejsca w szafce, a także na kuchence. Dzięki opatentowanej technologii 3-stopniowego zabezpieczenia i zastąpieniu elementów plastikowych metalowymi, odpinana rączka jest wyjątkowo trwała i utrzyma nawet do 10 kg. Oryginalna raczka jest dostosowana do wszystkich zestawów garnków i patelni Tefal Ingenio.
Patelnie i garnki Tefal Ingenio są wyposażone w nowoczesną technologię Thermo-Fusion Plus®. Jej zadaniem jest maksymalizacja precyzji i efektywności gotowania. Zwiększenie powierzchni grzewczej patelni Tefal Ingenio zwiększyło także jej moc. To rozwiązanie sprawia, że potrawy szybciej się smażą, zachowując tym samym więcej smaku i soczystości. Technologia Thermo-Fusion Plus® powoduje także, że dno szybciej się nagrzewa i utrzymuje ciepło na dłużej, dzięki czemu zużywa mniej energii i zapewnia oszczędność.
Poznaj najwyższej jakości gładkość i w 100% nieprzywierającą powierzchnię, jaką gwarantuje powłoka Titanium 6X Trwalsza. Stworzona z wykorzystaniem najnowszych technologii oraz wytrzymałych materiałów takich jak cząstki tytanu i kryształy nadaje patelni Tefal Ingenio wyjątkowej odporności na zarysowania.
Do jej stworzenia użyto tytanu, który zapewnia jej wyjątkową wytrzymałość i wzmacnia odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Grube kryształy, wzmacniające powłokę patelni Tefal Ingenio, zwiększają odporność na zarysowania i uszkodzenia.
Za odporność na zarysowania oraz ścieranie, a także najwyższej jakości poślizg odpowiada aż sześć powłok.
Akcesoria Ingenio sprawią, że gotowanie będzie wygodniejsze i łatwiejsze. Narzędzia dedykowane tej linii garnków i patelni Tefal mają specjalnie wyprofilowane uchwyty dla bezpiecznej i przyjemnej obsługi. Uniwersalna, odpinana rączka Ingenio sprawi, że oszczędzisz aż 50% miejsca w szafce. Wszystkie akcesoria odznaczają się wytrzymałością i precyzją gotowania. Poznaj wygodę gotowania z akcesoriami Tefal Ingenio
Klopsiki w nowym wydaniu. Wypróbuj przepis na delikatne klopsiki w wyrazistym sosie curry.
Wypróbuj ten wiosenny przepis na sałatkę. To doskonała propozycja na Twój lunch, a przygotowanie jej jest bardzo proste.
Wegański przepis dla miłośników kuchni indyjskiej. Przyrządź klasyczną masalę z pieczarkami.
Wypróbuj wegański przepis na makaron. Przekonaj się, jak dużo smaku można wydobyć z kalafiora.
Wypróbuj afrykański specjał w nowoczesnej formie. Warzywna, aromatyczna potrawa.
Wpuść słoneczną Hiszpanię do swojej kuchni. Omlet z ziemniakami to klasyczne danie śniadaniowe lub lunchowe.
Orientalne klopsiki to udany pomysł na obiad. Nie są trudne w wykonaniu, a cudownie urozmaicą Twój zestaw przepisów. Sprawdź także, jak dzięki patelniom Tefal Ingenio możesz zaoszczędzić miejsca i użyć znacznie mniej naczyń do gotowania.
Najpierw przygotuj pulpeciki. w tym celu wymieszaj mięso z indyka z przeciśniętym ząbkiem czosnku, otartym imbirem, jajkiem, bułką tartą, drobno pociętą dymką i wszystkimi przyprawami. Jeśli nie dostaniesz mielonej kolendry, możesz użyć w ziarnkach rozcierając je np. w moździerzu. Farsz dokładnie wymieszaj i rozpocznij formowanie w dłoniach niewielkich kuleczek. Gotowe odkładaj na talerz.
Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój. Papryczki grubo potnij w paski. Ja użyłam małych, kolorowych, słodkich papryczek, ale jeśli takich nie dostaniesz - wystarczy zwykła, czerwona papryka. Czerwoną cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i podsmaż pierwszą porcję pulpecików. Jak delikatnie się zrumienią zdejmij je z patelni i włóż drugą partię używając jeszcze odrobiny oleju. Mięso nie musi być usmażone. Wystarczy delikatnie po dwóch stronach zrumienić kuleczki.
Patelni nie czyść po smażeniu mięsa. Dodaj tylko łyżkę oleju i wrzuć cebulę. Po chwili dodaj czosnek, przyprawy i pomidora. Skrobię i limonkę dodasz na końcu. Jak poczujesz aromat przypraw dodaj bulion i zagotuj zawartość patelni. Teraz delikatnie przełóż do sosu pulpeciki. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj sok z limonki, mleko kokosowe, paprykę i gotuj jeszcze razem ok 10 minut bez przykrycia.
W ostatnim kroku rozmieszaj skrobię w kilku łyżkach wody i dodaj do sosu. Gotuj jeszcze dwie minuty. Danie powinno ładnie się zagęścić. Jeśli nie dostaniesz skrobi – wykorzystaj mąkę pszenną.
Pulpeciki curry podawaj z ryżem obficie posypując całość natką kolendry.
Zasmakuj w wysokowartościowej sałatce. Warzywa użyte do sałatki posiadają dużo wartości odżywczych, które z oliwą z oliwek doskonale przyswaja organizm. Wypróbuj smaczny i zdrowy przepis.
Jeśli używasz młodych ziemniaków – nie obieraj ich. Wystarczy, że wyszorujesz je szczoteczką, Przetnij tylko każdego na pół i ugotuj w osolonej wodzie.
Fasolkę umyj i odetnij końce. Wrzuć na wrzątek i gotuj do czasu, aż odrobinę zmięknie, ale pozostanie chrupiąca. Próbuj w trakcie gotowania. Zajmie to dosłownie kilka minut. Rozgotowana nie będzie smaczna.
W międzyczasie potnij drobno zioła. U mnie dzisiaj natka pietruszki, koperek i mięta, która genialnie komponuje się z całością.
Cebulę potnij w cieniutkie piórka. Oliwki osącz z zalewy. Jeśli mają pestki – wydryluj je. w tym celu uderz bokiem noża, bądź tłuczkiem a następnie wyciągnij pestkę.
Przygotuj sos. Do miseczki przełóż wszystkie składniki. Zamiast octu winnego możesz dodać tyle samo soku z cytryny. Spróbuj i jeszcze dopraw po swojemu. Porządnie wymieszaj całość.
Ugotowane, jeszcze gorące warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj zioła, oliwki, cebulę oraz sos. Przemieszaj wszystko delikatnie. Przełóż do dwóch talerzy. Udekoruj kleksami jogurtu.
Kuchnia indyjska posiada bardzo dużo wegańskich potraw. z tego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić masalę, jedno z najbardziej klasycznych dań tego regiony. Odznacza się ona mnogością smaków i konsystencji. Spróbuj sam i sprawdź, jak przydają się do tego naczynia Tefal Ingenio.
Orzechy nerkowca namocz 15 minut w ciepłej wodzie, a następnie odsącz i grubo pokrój.
Grzyby umyj, obierz i pokrój niezbyt drobno - u mnie wystarczyło przekroić je dwa razy, a już na pewno nie krój na plasterki, bo po usmażeniu niewiele zostanie.
Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć grzyby. Na początku puszczą wodę, więc poczekaj aż cały płyn odparuje i dodaj orzechy. Smaż danie cały czas na dużym ogniu. Po chwili zdejmij wszystko z patelni. Dodaj ponownie 2 łyżki oleju i wrzuć kmin rzymski. Jak poczujesz ładny aromat przyprawy – dorzuć drobno pokrojoną cebulę. Jak już się zeszkli, dodaj liść laurowy oraz imbir i czosnek. Przesmaż wszystko chwilę razem, a następnie dodaj przecier pomidorowy i wodę. Teraz czas na dodanie pozostałych przypraw. Duś wszystko razem pod przykryciem ok 15 minut. Jeśli płyn za bardzo odparował, możesz dodać ciut wody bądź przecieru. Sprawdź, czy danie jest wystarczająco doprawione/słone. i podajemy.
Możesz od razu na patelni dodać porządny chlust śmietany i wymieszać. Możesz to też zrobić już w miseczkach – polewając po prostu danie po wierzchu. Najlepiej smakuje z chlebem pita, bądź innym, ulubionym chrupiącym pieczywem. Super pasuje też do ryżu.
Coraz więcej osób decyduje się na przejście na weganizm. Wciąż jednak nie ma wielu przepisów na dania bez produktów odzwierzęcych. Jeżeli chcesz sam spróbować lub spodziewasz się gości, którzy są weganami, to jest to przepis w sam raz dla Ciebie. Łatwo go wykonać i jest bardzo smaczny.
Posiekany czosnek podsmaż w rondelku z rozgrzaną łyżką oliwy przez 3-4 minuty, aby stał się złoty, ale nie czarny, bo zrobi się gorzki i zepsuje smak sosu.
Wsyp kalafior i przemieszaj. Wlej mleko roślinne i gotuj przez około 7 minut, aż kalafior zmięknie.
Zdejmij z ognia, dodaj płatki drożdżowe i sok z cytryny. Zmiksuj przy pomocy blendera na gładki sos. Przelej do rondla, wymieszaj z pietruszką i dopraw do smaku solą.
Tofu pokrój w drobną kostkę. w patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż tofu do czasu, aż się zarumieni, mieszając raz po raz. Przełóż tofu do miseczki.
Na patelni rozgrzej ostatnią łyżkę oliwy. Podsmaż pomidorki koktajlowe zachowując je na łodyżkach, aż delikatnie zmiękną. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przełóż na talerze, posyp tofu i dodaj gałązkę pomidorków koktajlowych.
Szakszuka to proste i smaczne danie wywodzące się z Tunezji, które podbiło swoim smakiem północną Afrykę oraz Izrael. Wyrazisty smak i zapach to to, co w szakszuce jest najlepsze i zagwarantowało jej tak dużą popularność. To danie to świetne rozwiązanie na śniadanie lub lunch.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Tofu kroimy w 1 cm kostkę, mieszamy z sosem sojowym i olejem. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy tofu i pieczemy przez 25 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałą część dania. Pomidory zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy, obieramy ze skórki. Wycinamy szypułki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy harrisę (lub sos chili, który akurat mamy pod ręką), dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek, kmin rzymski i ¼ – ½ łyżeczki soli. Smażymy na średnim ogniu mieszając raz po raz przez ok. 4 minuty. Dodajemy pomidory. Mieszamy i dusimy razem przez 10-15 minut, aż uzyskamy gęsty sos.
Gotowy sos podajemy z awokado i tofu. Zagryzamy grzankami lub pitą.
Na całym świecie robi się omlety. To jednak te hiszpańskie stały się najpopularniejsze. Największą zaletą tej potrawy są prostota przyrządzenia i możliwość modyfikowania składników, jakie się w niej znajdują, aby dopasować smak do siebie. Spróbuj wegańskiej odmiany omleta i sam zobacz, jakie to smaczne.
Przygotuj duży rondel wrzącej wody. Obierz ziemniaki. Pokrój je na połówki lub ćwiartki, a następnie na 0,5 cm plastry. Gotuj ziemniaki przez 10 minut, a następnie odcedź.
W międzyczasie rozgrzej ½ łyżeczki oliwy z oliwek na dużej patelni Tefal Ingenio i smaż pokrojoną w piórka cebulę, mieszając od czasu do czasu.
Przygotuj ciasto omletowe: umieść mleko sojowe, tofu, musztardę, mąkę z ciecierzycy, płatki drożdżowe, mąkę ziemniaczaną, kurkumę i czarną sól (jeśli używasz) w dużej misce i zmiksuj na gładko za pomocą blendera ręcznego(alternatywnie użyj blendera dzbankowego).
Gdy ziemniaki zmiękną, wrzucić je na patelnię z cebulą. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek extra, 2 łyżeczki czosnku i ½ łyżeczki soli. Kontynuuj gotowanie przez kilka minut na średnim ogniu, regularnie mieszając. Dodaj ciasto omletowe do zawartości patelni. Rozgrzej piekarnik do 200℃. Wlej masę omletową na patelnię i wyrównaj silikonową szpatułką. Piecz przez 30 minut lub do momentu, gdy tortilla będzie rumiana, a wetknięty patyczek suchy. Odstaw na 5 minut (po ostygnięciu stwardnieje),a następnie delikatnie przesuń szpatułką po zewnętrznej krawędzi i przenieść omlet na talerz.
Podawaj od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni. Omlet podgrzewaj na patelni.
Garnki i patelnie Tefal Ingenio są specjalnie profilowane, aby dokładnie pasowały do siebie w zestawie. Jeden w drugim idealnie się mieści. Odpinana rączka pozwala na głębsze dopasowanie się garnków. Ta specyfika garnków i patelni Tefal Ingenio pozwala na zaoszczędzenie nawet 50% więcej miejsca w szafce, a także w zmywarce.
Tak, rączka Ingenio jest bezpieczna. Posiada aż 3 poziomy bezpieczeństwa, aby mieć pewność, że się nie odepnie w trakcie przenoszenia. Dodatkowo wymieniono plastikowe elementy na bardziej wytrzymałe wykonane z metalu. O jej bezpieczeństwie świadczy także dziesięcioletnia gwarancja na wady produkcyjne.
Patelnie i garnki Tefal Ingenio to naczynia multifunkcjonalne, ponieważ nadają się do wielu rzeczy. Oprócz smażenia, duszenia i gotowania możesz w nich nawet upiec ciasto w piekarniku, gdzie posłużą Ci jako forma. Odpinana rączka sprawia, że łatwo można w nich przechowywać jedzenie w lodówce. Można w nich także podawać potrawy. Nadają się do mycia w zmywarce.
Rodzaj dna ma bardzo duże znaczenie. Każdy szef kuchni może zaświadczyć, że jedną z najistotniejszych rzeczy w gotowaniu jest równomierne rozprowadzanie ciepła. W ten sposób potrawa na całej patelni robi się równomiernie i nie ma lepszych i gorszych części, zachowując jednolity kolor i pożądaną strukturę. Technologia Thermo-Fusion Plus®, wykorzystywana w Tefal Ingenio maksymalnie powiększa dno indukcyjne. Zwiększone sprzężenie z płytą indukcyjną sprawia, że naczynia szybciej nabierają ciepła, czym oszczędzają także energię.
Bezpieczeństwo i zdrowie są najważniejsze, dlatego wszystkie garnki i patelnie Tefal Ingenio zostały stworzone według rygorystycznych standardów. Dlatego powłoka jest bezpieczna w 100%: nie zawiera PFOA, kadmu oraz ołowiu.
Wybrane linie serii Tefal Ingenio wyposażone w powłokę Titanium Anti-Scrach odznaczają się najwyższą wytrzymałością. Ich odporność jest nawet sześciokrotnie większa od standardowej powłoki Tefal. Pozwala to nawet na używanie metalowych akcesoriów przy gotowaniu bez obawy o zarysowanie powierzchni. Jest to osiągnięte przez wzmocnienie jej cząsteczkami tytanu.
Garnki i patelnie Tefal Ingenio nadają się w 100% do recyclingu. Możesz oddać zużyte naczynia w każdym sklepie Tefal Store. Dzięki temu możesz dbać o środowisko i pozbyć się zużytego sprzętu.