Odkamienianie ekspresu jest niezbędne do tego, by ekspres do kawy jak najdłużej działał bez zarzutu, a napar za każdym razem zachwycał nas idealnym aromatem. Dodatkowo kamień osadzający się na elementach ekspresu może nawet o 30% zwiększać zużycie przez urządzenie energii elektrycznej.
Nie musisz pamiętać o odkamienianiu – ekspres sam ci o tym przypomni poprzez odpowiedni komunikat (zazwyczaj mniej więcej co trzy miesiące). Gdy odnajdziesz w menu opcję odkamieniania, wystarczy, że będziesz postępować zgodnie ze wskazówkami na wyświetlaczu bądź w instrukcji. Do twoich zadań będzie należało wlanie odkamieniacza do opróżnionego zbiornika na wodę, uzupełnienie go świeżą wodą, opróżnienie pojemnika na fusy oraz skropliny i podstawienie dwulitrowego pojemnika pod dysze ekspresu. Urządzenie poprowadzi cię przez proces odkamieniania, informując, kiedy należy opróżnić któryś z pojemników lub napełnić go wodą.
Nie powinniśmy bagatelizować konieczności zainstalowania filtra w ekspresie do kawy. Jego obecność nie tylko pomaga zniwelować szkodliwy wpływ osadu kamiennego na żywotność urządzenia, ale i poprawia smak kawy dzięki zmiękczeniu wody.
Instalacja filtra jest prostsza niż myślisz – należy wypełnić filtr wodą z kranu, a następnie umieścić go w pojemniku na wodę w ekspresie i wypuścić z niego pęcherzyki powietrza. Następnie trzeba go umieścić w odpowiednim miejscu, włożyć pojemnik do ekspresu i aktywować filtr korzystając z opcji w menu ekspresu.
Nie martw się, że o czymś zapomnisz – w menu ekspresu odnajdź opcję „Instalacja filtra”, a kolejne kroki ukażą się na ekranie. W przypadku ekspresów nieposiadających wyświetlacza, dokładne wytyczne znajdziesz w instrukcji obsługi. Filtr powinno się wymieniać mniej więcej co dwa miesiące (zależy to od stopnia twardości wody).
Regularne czyszczenie ekspresu to szalenie ważna sprawa. Jeśli chcesz codziennie rano cieszyć się świeżą, pyszną, po prostu idealną kawą, musisz zadbać o to, by na poszczególnych elementach urządzenia nie zalegały resztki mogące z czasem ulec zepsuciu.
Dzięki odpowiedniej konserwacji ekspresu zapewniasz sobie maksymalną higienę jego użytkowania. W przeciwnym wypadku ryzykujesz, że do twojego napoju dostaną się zanieczyszczenia, które nie tylko źle wpływają na smak kawy, ale i mogą być groźne dla zdrowia (np. pleśń czy sfermentowane resztki mleka). Kawa może też nabrać gorzkiego lub kwaskowatego posmaku.
Oczyszczanie urządzenia jest też ważne po to, by zapobiec jego usterkom. Zalegające złogi mleka czy osad z kamienia mogą zatykać przewody i dysze oraz blokować swobodny przepływ wody i mleka. Brak dbałości o higienę może skutkować szybszym zużyciem się ekspresu. Często zdarza się, że zgłaszane do naszych serwisów awarie są spowodowane nieodpowiednim czyszczeniem urządzenia lub brakiem odkamieniania. Dużej części usterek można więc w łatwy sposób uniknąć, dbając należycie o ekspres.