Znaleziono w kategoriach:
Płyta indukcyjna z okapem BOSCH PVS611B16E

Instrukcja obsługi Płyta indukcyjna z okapem BOSCH PVS611B16E

Wróć
Register your
new device on
MyBosch now and
get free benefits:
bosch-home.com/
welcome
Indukcyjna płyta grzewcza ze
zintegrowanym systemem wen-
tylacyjnym
PVS...B1...
[pl] Instrukcja obsługi
pl Bezpieczeństwo
2
Więcej informacji na ten temat można znaleźć w cyfrowym
podręczniku użytkownika.
Spis treści
1 Bezpieczeństwo ..................................................2
2 Zapobieganie szkodom materialnym.................5
3 Ochrona środowiska i oszczędność..................6
4 Odpowiednie naczynia do gotowania................6
5 Poznawanie urządzenia ......................................8
6 Tryby pracy..........................................................9
7 Przed pierwszym użyciem..................................9
8 Podstawowy sposób obsługi ...........................10
9 Sterowanie systemem wentylacyjnym ............11
10 CombiZone ........................................................12
11 Funkcje zegara..................................................12
12 PowerBoost.......................................................13
13 Zabezpieczenie przed dziećmi .........................13
14 Indywidualny wyłącznik bezpieczeństwa ........13
15 Ustawienia podstawowe...................................13
16 Test naczyń do gotowania................................15
17 Czyszczenie ipielęgnacja.................................15
18 Usuwanie usterek..............................................18
19 Utylizacja ...........................................................19
20 Serwis ................................................................20
21 Potrawy testowe................................................20
1 Bezpieczeństwo
Przestrzegać poniższych wskazówek bezpie-
czeństwa.
1.1 Wskazówki ogólne
¡Należy dokładnie przeczytać niniejszą in-
strukcję.
¡Instrukcje, paszport urządzenia i informacje
o produkcie należy zachować i starannie
przechowywać jako źródło informacji oraz z
myślą o innych użytkownikach.
¡Jeżeli w trakcie transportu urządzenie zo-
stało uszkodzone, nie wolno go podłączać.
1.2 Użytkowanie zgodne zprzeznaczeniem
Urządzenie bez wtyczki może podłączyć wy-
łącznie specjalista z odpowiednimi uprawnie-
niami elektrycznymi. Gwarancja nie obejmuje
szkód wynikających z nieprawidłowego podłą-
czenia urządzenia.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania zapew-
nione jest tylko po prawidłowym zamontowa-
niu zgodnie z instrukcją montażu. Monter jest
odpowiedzialny za prawidłowe działanie w
miejscu instalacji urządzenia.
Urządzenia należy używać wyłącznie:
¡do przygotowywania potraw i napojów.
¡pod nadzorem. Nieprzerwanie nadzorować
krótkotrwałe procesy gotowania.
¡w prywatnym gospodarstwie domowym i
zamkniętych pomieszczeniach domowych.
¡do wysokości 2000m nad poziomem mo-
rza.
Nie używać urządzenia:
¡na łodziach lub w pojazdach.
¡z zewnętrznym timerem lub osobnym zdal-
nym sterowaniem. Nie dotyczy to sytuacji,
w której praca została ukończona przy po-
mocy urządzeń objętych EN 50615.
¡do wciągania niebezpiecznych lub wybu-
chowych materiałów lub oparów.
¡do wciągania małych części lub płynów.
W przypadku stosowania aktywnego implantu
medycznego (np. rozrusznika serca lub defi-
brylatora) należy zasięgnąć opinii lekarza, czy
urządzenie to spełnia wymogi dyrektywy Rady
90/385/EWG z dnia 20 czerwca 1990 r. oraz
normy EN 45502-2-1 i normy EN 45502-2-2
oraz zostało dobrane, wszczepione i zapro-
gramowane zgodnie z regułami VDE-AR-E
2750-10. Jeżeli są spełnione powyższe wa-
runki i używane są niemetalowe przybory oraz
naczynia kuchenne z niemetalowymi uchwyta-
mi, użytkowanie indukcyjnej płyty grzewczej
zgodnie z przeznaczeniem jest całkowicie
bezpieczne.
Bezpieczeństwo pl
3
1.3 Ograniczenie grupy użytkowników
To urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci powyżej lat 8 oraz przez osoby oogra-
niczonych zdolnościach fizycznych, sensorycz-
nych lub umysłowych albo osoby nieposiada-
jące wymaganego doświadczenia i/lub wiedzy
tylko pod warunkiem, że znajdują się one pod
nadzorem lub zostały dokładnie poinformowa-
ne o sposobie bezpiecznej obsługi urządzenia
oraz zrozumiały wynikające stąd zagrożenia.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Dzieciom nie wolno wykonywać żadnych prze-
widzianych dla użytkownika czynności z zakre-
su czyszczenia i konserwacji urządzenia, chy-
ba że są wieku co najmniej 15 lat i wykonują
te czynności pod nadzorem.
Urządzenie i jego przewód sieciowy należy
trzymać poza zasięgiem dzieci poniżej 8 roku
życia.
1.4 Bezpieczne użytkowanie
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko uduszenia się!
Dzieci mogą połknąć drobne części lub zadła-
wić się nimi, co może doprowadzić do udu-
szenia.
Drobne części należy trzymać poza zasię-
giem dzieci.
Nie należy pozwalać dzieciom na zabawę
drobnymi częściami.
Dzieci mogą sobie naciągnąć materiały opa-
kowania na głowę lub zawinąć się w nie i udu-
sić się.
Materiały z opakowania należy trzymać po-
za zasięgiem dzieci.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę opako-
waniem, aszczególnie folią.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko zatrucia!
Odprowadzane gazy pochodzące ze spalania
mogą być przyczyną zatrucia. Zależne od po-
wietrza w pomieszczeniu urządzenia spalające
(np. grzejniki na gaz, olej, drewno lub węgiel,
przepływowe podgrzewacze wody i inne pod-
grzewacze wody) pobierają powietrze do spa-
lania z pomieszczenia, w którym się znajdują,
a spaliny odprowadzają przez układ wylotowy
(np. komin) na zewnątrz. Włączenie okapu ku-
chennego powoduje zasysanie powietrza w
kuchni i sąsiadujących pomieszczeniach. Bez
wystarczającej wentylacji powstanie podci-
śnienie. Trujące gazy z komina lub ciągu wen-
tylacyjnego uwalniane będą do pomieszczeń
mieszkalnych.
Należy zadbać o dostateczną ilość dopro-
wadzanego powietrza, jeżeli urządzenie
pracujące w trybie obiegu otwartego jest
użytkowane jednocześnie z zależnym od
dopływu powietrza urządzeniem spalają-
cym.
Praca bez zagrożeń możliwa jest, jeśli w
miejscu ustawienia urządzenia spalającego
nie zostanie przekroczone podciśnienie 4
Pa (0,04 mbara). Taką wartość można
osiągnąć, jeśli powietrze potrzebne do spa-
lania będzie dostarczane przez otwory nie-
zamykane na stałe, np. drzwi, okna, wy-
wietrzniki ścienne lub za pomocą innych
środków technicznych. Sam wywietrznik
ścienny nie zapewnia utrzymania wartości
granicznej.
Należy zasięgnąć porady kominiarza, który
może ocenić instalację wentylacyjną budyn-
ku i zaproponować odpowiednie rozwiąza-
nie w zakresie wentylacji.
Jeżeli urządzenie użytkowane jest wyłącz-
nie w trybie obiegu zamkniętego, może być
stosowane bez ograniczeń.
pl Bezpieczeństwo
4
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko pożaru!
Gotowanie na tłuszczu lub oleju na płycie
grzewczej bez nadzoru może być niebezpiecz-
ne i prowadzić do pożaru.
Nigdy nie pozostawiać gorących olejów i
tłuszczów bez nadzoru.
Nigdy nie próbować gasić ognia wodą, tyl-
ko wyłączyć urządzenie a następnie przy-
kryć płomienie pokrywką lub kocem gaśni-
czym.
Powierzchnia grzewcza bardzo się nagrzewa.
Nigdy nie kłaść łatwopalnych przedmiotów
na powierzchnię grzewczą ani w jej pobliżu.
Nigdy nie przechowywać przedmiotów na
powierzchni grzewczej.
Urządzenie silnie się nagrzewa.
Nie przechowywać przedmiotów łatwopal-
nych ani sprayów w szufladach znajdują-
cych się bezpośrednio pod płytą grzewczą.
Pokrywy płyt grzewczych mogą powodować
wypadki, np. wskutek przegrzania, zapalenia
czy rozpryskania materiałów.
Nie używać pokryw na płyty grzewcze.
Po każdym użyciu wyłączyć płytę grzejną
włącznikiem głównym.
Nie czekać, aż płyta grzewcza samo się wy-
łączy, ponieważ nie stoją już na nim żadne
naczynia.
Osady z tłuszczu w filtrach przeciwtłuszczo-
wych mogą się zapalić.
Nie używać urządzenia bez filtrów przeciw-
tłuszczowych.
Regularnie czyścić filtry przeciwtłuszczowe.
Nie używać w pobliżu urządzenia źródeł
otwartego ognia (np. przy flambirowaniu).
Urządzenie można zainstalować w pobliżu
pieca opalanego paliwem stałym (np. drew-
nem lub węglem) tylko wtedy, gdy piec po-
siada zamkniętą, zamocowaną na stałe
osłonę ochronną. Nie może dochodzić do
iskrzenia.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko oparzeń!
Podczas używania urządzenie i jego części
dotykowe nagrzewają się, zwłaszcza rama pły-
ty grzewczej, jeżeli taka istnieje.
Zachować ostrożność, aby uniknąć do-
tknięcia gorących elementów.
Nie pozwalać, aby dzieci poniżej 8 roku ży-
cia zbliżały się do urządzenia.
Kratka ochronna płyty grzewczej może prowa-
dzić do wypadków.
Nigdy nie używać kratki ochronnej płyty
grzewczej.
Metalowe przedmioty bardzo szybko nagrze-
wają się na płycie grzejnej.
Nigdy nie odkładać na płytę grzejną meta-
lowych przedmiotów, takich jak noże, widel-
ce, łyżki i pokrywki.
Urządzenie silnie nagrzewa się podczas pra-
cy.
Przed przystąpieniem do czyszczenia od-
czekać, aż urządzenie ostygnie.
W przypadku przedostania się gorących
płynów do urządzenia nie należy usuwać fil-
tra przeciwtłuszczowego lub zbiornika prze-
lewowego, dopóki urządzenie nie ostygnie.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko porażenia
prądem!
Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy sta-
nowią poważne zagrożenie.
Naprawy urządzenia mogą być wykonywa-
ne wyłącznie przez wykwalifikowany perso-
nel.
Do naprawy urządzenia należy używać wy-
łącznie oryginalnych części zamiennych.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasila-
jącego lub przewodu przyłączeniowego te-
go urządzenia należy wymienić ten prze-
wód na specjalny przewód zasilający lub
specjalny przewód przyłączeniowy, który
można nabyć od producenta lub w jego
serwisie.
Uszkodzone urządzenie lub uszkodzony prze-
wód przyłączeniowy stanowią zagrożenie.
Nigdy nie włączać uszkodzonego urządze-
nia.
Nigdy nie używać urządzenia, jeżeli jego
powierzchnia jest pęknięta lub złamana.
Nigdy nie ciągnąć za przewód przyłączenio-
wy, aby odłączyć urządzenie od sieci. Za-
wsze ciągnąć za wtyczkę przewodu przyłą-
czeniowego.
W przypadku uszkodzenia urządzenia lub
przewodu przyłączeniowego należy natych-
miast wyłączyć bezpiecznik w skrzynce
bezpiecznikowej.
Wezwać serwis. →Strona20
Wnikająca wilgoć może prowadzić do poraże-
nia prądem.
Nie używać do czyszczenia urządzenia my-
jek parowych ani ciśnieniowych.
Zapobieganie szkodom materialnym pl
5
Izolacja przewodu urządzenia elektrycznego
może się stopić w pobliżu gorących części
urządzenia.
W żadnym wypadku nie może dojść do
kontaktu przewodu przyłączeniowego z go-
rącymi częściami urządzenia.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko odniesienia
obrażeń!
Jeśli powierzchnia między polem grzewczym
a spodem garnka jest mokra, garnki mogą
nagle podskakiwać.
Pole grzewcze i spód garnka muszą być
zawsze suche.
Nigdy nie używać zamrożonych naczyń do
gotowania.
W przypadku gotowania w kąpieli wodnej mo-
że dojść do rozpryśnięcia płyty grzejnej i na-
czynia w wyniku przegrzania.
Naczynie w kąpieli wodnej nie powinno
bezpośrednio dotykać dna wypełnionego
wodą garnka.
Używać wyłącznie żaroodpornych naczyń
do gotowania.
Urządzenie posiadające porysowaną lub pęk-
niętą powierzchnię może spowodować skale-
czenie.
Nie używać urządzenia, jeżeli wykazuje ono
porysowaną lub pękniętą powierzchnię.
Zapobieganie szkodom materialnym
2  Zapobieganie szkodom materialnym
Tutaj znajduje się opis najczęstszych przyczyn uszkodzeń i sposobów ich unikania.
Uszkodzenie Przyczyna Rozwiązanie problemu
Plamy Niezamierzony proces gotowania. Obserwować proces gotowania.
Plamy, odpryski Rozlane artykuły spożywcze, przede wszyst-
kim takie, które zawierają cukier. Natychmiast usuwać skrobaczką do szkła.
Plamy, odpryski i
pęknięcia szkła Uszkodzone naczynia do gotowania, naczy-
nia do gotowania ze stopioną emalią lub na-
czynia do gotowania z miedzianym lub alumi-
niowym spodem.
Używać odpowiedniego naczynia do gotowa-
nia i w dobrym stanie.
Plamy, przebarwienia Niedozwolone metody czyszczenia. Używać wyłącznie środków czyszczących,
które są odpowiednie i czyścić płytę grzew-
czą tylko wtedy, gdy jest ostygnięta.
Odpryski i pęknięcia
szkła Uderzenia lub spadające naczynie kuchenne,
akcesoria kuchenne lub inne twarde lub
ostre przedmioty.
Podczas gotowania nie uderzać w szkło ani
nie upuszczać przedmiotów na płytę grzew-
czą.
Zadrapania, przebar-
wienia Szorstkie dno naczynia do gotowania lub
przesuwanie naczynia do gotowania po pły-
cie grzewczej.
Sprawdzić naczynia. Unosić naczynie do go-
towania przy przesuwaniu.
Zarysowania Sól, cukier albo piasek. Nie używać płyty grzewczej jako blatu robo-
czego lub miejsca do odstawiania.
Uszkodzenie urządze-
nia! Gotowanie w zamrożonym naczyniu. Nigdy nie używać zamrożonych naczyń do
gotowania.
Uszkodzenie naczy-
nia lub urządzenia Gotowanie bez zawartości. Nigdy nie stawiać naczyń do gotowania bez
zawartości na gorącą płytę grzewczą ani nie
rozgrzewać ich.
Uszkodzenia szyby Stopiony materiał na gorącej strefie grzew-
czej lub gorąca pokrywka garnka na szkle. Nie kłaść na płytę grzewczą papieru do pie-
czenia lub folii aluminiowej ani naczyń z two-
rzyw sztucznych.
Przegrzanie Gorące naczynie do gotowania na pulpicie
obsługi lub na ramce. Nigdy nie stawiać naczyń do gotowania na
tych obszarach.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756