Znaleziono w kategoriach:
Gofrownica DEZAL Bąbel Mini Inox

Instrukcja obsługi Gofrownica DEZAL Bąbel Mini Inox

Powrót
INSTRUKCJA OBSŁUGI GOFROWNICY
DEZAL BĄBLE / Bąbel MINI
Szanowny kliencie
Przed użyciem urządzenia należny przeczytać instrukcje w całości.
Przeznaczenie i opis budowy:
Urządzenie jest przeznaczone do wypieku gofrów bąbelkowych z ciasta
biszkoptowego i wytrawnego. Podstawowymi elementami gofrownicy
płyty grzewcze dolna i górna, wykonane ze stopu aluminium i pokryte od
strony roboczej greblonem – powłoka zapobiega przywieraniu. Od strony we-
wnętrznej w płyty wprasowany został rurkowy element grzejny. W płycie dol-
nej znajduje się fabrycznie ustawiony ogranicznik temperatury utrzymujący
odpowiednią temperaturę pracy urządzenia.
Zasady bezpieczeństwa:
Przed przystąpieniem do eksploatacji należy zapoznać się z niniejszą in-
strukcją obsługi.
Przed podłączeniem urządzenia należy sprawdzić, czy napięcie w sieci elek-
trycznej jest zgodne z napięciem podanym na tabliczce znamionowej urzą-
dzenia.
Urządzenie musi być podłączone wyłącznie do gniazdka sieciowego wypo-
sażonego w bolec ochronny.
Podczas pracy elementy opiekacza nagrzewają się do wysokiej tempera-
tury - należy zachować szczególną ostrożność i postępować w taki sposób
aby uniknąć poparzenia.
Podczas pracy należy unikać zetknięcia przewodu przyłączeniowego z gorą-
cymi elementami opiekacza.
Po użyciu odłącz. Nie odłączaj ciągnąc za kabel. Aby odłą-
czyć chwyć za wtyczkę.
Wszelkie naprawy muszą być wykonywane przez autory-
zowane punkty serwisowe.
Wszelkie zabiegi konserwacyjne mogą być wykonywane
jedynie po odłączeniu urządzenia od sieci i po
ostygnięciu.
Obsługa:
Ustawić opiekacz na płaskiej, równej powierzchni. Całą sześciokątną powierzchnię obu płyt roboczych należy jednorazowo przed rozpoczęciem pie-
czenia posmarować tłuszczem np.: (olejem roślinnym), przy pomocy pędzelka lub olejem w sprayu. Uwaga: *Olejem smarujemy zimne płyty tylko
raz przed rozpoczęciem pieczenia* Nie smarować dodatkowo w trakcie pieczenia. Włączyć opiekacz poprzez włożenie wtyczki do gniazdka sieciowego
oraz włączyć zielonym włącznikiem.
Nagrzewać w stanie zamkniętym przez ok. 6 - 8 min zgaśnie czerwona lampka. Dłuższe pozostawianie zamkniętego opiekacza bez ciasta jest
niewskazane. Otworzyć gofrownicę. Na rozgrzaną dolną płytę należy nalać odpowiednią ilość ciasta. Nalanie zbyt dużej ilości ciasta spowoduje wy-
pływanie ciasta z opiekacza. Należy zalewać tylko sześciokątną część dolnej płyty. Po nalaniu ciasta możliwie szybko zamknąć opiekacz i obrócić - po
około 30 sek. obrócić ponownie.
Po upływie około 2,5 - 3 min należy otworzyć opiekacz i wyjąć upieczony gofr ,który następnie zwijamy w rożek i wkładamy do torebki. Po wyko-
naniu 5 pierwszych wypieków można skracać czas pieczenia. Po zakończeniu pieczenia należy wyłączyć opiekacz poprzez wyjęcie wtyczki z gniazdka
sieciowego. Pozostawić do ostygnięcia. Uwaga: Jeśli nie pieczemy gofrów, urządzenie należy bezwzględnie wyłączyć z sieci. Do wyjmowania gofrów
zalecamy używanie np. drewnianych patyczków. Używanie metalowych narzędzi może uszkodzić powłokę płyt. Nie należy otwierać opiekacza
w początkowym okresie pieczenia ze względu na możliwość uszkodzenia gofrów. Sprawdzenie stanu pieczenia może mieć miejsce wtedy, gdy wyraź-
nie zmniejszy się ilość wydzielanej pary wodnej i górna płyta nieco opadnie.
Po włączeniu nowego opiekacza może wystąpić krótkotrwałe dymienie. Jest to zjawisko normalne, spowodowane wypalaniem się pozostałości tech-
nologicznych i nie powoduje żadnego zagrenia. Podczas nagrzewania i stygnięcia opiekacza mogą być słyszalne metaliczne trzaski. Jest to również
normalne zjawisko, spowodowane rozszerzalnością termiczną elementów.
Niniejszy sprzęt może być użytkowany przez dzieci w wieku co najmniej 8 lat i przez osoby o obniżonych możliwościach zycznych, umysłowych i osoby
o braku doświadczenia i znajomości sprzętu, jeżeli zapewniony zostanie nadzór lub instruktaż odnośnie użytkowania sprzętu w bezpieczny sposób,
tak aby związane z tym zagrożenia były zrozumiałe. Dzieci nie powinny bawić się sprzętem. Dzieci bez nadzoru nie powinny wykonywać czyszczenia
i konserwacji sprzętu.
Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu to powinien on być wymieniony u wytwórcy lub u pracownika zakładu serwisowego albo
przez wykwalikowaną osobę w celu uniknięcia zagrożenia.
Sprzęt nie jest przeznaczony do pracy z użyciem zewnętrznych wyłączników czasowych lub oddzielnego układu zdalnej regulacji.
39-460 Nowa Dęba
ul. Szypowskiego 1,
e-mail: info@dezal.com.pl
Napięcie znamionowe 230 V~
Moc znamionowa 1600/1300 W
Klasa izolacji I
Waga 6,20 kg/3,05 kg
Temperatura robocza (przy zamkniętych płytach) - ok. 205°C
Ilość gofrów - 1 szt.
2 lampki kontrolne - zielona i czerwona:
- lampka zielona świeci - urządzenie jest podłączone do sieci
zasilającej, stanowi zarówno włącznik/wyłącznik prądu.
- lampka czerwona świeci - rozpoczął się proces grzania płyt
roboczych
- lampka czerwona zgaszona - płyty robocze osiągnęły tempera-
turę pracy
- czerwona lampka na przemian zapala się i gaśnie - następuje
ciągłe podgrzewanie płyt roboczych w celu utrzymania tempe-
ratury odpowiedniej do wypieku
Pokrycie płyt - powłoka antyadhezyjna (zapobiega przywiera-
niu).
Dopuszczona do kontaktu z żywnością. Posiada atest PZH.
Dane techniczne:
Czyszczenie:
Wszelkie zabiegi konserwacyjne mogą być wykonane wyłącznie po odłączeniu urządzenia od zasilania i po ostygnięciu. Po zakończeniu pieczenia
należy usunąć resztki zabrudzenia przy pomocy ręcznika papierowego lub miękkiej ściereczki. Ze względu na możliwość uszkodzenia powłoki płyt
nie wolno stosować ostrych metalowych narzędzi i agresywnych środków czyszczących. Zniszczona powłoka antyadhezyjna powoduje przywieranie,
przypalanie i uniemożliwia poprawną pracę.
Obowiązki użytkownika sprzętu elektrycznego:
1. Kiedy produkt jest oznakowany niniejszym symbolem przekreślonego pojemnika na śmieci,oznacza to że produkt jest
objęty dyrektywa 2002/96EC.
2. Zabrania się umieszczania zużytego sprzętu łącznie z innymi odpadami.
3. Zużyty sprzęt musi być oddany do punktu zbiórki.
4. Właściwy sposób postępowania zapobiega potencjalnym negatywnym skutkom wpływu zużytego sprzętu na środowi-
sko i zdrowie ludzi.
5. Aby uzyskać więcej informacji o sposobie zbiórki zużytego sprzętu należy skontaktować się z lokalnymi Władzami.
6. Gospodarstwo domowe pełni ważną rolę w przyczynianiu się do ponownego użycia i odzysku, w tym recyklingu, zuży-
tego sprzętu.
W przypadku uszkodzenia naprawę należny powierzyć serwisowi.
Okres gwarancji do użytku domowego 24 miesiące do gastronomii 12 miesięcy.
Serwis i usługi gwarancyjne i pogwarancyjne:
Dezal - Pro , 39-460 Nowa Dęba ul. Szypowskiego 1
e-mail: info@dezal.com.pl, www:dezal.com.pl
tel 15 846 42 31 , 695 747 897
Producent: DEZAL - Pro
DEKLARACJA ZGODNOŚCI NR 4/2018
Ja niżej podpisany, reprezentujący:
DEZAL-Pro Spółka Akcyjna
ul. Szypowskiego 1, 36-460 Nowa Dęba.
Niniejsza deklaracja zgodności wydana zostaje na wyłączną odpo-
wiedzialność producenta.
Niniejszym deklaruję z pełną odpowiedzialnością, że wyrób:
Gofrowania Dezal Bąble
o podstawowych parametrach: 230V, 50 Hz,/1300/ 1600 W, kl. I
jest zgodny z wymaganiami dyrektyw:
Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/35/EU z dnia
26 luty 2014 w sprawie harmonizacji ustawodawstw państw
członkowskich odnoszących się do udostępniania na rynku sprzę-
tu elektrycznego przewidzianego do stosowania w określonych
granicach napięcia (Dz.Urz.UE L 96, 29.03.2014, str.357)
Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/35/EU z dnia
26 luty 2014 w sprawie harmonizacji ustawodawstw państw
członkowskich odnoszących się do kompatybilności elektroma-
gnetycznej (Dz.Urz.UE L 96, 29.03.2014,str.79)
Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/35/EU
z dnia 11 czerwca 2011 roku w sprawie ograniczenia stosowania
niektórych niebezpiecznych substancji w sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym (Dz. Urz. UE L 174,01.07.2011, str. 88)
Do oceny zgodności zastosowano normy zharmonizowane:
- w zakresie dyrektyw LVD
PN-EN 60335-1:2012+A11:2014
PN-EN 60335-2-9:2007+A12:2008+A13:2011
PN-EN 62233:2008
- w zakresie dyrektyw EMC
PN-EN 55014-1:2017-06
PN-EN 61000-3-2:2014-10
PN-EN 61000-3:2013-10
Ostatnie dwie cyfry roku, w którym naniesiono oznaczenie CE: 18.
Nowa Dęba, 2018-06-04
Kazimierz Kos – Prezes Zarządu
Kazimierz Kos

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756