Znaleziono w kategoriach:
Okap FABER Eclipse X37 Stal nierdzewna

Instrukcja obsługi Okap FABER Eclipse X37 Stal nierdzewna

Powrót
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
OKAPU KUCHENNEGO MODEL
ECLIPSE
Dziękujemy za zaufanie i zakup naszego wyrobu. Gratulujemy
dokonania dobrego wyboru. Mamy nadzieję, że urządzenie będzie
Państwu służyć przez wiele lat.
Okap jest przeznaczony do stosowania w indywidualnych
gospodarstwach domowych i służy do eliminowania oparów i
zapachów powstających podczas przyrządzania potraw.
- 16 -
- 1 -
Spis treści
1. Zalecenia i rady 2
2. Opisy okapów 4
3. Instalacja 6
4. Użytkowanie 13
5. Obsługa bieżąca 14
- 2 -
1. ZALECENIA I RADY
Instrukcja dotyczy kilku wersji wymiarowych i kolorystycznych okapów
kuchennych, dlatego pewne informacje zawarte w niej nie musza dotyczyć
zakupionego przez Państwa modelu.
Instalacja
Producent i Generalny Przedstawiciel nie ponoszą żadnej
odpowiedzialności prawnej i/lub materialnej za szkody powstałe w wyniku
niewłaściwej instalacji okapu.
Minimalna bezpieczna odległość między najwyższym punktem płyty
grzewczej a dolną powierzchnią okapu wynosi 650 mm (niektóre modele
mogą być instalowane niżej patrz rozdziały poświęcone wymiarom i
instalacji).
Należy sprawdzić, czy parametry prądu w domowej instalacji elektrycznej
odpowiadają wartościom podanym na tabliczce znamionowej urządzenia
umieszczonej wewnątrz korpusu.
Dla urządzeń klasy I należy skontrolować, czy domowa instalacja
elektryczna zapewnia odpowiednie uziemienie okapu.
Okap w wersji wyciąg należy łączyć z kanałem
wentylacyjnym za pomocą rur o minimalnej
średnicy 120 mm. Dukt powietrzny powinien być
możliwie krótki.
Nie wolno podłączać okapu do kanałów, którymi
są odprowadzane spaliny z innych urządzeń (np.
term gazowych i olejowych, kominków itp.).
Jeżeli okap jest instalowany w pomieszczeniu,
w którym znajdują się urządzenia zasilane
energią inną niż elektryczna, to należy
zapewnić odpowiednie przewietrzanie
pomieszczenia w celu zapobiegnięcia
nawrotowi spalin. Kuchnia musi być
wyposażona w otwór ścienny wychodzący na
zewnątrz budynku gwarantujący dopływ
świeżego powietrza (rozporządzenie Ministra
Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w
sprawie warunków technicznych, jakim powinny
- 15 -
- 14 -
5. OBSŁUGA BIEŻĄCA
5.1. Metalowe filtry przeciwtłuszczowe
Filtry należy czyścić co najmniej raz na dwa
miesiące lub częściej, jeżeli okap jest
użytkowany intensywnie, filtry można myć w
zmywarce.
Wyjąć pojedynczo filtry naciskają płytkę
zamka do tyłu i jednocześnie lekko pociągając
filtr w dół.
Oczyścić filtry unikając ich zginania i
pozostawić do całkowitego wyschnięcia, a
następnie ponownie zainstalować.
Zabarwienie powierzchni filtrów może z czasem ulegać zmianie, co nie
ma znaczenia dla ich sprawności.
Sprawdzić, czy płytki zamków w pełni się wysunęły.
5.2. Filtry z węgla aktywowanego (tylko w wersji pochłaniacz)
Filtry te nie mogą być czyszczone ani regenerowane, lecz wymieniane, ale
nie rzadziej, niż raz na 4 miesiące albo częściej, gdy okap jest użytkowany
intensywnie.
Wyjąć pojedynczo metalowe filtry
przeciwtłuszczowe naciskają ytkę zamka do
tyłu i jednocześnie lekko pociągając filtr w dół.
Zdemontować zużyte filtry z węgla
aktywowanego w sposób pokazany na rysunku
obok.
Założyć nowe filtry.
Zainstalować filtry przeciwtłuszczowe.
5.3. Oświetlenie
Na zespół oświetleniowy składa się lampka
halogenowa o mocy 20 W.
Wyjąć uszkodzoną lampkę z oprawki
delikatnie ją wyciągając.
Założyć nową lampkę tego samego typu i o tej
samej mocy upewniając się, czy druciki
kontaktowe są prawidłowo umieszczone w oprawce.
- 3 -
odpowiadać budynki i ich usytuowanie, Dz. U. nr 75 z 2002 r., poz. 690
wraz z późniejszymi zmianami i uzupełnieniami).
W przypadku użytkowania okapu w pomieszczeniu wraz z innymi
urządzeniami zasilanymi energią inną, niż elektryczna, to podciśnienie w
pomieszczeniu nie może przekraczać 4 Pa (0,04 mbar) w celu
zapobieżenia nawrotowi spalin.
Użytkowanie
Okap został zaprojektowany do stosowania wyłącznie w indywidualnych
gospodarstwach domowych do eliminowania zapachów powstających w
kuchni.
Nie wolno używać okapu do celów innych, niż te, do których został
zaprojektowany.
Nie wolno pozostawiać otwartego płomienia pod okapem podczas jego
pracy.
Wysokość płomienia należy regulować tak, aby nie wychodził on poza
obrys dna naczynia.
Podczas smażenia w ębokim tłuszczu proces gotowania musi być stale
nadzorowany, gdyż przegrzany tłuszcz może ulec zapaleniu.
Nie wolno pod okapem przyrządzać potraw
flambowanych („płonących”) – zagrożenie pożarem.
Okap nie może być obsługiwany przez osoby (łącznie z
dziećmi) nie mające odpowiedniego doświadczenia o
ile nie zostały one odpowiednio poinstruowane przez
osoby odpowiedzialne za ich bezpieczeństwo.
Należy uważać, aby dzieci nie bawiły się okapem.
Obsługa bieżąca
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac związanych z obsługą bieżącą
okap należy odłączyć od instalacji elektrycznej.
Filtry należy czyścić i/lub wymieniać po upływie czasu podanego w
niniejszej instrukcji.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756