Znaleziono w kategoriach:
Okap FABER Stilo/SP EG8 X120 Inox

Instrukcja obsługi Okap FABER Stilo/SP EG8 X120 Inox

Powrót
Symbol ten informuje, że produkt nie jest uważany za normalny
odpad domowy i po okresie użytkowania musi być dostarczony do
odpowiedniego punktu zbiórki urządzeń elektrycznych i
elektronicznych.
Usuwając produkt zgodnie z obowiązującymi przepisami (Dz..U.180 z dn.
29.07.2005r.) unikamy szkodliwego wpływu na środowisko naturalne i zdrowie
ludzi, które mogłoby mieć miejsce na skutek niekontrolowanego usuwania
odpadów.
Aby uzyskać informację na temat miejsca i sposobu bezpiecznego dla
środowiska recyklingu, użytkownicy powinni skontaktować się z punktem
sprzedaży detalicznej, w którym dokonali zakupu lub z organem władz lokalnych.
Nie należy usuwać produktu z innymi odpadami z gospodarstw
domowych po upływie jego okresu użytkowania!
INSTRUKCJA MONTAŻU I OBSŁUGI
OKAPU KUCHENNEGO
Stilo Hip
60, 90, 120cm
DOM BIANCO Sp z o.o.
05-090 Raszyn, Al. Krakowska 5
tel. 022/720 11 98, 720 11 99
fax. 022/720 06 88
- 8 -
WYMIARY
- 1 -
REKOMENDACJE I ZALECENIA
Model Stilo Hip jest przystosowany do pracy zarówno w wersji wyciąg
(podłączenie do kanałów wentylacyjnych w ścianach budynków), jak i w wersji
pochłaniacz z nawrotem oczyszczonego powietrza do pomieszczenia kuchennego.
Przed przystąpieniem do montażu okapu kuchennego należy przewidzieć
ewentualne trudności, jakie mogą powstać podczas montażu i użytkowania
urządzenia. Prace montażowe powinny być wykonywane przez odpowiednio
przeszkolony i wykwalifikowany personel. Prace montażowe oraz umiejscowienie
i sposób podłączenia urządzenia do instalacji wentylacyjnych i elektrycznych musi
odpowiadać obowiązującym przepisom prawa i normom, a w szczególności
postanowieniom rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
usytuowanie (Dz. U. nr 75 z 2002 r. poz. 690 ).
Producent i importer nie ponosi żadnej odpowiedzialności prawnej i
materialnej za wszelkie straty materialne i szkody w zdrowiu osób
spowodowane nie stosowaniem się do podanych w niniejszej instrukcji
zasad montażu urządzenia.
Okap kuchenny nie powinien być instalowany niżej
niż 65 cm od płyty grzewczej, przy czym odległość
tę mierzymy od najwyższego punktu płyty
grzewczej lub kuchenki (np. ruszt).
Przed podłączeniem urządzenia do źródła zasilania
elektrycznego należy upewnić się, czy napięcie i
częstotliwość prądu w instalacji elektrycznej
odpowiadają wartościom podanym na tabliczce
znamionowej okapu.
Połączenie wyciągu i przewodu kominowego
powinno być poprowadzone jak najkrótszą drogą i
rurą o minimalnej średnicy 120 mm.
W przypadku stosowania okapu kuchennego w
wersji wyciąg, kanał wentylacyjny nie może być
połączony z kanałami służącymi do odprowadzania
spalin pochodzących z innych urządzeń zasilanych
innymi źródłami energii niż elektryczna (np. piece
centralnego ogrzewania, termy do wody itp.).
Zainstalować wyłącznik dwubiegunowy, w którym
odległość między stykami w położeniu
“wyłączony” wynosi co najmniej 3 mm.
- 2 -
Jeżeli w pomieszczeniu, w którym ma być zainstalowany okap kuchenny,
znajdują się inne urządzenia bezpośrednio spalające paliwa, np. piec
centralnego ogrzewania, to urządzenie takie nie może pobierać do spalania
powietrza z pomieszczenia lub musi to być urządzenie o tak zwanym
zbilansowanym przepływie spalin. Jeżeli w pomieszczeniu znajdują się
urządzenia innego rodzaju, to należy się upewnić, czy został zapewniony
dopływ odpowiedniej ilości świeżego powietrza do pomieszczenia. W
przypadku, gdy okap kuchenny jest użytkowany w pomieszczeniu razem z
urządzeniem zasilanym energią inną niż elektryczna, to podciśnienie w
pomieszczeniu nie może przekroczyć 0,04 mbar (4 Pa), gdyż przy większej
wartości może nastąpić zassanie spalin do pomieszczenia.
UŻYTKOWANIE
Okap jest zaprojektowany do domowego użytku, w celu usuwania zapachów
kuchennych.
Urządzenie może być wykorzystywane tylko zgodnie z instrukcją
producenta i służy ono do usuwania lub oczyszczania powietrza
w pomieszczeniach kuchennych.
W przypadku, gdy okap jest zainstalowany nad
kuchenką lub płytą grzewczą gazową, nigdy nie
należy pozostawiać włączonych palników gazowych
jeżeli nie stoją nad nimi garnki lub naczynia. Przed
zdjęciem naczynia lub garnka z palnika należy
wyłączyć dopływ gazu lub zredukować wysokość
płomienia do minimum. Nigdy nie wolno
pozostawiać włączonych palników gazowych bez
dozoru.
Zawsze należy dbać o to, aby płomienie nie wystawały poza zarys dna
naczynia lub garnka. W ten sposób oszczędzamy gaz i zapobiegamy
nadmiernym koncentracjom ciepła pod okapem.
Okap nie powinien być używany przez dzieci i osoby nie przeszkolone.
KONSERWACJA
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności związanych z
czyszczeniem lub obsługą techniczną urządzenia, należy odłączyć je od
źródła zasilania.
Należy wymieniać bądź czyścić filtry po określonym czasie użytkowania.
Do czyszczenia okapów zaleca się używać miękkich, wilgotnych szmatek i
klasycznych płynnych środków do mycia naczyń.
Wycierać i czyścić zgodnie z kierunkiem polerowania stali.
- 7 -
Metalowe filtry przeciwtłuszczowe
Należy je myć ręcznie lub w zmywarce co dwa
miesiące jeżeli okap jest wykorzystywany nie
dłużej, niż cztery godziny dziennie.
Filtry metalowe wyjmuje się bez trudu lekko
naciskając na przycisk blokady umieszczony w
uchwycie. Filtry te należy wyjmować
pojedynczo. Należy zachować ostrożność
podczas mycia filtrów, aby ich nie uszkodzić.
Przed ponownym zainstalowaniem należy filtry
wysuszyć. Po zamontowaniu filtrów upewnić się
czy uchwyty są widoczne na zewnątrz.
Filtry węglowe ( WERSJA POCHŁANIACZ)
Filtry te nie mogą być czyszczone ani regenerowane.
Należy je wymieniać na nowe co cztery miesiące lub
częściej, jeżeli okap jest wykorzystywany
intensywnie (ponad 4 godziny dziennie).
Wymiana:
Zdejmujemy filtr przeciwtłuszczowy.
Następnie wyjmujemy zużyty filtr węglowy.
Wkładamy nowy filtr.
Zakładamy filtr przeciwtłuszczowy.
Oświetlenie20 W żarówki halogenowe – wymiana:
Zdejmujemy obudowę halogenu odkręcając 2
śruby i wyciągamy halogen
Nowy halogen montujemy w ten sam sposób,
należy się upewnić czy nóżki halogenu trafiły
w gniazdo.
Zakładamy obudowę halogenu i dokręcamy
uprzednio wykręcone śruby.
KONSERWACJA
- 6 -
Podłączyć okap do źródła zasilania instalując wyłącznik dwubiegunowy, w
którym odległość między stykami w położeniu “wyłączony” wynosi co najmniej
3mm. Taki sam wyłącznik należy zainstalować w przypadku, gdy gniazdko
sieciowe, do którego jest podłączony okap, jest umieszczone w miejscu trudno
dostępnym (np. za maskownicą komina).
Aby zamocować górny komin należy go lekko
rozchylić i osadzić na górnym i dolnym uchwycie
naściennym 7.2.1. Następnie przymocować z boku
do górnego uchwytu naściennego za pomocą
czterech wkrętów 12c (2,9x9,5).
Dolny komin montujemy w podobny sposób
dbając o to, aby wszedł on całkowicie między
ścianę a górny segment maskownicy. Mocujemy
go z boku do korpusu okapu za pomocą dwóch
wkrętów 12c (2,9x9,5 ) znajdujących się w torebce
z akcesoriami montażowymi. Założyć kratki 8a i
8b w otwory komina zgodnie z widniejącymi
symbolami. Upewnić się czy łączniki 14.1
kierownicy odpowiadają otworom w kominie.
PANEL STEROWANIA
L Oświetlenie - włącznik i wyłącznik oświetlenia.
S Lampka kontrolna silnika
V1 Silnik - włącznik i wyłącznik silnika. Przełącznik minimalnej prędkości
stosowany do ciągłego przepływu powietrza przy małej ilości wydzielanej pary.
Natężenie hałasu minimalne.
V2 Prędkość - przełącznik średniej prędkości stosowany przy normalnym gotowaniu.
Przy tym ustawieniu zapewniany jest optymalny stosunek natężenia hałasu oraz
wydajności okapu.
V3 Prędkość - przełącznik intensywnej prędkości stosowany podczas gotowania
potraw wydzielających intensywne zapachy lub duże ilości oparów nawet przez
dłuższy czas.
- 3 -
KOMPONENTY:
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE MONTAŻ
Ref. liczba Komponenty okapu
1 1 Obudowa okapu z zespołem silnikowym, panelem sterowania,
oświetleniem i filtrami
2 1 Komin teleskopowy składający się: z górnej 2.1 i dolnej części 2.2
8a 1 Kratka wylotu powietrza – Dx- prawa
8b 1 Kratka wylotu powietrza – Sx- lewa
9 1 Reduktor o średnicy 150-120mm
14 1 Przedłużenie wylotu składające się z dwóch części
14.1 2 Łączniki wylotu powietrza
15 1 Kierownica nawiewu
7.2.1 2 Listwy mocujące górny komin
11 6 kołki
12a 6 Wkręty 4,2x44,4
12c 6 Wkręty 2,9x9,5
- 4 -
INSTALACJA
NAWIERCANIE OTWORÓW I MOCOWANIE LISTEW
Na ścianie należy narysować pionową linię od środka płyty grzewczej (kuchni)
prowadzącą do stropu pomieszczenia lub innego elementu poziomego, do którego
ma być doprowadzona maskownica komina. Linia ta posłuży do osiowego
rozmieszczenia poszczególnych elementów. Linie poziomą rysujemy w odległości
min. 65 cm od płyty grzewczej (bez płyty przeciwtłuszczowej)
Mocowanie uchwytów naściennych “7.2.1
1. Jeden z uchwytów (są one jednakowe) umieszczamy na ścianie w odległości
ok. 1-2 mm poniżej stropu lub innego pionowego elementu, do którego będzie
dochodzić maskownica komina. Środkujemy go w stosunku do linii pionowej i
zaznaczamy na ścianie miejsca wykonania dwóch otworów do mocowania
uchwytu.
2. Drugi uchwyt naścienny umieszczamy poniżej pierwszego tak, aby odległość
między górną krawędzią wyższego uchwytu a dolną niższego “X” odpowiadała
długości górnego segmentu maskownicy komina. Odległość “X” może byćżna
w zależności od długości zamówionego górnego segmentu maskownicy komina.
Uchwyt środkujemy w stosunku do linii pionowej i zaznaczamy miejsca
wykonania dwóch otworów do mocowania uchwytu.
3. Zaznaczyć jak pokazano na rysunku, punkt w odległości 116 mm od linii
pionowej i 320mm nad linią poziomą. Powtórzyć to samo po przeciwnej stronie.
Zaznaczamy miejsca wykonania otworów do mocowania korpusu okapu “1”.
Za pomocą wiertła o średnicy 8 mm wiercimy wszystkie zaznaczone otwory i
osadzamy w nich kołki rozporowe „11”.
4. Przymocować uchwyty naścienne 7.2.1 za pomocą wkrętów „12a” 4,2x44,4
mm . Wkręcić dwa wkręty „12a” 4,2x44,4 mm w otwory do mocowania korpusu
okapu tak, aby wystawały one z kołków na odległość 5-6 mm.
- 5 -
MONTAŻ KORPUSU
Przed przystąpieniem do mocowania korpusu
okapu do ściany należy dokonać ustawienia
dwóch śrub regulacyjnych Vr wkręcając je do
oporu w kierunku zgodnym z kierunkiem
ruchu wskazówek zegara.
Zawiesić korpus okapu na dwóch wkrętach
12a.
Spoziomować korpus okapu za pomocą śrub
regulacyjnych Vr i dokręcić wkręty 12a.
W wersji wyciąg - okap połączyć z przewodem wentylacyjnym za pomocą
elastycznej (spiralnej), bądź sztywnej rury o średnicy 150 bądź 120 mm, wybór
należy do instalatora.
Aby podłączyć okap za pomocą rury o
średnicy 120 mm, zakładamy na kołnierz
wylotowy
silnika reduktor (9).
Rurę montujemy na stałe za pomocą opasek
zaciskowych (nie wchodzących w skład
wyposażenia).
Jeżeli okap posiada już filtry węglowe, to
należy je usunąć .
W wersji pochłaniacz, okap musi być wyposażony w filtry węglowe.
Oczyszczone powietrze jest skierowane z powrotem do pomieszczenia
przez kratki wylotowe w maskownicy komina.
Złożyć dwuczęściowy przedłużacz 14 i nałożyć
go na wylot powietrza z okapu a następnie
kierownicę nawiewu 15.
Na boki kierownicy nakładamy łączniki 14.1.
Należy upewnić się czy łączniki kierownicy
nawiewu 14.1 odpowiadają otworom w kominie
(pionowo i poziomo). Jeżeli tak nie jest zamienić
łączniki miejscami lub skrócić przedłużenie 14.
Kratki wylotu powietrza 8a i 8b montujemy po
zainstalowaniu dolnego komina 2.2.
PODŁĄCZENIE

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756