Znaleziono w kategoriach:
Zgrzewarka próżniowa FOODSAVER VS1199X

Instrukcja obsługi Zgrzewarka próżniowa FOODSAVER VS1199X

Wróć
Więcej wskazówek na temat użytkowania i informacji dotyczących bezpieczeństwa można znaleźć w niniejszym
przewodniku lub na stronie internetowej www.foodsavereurope.com.
*W porównaniu z innymi metodami przechowywania bez pakowania próżniowego.
Polski
www.foodsavereurope.com
Przewodnik
Keeps food Fresh
Longer*
Ręczne urządzenie do
pakowania próżniowego
Przedłuża świeżość
żywności*
VS1199X_21MLM1(EMEA).indd 68VS1199X_21MLM1(EMEA).indd 68 3/26/2021 2:31:05 PM3/26/2021 2:31:05 PM
-69-
3. Urządzenia mogą używać
dzieci od 8. roku życia, osoby
o ograniczonej sprawności
fizycznej, czuciowej lub
psychicznej oraz osoby
niemające odpowiedniego
doświadczenia ani wiedzy,
pod warunkiem że korzystają
z urządzenia pod nadzorem
lub zostały poinstruowane
odnośnie do bezpiecznego
używania urządzenia
oraz mają świadomość
ryzyka związanego z jego
użytkowaniem. Dzieci
nie powinny bawić się
urządzeniem. Dzieci
nie powinny czyścić ani
konserwować urządzenia bez
nadzoru.
4. Przed montażem i
demontażem części oraz
przed czyszczeniem odłącz
urządzenie od gniazdka
zasilania. Aby odłączyć
urządzenie, wyjmij wtyczkę
przewodu z gniazdka. Nie
rozłączaj go, pociągając za
przewód.
5. Uszkodzony przewód
zasilający należy wymienić
na odpowiedni model,
dostępny u producenta lub
Urządzenia nie należy
używać z akcesoriami
niezalecanymi przez jego
producenta, ponieważ może
to skutkować pożarem,
porażeniem prądem lub
obrażeniami ciała.
Podczas korzystania z
urządzeń elektrycznych
należy zawsze przestrzegać
podstawowych zasad
bezpieczeństwa, aby
ograniczyć ryzyko pożaru,
porażenia prądem i (lub)
obrażeń ciała. Są to m.in.:
1. Przed przystąpieniem do
eksploatacji produktu zapoznaj
się ze wszystkimi instrukcjami.
2. Aby uniknąć porażenia
prądem, nie umieszczaj ani
zanurzaj przewodu, wtyczek
ani ręcznego urządzenia do
pakowania próżniowego w
wodzie ani w innych płynach.
Aby wyczyścić zbiornik, wyjmij
go z urządzenia i umyj w
ciepłej wodzie z detergentem.
Pozostaw do wyschnięcia na
powietrzu przed ponownym
umieszczeniem w urządzeniu
(patrz część poświęcona
czyszczeniu).
ZACHOWAJ TĘ INSTRUKCJĘ
WAŻNE UWAGI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Polski
VS1199X_21MLM1(EMEA).indd 69VS1199X_21MLM1(EMEA).indd 69 3/26/2021 2:31:05 PM3/26/2021 2:31:05 PM
-70-
w autoryzowanym serwisie.
Niniejszego urządzenia
można używać wyłącznie z
zasilaczem dostarczonym wraz
z urządzeniem.
6. Nie używaj urządzenia, jeśli
działa nieprawidłowo lub
zostało w jakikolwiek sposób
uszkodzone.
7. Nie używaj urządzenia na
zewnątrz. Nie używaj w celach
komercyjnych. Urządzenie
jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego. Używaj
go wyłącznie zgodnie z jego
przeznaczeniem.
8. Nie dopuść, aby przewód
zasilający zwisał nad krawędzią
stołu lub stykał się z gorącymi
powierzchniami.
9. Umieść przewód w takim
miejscu, aby nie można się
było o niego potknąć, zaplątać
w niego (dotyczy to zwłaszcza
dzieci) ani pociągnąć w sposób
skutkujący przewróceniem
urządzenia.
10. Nie umieszczaj urządzenia na
mokrych powierzchniach lub w
ich pobliżu, na źródłach ciepła,
takich jak palnik gazowy lub
elektryczny, ani w rozgrzanym
piekarniku. Zawsze używaj
urządzenia na suchej, stabilnej i
równej powierzchni.
11. Zawsze najpierw podłącz
wtyczkę przewodu zasilającego
do urządzenia, a dopiero później
podłącz przewód do gniazdka
zasilania (dotyczy to urządzeń
z odłączanymi przewodami).
12.Pakowanie próżniowe NIE
zastępuje zamrażania i
chłodzenia. Nietrwałą żywność
wymagającą chłodzenia
należy po zapakowaniu
próżniowym nadal
przechowywać w lodówce
lub zamrażarce. Aby uniknąć
potencjalnych chorób, nie
używaj ponownie torebek, w
których było przechowywane
surowe mięso, surowe ryby
lub tłuste produkty.
WAŻNE
WSKAZÓWKI
1. Aby uzyskać jak najlepsze
rezultaty, używaj wraz
z urządzeniem tylko
próżniowych torebek
strunowych i pojemników
na świeżą żywność marki
FoodSaver®.
2. Podczas pakowania
próżniowego do zaworu
mogą zostać przypadkowo
wciągnięte torebki strunowe,
niewielkie ilości płynów,
okruszki lub cząsteczki
żywności, skutkując
potencjalnym wyciekiem
powietrza. Aby temu zapobiec,
przestrzegaj następujących
wskazówek:
Polski
VS1199X_21MLM1(EMEA).indd 70VS1199X_21MLM1(EMEA).indd 70 3/26/2021 2:31:06 PM3/26/2021 2:31:06 PM
-71-
Wytyczne dotyczące
pakowania próżniowego
Pakowanie próżniowe i bezpieczeństwo
żywności
Proces pakowania próżniowego przedłuża trwałość żywności,
usuwając większość powietrza z uszczelnionych torebek
strunowych i pojemników, redukując tym samym utlenianie
obniżające wartość odżywczą i ogólną jakość oraz
pogarszające smak. Usunięcie powietrza może także
zapobiegać rozwojowi mikroorganizmów, które mogą
powodować problemy w określonych warunkach:
Pleśń — można ją łatwo rozpoznać za sprawą
charakterystycznego „puszystego” nalotu. Pleśń nie może się
rozwijać w środowisku o niskiej zawartości tlenu, w związku z
czym próżniowe pakowanie żywności może spowolnić jej
rozwój.
Drożdże — wywołują fermentację, rozpoznawalną po
charakterystycznym smaku i zapachu. Drożdże do wzrostu
wymagają wody, cukru i umiarkowanej temperatury. Mogą
przetrwać niezależnie od dostępu powietrza. Wzrost drożdży
można spowolnić, chłodząc żywność, lub zatrzymać całkowicie
przez jej zamrożenie.
Bakterie — powodują nieprzyjemny zapach, odbarwienia i
sprawiają, że produkty żywnościowe stają się miękkie lub
oślizgłe w dotyku. W odpowiednich warunkach laseczki jadu
kiełbasianego (Clostridium botulinum) mogą rozwijać się bez
powietrza, w sposób niewykrywalny w zapachu lub smaku. Są
one niezwykle rzadkie, mogą jednak być bardzo
niebezpieczne. Bezpieczne przechowywanie żywności
wymaga zachowania niskiej temperatury.
Polski
Już za chwilę odkryjesz zalety wydłużania świeżości żywności
dzięki ręcznemu systemowi do pakowania próżniowego
FoodSaver®. Od wielu lat system do pakowania próżniowego
FoodSaver® ułatwia przechowywanie żywności milionom
gospodarstw domowych, umożliwiając wydłużenie jej świeżości
podczas przechowywania zarówno w lodówce, jak i poza nią.
Ręczny system do pakowania próżniowego jest przeznaczony
do usuwania powietrza ze specjalnie zaprojektowanych
próżniowych torebek strunowych i pojemników FoodSaver®.
Ręczny system do pakowania próżniowego jest kompaktowy i
wygodny w codziennym użytkowaniu.
Gratulacje!
a. W przypadku zup, sosów i
płynów:
umieść je w pojemniku, a
następnie wstaw pojemnik
do lodówki. NIE zaleca się
pakowania próżniowego
płynów w torebkach
strunowych.
b. W przypadku żywności w
proszku lub rozdrobnionej:
nie przepełniaj torebek
lub używaj pojemników.
Przed przystąpieniem do
pakowania próżniowego nad
żywnością i pod zaworem
można również umieścić
filtr do kawy lub ręcznik
papierowy.
c. Upewnij się, że zamknięcie
strunowe jest dokładnie
zamknięte i nie znajdują się
na nim resztki żywności.
Resztki żywności znajdujące
się na zamknięciu
strunowym mogą z czasem
powodować rozszczelnienie
się torebki.
3. Podczas pakowania żywności
w torebki strunowe i pojemniki
na świeżą żywność marki
FoodSaver® w urządzeniu
musi znajdować się zbiornik.
W przypadku pakowania
próżniowego przy użyciu
butelek, pojemników i innych
akcesoriów marki FoodSaver®
wyjmij zbiornik z urządzenia i
używaj gniazda akcesoriów.
4. Podczas pakowania żywności
w pojemnikach pamiętaj,
aby zostawić około 2,5 cm
wolnego miejsca u góry
pojemnika.
WWW.FOODSAVEREUROPE.COM
VS1199X_21MLM1(EMEA).indd 71VS1199X_21MLM1(EMEA).indd 71 3/26/2021 2:31:06 PM3/26/2021 2:31:06 PM
-72-
Pakowanie próżniowe NIE zastępuje chłodzenia ani mrożenia
żywności; nie może także odwrócić procesów psucia się
żywności. Może jedynie spowolnić zmiany jej jakości. Trudno
jest przewidzieć, jak długo żywność zachowa idealny aromat,
wygląd i teksturę, ponieważ zależy to od jej wieku i stanu w
momencie pakowania próżniowego.
Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa
żywności
Świeże, łatwo psujące się produkty należy zapakować
próżniowo zaraz po ich zakupieniu. Nawet w odpowiednich
warunkach przechowywania żywność traci świeżość i wartości
odżywcze, jeśli jest przechowywana za długo.
Wskazówki dotyczące przygotowywania
żywności
Sery twarde:
Aby zachować świeżość sera, zapakuj go próżniowo po
każdym użyciu.
WAŻNE: serów miękkich nie należy pakować
próżniowo.
Wypieki:
Do pakowania próżniowego miękkich lub puszystych wypieków
zalecamy pojemnik FoodSaver®, który pozwoli zachować ich
kształt.
Instrukcje
Ładowanie ręcznego urządzenia do pakowania
próżniowego: Przed użyciem urządzenia po raz
pierwszy należy je ładować przez co najmniej 24 godziny.
Niezastosowanie się do tego wymogu będzie skutkowało
skróceniem czasu eksploatacji baterii urządzenia. Kontrolka
wskaźnika zasilania świeci się, gdy urządzenie jest podłączone
do gniazdka zasilania i nie wskazuje poziomu naładowania
baterii.
Uwaga: aby zapewnić odpowiedni czas eksploatacji baterii,
urządzenie należy ładować przez 24 godziny co 6 miesięcy.
WAŻNE: jeśli w zbiorniku zgromadzi się płyn, należy przerwać
pakowanie próżniowe i wyjąć zbiornik, aby go opróżnić i
wyczyścić.
Uszczelnianie torebek strunowych
FoodSaver®
Krok 1
Napełnianie i uszczelnianie torebki
Umieść żywność w torebce strunowej FoodSaver®. Połóż
torebkę strunową szarym kółkiem do góry i przesuń palcami po
zamknięciu strunowym, aby zamknąć torebkę.
Krok 2
Usuwanie powietrza z torebki
Umieść ręczne urządzenie do pakowania próżniowego na
szarym kółku na torebce, a następnie naciśnij i przytrzymaj
przycisk usuwania powietrza do momentu, kiedy z torebki
zostanie usunięte całe powietrze. Po zwolnieniu przycisku
proces usuwania powietrza zostanie przerwany.
Krok 3
Przechowywanie
Umieść torebkę z żywnością w lodówce lub szafce.
Polski
Pojemniki FoodSaver® do przechowywania
i marynowania
Krok 1
Obrócić zawór tak, aby strzałka wskazywała pozycję Próżnia/
Przechowywanie. Podłączyć ręczne urządzenie do
uszczelniania lub akcesorium ręczne, umieszczając je na
wierzchu zaworu.
Krok 2
Umieść ręczne urządzenie do pakowania próżniowego na
zielonym zaworze znajdującym się na pokrywce pojemnika.
Wciśnij przycisk usuwania powietrza na urządzeniu i usuwaj
powietrze przez 10 sekund po wciśnięciu wskaźnika
próżniowego na pokrywce.
Krok 3
Aby rozszczelnić i otworzyć pojemnik: obrócić zawór do pozycji
Marynowanie/Otwarty i za pomocą wystających elementów
otworzyć pojemnik – gotowe!
Uszczelnianie akcesoriów FoodSaver®
Krok 1
Podłączanie akcesoriów
Wyjmij przezroczysty zbiornik z obudowy głównej urządzenia.
Podłącz akcesorium do gniazda akcesoriów.
Krok 2
Usuwanie powietrza
Naciśnij przycisk usuwania powietrza i przytrzymaj go przez
10–20 sekund.
Krok 3
Przechowywanie
Umieść akcesorium w lodówce lub szafce.
VS1199X_21MLM1(EMEA).indd 72VS1199X_21MLM1(EMEA).indd 72 3/26/2021 2:31:06 PM3/26/2021 2:31:06 PM

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756