Znaleziono w kategoriach:
Ekspres LELIT Victoria PL91T

Instrukcja obsługi Ekspres LELIT Victoria PL91T

Wróć
Instrukcja obsługi
ekspresów kolbowych
Niniejsza instrukcja dotyczy ekspresów:
Anna PL41LEM, Anna PL41EM, Anna PL41TEM, Lelit Anita
PL042TEMD z młynkiem, Anita PL042EMI, Anita
PL042EM, Glenda PL41PLUS, Diana PL60PLUSTR1, Diana
PL60R1, Kate PL82T, Grace PL81T, Victoria PL91T.
Spis treści:
1. Pierwsze uruchomienie ekspresu ......................................................................................
2. Przygotowywanie espresso .................................................................................................
2a. Praca z Portafiltrem...................................................................................................................
3. Przygotowywanie cappuccino ...........................................................................................
4. Gorąca woda ............................................................................................................................
5. Konserwacja .............................................................................................................................
5a. Backflushing .............................................................................................................................
5b. Odkamienianie .........................................................................................................................
6. LCC - dotyczy ekspresów z wbudowanym LCC ..........................................................
7. PID - dotyczy ekspresów z wbudowanym PID ............................................................
8. Regulacja młynka ...................................................................................................................
9. Najczęstsze problemy z ekspresami ................................................................................
10. Środki konserwujące ekspres ...........................................................................................
3
4
4
5
6
6
6
7
7
7
8
9
11
3
1. Pierwsze uruchomienie ekspresu
1. Sprawdź napięcie (230V lub 120V) i podłącz
wtyczkę do kontaktu. Nie włączaj jeszcze ekspresu.
2. Upewnij się, że rurki wody wychodzące
ze zbiornika umożliwiają swobodny
przepływ wody.
3. Upewnij się, że włączniki pary wodnej i zaparzania
kawy są wyłączone.
4. Zamontuj portafilter w grupie kawowej
i przekręć go od lewej do prawej.
5. Włącz ekspres. Powinna się zaświecić kontrolka informująca, że ekspres jest włączony.
6. Przekręć pokrętło pary wodnej, a następnie przełącz włącznik podawania pary wodnej i włącznik
zaparzania kawy.
7. Gdy zacznie lecieć woda z dyszy pary wodnej, ponownie przełącz włącznik pary wodnej i zaparzania
kawy, a następnie zakręć pokrętło pary wodnej.
8. Poczekaj około 3-5 minut aż ekspres się nagrzeje i będzie gotowy do użycia.
Pamiętaj, aby nie włączać ekspresu ani z niego nie korzystać, gdy zbiornik wody
jest pusty. Może to prowadzić do uszkodzenia elementów grzewczych i pompy.
Zawsze używaj filtrowanej wody. Ograniczy to do minimum osadzanie się
kamienia w ekspresie. Zachęcamy do zakupu dedykowanych filtrów wody Lelit.
!
tel. 17 777 01 30
e-mail: sklep@konesso.pl
www.konesso.pl
2. Przygotowywanie espresso
Zanim przygotujesz espresso, przełącz włącznik parzenia kawy (portafilter powinien
zawsze być zamontowany w grupie kawowej w pozycji zamkniętej) i przepuść
około 1 filiżankę wody. Usunie to osady i zrównoważy temperaturę, stwarzając
optymalne warunki pracy ekspresu.
1. Sprawdź, czy w zbiorniku wody jest wystarczająca ilość wody.
2. Poczekaj, aż ekspres osiągnie właściwą temperaturę. W ekspresach Anna PL41EM i Anna PL41LEM
sygnalizowane to jest zapaleniem kontrolki gotowości ekspresu. W ekspresach Anita PL042EM, Anita
PL042EMI, Gilda PL41PLUS, Diana PL60R1 sygnalizowane to jest zgaśnięciem kontrolki nagrzewania
bojlera. W ekspresach z wbudowanym PID informacja o gotowości ekspresu do pracy pojawi się na
wyświetlaczu PID. W ekspresach z wbudowanym LCC informacja o gotowości ekspresu do pracy
pojawi się na wyświetlaczu LCC.
3. Napełnij sitko portafiltra zmieloną kawą lub włóż saszetkę ESE.
5. Przełącz włącznik zaparzania kawy.
Poczekaj, aż kawa przesączy się do filiżanki
według swoich upodobań. Przełącz
ponownie włącznik zaparzania kawy.
6. Opróżnij i wyczyść portafilter, a następnie zamontuj go ponownie w grupie kawowej.
4. Zamontuj portafilter w grupie kawowej i umieść
pod portafiltrem filiżanki.
NAPEŁNIANIE PORTAFILTRA
Wypełnij sitko portafiltra zmieloną kawą, delikatnie wyrównaj powierzchnię i ubij tamperem.
!
Zawsze pamiętaj o tym, aby usunąć zmieloną kawę lub saszetkę ESE z portafiltra
po zaparzeniu kawy. Nieusunięta kawa pozostawi kwaśny smak w portafiltrze.
Jeżeli mimo to zdarzy się, że kawa pozostanie w portafiltrze na dłużej to należy po
opróżnieniu go zamontować w grupie kawowej i przepuścić przez niego samą
wodę. Po czyszczeniu portafiltra zamontuj go ponownie w grupie kawowej
i poczekaj, aż się nagrzeje.
2a. Praca z Portafiltrem
!
4
tel. 17 777 01 30
e-mail: sklep@konesso.pl
www.konesso.pl
5
3. Przygotowywanie cappuccino
1. Sprawdź, czy jest wystarczająco wody w zbiorniku na wodę. Następnie przygotuj porcję espresso.
2. Przełącz włącznik pary wodnej.
3. Poczekaj aż ekspres osiągnie odpowiednią
temperaturę, o czym poinformuje kontrolką LED lub
na wyświetlaczu.
4. Przekręć pokrętło pary wodnej/gorącej wody.
Przez pierwsze kilka sekund będzie leciała woda,
a następnie para wodna.
5. Zakręć pokrętło pary wodnej/gorącej wody i umieść pod dyszą naczynie z zimnym mlekiem.
6. Ponownie odkręć pokrętło pary wodnej/gorącej wody i spień mleko.
7. Gdy uzyskasz odpowiednią temperaturę i konsystencję zakręć ponownie pokrętło pary wodnej/gorącej
wody.
8. Wlej spienione mleko do porcji espresso.
Po użyciu dyszy spieniającej należy ją każdorazowo wytrzeć wilgotną ściereczką
i przepuścić parę wodną, tak by usunąć resztki zassanego mleka.
Chcąc przygotować kawę po użyciu dyszy spieniającej mleko zalecamy, aby
poczekać kilka minut, aby ekspres mógł się schłodzić.
Do spieniania mleka najlepiej nadaje się tłuste mleko.
W ekspresach ze standardową dyszą pary wodnej zalecamy zdjąć końcówkę dyszy
aby ułatwić spienianie mleka.
!
UBIJANIE Jakość zaparzonej kawy zależy w dużej mierze od poprawnego ubicia krążka kawowego.
TERMOMETR Termometr wskaże temperaturę urządzenia. Powinna wynosić między 80°C a 100°C
przy zaparzaniu kawy i około 125°C przy podawaniu pary wodnej.
tel. 17 777 01 30
e-mail: sklep@konesso.pl
www.konesso.pl

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756