Bądź na

Aktywuj już teraz

korzystaj ze zniżek przez okrągły rok!

Więcej

Schowek
Twój koszyk jest pusty
Koszyk
Znaleziono w kategoriach:
Grill węglowy MIRPOL MIR2285

Instrukcja obsługi Grill węglowy MIRPOL MIR2285

Powrót
Instrukcja
montażu i obsługi
BBQ Line
grille i akcesoria
MIR2285
ul. Wspólna 2
35-205 Rzeszów, Polska
www.mirpol.rzeszow.pl
F. H. MIRPOL Emil Dudzik
Tel. (+48) 509 440 591
Email. kontakt@mirpol.rzeszow.pl
WAŻNE! Przed przystąpieniem do złożenia grilla prosimy zapoznać się z niniejszą instrukcją w celu prze-
prowadzenia prawidłowego montażu oraz zapewnienia bezpiecznego użytkowania. Zalecamy zachowanie
poniższej instrukcji w bezpiecznym miejscu na wypadek ewentualnego demontażu/montażu w przyszłości.
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia, niezdne jest uważne zapoznanie się z instrukcją
bezpieczeństwa!
!
INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
1. Grill nigdy nie może być użytkowany w pomieszczeniach zamkniętych!
2. Grill należy ustawić na płaskim, poziomym, twardym, niepalnym i stabilnym podłożu, w osłoniętym od wiatru
miejscu. Zawsze należy ustawiać grill w bezpiecznej odległości od przedmiotów łatwopalnych np. gałęzi,
drewnianych płotów lub podłóg, paliwa itp.
3. Należy zwrócić szczególną ostrożność na gorące lub ostre części grilla. Nie dotykać grilla nieosłoniętą dłonią.
Podczas użytkowania używać rękawicy ochronnej.
4. Jako paliwa do grillowania potraw używać wącznie węgla drzewnego lub brykietu z węgla drzewnego.
5. Nie napełniać nadmiernie misy paliwem przed rozpaleniem oraz stale uważać aby nie przepełnić paleniska lub
popielnika popiołem podczas użytkowania - max. ilość paliwa wynosi 1/3 pojemności misy lecz nie więcej niż
2,6kg.
6. UWAGA! Nie używać spirytusu ani benzyny do rozpalania oraz ponownego rozpalania po zgaśnięciu! Używać
wącznie podpałek zgodnych z normą EN 1860-3!
7. Przy pierwszym użyciu grill powinien być rozgrzany a paliwo utrzymane w formie rozżarzonej przez co najmniej
30minut, zanim potrawy zostaną wożone na ruszt.
8. Nie przyrządzać potraw zanim paliwo nie pokryje się warstwą popiołu!
9. Maksymalna masa żywności na ruszcie wynosi 1.5 kg. Grillowana żywność powinna być rozłożona równomiernie
na całym ruszcie. Maksymalna masa żywności na podgrzewaczu wynosi 0,5kg.
10. Nigdy nie przemieszczać grilla, gdy jest już rozpalony - grozi poparzeniem lub pożarem!
11. Nigdy nie pozostawiać rozpalonego grilla bez dozoru! Dzieci i zwierzęta muszą przebywać w bezpiecznej
odleci od grilla! Grill mogą obsługiwać wącznie osoby trzeźwe!
12. Nie dopuścić do nagromadzenia na ruszcie nadmiernych resztek żywności, tłuszczu bądź oleju, które mo
zapalić się podczas grillowania.
13. Nie używać wody do gaszenia grilla! Rekomendowany jest piasek.
14. Zawsze należy upewnić się, że grill jest całkowicie zimny, przed usunięciem popiołu lub zakończeniem pracy –
usuwanie popiołu kiedy jest gorący grozi poparzeniem lub pożarem!
15. W trakcie przemieszczania grilla na kółkach należy zwrócić szczególną uwagę na zamocowanie rusztu oraz
popielnika, przemieszczanie może odbywać się tylko bardzo wolno przy zimnym grillu, po płaskiej, równej
powierzchni.
MIR2285 PL | INSTRUKCJA MONTAŻU
RYSUNEK KONSTRUKCYJNY
1
3
2
4
5
15
6
16
C
D
C
J
I
A
B
E
G
H
E
F
17
F
7
8
D
11
14
12
10
9
13
18
LP Opis Ilość LP Opis Ilość
1uchwyt 115 zaślepka koła 2
2pokrywa 116 uchwyt 2
3regulator otworów wentylacyjnych 117 podwieszanie pokrywy 1
4ruszt do pieczenia 118 hak 1
5ramki węglowe 1 A śruba M5x10 1
6misa 1 B naktka M5 1
7wspornik nóg 3 C śruba M6x10 5
8rama popielnika 1D nakrętka M6 5
9popielnik 1 E śruba M6x25 6
10 uchwyt popielnika 1 F uszczelka do uchwytu 6
11 noga z kółkiem 2 G śruba M6x30 3
12 noga 1 H uszczelka do nogi 3
13 druciana półka 1 I uszczelka plastikowa 2
14 łko 2 J nakrętka mocująca 2
MIR2285 PL | INSTRUKCJA MONTAŻU
MONTAŻ
1. Umieść wspornik nóg (7) na nogach (11) & (12), następnie dołącz je do misy (6) jedną po drugiej, korzystając ze
śrub (G) i uszczelek (H). Pamiętaj: jeden uchwyt należy umieścić między dwoma krótkimi nogami a następny –
przy nodze długiej.
2. Umocuj drucianą półkę (13) na końcówkach nóg. Zakrzywiony haczyk należy najpierw umieścić w otworach na
nogach (12) (zakrzywiony koniec w stronę przeciwną do grilla), następnie wyrównać i umieścić drugi koniec w
nodze z kółkiem (11) (upewnijsię, że zaczep, który jest najbliżej końca nogi, znajduje się w kierunku na zewnątrz).
Umocuj kółko (14) na zaczepach drucianej półki, które prowadzą przez nogi z kółkami. Zabezpiecz uszczelkami
(I) i nakrętkami mocującymi (J) po obu stronach.
3. Umocuj uchwyty (16) do misy (6), korzystając ze śrub (E) oraz uszczelek (F). Dołącz ramę popielnika (8) do misy
(6), używając śrub (C) oraz nakrętek (D). Umocuj uchwyt popielnika (10) do popielnika (9), korzystając ze śrub (C)
i nakrętek (D). Dołącz popielnik (9) do odpowiedniej ramy.(8).
4. Umocuj uchwyt (1) i podwieszenie pokrywy (17) przy pokrywie (2), używając śrub (E) oraz uszczelek (F). Umieść
regulator otworów wentylacyjnych (3) na pokrywy, korzystając ze śruby (A) oraz nakrętki (B).
5. Rozmieść ramki węglowe (5) oraz ruszt do pieczenia (4) w misie (6).
Uwaga: Wszystkie śruby należy mocno przykręcić.
Możesz już korzystać z urządzenia.
Grill można rozłożyć przestrzegając powyższych instrukcji w odwrotnej kolejności.
YTKOWANIE I KONSERWACJA
Uwaga! Przed rozpoczęciem montażu sprawdzić czy wszystkie części są dostępne.
Uwaga! Podczas montażu i użytkowania należy postępować ostrożnie, aby uniknąć wypadków lub okaleczeń
spowodowanych ostrymi krawędziami. Do montażu konieczny jest śrubokręt krzyżakowy oraz różnej wielkości klucze
do śrub. Zalecany jest montaż urządzenia w 2 osoby.
Przed użyciem pamiętać:
Zawsze umieszczaj urządzenie w miejscu bezpiecznym i stabilnym. Nie przewoź grilla, jeśli jest nadal ciey.
Podczas korzystania z urządzenia, nie można używać paliw cieych, jest to bardzo niebezpieczne.
Przed pierwszym użyciem należy rozgrzać urządzenie, węgiel powinien się żarzyć przynajmniej 30 minut.
Taca na węgiel pomieści około 1,5kg standardowego węgla drzewnego.
MIR2285 PL | INSTRUKCJA MONTAŻU
Jak prawidłowo podpalić węgiel w grillu?
1. Umieść trzy lub cztery sztuki podpałki pośrodku misy i zapal je zapałką.
2. Dołóż kawałki węgla drzewnego wokół każdej palącej się kostki. Dodawaj brykiety, w zależności od potrzeby.
Powinny być ułożone w kształcie piramidy.
3. Kiedy wszystko zacznie się palić, rozłóż podpałkę równomiernie wewnątrz misy.
Rady dotyczące palącego się węgla
1. óż stos kawałków węgla w kształcie piramidy na tacy na węgiel.
2. Rozmieścić suchą podpałkę równomiernie na cej piramidzie z węgla.
3. Podpalić piramidę korzystając z zapałek.
4. Nie kłaść mięsa na grillu, dopóki węgiel nie będzie pokryty warstwą popiołu.
5. Naoliwić rożen olejem roślinnym i można rozpocząć grillowanie.
Ostrzeżenia:
Uwaga! Nie przenosić grilla podczas użytkowania lub gdy jest jeszcze gorący!
Uwaga! Urdzenie przeznaczone do użytku na zewnątrz - nie wolno używać w zamkniętych pomieszczeniach ze
względu na ryzyko zatrucia tlenkiem węgla.
Uwaga! Dzieci i zwierzęta domowe trzymać z dala od grilla.
Uwaga! Do podpalania lub ponownego rozpalania nie używać alkoholu lub benzyny! Do podpalania używać tylko
podpałki, która odpowiada wymogom dyrektywy EN 1860-3!
Ważne! Do grilla nie wolno dolewać wody gdy jest bardzo gorący. W celu zagaszenia urządzenia zamknąć pokrywę i
suwak regulacji ciągu.
Utrzymanie w dobrym stanie:
Urządzenie czyści wodą, jeśli to konieczne można użyć łagodnego środka do mycia.
W przypadku uszkodzenia urządzenia powinno być naprawione przez wykwalikowanego technika.
Urządzenie składować w suchym i czystym miejscu
MIR2285 PL | INSTRUKCJA MONTAŻU

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756